Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Radaru
Tak teda nechci tě strašit, ale právě když se revize dělá v prvních týdnech po porodu, kdy je děloha k poškození nejvíc náchylná, tak na těch 25% rizika AS to jen začíná, jak píšeš, jakmile je opakovaná a navíc jsou v histologii části myometria, tak jsou rizika až 48%!! Tedy každá druhá! No, doufám, že ty budeš ta první, když už já jsem ta druhá… Ale správně děláš, že to načítáš v zahraničí, tady k tomu nic nenajdeš - proto ta moje vynucená angažovanost v tom.. I když je to k vzteku, když pak člověk zjistí, co tam všechno mají za možnosti kromě revize - potratovou pilulku apod… Kolik holek, které mají AS po revizi pro ZT by se tomu mohlo vyhnout. Nebo že tam prostě doktoři připouštějí to několikatýdenní čekání s poctivým sledováním, jestli to děloha nevyloučí sama a přitom se nezanítí. Tady je jedinou volbou revize a přes to nejede vlak
A když potom chvíli pátráš třeba na webu porodnice.cz nebo i po rozhovoru s MM a zjistíš, že osvícená pracoviště už po porodu nemají dělat revize, ale jen HSK a když už k jedné revizi došlo a nebyla dobře udělaná, tak za žádnou cenu re-revize, ale už jen HSK (to byla v mém případě ta největší chyba, co udělali, obzvlášť s ohledem na tu patologii v histologii), tak to je na mrtvici. Takže aspoň vidíš, že i když máš celkem schopného dr., že to před tebou zmínil takto brzy a snaží se, tak teď dej jen na sebe a na tu HSK prostě běž, i bez doporučení tě třeba u toho Apolináře i jinde vezmou. Jsi na dobré cestě, že to víš už dva měsíce potom, co se to stalo, to je obrovská časová rezerva, kdyby to náhodou fakt byl AS, k tomu to spravit a ještě otěhotnět tak, abys ty děti měla celkem k sobě. Navíc, pokud bys byla mírnější případ, tak tam šance na otěhotnění jsou poměrně velké, to nekecám, jak píše Andrea, záleží na stupni poškození, ale zejména taky na zkušenostech operatéra, aby to nepodělal víc, než to je. A taky je pravda, že každá další revize to jen zhoršuje.
Držím ti moc palce a přeju pevné nervy, pokud budeš muset jít trošku hlavou proti zdi, protože zdejší dr. jsou až na výjimky polobozi a hlavně po nich nechtít přiznat chybu nebo jim vyvracet jejich názor… Drž se!
Andrea
Tak třeba to byla jen psychika - z toho stěhování mimo ČR, pak ten strach, jestli nemáš AS, tím sis mohla vytvořit nějaký podvědomý psychický blok a fakt jsou holky, které si tak můžou i zablokovat MS. S ovulací bych se zatím netrápila, počkej na další cyklus, klidně tenhleten mohl být jen anovulační, i zdravé ženské mají prý tak 1-2 cykly ročně anovulační. Já když jsem se mohla začít snažit po poslední HSK, tak jsem zrovna taky měla anovulák, už jsem propadala depresi, že se mi těmi hormony, které jsem po předchozích HSK zbytečně brala všechno rozhasilo, ale od té doby zase každý měsíc ovuluju jak podle hodinek, takže ještě nepanikař
Zkus další kontrolu naplánovat jak vždycky radím - na cca půlku cyklu, na UTZ je to vidět nejlíp, taky ty ovulační testy nemusí být vždycky stopro spolehlivé. No a pak i kdyby ta sliznice byla nižší, tak dokud je ovulace, tak je i šance a nakonec ti posledně říkal, že alespoň v té horní části dělohy je sliznice krásná a vysoká a to na tu nidaci embrya bohatě stačí, ona ta sliznice nemusí být úplně rovnoměrná a všude stejná. Stačí jedno hezký místečko a hned je z toho mimčo ![]()
Mishka
Gratulace! A příští týden držím palce!
Radaru, me druhou kyretaz take delali pod uzv kontrolou, doktorka mi to milostive rekla, ze tentokrat to teda tak udelaj. Ja myslela, ze je to standard, ale asi ne… ![]()
Ashermanka, mela bych ted jit ke gynekologovi prave v pulce cyklu. Ja se nikdy takhle nepozorovala, nikdy jsem nemela problemy, takze ted delam research a zrizuju si menstruacni denik ![]()
Andrej a co to měření teplotky? já zkoušela jak teplotku tak ovu testíky a ty ovu testíky asi na mě nějak nepůsbí, ale podle teploty jsem ovu poznala vždy spolehlivě..
Radaru
Ale třeba u mě byl problém v tom, že mi zkazili tu první revizi - odebrali mi i myometrium, ale zároveň tam polovinu těch residuí nechali. Jenže jak se mi po té první revizi udělaly srůsty, tak i když se pak můj dr. snažil mě na druhou revizi neposlat a napíchával mi mraky oxytocinu, aby to děloha vypudila sama, tak už to přes ty srůsty nešlo, protože to nepustily ven, tak jako nepustí ven MS a nic jiného než revize zase nešlo. Teda až pak u MM jsem se dozvěděla, že to už měla být HSK a ne revize, že už byl předpoklad, že je něco špatně i kdyby tam myometrium nebylo. Takže (teď ti teda nechci sugerovat, že AS máš, fakt doufám, že se to u tebe nepotvrdí), ale mohlo to u tebe probíhat taky tak, že něco moc seškrábli, ale nevyčistili to úplně, tzn. že to v té děloze zůstalo spolu se sraženinami, takže i když druhou revizi dělali s UTZ a pořádně, tak děloha může být poškozená tou první a proto taky mohli to myometrium vidět až po druhé revizi, protože při první se ven nedostalo
Ale myslím, že ti v Podolí vyhoví, že indikace k tomu je, tak snad nebudou dělat potíže.
Jo, s dětma to utíká fakt rychle, taky jsem si ty začátky kvůli tomuto neužila, dokonce jsem kvůli první revizi musela zůstat v porodnici přes noc, dělali s tím hrozný cavyky a ještě mě takhle zmrzačili, a malej celejch těch 24 hodin řval a řval odloženej na novorozeneckým, už byl ve „věku“, kdy mu to nebylo jedno, že tam nejsem a už nebyl úplně to spací miminko a oni měli pocit, že kojit se má co tři hodiny, takže mě tam volali jen dvakrát za odpoledne, no děs! A pak po AS přijde nějakej dobrák a řekne ti, no tak co, jedno dítě už máte, tak zas o tolik nejde!!! ![]()
Andrej
Menstruační deník, to znám
Taky vedu…
Ale jinak taky v tom sledování sebe sama nejsem nijak zběhlá, nějakou ovulaci jsem u prvního otěhotnění teda vůbec neřešila, takže jsem doteď netušila, kdy ji mám. Ale teď už holt nejsme v situaci, že bychom mohly něco nechávat náhodě, takže kontroly v půlce cyklu, to je přesně pro mě
Tak ať ti dobře dopadne.
Misko, tak to jeu zajimavy, me prave ty testy taky neukazujou vubec nic. Teplotu nemerim, koupim na pristi cyklus nejakej spolehlivejsi teplomer. Diky za tipy holky
15.4 jsem zas v Praze jeko na koni…
Ahojky holky… Tak 16.4. jsem bohužel z rodinných důvodů musela odvolat, hold když se nedaří tak se nedaří nic ( nebýt to veřejné stránky napsala bych to jinak )
Ale měli pro mou situaci pochopení a přeobjednali mě na 25.4. a to můžu být ráda, jinak by prej bylo volno až v půlce května…
Ale bohužel není to dobrý. Miska a Ashermanka asi budou vědět jak na tom jsem… takže to napíšu jen ve zkratce - první MS po tělísku jak z učebnice, ale druhá bohužel zase nic!!! A to mám tělísko, cpu se práškama a je to stejně k ničemu. Varoval mě, že to může srůst znova, ale nepřipouštěla jsem si to. Tak co bude semnou teď dál??? Nechápu to, když se teda srůsty obnovují pár dní po zákroku a já tu první " hezkou" MS měla až měsíc potom a až teď najednou nic, tak kdy to teda srostlo?? Fakt na to už nemám nervy, pokaždé si dělat naděje, opět začít věřit že to je na dobré cestě a pak znova od začátku… je to pořád do kola. Fakt už na to nemám sílu…
Andrej, stačí uplně obyč teploměr, je zbytečné kupovat nějaký extra supr s desetinýma číslama(já mám dokonce nějaký digy z DMka za 70,–Kč… mám založený menst. kalendář na womenzone tak jestli chceš s hlídáním teploty pomoct, stačí se tam jenom zpřátelit abych ti tam mohla nahlížet a ráda ti stím pomůžu..=) uvidíš dvě tři teploty a už se budeš orientovat, není to tak složitý jak to vypadá..=)
No a Marsi s tebou mě to moc mrzí žes to musela odkládat, tak snad ti tento druhý datum bude osudným a budeš pak mít lepší náladu po té kontole..=) jinak s tvojím problémem ti spíš pomůže Ashermanka, ale taky jsem žila v domění že se ty srůsty dělají několik dní po zákroku a pak když se neudělají tak je vyhráno.. třeba to bude ještě v něčem jiném, nezoufej, já tě ale chápu že po té psychycké stránce je to v Prde… Je to dlouhé a já to nějak nejvíc asi pocituju teď kdy já už mám za 5min 12 a je skoro po všem, tak je tohle nejhorší, sice nepropadám panice a depresím jako tak před půl rokem, ale je mi to tak strašně moc dlouhé, spousta kamarádek teď najednou těhulí a já na to jen s bolístkou v duši koukám a musim pořád jen čekat, čekat čekat a už bych se na to nejraději vys*ala.. takže v tomhle tě moc dobře dokážu pochopit..
Jinak Terezko, moc děkuji, pá, so, ne, po jdu do práce takže mi to do úterý vážně uteče jako voda.. a strašně se těším jestli mi řekne že za 14dní můžem zkoušet budu nejšťastnější na celém světě..kéééž by to řekl…kéééž by se nám povedlo zase hned…
![]()
Diky za odkaz na tu stranku Misko, pak na to mrknu. Dnes rano mi podle testu vyslo, ze mam ovulaci, coz minulej mesic nebylo. Tak aspon nejaka dobra zprava. Ja ziju v Anglii, kupovala jsem si tady v Boots nejakej teplomer, meli jen digitalni, a prisel mi ze prapodivne meril. Chtela bych prave ten klasickej ceskej, takze to zkusim prevest od mamy.
Jinak Marsi, nemusi to byt hned navratem srustu, problem muze byt v nasazene hormonalni lecbe. Muj gynekolog mi rikal, ze srusty se daji resit, horsi je zjistovat metodou pokus omyl, aby se rozrostla sliznice, abys mela z ceho menstruovat. Kazdopadne Ashermanka ti povi vic. Hodne stesti a drz se ![]()
Marsi
No s tou kontrolou, to se bohužel nedá nic dělat, někdy jsou okolnosti proti, byť si to sebelíp plánujeme, ale tak aspoň že jde jen o týden, to zas není tak strašný.
Jinak s těma srůstama bych to neviděla tak černě, myslím, že přes tělísko ani narůst nemůžou, prostě je tam ta fyzická bariéra, která brání kontaktu děložních stěn a když se nemůžou k sobě přiblížit, nemůžou se ani slepit. Teda asi stát se může cokoliv, ale tohle mi přijde hodně nepravděpodobný. Koukala jsi třeba na googlu na obrázky jak ta Mirena v děloze vypadá? Tam přece nemůže vůbec dojít ke kontaktu těch děložních stěn… Myslím, že ten tvůj dr. to myslel spíš tak, že se srůsty můžou znovu vytvořit, ale až po jejím vytažení, ne? Příčinu bych spíš hledala někde jinde, bohužel úplně konkrétně ti poradit nemůžu, buď nějakej jalovej cyklus nebo jen hormonální nerovnováha nebo klasické zpoždění jak se občas stává…
Jaký hormony teď bereš a jak dlouho už máš zpoždění?
A nezabranuje nahodou to telisko MIrena rustu delozni sliznice, moje mama mi rikala, ze se pri ni ani nemenstruuje. Davala ji to gynekolozka, protoze naopak menstruovala hodne, telisko naopak snizuje sliznici…
Tak Marsi, vidíš to? možná bych zkusila najít nějaké diskuze určo něco bude ohledne té mireny jak to sní vlastně je..
Napriklad nize diskuze k Mirene na emiminu, zeny po ni nemenstruovaly vubec. Chapu, ze zavadeni teliska je jedna z metod lecby srustu, otazka je, zda neni jiz zastarala a nakolik ma pozitivni vysledky. https://www.emimino.cz/…rankovani/2/
Andrej, to už Marsi ví, říkala jí to Terka a ona už stím stejně nic neudělá..=( spíš šlo o tu MS no.. Hlavně Marsi nedělej žádné závěry a žádné depky, určo to teda bude tím tělískem a na té kontrole se domluv kdy už ti ho vyndají, hm?=)
Ahoj radaru, souhlasim s tebou, je zarazejici, ze lekari neinformuji i o negativnich dopadech kyretaze. V CR se jedna o rutinu, navic temer neni moznost se ji vyhnout. Ja se o komplikacich po kyretazi dozvedela na googlu, kdyz jsem se po zakroku koukala, co to vlastne je. Kdyz sem se zeptala lekarky, mlade holky hned po skole, kroutila hlavou. Bohuzel, na kontrole jsem zjistila, ze mi tam nechali casti plodovych obalu a posilali mi tam znova. Snazila jsem se tomu vsemi silami vyhnout. Muj manzel psal potom mail i jinym lekarum, jak by se to dalo vyndat jinak. Vsichnii souhlasne odepsali, ze jen rerevizi. Samozrejme, ze se mi na tom miste udelal srust, nastesti jen jeden. Ale dalsi revize je u me vyloucena, srostlo by to vic, rikal mi to muj novy gynekolog. Drzim ti palce, at se te to netyka, AS ma ruzne stupne a rozsah. Hodne napovi sila menstruace. Drz se a hodne stesti