Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Děkuji moc za vyčerpávající odpověd.
Příspěvek upraven 31.07.15 v 09:25
No, upřímně, ač nejsem doktor, tak jsem si dost jistá, že srůsty se vytvoří do cca 3-5 dní po poškození dělohy, takže jakákoliv tabletka je už teď k ničemu a upřímně si myslím, že by ti byla k ničemu i tehdy. Spíš to může posléze třeba pomoct v tom hojení, ale protisrůstové účinky asi mít nebude, to mají jen nitroděložní tělísko, Hyalobarier gel a do určité míry estrogeny. 3 měsíce po porodu bych už na HSK klidně šla, ale čím tě moc neuklidním je, že pokud tam srůsty budou, tak na 95% tě stejně asi uspí, protože se jim bude lépe operovat s dilatovaným čípkem, což bez narkózy nejde. Ale pokud si najdeš centrum, kde tě pustí dvě hodiny po zákroku domů, tak stačí jen odstříkat jedno mlíko po narkóze a pak už můžeš kojit normálně dál. Jen pak nesmíš brát ty estrogeny, ale to mi řekli po 3. a konečně pořádně udělané HSK, že se vždy brát nemusí, jen u opravdu velkého poškození. Jinak sliznice se ti v tom místě obnovit může, ale ne že by tam vyrostla z ničeho (jak je poškozená ta bazální vrstva, tak nová funkční už na ní nenaroste), ale spíš se tam rozšíří ze strany.
No každopádně čas je na tvé straně, pokud se to potvrdí, tak hrozně brzy a to je v těchto případech opravdu výhra. Jen ještě dej velký pozor, komu se svěříš pod ruce, to je neméně důležité. Držím palce!
Ahoj holky, uz zacinam byt zoufala… Na HSK u MM jsem byla 5.3.13. Asi 3 dny po ni jsem dostala hodne silnou menstruaci, ktera trvala asi 5 dni. Byla jsem po 7 mesicich bez MS stastna. Porad beru Estrofem a Provera. Ohlidala jsem si ovulku a zacali zkouset. Po dobrani Provera jsem mela pred 6ti dny dostat MS a nic-vubec nic. Mam nafoukle bricho, poboliva me, trochu citliva prsta… Myslela jsem si, ze jsem tehu, ale mam 3.negativni test. Zacinam se obavat, zda se mi srusty nebo slepeni zase nevratilo. Ashermanko, jake byly prosim tve zkusenosti s naslednou MS? Diky
Luci
Teda to je na palici, celej tenhle Asherman. Jak já ti rozumím…
Já teda mívala HSK vždycky cca v půlce cyklu, pár dní po ní jsem krvácela a pak mi přišla MS vždycky pravidelně jak měla, plus mínus den (27-29DC). Měla jsem to teda tak, že tahleta v tom cyklu s HSK byla silnější než ty další následující měsíc a dál, ale se zpožděním zkušenost nemám
Ale myslím, že těhotenství ještě nemusí být ztracené, jestli máš třeba ovulaci později než 14DC, tak ještě hCG v moči 6 dní po očekávané MS nemusí být tak výrazné, aby bylo na testu vidět a taky někdy můžeš udělat 3 testy sněhobílé a těhotná být přitom můžeš, někdy to má pomalejší nástup. Asi bych ještě pár dní počkala a pak si nechala u gynekologa nabrat hCG. Nebo pokud těhotná nejsi, tak ti v tom třeba mohla udělat trošku neplechu ta Provera, někomu po jejím vysazení chodí MS až třeba za 10 dní - jak jsem pochopila, tak posledně jsi ji zkoušela poprvé a hned otěhotněla, takže vlastně nevíš, jak na ni tvoje tělo reaguje?
Jako nemyslím to teď jako plané utěšování, ale myslím že kompletní znovuobnovení všech srůstů, tak abys teď MS neměla vůbec je snad málo reálné. Vem si, že oni mají tendenci se znovu udělat tak do týdne po rozrušení a když jsi byla u MM, tak jsi měla asi měsíc po první HSK a zůstalo to rozrušené, on jen ještě rozšiřoval tu spodní část dělohy, takže to co ani měsíc po první HSK nesrostlo už později nesrostlo určitě a určitě to byl natolik velký „průchod“, aby MS mohla chodit, MM to jen doupravoval, aby děloha byla souměrnější, pokud jsem to správně pochopila? A gel jsi měla? Ještě bych neházela flintu do žita. Zkus si kdyžtak zavolat k dr., kdy po vysazení Provery asi chodí MS (já mám zkušenost jen s Utrogestanem), myslím, že ti taky řekne že máš ještě pár dní počkat a kdyžtak ti pak vezme krev. No moc ti držím palce, aby to bylo těhotenství, když už tady Andrejka rozjela „sázky“, tak ty seš můj černej kůň ![]()
Hlavně nezoufej, srůsty to podle mě nebudou…
Diky za podporu ![]()
Je fakt, ze jsem prvni mesic po uzivani Estrofem a Provera hned otehotnela, takze nedokazu posoudit, jak by na ni moje telo normalne reagovalo.
Napsala jsi to uplne spravne, druha HSK byla mesic po prvni a byla vlastne kontrolni s odstranenim malych zbytku srustu a hlavne rozsirenim te spodni casti. Gel jsem mela jen po te prvni HSK, po druhe mi ho MM nedal.
Cetla jsem nejake diskuse, ze muze byt narust HCG na zacatku velmi pomaly. Zkusim si udelat testy za tyden a uvidime… Jeste zkusim nacist nejake clanky ohledne pusobeni a ucinku Provera ![]()
Ja jsem si v prosinci take myslela, ze sem tehotna, vsechny priznaky, jak psala Lucicek, nafoukle bricho, prsa. Ale bohuzel nic, zklamani. Pak zacali me problemy s menstruaci. Muzes mit tenhle mesic hormonalni vykyv, nemusi to byt hned navrat srustu. Jak si sama psala, vysadila si nejaky hormon a to muze mit tenhle efekt. Je dobre, ze ovulujes, ja neovoluju. Je dobre si zjistovat i vysku sliznice, kolisa…dej vedet, jak ti to dopadlo. Ja jdu na gynekologii 15.4. Drzte se holky
Jinak zacala sem se nalivat kazdy den kontryhelovym cajem, macca pudrem a sojovym mlekem po litrech, kvuli estrogenum.. Porad verim, doufam, ze se cyklus nastartuje bez hormonu ![]()
Andrejko, jooo viď? taky jsem krvácela asi 4 dny a bylo toho oprvdu hodně a už ti došla tvá obvyklá MS? já jí měla první den skoro totál černou a pak už rudo červenou jako vždy tak se kdyžtak té barvy nelekej..a kdy máš poolené snaženíčko? jinak moc děkuju, kéééž by tak opravdu bylo, ne že bych vás chtěla předbíhat, ale tolik už se mi to vleče teď ke konci že z toho nějak už začínám být nějaká smutná a nerozní..
![]()
Teď jsem dočetla ještě zbytek příspěků a koukám Luci že to máš naprosto stejné jako já?? taky jdu na další HSK po měsící a taky bez narkozy jen kontrolní a doupravení..téda, strašně bych ti těhu přála, moc, moc protože vím jaké to je a protože bys mi dodala strašnou sílu dotoho, takže tfuj tfuj a o žádných srůstech do konce žiota už nechcem slyšet joo?
![]()
Jeste jsem menses po HSK nedostala, jeste je moc brzy, ale i tak jsem nervozni. Snazim se ted zdrave jist a telo nacpat vsim na podporu rustu sliznice. Kazdopadne zrejme nemam ovulaci, delala jsem si ted poctive ovulacni testy a nic. No asi me cekaji nakonec ty hormony a vic se dozvim u gynekologa v pondeli…porad premitam, co jsem ten prosinec delala jinak nez jindy, ze se to podelalo. Zacali mi v tu dobu i vic padat vlasy a mela sem akne, takze asi fakt nejakej hormonalni propad. Lucicek bych prala, aby to bylo miminko, protoze ty tahanice okolo nahazovani menstruace, nizke sliznice jsou na psychiku strasny.
HOLKY, MUSÍM SE PODĚLIT..=) JWSEM ZASNOUBENÁÁÁ..=) ODEDNEŠKA..=)
Ahoj Aschermanko, tak jsem v noci sjížděla zahraniční stránky o AS. Jednak mě překvapilo, kolik informací se tam člověk dozví, na rozdíl od těch českých. A taky, že riziko AS je až 25% po prodělané revizi 2-4 týdny po porodu. A riziko se zvětšuje s počtem provedených revizí. Tak by mě zajímalo, proč tohle čeští doktoři ignorují. Je mi líto, že jsem si důsledek revize nastudovala až po revizi. Stále doufám, že nebudu patřit mezi těch 24%.
Radaru
Ač nerada, musím ti napsat, že je v tvém případě riziko AS velmi reálné. Sama jsem si tím co ty prošla - revize 3 týdny po porodu pro residua, za dva měsíce re-revize, protože ta první byla provedena špatně, až po roce a půl(!) se zjistilo, že při první revizi byla poškozena děloha natolik, že mám (teď už snad vyřešený) Ashermanův syndrom se všemi následky, co k tomu patří. Nevím, jak dlouho jsi po porodu, ale už jen to, že tvůj dr. tě upozornil na myometrium v histologii (mému to divné nepřišlo), je super, že zmínil HSK, taky super, ale z mého pohledu a zkušeností - NA NIC NEČEKEJ! Zejména pokud chceš další dítě. Mít myometrium (děložní sval) v histologii je špatně. Nemusí to automaticky znamenat AS, může to vzniknout i tak, že placenta byla v jednom místě trošku vrostlá do svalu a ten prostě s sebou při revizi utrhla (třeba byli dr. fakt opatrní) a pokud se toto stane pouze v jednom místě dělohy, tak by to mělo být v pořádku. Pokud jsou ale takto „obnažená“ místa dvě naproti sobě, pak se jakoby slepí a vzniká srůst. Tento srůst je v podstatě jizva - podobně jako když se řízneš do prstu, porušíš tím dvě místa proti sobě a ta se přilepí a „zhojí“ jizvičkou, stejně je to v děloze. A proto stejně platí - čím dřív HSK, tím lépe! Pokud chceš tuto jizvičku rozrušit, tak se ti to bude líp dělat co nejdříve po tom, co se utvořila, za půl roku už je to ztluštělá jizva, kterou musíš rozdělit víc razantním řezem, tedy operace je náročnější. Čím dřív po vytvoření srůstů na jejich rozrušení jdeš, tím spíše jsou ještě blanité, někdy stačí se jich jen hysteroskopem dotknout a samy prasknou, po dvou letech už to jsou masivní srůsty, které se musí na několikrát přestřihávat. Takže tolik co se týká časování hysteroskopie. Důležité ale taky je, aby ji dělal někdo, kdo ji umí dobře, rozumí tomu a hlavně už má za sebou desítky případů operací AS! Ne jen někdo, kdo rutinně kouká do dělohy, jestli tam něco je nebo není a když náhodou je, tak pak vlastně neví jak na to a může udělat víc škody než užitku. Jinak na UTZ srůsty vidět nejsou, takže i když ti druhou revizi dělali pod UTZ, srůsty neviděli, jen viděli, jak hluboko mají kyretou zabírat, aby dělohu nepoškodili, ale otázkou je, jestli ti dělohu nepoškodili při té první revizi - to myometrium tam mohlo zůstat po první revizi promíchané s těmi krevními sraženinami a ven vyšlo až když se revize udělala pořádně… Navíc, těsně po porodu je právě děloha nejzranitelnější a riziko AS po revizi je tu nejvyšší.
Takže z mého pohledu - riziko AS je, ale nemusí se prokázat. Už jen z toho důvodu, aby se ti rychle ulevilo, nebo aby se AS rychle řešilo a neřešilo se až v okamžiku, kdy budeš chtít druhé dítě, bych na HSK šla HNED (pokud tedy nejsi měsíc po porodu). Ať má děloha čas na zhojení, někdy to trvá měsíce… Snad jsem tě moc nevystrašila - moc ti držím palce, ať se to nepotvrdí, ale pokud ano, stůj si za svým a trvej na všech vyšetřeních, která TY budeš chtít.