Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Terko, bez vyšetření té imuno a hematologie do žádného plození určo nejdu, myslím že s mojí dělohou další potrat nemohu riskovat..prostě příští mimi MUSÍM donosit.. jinak já si stejně myslím že mi to už bude navazovat, HSK, pak stejně dva měsíce čekání, do té doby bude to imuno a na hematologii si dojdu zítra a tam budou výsledky do měsíce, takže je to celé uplně akorát a květen-červen plodíme..
třeba nakonec na mě čeká to únorčátko, ale rok později..
![]()
Ashermanko
Já když jsem hledala info o " léčbě tělískem ", tak jsem našla jen diskuze, jak si ženské chválí antikocepční účinky, že nemusí denně myslet na prášky a podobně, až na googlu jsem četla, že pořád se tato léčba provádí. Mrzí mě, že jsem nenašla tu další možnost léčby jak jste tu hodně psali otom gelu. Ale tak zatím problémy s tělískem nemám, manžel taky nee
, tak pár měsíců vydržím - hlavně aby to splnilo svůj účel.
Jak jsem psala, mě bude 31 manželovi o rok víc, což asi ještě pár " pátků " na šance máme, ale jsme spolu 15 let a čekání je fakt dlouhé. A jak píšeš, já když začnu ty svoje přednášky otom, tam tom a proč to nejde a proč zrovna mi, tak si myslím, že chudák má drahá polovička, protože já než se vykecám tak pak chudák ani neví co říct. Ale drží se statečně, hlavně myslím že si nechce přiznat, že je to asi dost vážný. Pořád věří… tak musím taky.
Můžu se zeptat Tebe, kolik Ti vlastně je??? Pokud si dobře vzpomínám tak, Misce o něco víc jak mě a myslím, že jednoho drobečka má. Tím, samozdřejmě nechci v žádném případě říct, že by jsi to štěstí zasloužila míň. Ba na opak, to štěstí by právě mělo potkat NÁS - po těch všech problémech a prožitých nervů, mi všichni co známe slovo " asherman " by měli mít snad i přednost. Zní to asi hloupě, ale já když sleduju zprávy - no do tohoto tématu se raději pouštět nebudu.. ![]()
Zažádala jsem si o kopii lékařské zprávy, snad tam mají záznamy rok a půl staré, je otázka co udělám až budu vědět to jméno… opravdu přemýšlím minimálně otom, že mlčet nebudu. Vyčítala bych si, kdyby to potkalo další, já vím že tomu nezabráním, ale přece nějakou odpovědnost by někdo mít měl!!! Chápu, že rizika jsou vždy, ale spackat u ženské tak duležitou věc jako je plodnost mi opravdu přijde nefér. Napadlo Vás někdy někoho, třeba toho doktora zažalovat??? Nečekám omluvu, odškodnění nic takového, jen se bojím že stím to přístupem nás tady bude čím dál víc a aspoň by měl vědět otom, že svou " prací " dost znatelně zasáhl do našich životů, plánů, nadějí…
No, to asi myslíš mě, já jsem o něco starší - bude mi 35 a jedno dítko už mám a jakkoliv vím, že ve srovnání s Váma bezdětnýma jsem na tom líp, tak ta touha po tom druhém miminku je úplně stejná jako po tom prvním a nešťastná jsem úplně stejně jako vy, i když mám doma to rozptýlení a jistotu, že bezdětná nebudu. Pochopíš, až to jedno budeš mít, i když u tebe to bude zase trošku zkreslené tím, že už to první bude vymodlené, zatímco já ho měla tak nějak automaticky a stejně tak jsem očekávala i další a proto mě to tak zasáhlo, že to druhé by být nemělo.
Jinak žaloba moc smysl nemá, v informovaném souhlasu před operací jsi určitě podepsala nějakou zmínku o tom, že by mohlo při zákroku dojít k neúmyslnému poškození dělohy nebo něčemu takovému, to tam je vždy, protože lékaři VÍ, že to reálně hrozí, a i když to s tebou měli probrat nebo tě upozornit na to, že toto poškození může způsobit neplodnost, tak to už je pak slovo proti slovu, jestli ti to řekli nebo ne. Jako zkusit to můžeš, chápu, že ti jde spíš o princip, ale moc bych si od toho neslibovala, maximálně, že by dostal onen dr. nějaké pokárání od nadřízeného, ale nemyslím, že ve smyslu toho, že by špatně operoval (oni si nakonec stejně myslí, že to jejich chyba není, že vlastně to je něco mezi nebem a zemí, že to takhle dopadlo, že k tomu máš gen. dispozici a podobné nesmysly), ale jen že tě měl víc poučit a z toho si ten dr. bude houby dělat ![]()
A ta dokumentace tam bude určitě, já o ni žádala po víc než 1,5 roce.
@moris dlouho jsi nám tu nenapsala jak prospívate dvojčátečkama..
![]()
Ahojky holky…
Ashermanko to se omlouvám… spletla jsem to ![]()
A také se předem omlouvám pokud někomu následujcí komentář přijde nevhodný, ale já to prostě napsat musím…
Potom co mi jeden nejmenovaný doktor v Sanusu v Hradci Králové svím přístupem vzal jaké koliv naděje, strašil mě tak, že jsem měla na krajíčku i při reklamě na dětské plíny, sebevědomí mi kleslo na bod mrazu a v neposlední řadě svím chováním dokázal to, že se v noci budím strachy, že se jeho slova naplní a mě nezbyde opravdu jiná šance než začít šetřit na " náhradní matku ". Jistě chápu, raději být připravená na nejhorší, ale…
Jak jsem tu psala o " páteční oslavě " tedy na vysvětlenou, že čekám jestli vůbec dorazí menstruace, tak dorazila už ve středu!!!
![]()
No vodopády to opravdu nejsou, ale upřímně říkám, že na tyhle dny smutně vzpomínám když byli před skoro dvouma rokama!! Asi pár zvás bude vědět jaká nepopsatelná radost to je… KONEČNĚ..
Takže laický můj názor je, že z odřeného kolene mi teda krev opravdu neteče, takže tam snad nějaká sliznice být musí!!! Vím, že to ještě neznamená, že se dočkáme miminka, ale myslím, že určitá šance je. Pokud je něco, za co panu doktorovi opravdu vděčím, tak je to to, že i přes opravdu nehezký přístup mě dokázal přesvědčit otom, že způsob léčby kterou zvolil se zdá jako účinná. Tedy, že tělísko prozatím zabránilo srůstům a já mám menstruaci
![]()
Ikdyž se hodně bojím, před půl rokem po laparoskopii první menstruace byla taky " hezká " a pak už to bohužel další měsíce nebylo nic. Tak budu neskutečně nedočkavá jestli i za měsíc to bude takové… bych štěstím skákala i na trampolíně za každou další kapku…
![]()
Vím, že se opakuju, ale opravdu Vám všem děkuju za podporu a za trpělivé odpovědi a vysvětlování. Nevím čím to je, ale po tom všem prostě začínám mít pocit, že třeba šance pořád je. A to už jsem to vzdávala…
Všem přeju mnoho mnoho trpělivosti a hlavně brzké splnění toho nádherného snu… díky.
Ahoj Holky, potřebuju nutně a rychle poradit, možná uchlácholit… Kooonečně jsem se dočkala, zítra HSK, ale já jsem nemocná, vezmou mě pod nárkozu..=(((( teplotu nemám ani jsem neměla, ale od pátka chrchlám, rýma, bolest v krku.. bohužel jsem musela být o víkendu v práci, ale dnes to hodlám vyležet…strašně se bojím že budu muste další dva měsce čekat na objednání atd atd… achjooo, tohle mi byl čert dlužen..
![]()
Mishka
No, nevím, možná by bylo nejlepší zavolat si té jeho sestřičce, mě se vždycky ptali před narkózou, jestli nemám nějakou rýmu nebo něco, nevím, jak moc je to důležité… Možná aby ti „neviselo“ něco v dýchacích cestách, co bys mohla vdechnout. Každopádně pokud vyrazíš, tak držím palce, ať jsou zprávy opět tak pozitivní jako minule.
Marsi
Tak to vidíš! Sice MS při hormonální léčbě není ta „pravá“ MS, je to podobné, jako když ti MS vyvolá vysazení antikoncepce (krvácení z hormonálního spádu), ale určitě to přinejmenším znamená, že srůsty tam nejsou, což je snad přes to tělísko i nemožné, aby se utvořily. Teď ještě bude záležet jak budeš menstruovat bez hormonů, ale už tohle je poloviční výhra! Znovuvytvoření srůstů dokud máš tělísko bych se nebála, až ho po těch několika měsících vytáhnou, tak snad taky ne, protože to už by měla být sliznice dost zhojená na to, aby se znovu „neslepila“ ta obnažená místa (ta už by tam za tu dobu být snad neměla). A snad se mezitím sliznice zregeneruje natolik, že to otěhotnění půjde raz dva. Vodopády opravdu nečekej, byť bys měla sliznici sebevyšší, podle toho, co jsem načetla se to do původního stavu už nevrátí nikdy. Teď si spíš jen pečlivě zaznamenávat jak silné to krvácení je, abys mohla odhadovat, jestli se srůsty vracejí nebo je vše v pořádku při „novém normálu“.
Mě akorát když jsem brečela před revizí tak jsem měla i ucpaný nos tak mi řekli ať už nebrečím, vysmrkám se ať mě můžou dát o narkozy..nicméně už jsem se rozhodla, vyrazím a popř. budu hrát na city že mě to bolí moc při ms, že už jsem si zařídila vše a že nejsem z Prahy a jedu tam takovou dobu.. navíc když si nastříkám kapky do nosu tak o žádné rýmě ani nevím..budu doufat.. TAK MI PROSÍM ZÍTRA HODNĚ DRŽET PALCE..
![]()
V nejhorším to třeba udělá bez narkózy, není to sice nic moc, ale vydržet se to dá a pokud to bude jen jeden srůst v čípku, tak by to snad i šlo… Držím ti palce!
Ježiš…Teruš…tohle jsem přesně chtěla slyšet..jupíííí..=DDD vydržím vššechno..=DDDD
Tak jsem psala zase mejlíka MM a napsal mi že se nemám bát a normálně přijet..sakču štěstím do stropu..tak jen dávám info..
![]()
Misko už si to asi nestihneš přečíst, ale i tak moc moc moc držím palečky!!! Drž se, a hlavně dej vědět, očekáváme samé dobré zprávy
![]()
Moc na Tebe budeme všichni myslet…
Ashermanko moc děkuju to jsem potřebovala slyšet, ale zatím se opravdu neraduju. I doktor říkal, že srůsty se mohou obnovit i po léčbě tělískem, ale jeho slova si už moc nepřipouštím, prostě musím doufat a věřit… Ale Tvoje slova jsou opravdu balzám na duši a hlavně na psychiku…
Misko DRŽ SE…
Marsi
No to se sice po vytáhnutí tělíska obnovit můžou, ale ta pravděpodobnost je určitě menší než při použití HB gelu, který v děloze zůstává tak týden, zatímco ty budeš mít tělísko několik měsíců. A mně se pak další měsíc po gelu obnovilo už jen minimum a troufám si říct, že jsem byla docela případ, takže bych se na tvém místě tolik nebála. Dost mi pomáhalo načíst si různé příběhy holek, co tím prošly a dočkaly se miminka i při docela minimálních šancích na otěhotnění, to mě pozitivně naladilo a to je teď pro to hojení a rekonvalescenci taky dost důležité. Pokud jsi na tom aspoň průměrně s angličtinou, zkus success stories na ashermans.org, vřele doporučuju!
Ahoj Holky.. tak jsem v klidu a doma po mé první HSK..
budu stručná, nemám dneska moc náladu se vypisovat a navíc mám takové spřeházené myšlenky, milion otázek, ale nemají ani hlavu ani patu, musím se hodit do klidu, hlavně proto že jsem moc doufala že mi ta HSK bude stačit jen jedna, ale bohužel tomu tak na není 16.4. jdu znova…no ale abych teda nepřeskakovala i když ono ani není co.. nic nevím a jsem vcelku naštvaná, čekala jsem že mi k tomu někdo něco více řekne a vysvětlí, místo toho mi do ruky vrazily zprávu, kde bylo napsáno že se hned mám jít do ambulance objednat.. navíc milion lékařských termínů a nerozumím ničemu a nikdo mi nic nevysvětlil(asi jsem tupec že tomu ze zprávy nerozumím)…
Nejsem upřímně z dnešku moc optimistická.. MM říkal že zákrok bude trvat 15min místo toho jsem na sále byla hodinu, takže asi nic moc, nebo já vlastně ani nevím..
jediné co jsem vyluštila z toho že mi zavedly hysteroskop 6mm odstranily něco málo a pak hysteroskop 9mm a odstranily další část, ale jak moc jsem na tom špatně nebo dobře vůbec nevím..jsem z toho nějak na měko protože jsem se těšila že konečně budu vědět víc.
.