Ashermanův syndrom

Napsat příspěvek
Velikost písma:
365
23.3.13 20:17

Teruš a tobě MM řekl že by bylo dobré IVF? na druhou stranu jsi nemusela půl roku čekat na normoš snažení, další půlrok třeba inseminace a celé jsi to přeskočila..to taky není uplně marné..já bych třeba přímo do toho ivf nechtěla jít už třeba i kvůli tomu že je to celkem drahé, ale do té inseminace bych šla nejraději hned..jako ta Moris..
Je mi to už strašně dlouhé, tolik už bych chtěla těhotnět.. :srdce: :srdce: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ashermanka
23.3.13 20:45

No jo, jenže ve výsledku už je to jako bych půl roku zkoušela a měla za sebou i pár inseminací a výsledek stejnej, jenom bych věděla, že to všechno byly trochu míň jistý metody než IVF a že to nejnadějnější mě teprve čeká. Copak si teď můžu myslet, že mi vyjde přirozený, když ani IVF nevyšlo? Jako jo, zázraky se dějí, ale…
Na druhou stranu ale taky musím přiznat, že jsme celou tou procedúrou alespoň zjistili, že implantace embrya je opravdu jediný problém, protože všechny, které jsme „vyprodukovali“ byly fakt kvalitní, takže vlastně v budoucnu je to o náhodě, jestli někdy to embryo trefí správný místo v děloze a pak bude jedno, jestli tam připlave v klidu z vejcovodu (pokud jsou průchodný, což je u mě další problém) nebo ho tam někdo šoupne zvenku.
A MM mi to přímo doporučil, už kvůli tomu, že při té stimulaci naroste sliznice víc, než v jakýmkoli přirozeným cyklu a i když mi řekl, že můj případ na tu hrůzu vidí celkem optimisticky, tak IVF dával větší naději.
Ale fakt, pokud máte vrchní části dělohy netknutou, tak ta naděje je opravdu veliká, kór pokud předtím jste nijak zvlášť složitě netěhotněly. Katastrofický scénaře fakt nejsou na místě ;)

• Citovat
  • Upravit
365
23.3.13 20:54

Dáváš mi obrovsko naději Teruš..ale já se stejně moc bojím že budu dlouho čekat a pak stejně přistoupím k inseminaci..bojím se že se mi ty sůsty vrátí atd atd..tak bych to celé nejraději přeskočila.. nemužu se toho miminečka vůbec dočkat..
Ale Ondra o tomhle nechce ani slyšet, říká že se stejně hned povede.. :srdce: :srdce: další můj obrovský strach je ten že se povede, ale že se usidlí špatně a v placentě budu díry kvůli srůstům a potratím, je mi z toho ouvej.. jaktože se usídluje mimi nahoře? vždyť to embrijo když spadne tak se usídlí dolejc ne? a ne uplně nahoře kde to mám zdravé..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ashermanka
23.3.13 21:08

No, já tím vším jen chtěla říct, že ať tomu jdeš sebevíc naproti, tak některé věci prostě neuspěcháš… Akorát budeš ještě víc nešťastná z toho, že se nepodařila ani ta asistovaná metoda. Někdy prostě nezbývá než čekat a dát tělu šanci. Třeba Botaska je z těch, které za sebou mají 5 HSK, dr. jí moc šancí nedávali, měla za sebou 5 embryotransferů (pokud si dobře pamatuji) a když jí poslední zrušili kvůli tomu, že měla 5mm sliznice, což je podle tabulek na transfer málo, tak další dměsíc otěhotněla přirozeně. Po třech letech od 1.HSK, což sice zní hrozně, ale vidíš, mohla se postavit na hlavu a stejně to nešlo, až si to prostě příroda sama zařídila.
Jinak s tou nidací, nevím, co je to za mechanismus jak zapadne embryo do „kanálků“ v té sliznici, ale asi to mají vykoukané z UTZ, že naprostá většina embryí niduje nahoře, tady se asi gravitace moc neuplatňuje. Ať ti to prosím tě vysvětlí MM, samotnou by mě to dost zajímalo.

• Citovat
  • Upravit
365
23.3.13 21:15

Dobře Teruš, zeptám se ho na tohle všechno…budu kdyžtak spát s nohama nahoře.. :twisted: :twisted: :twisted: :srdce: :srdce: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Andrea N.
23.3.13 21:22

Miska:

Bohuzel, kdy presne srusty vznikly nam uz nikdo nepovi :? Ja jsem asi dost zvlastni pripad, ze jsem mela dve slabe menstruace (cervena krev). Proto jdu taky na HSK tak pozde. Ty mas naskok! Rikala jsem si, kdyz probehla prvni menses, srusty to nejsou. Plasim. I doc. Mara mi rikal, ze ten ultrazvuk neni spatny, ze jen dole je slaba sliznice a ze to muze byt i antikoncepci (8 let), ze mam pockat na dalsi menses a pak kdyztak na HSK jit.

Ashermanka:

Na stitnou zlazu se prislo PRED „tehotnenim“. Ja miminko planovala. Nez sem vysadila antikoncepci, sla jsem na endokrynologii, protoze moje mama ma se stitnou zlazou problemy. Nasadili mi euthyrox 50 a cela natesena jsem se sla snazit. Nemela jsem vube problemy. Hned prvni mesic po vysazeni jsem do toho vlitla a dopadlo to, jak to dopadlo :roll: Od te doby jsem jak pecena varena u doktoru. Nikdy jsem pred tim zadne zdravotni problemy nemela…

ja jsem prave chtela zkusit inseminaci, do IVF s mi vubec nechce, ale postupovala jsem logicky jako ty Ashermanko :D Rikala jsem si, tim se obejdou problemy s tim a tim. A ejhle, tohle mi nenapadlo :|

Nasla jsem si noveho soukromeho gynekologa, ktery je zaroven primarem v nemocnici. Ten mi nejdriv na prvni navsteve nabral u nich v nemocnici hormonalni profil, ale vse bylo v poradku. Kdyz sem mu na druhe schuzce rekla o hnede menses, bolesti a kreci, hned tusil ktera bije. Rekl, ze hormony do me v zadnem pripade nikdy cpat nebude a ze tam neco brani. Pry se nahore v deloze podle UZ hromadi sliznice, dole je slaba. A ze souhlasi s doc. Marou, ktery mi radil v listopadu pockat, jak se vyvine menses. Mara mi tehdy rekl, ze to je tak 50:50 a ze i HSK ma sva rizika, ze mam dutinu delohy soumernou, jen ten spodek je slabej, ale pry to muze byt od dlouhodobeho uzivani antikoncepce.

Ten muj novy gynekolog se taky ptal zda jsem nemela teplotu, porad me sunul k tomu zanetu delohy. Jinak byl hrozne optimistickej. Rekl mi, ze mam byt rada, kdyz se ty srusty najdou, ze se najde „problem“. Ze srusty jsou resitelne…

No holky jsem zvedava, jak to toho 4.2 dopadne, ale neco mi rika, ze tohle bude zacatek behu na dlouhou trat :evil:

• Citovat
  • Upravit
ashermanka
23.3.13 21:33

Andri, a já bych právě řekla, že ne :D že to bude rychlovka. MM to tam vykutá, to že na UTZ byla děloha souměrná je super, to znamená, že jinde než dole to nebude a to, že jsi otěhotněla hned napoprvé je taky dobré znamení, ty bolesti, ať jsou jakékoliv, tak jsou právě známkou toho, že sliznice funguje, takže jak se odstraní srůsty bude všechno téměř jako dřív. Ten poškozený spodek dělohy, pokud se srůsty nevrátí nijak nepocítíš. To je spousta dobrých zpráv!
Jinak jeden potrat může být opravdu náhoda, určitě jsi hodně načetla na netu, tak musíš vědět, že to má pomalu každá druhá ženská (tím to nechci nijak bagatelizovat), pokud základní vyšetření jsou v pořádku, tak bych zatím dál nepátrala. Chápu to, člověk si chce být jistý a ne dokola potrácet, ale aby ses v těch vyšetřeních úplně neztratila a těma nervama kolem toho všeho úplně nerozložila. To pak neotěhotníš už vůbec. Strach je strašnej blokátor, to mi věř, a čím víc se něčeho obáváš, tím spíš si to přivodíš, tak to prostě funguje… Tak hlavu vzhůru, za týden a kousek už budeš vědět víc a budou to jen samé dobré zprávy!

• Citovat
  • Upravit
Andrea N.
23.3.13 21:49

Jjo, to ja vsechno s nervovanim vim…Ja nebydlim v CR, takze kazdou navstevu doktoru v Praze podrobne dopredu planuju, abych na nic nezapomela, takze se muze zdat, ze tim tak trochu „ziju“ :mrgreen: V lednu jsem mela treba naplanovanou schuzku u genekologa a kdyz jsem priletela, tak mi ji na miste zrusili a cela se mi to posunulo o mesic :? Zitra letim na predoperacni. ja si to hodne vycitam, protoze ja jsem o tom tehotenstvi totiz nevedela, myslela jsem si, ze hned prvni mesic po vysazeni antikoncepce nemuzu otehotnet a stehovala jsem se s manzelem do zahranici. Tezke veci, stres a tak :( Pak mi bylo nejak soufl, manzel neveril, ze muzu bejt v tom, ja si koupila test a byly tam //. Hned jsem letela do Cech ke svemu gynekologovi, aby to potvrdil a on me rovnou poslal do nemocnice. Snad to ted dopadne lip. A diky, ze tady prispivas, tvoje prispevky jsou opravdu informativni a hoooodne my (nam) pomohly :hug:

• Citovat
  • Upravit
365
23.3.13 21:57

Nic si nevyčítej, nemůžeš za to.. taky jsem si všechno vyčítala, dokonce jsem byla i ve stádiu že jsem si říkala že moje tělo to miminko zabilo a nenáviděla jsem za to sama sebe.. hodně mi pomohl můj Ondra.. za tohle prostě nemůžeme a tohle nelze ovlivnit.. :srdce: navíc si myslím že v tomhle stádiu jestli nosíš těžké věci tak to neovlivníš, kdyby to bylo tím tak bys třeba potartila spontáně, že by se neudrželo.. jediné co mě napadá..svěřila jsem se kamarádce že chcem jet za 2 měsíce na dovo a tam se zasnažit o „dáreček“ a ona říkala ať to raději neděláme, že v letadle jak se mění tlak tak může být mimoděložní, ale to není ověřené, tohle mi řekla známá a co je na tom prvdy to oprvdu nevím..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ashermanka
23.3.13 21:58

Jé, tak já to nemyslela nějak jako že moc řešíš a plašíš, to né, já si vlastně vůbec nedokážu představit, co bych dělala, kdyby se tohle stalo mě, takže to ber jako „dobrý“ rady z neprožitýho (to je moje kategorie kam řadím všechny ty kecy jako nesmíš na to tak myslet, musíš být trpělivá apod.). Jen jak ti Míša psala o té imunologii, že bych to ještě nedělala, protože kdyby se na nic nepřišlo, tak by ti to vlastně nijak neulevilo a pořád by ses užírala co ještě otestovat…
Jinak pokud tě to uklidní, nemyslím si (a v tom si myslím, že jsem zajedno s doktorama), že by sis ZT mohla způsobit sama. To jsou prostě věci mezi nebem a zemí, kdo ví, proč to příroda takhle utnula :( Ale ZT a pak ještě AS jako následek revize, která třeba nemusela ani být, to už je podpásovka…
A koukám, že skrz to cestování to máš ještě o dost složitější než my. O to víc ti přeju, abys těch cest sem už nemusela absolvovat moc..

• Citovat
  • Upravit
365
23.3.13 22:00

Andrej neměla ZT, ale bohužel jen prázdný plodový váček co si pamatuju..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ashermanka
23.3.13 22:03

Aha, tak to jsem špatně pochopila, nicméně myslím si, že to na věci nic nemění - nijak způsobit sis to nemohla.

• Citovat
  • Upravit
365
23.3.13 22:05

To si myslím i já..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Andrea N.
23.3.13 22:18

Miska: Prave planuju, ze kdybych se vrhla do tech „inseminaci“, tak zustanu bydlet nejaky cas v CR u rodicu. Uz nechci prave, jak psala i tvoje kamaradka, nic riskovat. A tenhle rok ani dovolena nebude…Jen po te HSK planujeme v dubnu na vikend do Francie vlakem…

Muj manzel bohuzel se mnou v CR pri potratu bohuzel nebyl, ale ted mi pomahal sehnat nove doktory a uz veri vic memu instinktu (plaseni :lol: ) Muj manzel se nastesti nebrani inseminaci ani jinym experimentalnim vecem :mrgreen: sam je adoptovany, takze me povzbuzuje a dela si legraci, ze kdyby to vsechno slo uplne do kytek, ze on je sam taky z „baby boxu“, tak proc nedat nadeji dalsim detem, kdyz dostal adopci i on.

Ashermanka: Ja prave uz na svoje plaseni dam, zatim se vzdycky ukazalo, ze muj instinkt nezklamal. At slo o tehotenstvi, tak o obavy nasledku z revize. Ja tenkrat se rozmejslela, zda jit k doktorovi tady nebo v CR. Mama mi rikala, at prijedu do CR. Kdybych zustala v zahranici, daji mi potracovaci pilulku a osud mohl bezet taky jinak, ze jo :| Ale minulost je minulost…Jsem ted rada, ze sem si nasla nove doktory, protoze to je zaklad. Predtim jsem slepe verila.

• Citovat
  • Upravit
ashermanka
24.3.13 10:21

Andrea

Chápu, že je to těžký, ale tím co by kdyby už se opravdu nic nevyřeší a je lepší na to nemyslet. Potratová pilulka je myslím bezvadná věc a nechápu, proč to čeští dr. tak zatracují (že by jim utekla spousta peněz za zbytečné revize?) a zákonodárci nechtějí povolit, možná kdyby každému trochu zrevidovali manželku, tak by to viděli jinak. Ale druhá věc je, že taky ne vždy je ta pilulka účinná, obzvlášť u vyšších týdnů už je její účinnost spíš nižší a stejně pak nic jiného než revize nezbývá, takže teď už se tím opravdu netrap, spíš zaměř síly na ty HSK.
Jinak mít takového chlapa do nepohody je opravdu výhra, já taky byla moc ráda, že se můj manžel neofrňoval, že musí na odběr spermatu, spíš že mě podporoval, že u něj to bude v pohodě, ale co chudák já. Jak to zezačátku bylo mezi náma takový nijaký, kvůli AS, tak teď můžu říct, že nás to fakt posílilo. A tím, že je sám adoptovaný, tak možná vidí i spoustu věcí jinak než my, co jsme si tím neprošli, takže věřím, že tohle ustojíte a neboj, toho biologického miminka se dočkáte, naděje je u tebe a u Míši fakt veliká.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí

K2 Complex