Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Marsi, asi to bude víc věcí dohromady. O tom, že někdo s nitroděložním tělískem ani nemenstruuje už jsem ti psala ze začátku, možnej důvod to je pořád, ale teď je teda otázka, proč vlastně ta první MS teda byla. Taky je asi rozdíl, jestli je to jen tělísko jako takové nebo tělísko, které vylučuje hormony, to bude podle mě to, co těm holkám zabraňuje menstruovat, že se z Mireny uvolňuje (myslím) progesteron a tím pádem si tělo permanentně myslí, že je těhotné, tak nemenstruuje.
Pokud máš nehormonální tělísko, tak zase právě že tím, jak „překáží“ v té děloze, tak může zabraňovat sliznici v růstu. Toho se ale neboj, hlavně když se při něm neobnoví srůsty, sliznice doroste jakmile ti ho vytáhnou, jen mi přijde pak trošku nelogické ti dávat ještě hormony vyvolávající MS, to jsou trošku dost dvě protichůdné věci ![]()
Za jak dlouho po HSK jsi dostala MS? Možná to bylo tak, že už jsi měla HSK třeba jakoby v půlce cyklu, takže něco stihlo narůst do té doby, než ti dali tělísko a to pak jak jsi vysadila ty hormony odmenstruovalo a teď teda to neroste natolik aby MS byla, ale tak to ti právě měli dát nějaké ponaučení k tomu, jak to tělísko to může ovlivnit. No, nezbývá než těch 14 dní počkat a snad se pak dočkáš konečně pořádných odpovědí. A zatím teda bádat sama, no…
Drž se!
Ahojky holky… děkuju všem opravdu moc, sama nevím co tam vlastně mám, ale podle doktora to právě má mít vliv na to, aby MS se obnovila, ale KAŽDOPÁDNĚ - omlouvám se všem za zmatky - jsem prostě trochu ve stresu, je toho moc. Trochu jsem hysterčila to přiznávám
, ale ONA TA " POTVŮRKA " DORAZILA ![]()
Není to tedy jako ta první, ale je - takže se mi docela ulevilo… Ale děkuju za podporu… vážim si toho. By jste měli slyšet ten šutr co ze mě spadl
. Fakt jsem se bála, hned začali šrotovat myšlenky a napadlo mě napsat Vám, a nakonec tolik stresu pro nic… Díky, díky, díky… Jinak hormony mám estrimax a proveru a beru to od října loňského roku. Tělísko bych měla mít do půlky května, ale to se dovím asi až na kontrole… Díky všem…
![]()
Marsi
Tak sláva! Já si myslela, že to tak nějak bude. Někdy to po těch hormonech chodí se zpožděním a ten stres tomu taky nepřidá, tak hlavně že to dobře dopadlo. Vlastně Lucka taky bere tu Proveru a má zpoždění, pokud teda není těhotná, tak možná to v tom cyklu fakt dělá zmatky… Jinak jak už jsem tu psala několikrát, já taky mívám druhou a ty další MS slabší než ty bezprostředně po HSK, tak snad to bude normální, nezoufej, to tělísko je proti těm srůstům fakt spolehlivé!
Jojo máte pravdu, fakt jsem trochu zazmatkovala, myslím že je to stresem. Ale dnes je to už v " normálu " ani bych neřekla, že slabší
. Asi bude hodně záležet na tom až ho vyndají, až vysadím hormony a jestli pak bude sliznice normálně růst. Ale jsem ráda, že aspoň to prozatím splňuje svůj účel a srůsty asi už nemám. Cesta to sice bude ještě dlouhá, ale musím věřit, že vede tím správným směrem. Ale pokud to chápu dobře, tak ikdyž je MS " vyvolaná " hormonama, tak z něčeho se tvořit musí né? Pokud se nepletu, tak tam nějaká sliznice je
. Musím se na vše zeptat…
Děkuju všem za podporu… ![]()
Marsi, ono to je asi trochu složitější s tím krvácením, určitě se na to vyptej, taky by mě to zajímalo. Při „normální“ MS právě odkrvácíš krev smíšenou se sliznicí. Když jsi na HAK, tak je to tzv. pseudomenstruace, že jak neovuluješ, tak nemáš žluté tělísko, které produkcí progesteronu ztlušťuje sliznici, takže asi odkrvácíš jen krev, je to krvácení vyvolané poklesem hormonů. Jenže když máš tu kombinaci Estrimaxu a Provery, tak zase imituješ ten přirozený cyklus, Estrimax ve vysokých dávkách ti sice brání ovulovat, ale Provera je zase právě ten progesteron, co produkuje žluté tělísko, takže by to snad měla být ta skoro pravá MS, tudíž bys měla krvácet i sliznici, ale těžko říct, kolik jí je. Proto je asi důležité jak to bude chodit bez podpory hormonů v tom přirozeném cyklu. Ale moje zkušenost je, že bude. Taky jsem půl roku brala tyhlety hormony a po vysazení mi chodila MS úplně stejně, dokonce teď při IVF jsem zjistila, že ta moje sliznice na ty syntetické estrogeny ani nereaguje, že naroste jen do nějakého maxima, ke kterému jí stačí ten etrogen, co mám v těle a ty syntetické už tu sliznici nijak nezvyšují… Takže ničeho se neboj!
Ty hormony me take zajimaji. Ja mam ve zprave pro gynekologa z nemocnice doporucene nejake FHS nebo neco od T, nepamatuji si cely nazev, ale doporucuje se to pri lecbe rakoviny prsu, jak jsem nasla na webu
nepusobi to na ovulaci a stimuluje to rust sliznice. Popravde, doufam, stale ve skrytu duse doufam, ze to nebudu muset brat. Jsem velmi zvedava na tuhle prvni menstruaci po zakroku. Kdyby mi nasazovali ty doporucene hormony, bylo by to az dalsi cyklus. Treba se mi to po tom zakroku nejak zazracne spravi. Vim uz ze ovoluju, vim, ze sliznice je narostla, tak nevim kde to pomyslne drhne, ale hormony az kdyz bude nejhur…
Andrej, vím co myslíš, to bude určitě Tamoxifen - podporuje ovulaci a právě tím, že naroste ten dominantní folikul, tak vyprodukuje přirozený estrogen, díky kterému by měla narůst ta sliznice. Jenže je to trošku složitější, protože on tu ovulaci vyvolá tím, že v mozku obsadí receptory pro estrogeny, tím pádem má tělo pocit, že má málo estrogenů, proto zareaguje ovulací, jenže stejně jako ti obsadí receptory pro estrogeny v mozku, tak taky v děloze, takže ta sliznice je u většiny ženských pak trošku nižší než by byla bez něj. Ale mně ho MM taky doporučil, že právě zase některým ženským to paradoxně zafunguje tak, že ta sliznice právě naroste. U mě se teda paradox nepotvrdil, takže jsem od něj upustila, ale třeba budeš mít štěstí a zafunguje to, za zkoušku nic nedáš, stojí to pár korun a nebezpečné to není. Každopádně ten plán - dát napřed tělu šanci „na přírodno“ a až pak ho zatěžovat hormony naprosto schvaluju, aspoň budeš mít vždycky to „jistější“ před sebou a nebudeš tak rychle ztrácet naději.
A to FSH je asi klasická stimulace jako u IVF, dá se to brát v minimálním množství i pro „přirozené“ otěhotnění a je to právě folikulostimulační hormon, takže stimuluje dozrávání folikulu (a tedy nárůst sliznice) bez toho, že by negativně ovlivňoval výšku sliznice, ale většinou je jen injekční a dost drahý. Ale ten teda u mě fungoval krásně, ale nevím, jestli ne proto, že já ho měla v klasickém IVF, tím pádem mi po něm dozrálo asi 15 vajíček a ty už vyprodukovaly toho estrogenu dost, aby ta sliznice povyrostla ![]()
Hlavně se tím nestresuj už teď, hlavně že ovuluješ, to je prostě hlavní (sliznice až potom) a nějaké hezké místečko už si to embryo najde, nepoškozené dělohy je u tebe spousta! Tak ať to brzy vyjde!
Obrovske diky za vysvetleni
Tohle mi moc pomohlo. Hlavne, ze mas zkusenost. A nevis jaka je cena toho FHS? protoze kdyz uz neco do sebe cpat, tak aby to prave fakt fungovalo. Nechci pokus omyl, spis me zruinujou financne ty cesty k doektorum
Jinak Ja MM vazne jako odbornikovi verim, ma hodne vedeckej pristup, publikoval i neco v casopisech s impakt faktorem, coz se v CR vidi malokdy, po lidske strance jsem z nej byla sice hodne nervozni, ale na jeho doporuceni dam. Hlavne ze umi vysvetlit a ponauci, o tech. Hormonech jsme se ale spolu nebavili. Je dobry najitt nekoho s osobni zkusenosti, po internetu nebylo moc informaci v cestine o tom Tamoxifenu…jeste jednou DIKY
![]()
Vůbec nemáš za co děkovat, hlavně doufám, že jsem tě nijak neodradila, protože to u mě nezafungovalo, ale já myslím, že se ti to podaří i bez hormonů. ![]()
S tím FSH nevím (pokud opravdu myslel toto - jsou to ty různé Menopury, Puregony, Gonaly apod.), já ho měla hrazený pojišťovnou v rámci toho IVF a ještě jsem asi 800 doplácela (jinak stojí cca 4000 a je to ten nejlevnější z nich), ale to byla fakt velká dávka na celé to IVF. Jen nevím, jestli se to dá předepsat bez IVF, resp. jestli to ta pojišťovna pak taky hradí. Ale třeba by ti pak (kdyby na to došlo) tvůj dr. poradil, který a v jakém dávkování by ti doporučil a pak se dá sehnat za pár korun jak různě holky odprodávají zbytky po vydařeném IVF.
Jinak MM je teda pro mě úplnej miláček
Nevím, jestli mám tak abnormální smůlu na doktory, ale tohleto je fakt JEDINEJ dr. za celou tu dobu, kterej nic nezlehčuje, soucítí se mnou a i když se brání tomu vybudit nějaké falešné naděje, tak pro mě má VŽDYCKY nějakou útěchu, fakt citlivou poznámku a povzbuzení, kterou zrovna v tu chvíli potřebuju slyšet (už toho mám za sebou fakt hodně…), prostě nepochopitelně empatickej. Navíc jako chlap! A nejen vzhledem k AS, ale sám kdysi IVF dělal, takže ví jak to pro ty ženský je náročný a třeba s přístupem dr. v CARu kam chodím (a asi už dlouho nebudu) se to vůbec nedá srovnat. Vstřícná odpověď, která jinde vůbec není samozřejmostí a on vždycky ví jak to říct a napsat tak, aby člověka nepřipravil o naději a maximálně povzbudil, a to třeba o půlnoci. Normálně občas závidím jeho manželce, ta se musí mít…
I když jestli ho takhle po nocích furt otravujou deprimovaný pacientky, tak asi taky nic moc ![]()
Velmi dobry blog jedne vedkyne a jeji ceste za miminkem. V tomhle prispevku porovnava jednotlive preparaty a jejich efekt na sliznici, ocennuju ze dava odkazy na odbornou literaturu. Nove jsem se dozvedela o vlivu dostatecneho prokrveni delohy na rust sliznice, treba to nekomu pomuze. http://drdandle.blogspot.cz/…ickness.html
Koukám Andrejko, že ses do toho ponořila jako já
Ale to je dobře, zkusit se má všechno, i kdyby jen pro ten pocit, že víc jsi pro to už udělat nemohla. Odkaz je to určitě užitečnej, ale bohužel po tom Ashermanovi spousta věcí nefunguje tak, jak by měla, protože ta sliznice je natolik nevratně poškozená, že spoustu toho, co je tam doporučováno u nás moc nefunguje - neříkám, že u všech, záleží na stupni poškození, ale všechno jsem zkusila, bohužel bez výsledku. Což se ale nemusí týkat tebe, tvůj AS je (vlastně BYL!) naprosto minimální a jsem si celkem jistá, že tvoje šance na otěhotnění nijak nesnížil, takže běž do toho! Třeba co se týká toho Aspirinu, tak kromě toho, že napomáhá prokrvení dělohy a tedy nárůstu sliznice, tak je taky v zahraničí doporučován jako prevence ZT a nevysvětlených potratů v prvním trimestru. Ale jedná se pouze o nízké dávky Aspirinu (tzv. Baby Aspirin, 75mg té účinné látky, ten v ČR není k sehnání, takže já jsem „tříčtvrtila“ 100 mg Aspirin) - spoustu článků na toto téma najdeš. K tomu lepšímu prokrvení dělohy právě napomáhá i dodržování pitného režimu hlavně v prvních týdnech po HSK a pak taky ten vit. E, který na dělohu a neplodnost působí celkově příznivě. Estrogenů jsem taky pojedla mraky a bohužel jak je poškozená ta sliznice, tak s ní vzaly za své i receptory pro estrogen, takže ten u mě má efekt nulový, s velmi vysokými dávkami jsem byla na stejných hodnotách výšky sliznice jako v nativním cyklu, dokonce i nižších. Navíc nevýhodou je, že v těch vysokých dávkách ti blokuje ovulaci, takže pokud ho neužíváš v cyklu s transferem embryí, tak přirozeně s ním neotěhotníš. Svou zkušenost s Tamoxifenem jsem ti už psala, ale jak mi říkal MM, u někoho ta sliznice po něm opravdu naroste, takže za zkoušku to stojí. Ale beru to jen podle sebe, já měla ten AS fakt rozsáhlý, tvoje sliznice je v naprosté většině netknutá, takže u tebe je jednak otěhotnění možné i bez hormonů nebo může zafungovat nějaká úplně jednoduchá metoda, kterou já zkoušela víceméně jen z důvodu tonoucí se stébla chytá. No uvidíš na té kontrole, třeba budeš příjemně překvapená, že ta sliznice na tom zas tak špatně není. Myslím, že nad 7mm můžeš jásat! Ono taky ty srovnávací studie, které ten článek uvádí, probíhaly na ženských, které IVF podstupovaly z různých důvodů, každé nefungovalo něco jiného, takže v tom nárůstu úspěšnosti souvisejícím na první pohled s výškou sliznice se mohlo odrážet taky spousta jiného, včetně psychiky, štěstí a spousty dalších faktorů, které jsou nezjistitelné a tak trošku mezi nebem a zemí. Opravdu se neupínej jen k výšce sliznice, zbytečně se tím třeba zablokuješ a je opravdu spousta zdravých ženských, které prostě jsou od přírody „nízkoslizniční“ typy a i při IVF, kdy je simulace sliznice opravdu maximální a i u mě zafungovala se nedostanou přes 6,5mm a v klidu otěhotní. Prostě věř a doufej!
Ta blogerka mela prave srusty, psala to v jednom ze svych prispevku, ne prilis masivni, podstoupila HSK. Prisla jsem na to ciste nahodne pri hledani toho Tamoxifenu. O aspirinu si muzu nechat zdat, jsem na nej alergicka, malem jsem v detstvi diky nemu vykrvacela. Jo o nahode, stesti, vyzkumu neco trochu vim, respektive mam to doma kazdy den a zda se mi o tom i v noci. Stehujeme se z univerzity na univerzitu, manzel je fyzik, vytvari matematicke modely, ktera se daji aplikovat na ruzna odvetvi, o pokrocilosti vyzkumu v oblasti mediciny si moc iluzi nedelame…
JOjo, taky jsem trošku v obraze
Proto ti schvaluju, že se snažíš nespoléhat se jen na doktory a trošku bádat sama.. Nehledě na to, že všechny tyhlety metody z kategorie tonoucí se stébla chytá většina dr. vůbec neuznává, ale já myslím, že vyzkoušet se má všechno, i kdyby to fungovalo jen tak, že tě to psychicky povzbudí, tak i to je přece v tomhle strašně důležité
Tak to jsem si o těch srůstech ani nevšimla, tak vidíš, další, která trošku povzbudí, že po tom všem se ještě otěhotnět dá. Už i můj CAR si po prvotním nadšení (nebo možná po "když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají) uvědomil, že nejsem zas tak jednoduchej připad a jednoduše nade mnou zlomil hůl, že si mám prostě uvědomit, že ta náhradní matka, kterou na začátku decentně zmínili je přece moje jediná šance, tak ať se s tím smířím! (Takže vítej v klubu Marsi
) Jenže já jim ještě ukážu! Doufám, že moje děloha to slyšela a teď jim to nandá! Já prostě BUDU těhotná a vy všechny se mnou!