Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Holky, tak si představte že mi odepsal Mudr Cibulka z imuna že mám přijet hned zítra..
mám docela radost, ale na druhou starnu si říkám, neměla bych být vážně ještě v klidu po té HSK? mám strach že když nebudu v klidu tak se mi to tam znova slepí.. co myslíte? kdyžtak to raději přesunu..
Myslím, že je to jedno, jestli ležíš, chodíš na procházky nebo jedeš v klidu autem, to slepení nijak neovlivníš. Ten gel tam je a jestli dojedeš někam do Plzně na parkoviště, zajdeš do nemocnice, vyplníš dotazník a odeberou ti krev podle mě na srůsty vliv vůbec nemá. To by si tě u toho Apolináře museli nechat ještě několik dní, kdyby se tohleto dalo nějak ovlivnit. Šetřit se ve smyslu netahání těžkých věcí a ať ti nikdo tu dělohu neprohmatává, ale to snad na imunologii nehrozí. Já měla v tu dobu doma skoro dvouletý dítě, který ještě potřebovalo přebalovat, nandávat na kočár, na židli a nijak jsem to v tomto ohledu neřešila. Co má srůst ti sroste i kdyby ses ani nepohnula.
Tak ať ti to zítra dobře dopadne! Super, že to má takový spád!
Ok, já si to myslela, ale raději jsem se ještě pozeptala.. no je to rychlovka teď nějak moc velká..upřímně se mi tam vůbec nechce už mám všech doktorů plné brýle, zas ta cesta atd atd, ale na druhou stranu alespoň to budu mít zasebou a už mě bude čekat jen a jen ta Praha a bude klid..=) doufám..a stále v to věřím..
To víš že jo, buď něco najdou a podle toho se pak před otěhotněním zařídíš, nebo nic nenajdou a ty budeš vědět, že to sama nijak ovlivnit nemůžeš, že už jsi pro to udělala všechno, že to prostě asi byla blbá smůla (i MM říká, že speciální vyšetření má smysl po 3 po sobě jdoucích potratech, že 2 jsou sice hrozný, ale fakt to může být jen náhoda, ale já bych to vyšetření taky chtěla už dřív než pořád dokola potrácet) nebo už tam ty srůsty byly od první revize a teď je to spravený, prostě teď už se to otáčí k dobrému! Já fakt věřím, že do léta jsi těhotná ![]()
Terzko, ani nevíš jak moc mi to dává naději, když mi to takhle píšeš, je to moje největší přání, ale když to řekne další osoba je to hned takové reálnější, opravdovější.. no na tich vyšetřeních jsem trvala i předtím a teď už myslím že s naší dělohou moc riskovat nemužeme, tak to chci tuplovaně..
no zítra vám tu hnedka napíšu jak jsme dopadly..
Zdravim Vas damy
2.4 jsem objednana k docentovi Marovi na HSK s podezrenim na Ashermanuv syndrom. Muj pribeh je slozitejsi, zajimal by mi Vas nazor a treba nekoho povzbujim, ze v tech srustech neni sam a je nas hodne…
V srpnu 2012 jsem prodelala potrat v 8 tydnu, prazdny vacek, ktery se nijak nevyvijel. Ihned mi poslali na revizi a za 14 dni na re-revizi (nechali tam cast plodovych obalu). Uz tehdy jsem byla tak v soku, ze jsem se objednala okamzite k doc. Marovi, aby skontroloval delozni dutinu, zda tam neco neposkodili. Rekl, ze v prvni polovine je krasne narostla, ta dolni je nizka. Tehdy radil pockat, jak bude probihat menstruace, ktera se mi poprve dostavila zcela normalne a ja si oddechla.
Druha menstruace byla slabsi. A treti se nedostavila, misto toho jen urputne bolesti v krizi. Dale uz jen obcasne cernohnede spineni.
Vyhledala jsem noveho gynekologa v Praze, ktery mi rekl, ze sliznice v horni casti je strasne vysoka, ale dole nizka a rekl, ze po 6 mesicich od re-revize to zrejme neni hormonalni, ale muzou tam byt srusty. NAVIC mi nove nasel drobnou cystu na vajecniku, ktera pri kontrole u doc. Mary jeste nebyla.
Vazne nevim, co si mam myslet. Bricho me hodne boli. Dostavam do nej krece, picha mi na boku, citim levy vajecnik. Myslim si, ze ani neovuluju…
Moc bych si prala miminko, je mi 28 let a zadne nemam. Sesim se, ze uz to nepujde ![]()
Ahoj Andrejko..moc tě tu u nás vítám, leč zároveň nerada v této skupině, moc tomu zatím nerozumím, narozdíl od Ashermanky, která nám tu všem hodně radí a dodává neuvěřitelnou sílu, chtěla jsem ti jen napsat, že si myslím že budeš podobný případ jako já, taky mám nahoře sliznici a dole ne, bolesti jsem měla při MS nreskutečnou protože neměla kam odtékat přes dolejší srůsty..(Dobrý ukazatel že jsou bolesti, protože Ms tam je a tudíž je někde sliznice)..jen jsem tě ještě chtěla povzbudit..je mi 25 let o miminko se snažíme 2 roky a já už mám zasebou dva zamlké potraty v 8 a 10tt, poslední v červenci 2012,mám 2 dny po HSK od Dr Máry..MM mi odstranil 100% srůstů a za 4 týdnu jdu znova na HSK, ale UŽ JEN BEZ bez narkozy a je to kontolní, MM to vidí moc optimisticky a měsíc po té druhé HSK bychom se mohli začít o mimi snažit…JUPÍÍÍÍÍÍ…
tAK NEZOUFEJ A VĚŘ I TY ŽE ZA 2 MĚSÍCE SE BUDETE MOCT NA MIMINEČKU SNAŽIT..
![]()
Andrea
Zdravím tě a teda vážně nerada vidím, jak se tu rozrůstáme, najednou se s Ashermanem roztrhl pytel? Nebo konečně doktoři diagnostikují to, co mají a ne že si myslí, že se to stát nemůže?
No bohužel tvůj případ není vůbec ojedinělý, spíš klasika. Ale jak píše Míša, naděje je veliká, protože to, že máš aspoň bolesti v období MS je dobrým znakem toho, že sliznice alespoň v části dělohy (a to té nejdůležitější, co se týká otěhotnění) funguje dobře, stačí se zbavit srůstů dole a to MM vážně UMÍ a hurá na další miminko. Šanci opravdu máš, už jen to, že tě viděl MM hned po těch revizích a nezdálo se mu to špatné, on fakt hodně pozná už z toho UTZ. Asi jen čekal, jestli ta sliznice vespodu časem doroste, někdy to totiž seškrábnou nestejnoměrně, ale důležité opravdu je, když je v pořádku ta horní část a ve spodní nejsou srůsty, to že tam zůstane už trvale poškozená a oproti horní snížená otěhotnění a následnému těhotenství nevadí. Jen ti to prostě už sníží MS, ta už po HSK nebude stejná jako předtím a trošku to zvyšuje pravděpodobnost těh. komplikací, ale zatím se u žádné z nás, které tu už porodily nevyskytly, takže možná ta pravděpodobnost je jen o pár procent vyšší než u zdravých žen a tím se teď opravdu nestresuj. Hlavně co je super, že se na to přišlo takhle brzy a bude ti to operovat opravdový odborník! Zákroku se vůbec neboj, za dva dny budeš jako rybička, za měsíc to zkontroluje a když to bude v pořádku, jako že je velká šance, že jo, tak hned za další můžeš znovu těhotnět
A šance na otěhotnění u takto mírných Ashermanů jsou veliké, opravdu!
Jinak co se týká ovulace, tak tu klidně mít budeš, tělu je jedno, jestli ti při MS krev „fyzicky“ odteče, to se řídí jen poklesy hladin hormonů, takže stačí, že si „myslí“, že MS byla a tak jak jsi byla zvyklá se nachystá i ovulace, akorát vajíčko se pak nevyužité vstřebá někde ve vejcovodu, v břiše nebo děloze. Takže klidně zkus udělat ovulační test, aby sis byla jistá, ale tyhlety věci Asherman nerozhodí.
Přeju pevné nervy a hodně síly do dalšího boje!
Terezko? je možné že pořád krvácím? není to je špinění, jen hodně slabá Ms bych to posala, vždy když se utřu tam ale krev je a asi i vytéká ten gel..
Ahoj Misko,
chtela bych ti podekovat, protoze tvoje prispevky mi hrozne pomohly, hlavne prubeh zakroku a vysvetleni lekarske zpravy. Aspon tusim, co mi 2.4 ceka. Doufam, ze budes svoje zkusenosti psat dal!
Ja jsem prave zmatena v tom, ze ja prvni menstruaci po 2 revizi mela NADHERNOU, oddechla jsem si a slavila. I ta druha menstruace byla cervena krev. Ale v prosinci 2012 NIC a od te doby se mi to tahne cernou zaschlou tuhou hmotou, resp. spinenim…
Myslela jsem, ze kdyz clovek ma menses po kyretazi, ma vyhrano, ale asi ne…
Ta menses ale nebyla typicka, netekla normalne, ale vzdy pod nejakym tlakem, napr. kdyz sem se hnula, krev se mi nahnala ven a pak zase nic.
Kdyby mi poradila Ashermanka, budu moc rada…
Tak to já neměla vůbec žádnou, ale jak říkáš ty, po tom co mi podávaly léky na sliznici abych mi narostla a tu MS bych měla, tak jsem měla hnědo-černý oprvdu nechutný špinění, ale taky jen malililinko, měla jsem to tam asi spojené uplně.. příspěvky tu píšu pořád, neboj, já pro to žiju..spíš abych se správně vyjádřila, žiju proto abych už konečně mohla otěhotnět a snad konečně mít u sebe svůj poklad a po této HSK, jsem oprvdu moc dobře naladěná a po roce konečně vidím naději na uspěch a to sluníčko za tím mráčkem..
a oprvdu věřím že budeš stejný případ jako já.. někdy ti povyprávím jak mi můj dr tvrdil a vysmíval se mi že ASh.SY nemám a nebýt Terky tak to doteď nevím..
Mishka
Myslím, že je to normálka, kór když víceméně jen na papíře… Mírně krvácet můžeš fakt týden. Já ten gel teda nepozorovala, ale asi to nemůžou mít všechny stejně. Neplaš! ![]()
Andrea
Moc nevím s tou MS, zkus se spíš poptat MM. Záleží jak dlouho po revizi jsi ji dostala? Jestli brzy, tak to mohlo být i dočišťování nebo jen krvácející cévka, kterou tam přitom přerušili a ta pak může krvácet třeba dýl (to by odpovídalo tomu, že to krvácelo jen „pod tlakem“) a ono těm srůstům chvilku trvá, než se vytvoří, takže napřed nemusely být tak moc nahusto a krev pustily a pak postupně třeba vytvořily nějakou síť, která už pustí jen minimum, což je to špinění. A to je hnědočerné právě proto, že už je to stará krev, která je v té děloze nějakou dobu zadržená, protože nemůže přes srůsty odtéct. Četla jsem o případech, kdy se MS takhle „vytrácela“ po revizi půl roku, až zbyly jen ty bolesti. Moc jsem nepomohla, co? Nezlob se, nevím… ![]()
No nejen právě na papíře, mám i docela dost na volžce(omlouvám se že to píšu takhle nechutně, ale nevím jak to popsat).. je to jasně červená krev.. Teruš já se bojím strašně, dokonce mám uplně nějaký blok jíst a pít, bojím se že moč měchýř bude utiskovat tu dělohu a ta se splácne a zase sroste, přotože když ho mám plný bolí mě to.. dokonce jsme měli včera fazole, dala jsem si jen pár, ale stejně jsem nafouklá a bolí mě břicho a bojím se i že mi to tam utlačujé Prdy, které mi nejde „vyprdět“… HOOOOLKY, TO JE PŘÍSPĚVEK ZA VŠECHNY PRACHY, PROOOMINTE A NESMĚJTE SE..já fakt nevím jak to napsat…
![]()
Ashermanko, naopak, pomohla si moc!
Bohuzel si neco podobneho myslim take:-( Cetla jsem s manzelem dost i zahranicni zdroje. Zrejme se ty srusty pomalu utvarely, i kdyz doc. Mara mi rekl, ze se zpravidle udelaji hned.
Zadne cerne skrvny jsem na ultrazvuku v rijnu 2012 nemela, doc. Mara rikal, ze nemuze rict, zda tam jsou ani nejsou, ze tak 50:50. Bohuzel ted se ukazalo, ze Ashermana zrejme mam:-(
Menses mi prisla relativne brzyza 26 dni po zakroku a byla standardni, pak zeslabovala.
V unoru jsem napriklad spinila hnedou krvi 14 dni.
Ted v breznu jiz zase nic, ale NOVE ukrutne bolesti
Strasne se tesim, az to rozrusi a ty bolesti prejdou…
Nebudu tady vypisovat, jak hrozne se citim po psychicke strance, to asi kazda znate. Posledni mesic jen po nocich brecim, manzel je ze me na prasky a skodi to nasemu vztahu ![]()
Diky za rady, drzim Vam palce a budu Vas dal cist!
![]()
Tak heleď, pít musíš teď co nejvíc. Močák ti nic neutlačí, to bys nemohla nikdy otěhotnět, protože by ti tam to embryo slisoval
Krvácení je fakt NORMÁLNÍ, já po první HSK krvácela jasnou krví asi 4 dny, tak na 3 vložky za den, první den víc, děloha je hodně prokrvená, tou HSK se můžou právě otevřít i nějaké cévky, takže nech to přes víkend, odpočívej a pak kdyžtak teprve plaš
Podívej se na googlu na nějaké poučení o HSK a uvidíš, že píšou, že mírné krvácení může být po operativní i 14 dní. A UVOLNI SE TROŠKU ![]()