Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky, tak jdu dneska od HSK poprvé do práce, ale upřímně z toho mám trochu obavy.. břicho mě pořád docela pobolívá a to dokonce i čípek poslední dva dny cítím..divně mi v něm jakoby píchá.. navíc pořád špiním docela dost takovou očklivě tmavou krví..ve středu jdu ke svému gyn po HSK, ale do té doby bych měla dostat už svou MS, tudíž myslím že mě tedy nebude moct ani prohlídnout.. ![]()
Míšo, špinění nevadí, to ještě pár dní klidně můžeš. To pobolívání (pokud to není nějaká trvalá velká bolest a třeba teploty k tomu) může asi taky být ještě následek HSK, nebo už se třeba chystá MS, tak z toho..
Teruš, no, je to špinění, předtím to bylo asi 3 dny uplně červené stím gelem a teď je to takové ošklivé hnedo-červené a jdou i kousínky semtam.. a bolest nějaká žebych se tady svíjela to není v žádném případě, spíš je to takový píchání napravo v podbříšku a to zejména při chůzi, když jdu, jakože když došlápnu tak ten otřes mě trochu bolí-cítím ho.. no a ten čípek to je takové zase jemné pichnutí tak dvakrát za hodinu..
JOOOO A JEŠTĚ SE O NĚCO MUSÍM PODĚLIT..
tchýně byla u kartářky a letos nás konečně čeká to miminko.. jako vím že je to takové že se člověk chytá každého stébla a věřit se tomu nedá, ale udělalo mi to radost..
![]()
Tak já myslím, že to bude jen podrážděná ta děloha ještě po zákroku. To špinění jsem asi taky tak měla, prostě jak poslední den bývalé MS, akorát to byly tak 3 dny.
Jinak UTZ ti může dr. udělat i přes MS, kdyby sis přece jen nebyla jistá, přece se dělají i u ženských s krvácením, když potřebují zjistit, proč krvácí.
To je pravda, ale asi to není uplně příjemné jak pro mě tak asi ani pro Dr.. pujdu tam tak jako tak, stejně sním potřebuji mluvit, tak uvidím..
Misko, to bude zrejme stara krev, co se ti tam za tu dobu nahroma dila. Ja od ledna spinila podobne jako ty ted a opravdu to nebyl hezky pohled, takze chapu, jak se citis. Neboj
V prosinci, kdy mi poprv e neprisla menses jsem mela taky stiplave a pichave bolesti u cipku. Zkratka tve telo se asi startuje…drz se.
Jinak ja uz vcera o pulnoci priletela do CR, zitra jdu k obvodakovi na predoperacni prohlidku. Menses nikde, ale stale menstruacni bolesti…
Ahojky holky… jsem tady asi dlouho nebyla podle těch změn
.
Andrejko tak i já Tě tu vítám ikdyž nerada tady na těch stránkách, jsem tu taky nová ikdyž rvu se stím už druhým rokem… Jinak jsem ráda, že si to vše píšeme hezky česky tak jak tomu rozumíme všichni - a při čtení se i někdy fakt i usmívám jak suprově to dokážete popsat ![]()
Dodává mi to sílu, když to tady čtu, protože si opravdu myslím, že ty Misko a Adrejko jste velice blízko tomu nádhernýmu snu - a krom toho prej karty nelžou - jen asi záleží na tom kdo je vykládá. A myslím, že hlavní je to, že jste konečně našli doktory kteří vědí co dělají!!! Na to já zatím měla smůlu, mě řekl jen, že bohužel jiné řešení než náhradní mateřství není. Tak hledám dál… ale otom už jsem psala.
Dovolím si citovat z lékařské zprávy z HSK - děloha v AVF, menší E3 mm, ostia neregistruji, nelze identifikovat vnitřní branku. Vpravo se daří částečně rozšířit dutinu děložní, vlevo jen zcela málo. Zavedena multlioad. Dle vaginálního UZ IUAD přesně in situ.
Nerozumím poslední větě, tak pokud by jsi Ashermanko tušila, tak budu ráda. Mě jen překvapuje, že bez jaké koliv jiných otázek, vyšetření, prozkoumání dřívějších lékařských zpráv, řekne jediný konečný verdikt!!! A to, že se prostě jsme bez šance. Tak proč mi pak dávali to tělísko?? Jasně aby se znovu neudělali srůsty, to chápu…
Tak snad 16.4. potkám anděla…
Holky držte se a nevzdávejte to… myslím na Vás…
Marsi, diky za privitani
myslim, ze na me prispevky tady budes narazet jeste nejakou dobu, muj boj teprv HSK zacina. Hlavne si najdi dobreho doktora, ktery ti vse trpelivevysvetli a da moznosti. Drz se ![]()
Ahojky, už se na tom pracuje - nebojuju s osudem dva roky, abych to teď vzdala… takže mě koukejte hezky inspirovat, že to prostě a jednoduše JDE!!!
![]()
Vážim si holek, který se bez ostychu svěří na veřejné stránky s hodně osobní zkušeností a tím pádem můžeme i mi laici být víc informovaný. Když doktoři který jsou za to placený nejsou schopný nás informovat, varovat a nebo třeba aspoň se pokusit nám pomoc. Takže holky patří Vám velké DÍKY… už to je asi otřepané, ale mě osobně to vážně pomohlo když jsem to vše pročítala… a hlavně fakt to dává naději. ![]()
Marsi
Myslím, že to znamená, že vaginálním UTZ zkontroloval, že ti tam nitroděložní tělísko (IUD) zavedli správně, in situ je „na místě“, takže asi že ta děloha s tělískem vypadá jako jiná děloha, kam se tělísko zavede. Ono to tělísko má prý tvar T, takže asi i proto je důležité zkontrolovat, jestli je tam zavedené správně, aby to oddělovalo to, co má a netrčelo někam kam nemá nebo ti to nezpůsobovalo nějaké nepohodlí nebo bolesti. Jinak E3mm bude endometrium vysoké 3mm - na tom jsem taky začínala, ostia jsou oblasti kde ústí vejcovody do dělohy, to jsem taky měla zarostlé, ale jestli se jim to podařilo rozrušit a laparkou ověřili, že jsou vejcovody průchodné, tak to je bezvadný. Akorát teda asi stejně jako já nemáš to štěstí v neštěstí jako mají holky, že ty srůsty nejsou jen vespod, ale víceméně všude. Ačkoliv třeba to byl nějakej mistr světa a to, co tam viděl neodpovídá reálu, to se v mém případě taky stalo… Ale koukám, že ti tam vůbec nepíše, jestli je dutina symetrická, jestli je teď tak prostorná, jak by měla být apod. Opravdu vyber dobrého dr., který ti to tělísko bude vytahovat a dělat druhou HSK, aby to kdyžtak ještě upřesnil, případně dál rozrušoval. Upřímně - děloha bez srůstů je ti na houby, když bys ji neměla dost prostornou na to, aby zvládla těhotenství… Omlouvám se, že to píšu tak necitelně a na rovinu.
A toho 16.4. se chystá co?
Jinak ja jsem dnes dostala breznovou menstruaci. A to hodne v uvozovkach. Zaspineni jasne cervenou krvi po fyzicke namaze, cviceni. Vic nic. Po tydnu krutych bolesti to sou teda vodopady
prekvapive to nebyla zaschla krev. Sem zvedava, co to tomu brani
A Marsi, 16.4 hodne stesti ![]()
No wau…
… ne, více se tam nepíše, ale myslím, že to asi stačilo na ten ortel. Od tohodle doktora jsem zdrhala bylo mi zněj fakt špatně ![]()
Ikdyž chápu… takže jsem se objednala jinam, snad prý fakt odborník… a k němu jedem právě toho 16.4. Jinak mě laparku dělali v říjnu minulého roku a po ní jsem MS měla jen měsíc, tak proto teď už jen HSK a tělísko. Tak pokud to dobře chápu, tak by eventuálně byla potřeba laparka znova??? ![]()
A když tedy nebude dost prostorná, tak dá se stím vůbec něco dělat??? A jak to poznají, jestli vůbec. On asi nakonec měl koukám fakt pravdu…
No tak to ne Marsi, takhle odepsat tě na základě jednoho zákroku prostě nemůže! Je teda pravda, že on nepotřebuje žádnou předchozí anamnézu (kromě toho, že jsi podstoupila revizi), protože tou kamerou přímo vidí, co tam je a není a jak to vypadá, takže PŘEDBĚŽNÉ závěry udělat může, ale jen pokud je dostatečně zkušený a ví, co dělá a na co kouká. Tím nechci říct, že je to úplnej vůl, ale čím méně případů AS řešil, tím spíš může nějakou nepravidelnost děl. dutiny posoudit jako srůst a přitom se třeba o srůst vůbec nejedná. To se stalo u mě - MM mi řekl už jen podle UTZ, že to, co mám napsané v závěru poslední HSK je nesmysl a trošku mě na to připravil už po mailu než mě vůbec viděl!
Prostorná se děloha udělá tím, že se právě musí vystříhat všechny ty srůsty, ty vlastně tu dělohu vyplňují, takže až tam nebudou, tak zas bude mít původní tvar. To je první krok té HSK - vrátit děl. dutině původní tvar a velikost a zároveň to dělat tak, aby se ještě více nepoškodila zbylá sliznice. Další věc je ta, jestli se ta sliznice pěkně zregeneruje a rozroste i tam, kde byla poškozená, to se asi nijak moc ovlivnit nedá, je tu určitý pozitivní vliv té hormonální léčby, ale asi se nedá říct, že pomůže u každého stejně. Ale pro to těhotenství ti stačí jedno jediné hezké místo, kam se embryo chytí a už nepustí. Jinak pokud už jedna laparka průchodnost vejcovodů prokázala, tak by žádná další být potřeba neměla, srůsty ve vejcovodech jsou jen v důsledku zánětu, tam se kyretou nedostanou, takže pokud tam nebyly, tak tam teď taky nejsou, jen je potřeba uvolnit ta vnitřní ústí vejcovodů od srůstů, aby právě to oplodněné vajíčko do té dělohy mohlo dojít.
Teda přeju ti fakt hodně štěstí s novým dr., samé dobré zprávy a nezapoměň na svůj instinkt - kdyby se ti něco nezdálo, utíkej zase jinam. Ale snad to nebude potřeba. ![]()