Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak psychicky v pořádku nejsi. A zoufalství tvého muže se nedivím. Akorát si za to nezasloužíš trestat, zasloužíš si trochu pomoci. A v první řadě sebe-lásky a sebe-laskavosti. Protože nevím jak k ostatním, ale k sobě se chováš strašně.
To ošklivý, nedokonalý tělo… Vám dvěma dalo dvě děti. Čerstvě. Tvůj muž to ví a má ho rád, se všemi jeho nedokonalostmi. A nejspíš tě má rád celou, proto mu chybí intimnosti.
Nevím, odkud tvoje nároky na sebe a stud plynou, ale nebála bych se vzít si to k psychologovi. Pravděpodobně se to dá shrnout pod 'normální" poporodní rozhoz, ale už ti to dělá takové potíže, že by nebylo od věci se sobě trochu věnovat. Trochu lásky sobě a zbude i trocha láska na tvou polovičku…
Mně přijde, že hlavní problém je nízké sebevědomí. Pokud cítíš, že nejsi psychicky v pořádku, vyhledej odborníka. Není to ostuda a dost dobře může jít o poporodní úzkost nebo dokonce depresi. Jinak to zase nevypadá, že byste měli až tak extrémní problémy, potřebuješ se trochu srovnat sama se sebou, přijmout se, víc se otevřít partnerovi.
No, mam to trochu podobne, kdyz chci s partnerem neco resit, taky to vetsinou vzejde v hadku, i kdyz hadky nesnasim a snazim se tomu vyhybat tak stejne. Se sexem, no, u nas zadne dotyky a předehry nejsou a nikdy nebyly.. Proste se jde hned na to a s tim se musim smířit, partner na to neni holt.. Taky mi pomaha s ditetem i s domacnosti ale proste nechci si to ani pripustit, ale taky cejtit ze neco je spatne.. Zrejme tvuj partner reaguje podobne jak ten muj, taky mam slabsi psychiku.
Jsi čtyři měsíce po porodu. To je dlouhá doba? Ne, není. Ono je u nás bráno poporodní období tak, že šestinedělí a pak je vše jako dřív. Což je naprostý nesmysl. Tvé tělo bylo 9 měsíců v jiném stavu a minimálně tolik potrebuje, aby se posunulo dál. Tvá psychika to samé. Já upřímně říkám, že jsem neměla sex celý rok po porodu. Manžel to zvládl a máme krásný vztah. Dokud jsem kojila hodně, sex pro mě nepřicházel v úvahu. Tak to prostě bylo, u první i druhé dcery. Důležité je, aby sis to s manželem vyříkala-proč se ti nelíbí tvé tělo, jak se citis. Jasně, chlapi se tváří, že na ty kecy moc nejsou. Ale něco z toho, co mu v klidu řekneš, v něm zůstane. A v další obdobné situaci se mu to třeba vyjeví. Nechci po sobě zázraky. Ať si dnešní doba zaměřená na super-výkon (matka, manželka, milenka, kariéristka, modelka-vše v jednom) říká, co chce- jsi pořád čerstvě po porodu a potřebuješ klid a soustředění na dítě.
Cítím se v podstatě úplně stejně. Máme dvě děti (necelé 3roky a skoro tříměsíční). Intimnostem se vyhýbám, ale v nitru bych moc chtěla, protože manžela miluju. Nicméně prsa jsem nemela hezka nikdy a ted je to naprostá zoufalost a zbytek těla také bida. Stydím se za nej. Nechci, aby me manžel viděl nahou. Deti mane skvele, ale náročné, malý je cely den na rukou. Manžel pomáhá absolutně se vším a je s námi dost, to nemůžu rict ani slovo. Celkove je mi ze sebe samotné mizerně. Když me posila se psem, na kolo, běhat, projet se autem, lehnout si, jit sit a cokoliv dalšího, tak nechci, mam z toho casu pro sebe hrozne vycitky a když uz jdu, tak z toho nemám radost, říkám si, ze mam být s detma a venovat se jim a ne se zaobírat nesmysly a nedilezitymi věcmi pro me.
Asi by nebylo od věci navštívit odbornika než upadnes do depresi.. Jak vidíš, tvůj manžel tě má rád i s nedokonalostmi, tělo se pomalu dává do kupy, co se nedá do pořádku samo, tak dá cvičení, popřípadě nějaká plastika třeba.. Máš chvíli po porodu, tělo ti dalo 2 děti. Nemůžeš očekávat zázraky.. Měj se ráda, vždyť vidíš že tvůj manžel tě má taky rád. Nebuď nešťastná, jinak se to projeví právě na manželství a dětech…
Pro mě je taky v různých stádiích mateřství nepochopitelný že se chlapovi libim, ale oni se sice kouknou na kdejakou babu ale z mojí zkušenosti to doma mají hodně propojený s psychikou, takže když tě miluje tak ho pritahujes. On samozřejmě vidí jak vypadáš, stejně jak ty vidíš jak vypadá on, a stejně se přece můžete přitahovat
Děkuji, dnes jsem to řešila u gynekoložky. Deloha jeste neni zavinutá, a jeďte mi naberr i krevní obraz, to by mohlo stát dle jejich slov i za celkovou vycerpanisti, únavou a stavem že je mimizerně… stejně tak mate i pravdu v tom že jsko žena jsem na sebe až moc přísná, když bych si s nim o tom promluvila, asi by to pochopil, ale moc se o tom bojím mluvit - jsk o intimnistech, postoji ke svému tělu, i tomu jsk se po pořídí citim (první den když za mnou mala přišla do porodnice kouknout na brášku - tak plakala, mě z toho bylo cely den smutno, měla jsem pocit že jsem ji tím ubližila, změn nám ni nebudu mít tolik casu a další spousta věci, i když vim zme je oba miluji a snažím se aby oba meli vše)…
A psychologa si vyhledam už jen asi kvůli sobě, nechci být tak uzavřena a nepřístupná - chci se naučit říct di o pomoc, kdyz ji potrebuji
Ale buď v klidu maminko
jestli ti to pomůže tak já po prvnim porodu dle mého zosklivela ani časem se to nezlepsilo teď čekáme druhé miminko a úplně vím že budu vypadat ještě hůř ale muj muž mě miluje a i kdyz je moje tělo hrozné jsem obézní prsa hrozné vlasy stojí za prd pleť je taky podes ale naopak intimnosti s mužem mě povzbuzují a připadám si díky tomu alespoň trochu krásná po druhém porodu začnu intenzivně něco dělat se svým tělem apod. A věnovat se tomu abych se citila lépe a láska co mi děti dávají je nenahraditelná ![]()
@Anonymní píše:
Děkuji, dnes jsem to řešila u gynekoložky. Deloha jeste neni zavinutá, a jeďte mi naberr i krevní obraz, to by mohlo stát dle jejich slov i za celkovou vycerpanisti, únavou a stavem že je mimizerně… stejně tak mate i pravdu v tom že jsko žena jsem na sebe až moc přísná, když bych si s nim o tom promluvila, asi by to pochopil, ale moc se o tom bojím mluvit - jsk o intimnistech, postoji ke svému tělu, i tomu jsk se po pořídí citim (první den když za mnou mala přišla do porodnice kouknout na brášku - tak plakala, mě z toho bylo cely den smutno, měla jsem pocit že jsem ji tím ubližila, změn nám ni nebudu mít tolik casu a další spousta věci, i když vim zme je oba miluji a snažím se aby oba meli vše)…A psychologa si vyhledam už jen asi kvůli sobě, nechci být tak uzavřena a nepřístupná - chci se naučit říct di o pomoc, kdyz ji potrebuji
Držím pěsti
i pár návštěv psychologa Ti může pomoct na spoustu let dopředu. Zvláště v tomto období s tolika změnami. A neboj, malá to zvládne a bude mít parťáka na celý život. Začátek není lehký pro spoustu dětí, co se najednou o mámu dělí, ale já si treba myslím, že sourozenec každému moc prospěje ![]()
Ahoj,
Jsem 4mesic po porodu druheho dítěte, nevím zda to vubec řešit. Dnes jsme se s partnerem pohadali (peče o děti, vztah mezi nami atd…), donutilo mě to přemýšlet… nevím jak o tom mluvit, mame problem se sexem (mě vadi že nejseou intimnosti né jen sex), ale proste vztah (jsem před ním strašně uzavřená, ale když se neco snažíme resit je z toho hádka a o diky tomu nemam ani chuť mluvit a řešit to)- on mi vyčítá že ja jej odmítám - a je to fakt, ovšem nejde s ním mluvit o tom proč - protože to prekrouti a nechápe), prostě mě intimnisti nezajímají, jsem jako by v tomhle bez “zájmu” - prostě jen jsem (nejde jen o sex), o děti se staram mam je rada, malý je zlatičko mala je sice rarach, ale tam je to v pohodě i když by se to dalo vylepšit - i když vim že mě má partner i malá rádi, tak večer až všichni usnou brečim nad tim, že jsem špatná máma, partnerka -vyčitam si že bych mela delat víc a lépe… Stejně tak i intimnosti - nechci aby mě partner ani viděl nahou (i když dle jeho slov které na mem dnes křičel, má mé telo rad a líbí se mu - což ja se s ním ne s né srovnat, vecne od meléka, uniká mi obcas moč, do toho se mi né a ne stahnout břicho, prsa jsou velké jak balóny a pak zas vysí jak psí uši), před partnerem se to snažím vzdy nějak “zahrát do autu” a delam si ze sebe legraci, ale i tak mě to štve
Partner mi pomůže s dětmi i domácnosti, jen cítím že je neco špatně, nevim zda je to hormony po porodu ještě i když už je to myslim dlouho…
A nejšvic se asi bojím, že nejsem psychicky OK, o čemž vím, že by mi to nakonec omlatil o hlavu, že nejsem schopná byt normalni