Ashermanův syndrom

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Marsi-mar
7.3.13 17:07

…NEVZDÁM - tam mělo být…
A ještě jedna asi hloupá otázka - vůbec netuším o jaké biopsii Arshermanko mluvíš. Já mám za sebou jen laparoskopii a hysteroskopii.. prosím, můžete mi napsat podle jaké biopsii poznají zda se plod udrží??? Opravdu co se člověk nedoví sám, tak to doktor neřekne - ano neznalost sice neomlouvá, ale tak myslím, že by měli člověku zřetelně říct diagnozu a následné možnosti léčby. Ale otázka je, jestli dle chování, vůbec ty znalosti má, že?? :lol:
Já se dozvěděla víc od Vás za pár dnů, než od doktorů za rok a půl…

• Citovat
  • Upravit
ashermanka
7.3.13 20:13

No, Marsi, můžu ti říct, že jsou to dost bolestně nabytý znalosti a zkušenosti…
Já teda narozdíl od tebe měla štěstí, že ta klinika kam jsem šla poprvé, když jsem odmítla nemocnici, kde mě takhle zmrzačili, byla v přístupu super. Všechno mi vysvětlili, byli příjemní, fakt věřím, že se upřímně snažili mi pomoct, ale prostě ta zkušenost s Ashermanem byla malá a na to prostě nestačili. Možná kdybych na tom byla jako Mishka, tak by to dali, ale tohle na ně bylo asi moc. Což mě trošku mrzelo, že mi neřekli hned po prvním zákroku, že si myslí, že už pro mě nemůžou udělat víc a neposlali mě jinam a místo toho se do mě pustili i napodruhé a stejně to bylo víceméně k ničemu, protože MM pak začínal v podstatě od nuly znovu, zato s tím byl hotovej během dvou měsíců a úplně elegantně. I jsem se mnohem líp po těch jeho zákrocích cítila fyzicky, míň krvácení apod. Ale co už. Lepší že jsem se k němu dostala pozdě než nikdy. No a když takhle projdeš rukama tolika doktorům, řešíš to rok, do toho načítáš i spoustu odborných článků, tak to prostě pochytíš. Taky by se mi líbilo, kdybych to dostala takhle naservírovaný hned na začátku, už jsem mohla třeba tlačit kočár :nevim: Tak vlastně proto jsem to všechno sem psala, aby si ostatní to trápení ušetřili co nejvíc, když už tak je to k nepřežití…
Fakt mi věř, na takovýhle diagnózy je ještě brzy. Tím neříkám, že ti MM nemůže říct to stejný, opravdu je ten Asherman někdy tak hroznej, že nepomůže nic, ale podle toho jak probíhaly ty tvoje zákroky a co jsi sem psala si myslím, že ten případ nebudeš. Honem se k němu objednej, ať se netrápíš zbytečně nebo zbytečně dlouho a taky čím dřív se to řeší, tím líp. Zatím dlabej ty hormony, je to sice hnus, ale té sliznici to může dost pomoct, k tomu přidej vitamin E (2× denně 200mg), pomáhá regeneraci a má celkově příznivý vliv na dělohu a zkus se zahrabat do práce, koníčků, zahrádky :D prostě abys to z té hlavy co nejvíc vytěsnila. Abys na to nemyslela ti radit nemůžu, tyhlety rady sama nesnáším - copak to jde? Tak snad bude brzy líp.
Jo a ta biopsie endometria - při HSK ti odeberou kousíček sliznice, na které potom zkoumají, jestli má tu správnou strukturu, aby v ní byla možná nidace embrya (po ovulaci přechází sliznice z proliferační do sekreční fáze a v té právě se zavrtává embryo tak je důležité, aby ty sekreční kanálky, nebo co se to tam tvoří tam byly). Víc k tomu najdeš na googlu, docela podrobně, já už to zase pustila z hlavy :oops:
Tak posbírej všechny zprávy co máš, vezmi papír a začni psát seznam otázek na MM :)

• Citovat
  • Upravit
365
8.3.13 11:29

Ahoj holky, vím jsem ukrutně otravná, ale už jen 11 DNŮ.. :andel: :andel: :andel: STRAŠNĚ SE MODLÍM ABY STAČILA JEN JEDNA TA HSK..A páááák :srdce: :srdce: :srdce: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lucicek79
8.3.13 11:47

Ahoj holky, tak mi prisla prvni MS po po pul roce :potlesk:
HSK prinasi prvni ovoce :D

• Citovat
  • Upravit
ashermanka
8.3.13 13:08

Lucicek

Super! Důležitej první krok! Tak jen tak dál ;) Můžu se jen zeptat jak dlouho po první HSK?

• Citovat
  • Upravit
Lucicek79
8.3.13 14:17

Ahoj, na prvni HSK jsem byla 7.2.2013. Akorat jsem do terminu druhe HSK, 5.3. dobrala Estrofem a Provera a hned 2 dny po zakroku jsem dostala MS. MM rikal, ze sliznice vypadala docela dobre a deloha je uplne cista bez srustu, a abych se domluvila se svym gynekologem na dalsim postupu - zda dal v min. davkach brat Est.+Prov. Jak jsem psala v min. prispevcich, po pulroce marneho snazeni mi lekar naordinoval tuto hormonalni terapii a hned dalsi mesic jsem byla tehotna.

Jake mate zkusenosti s touto hormonalni lecbou??

• Citovat
  • Upravit
ashermanka
8.3.13 14:29

Jé, tak to jsi měla docela štěstí, že se to takhle sešlo! Díky za info, já jen že by to tady třeba Marsi povzbudilo, že to ještě může přijít… Ale že bys nikdy neřekla, že se na MS budeš TAK těšit, pak budeš nadšená, že ji máš a ještě si budeš přát, aby byla co nejsilnější :lol: No tak hlavně že jinak děloha v pořádku, hlavně ten vršek, i kdyby se ti to na spodku zase trošku zúžilo, tak nevadí, mně řekl, že užší vnitřní branka nehraje v těhotenství roli (hlavně když projdou spermie dovnitř a to dokud bude chodit MS, tak místo na projití bude) a embryo by se tam usadit stejně nemělo, takže teď asi hurá do snažení!
K té hormonální terapii ti moc nepovím, já brala Estrofem a Utrogestan, ale v takových dávkách, že to už ovulaci blokovalo (6mg Estrofemu denně), takže jak je to s nižšími dávkami nevím. Možná zkus tento cyklus jít kolem 12DC na kontrolu (to bys stejně po zákroku někdy šla) a ať zrovna koukne jestli se nějaké vajíčko nechystá a na kdy asi to případně načasovat. A kdyby byl anovulační, tak to s ním probrat co dál. Ale třeba se teď to tělo nastartuje samo a půjde to i bez hormonů. No každopádně ti moc moc držím palce!

• Citovat
  • Upravit
ashermanka
8.3.13 14:31

Mishka

Neboj, dočkáš se! Ale chápu to, taky jsem byla jako na trní. A co to imuno, už to nějak probíhá?

• Citovat
  • Upravit
365
8.3.13 21:55

Teruš..=) to imuno jsem domluvená s Dr Cibulkou v Plzni s kterým si pořád přes e-mail píšu že mě objedná ihned potom co mi rozruší ty srůsty, psala jsem mu že chci objednat hned a že pak nechci čekat na objednání a pak na výsledky atd atd a on řekl že mě chce objednat až jak to dopadne, ale že mě pak vezme hned abych pak nemusela čekat..=)
No to víš, jsem jak na trní a počítám dny, Ondra už je ze mě na prášky jak mu říkám každý den kolik dnů zbývá.. je to takové těšení se strachem ale.. nemám v hlavě nic jiného.. strašně se modlím aby mi ta HSK stačila jen jedna a mohla brzko těhulit..za chvilku to bude rok co jsem těhulila naposled, je to už dlouhý, ale cítím(spíš strašně ohromně moc doufám) že už se to blíží k dalšímu snažení tak jsem strašně dobře nabytá, taky mám radost že už je venku docela hezky..no jedno s druhým, prostě od července kdy jsem o mimi přišla mi takhle nebylo, pořád jsem zoufala, plakala a nemohla se dočkat, dokonce jsem vážně uvažovala nad návštěvou psychologa, nemohla jsem se už odruhé o strátě miminka přes to vůbec přenést, pak už to začínalo být jakž takž dobré, ale blokovala mě ta MS a pak když jsem se od tebe dověděla o ashermanovi tak se mi zhroutil svět po třetí.. tolik jsem se bála že se miminka nikdy nedočkám, no a teď přestože vím že je to nahouby, tak tuhle možnost vůbec nepřipouštím i když bych měla být připravená na cokoliv..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ashermanka
10.3.13 15:59

Tak to máš Mishko dobře domluvené, hlavně aby byly prostoje co nejkratší. A konečně pozitivní pohled na věc! :)
Jinak mě ještě napadlo - testy na štítnou žlázu (hodnoty TSH) ti někdy dělali?

• Citovat
  • Upravit
365
11.3.13 13:12

No, přesně Teruš.. ted už se mi to blíží, tak to víš tak mám konečně pozitivní pohled na věc, ale časy byli místama krušné doooost.. :zed: :zed:
No a na štítnou žlázu mi bral krev obvoďákale to je prý jen nějaké základní, jinak mi je prý bude brát taky na te imunologii v Plzni, alespoň mi to říkal když jsem mu mejlovala moje podklady..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Marsi-mar
11.3.13 18:24

Ahojky holky…
Tak já mám za sebou další kontrolu, ve zkratce mi bylo doporučený tělísko ponechat aspoň na ty tři měsíce a jestli se menstruace rozjede, tak by to mohlo být na dobré cestě. Pokud ne, tak opravdu zbyde už jen možnost náhradního mateřství.
Ashermanko by jsi mohla mohla dělat přednášky otom kolik toho máš za sebou - nebýt Tebe, tak všichni tady nevíme nic. Patří Ti velké díky, že jsi se s náma podělila o tu bolest. Jinak vitamín E taky zakoupím, ani o něm jsem nevěděla.
Když to tady čtu, tak mi to dodává naději, ikdyž doktoři tvrdí opak. Prostě to nemůžem vzdát. Mě bude 31 a to prý ještě čas nějaký mám, tak snad… ;)

• Citovat
  • Upravit
ashermanka
11.3.13 19:48

Mishka

Tak to je dobře, snad tě proklepnou fakt důkladně, bez toho se prosím tě do žádného plození ještě nevrhej, byť by byly vyhlídky stran dělohy sebelepší.

Marsi

Nakonec teď asi nic jiného než vyčkávací taktika nezbývá. Já fakt věřím, že MS bude a pokud z toho tělíska nebudeš mít zánět, což už teď snad ani nehrozí, tak je to proti srůstům fakt účinný. Taky mi na začátku řekli, že mi ho dají na 3-6 měsíců, ale už na to nedošlo, jak se nerozrušily všechny ty srůsty napoprvé, tak byla děloha na tělísko moc malá. No a pak už jsem ho nechtěla. Tak proto si myslím, že když tě dokázali zbavit srůstů naráz, tak že nemůžeš být tak ztracený případ. Kdy končíš s lékama? Já brala hned po HSK Estrofem a pak na posledních 10 dní Utrogestan a pak to tak ještě 2 dny po vysazení trvalo než MS došla, takže nezoufej. Jo a teď mě ještě napadá, vždyť jsi psala, že po první HSK jsi měla jednu MS a pak zas nic a byla druhá HSK (pokud jsem to správně pochopila). Tak přece ta sliznice bude fungovat, protože to se asi po první MS jen znova obnovily ty srůsty, takže teď když tomu tělísko zabrání, tak to přece musí jít!!

• Citovat
  • Upravit
Marsi-mar
11.3.13 20:52

Ashermanko, já byla v říjnu loni na laparoskopii a 14 po ní jsem měla menstruaci TÝDEN jak tohle červené srdíčko :srdce: :srdce: :srdce: :srdce: :srdce: :pankac: :pankac:
Na to listopad a prosinec už zase pomalu slábla, jak se obnovili srůsty. V leden, únor už katastrofa a pak mi dali tělísko po HSK, takže baštim estrimax teď už i proveru a podle výpočtu očekávám koncem týdne pořádnou oslavu :mrgreen:
Mě prostě ten doktor tak vydeptal, že se bojím už jen na nějakou naději jen pomyslet. Chápu, že raději chce aby jsem byla připravená na nejhorší, ale trochu povzbuzení by neškodilo. Nechceš si ke mě dát přechodný bydliště??? :lol: :lol: :lol:, bych to potřebovala poslouchat pořád dokola, jsi úžasně optimistická, dodáš takovou podporu jen přes pár řádků… :potlesk:
A pokud se nepletu tak i Miska Ti vděčí za mnohé…
No holky, ještě že Vás tady mám. Pročítala jsem dnes tohle téma i na googlu a tam hodně holek dostalo tohle tělísko, tak zas tak vyjmečná nejsem. A hlavně psali, že opravdu na srůsty to pomáhá… tak snad se i ta sliznice trochu vzpamatuje. Četla jsem dnes i recenze na CAR v Praze " PRONATAL " a dost si ho chválili, tak jen uvažuju kam půjdu potom.
No zatím si na pár měsíců zabavím myšlenky, nechám tomu čas a pak se uvidí co dál. Ale nehodlám se vzdát bez boje, když to zvládli ostatní i bohužel s horší diagnozou, tak to dám i já ;)

• Citovat
  • Upravit
ashermanka
11.3.13 21:09

Marsi

Nemyslela jsem, že bys byla s tělískem výjimečná, vím, že i ve světě se to pořád hodně dává, ale byla jsem upozorněná na to, že se teď od toho spíš upouští a já se svou tolerancí ke kovům v těle jsem byla nakonec ráda, že mě to minulo. Jinak optimistická, to já jsem, ale jen pokud se netýká mě, to už optimismus pomalu ztrácím… Mám už za sebou několik neúspěšných embryotransferů, tak si říkám, jestli jsem to vlastně všechno nepodstupovala zbytečně, když mám nakonec skončit taky u náhradní matky… No, ještě zkusím chvíli vytrvat, ale pak už je to asi konečná :( Možná by mě můj muž k tobě přehlásil i na trvalo :lol: Je mi ho už fakt líto, myslím, že na slova jako sliznice a děloha už má alergii, ale nedává to znát a jen platí a platí další pokusy, snaží se mi dodat optimismus, ale… Možná to tak někdo nebere, ale pro mě prostě ty embrya ve mně umřely a je hrozně těžký se s tím srovnat. A to jsem si na začátku myslela, že až budou srůsty rozrušené, že už bude z části vyhráno a to otěhotnění už budu psychicky líp zvládat, protože AS bude za mnou. No není to tak. Ale to tě nechci strašit, jen abys pak nebyla do toho moc hrr a pak by třeba přišlo zklamání. Pokud tě extrémně nelimituje věk, dej tomu aspoň půl roku přirozeně a pak začni od inseminací a IVF až jako poslední možnost. Budeš se mít pořád k čemu upínat, protože tu „nejspolehlivější“ metodu budeš mít pořád v záloze.
Ale jinak přeju radostný konec týdne ;)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí