Asistent pedagoga - mzda
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
tasa píše:JaninkaKelt píše:Jo, jo, tak nejak to bude.
Tady jde asi spíš o to, že na asistenta stačí SŠ nebo VOŠ, to že je to nadstandartní vzdělání už nikdo neocení. Když půjdete dělat uklizečku s vš titulem, tak taky nedostanete víc.
tak to teda nee, za to bych se bila. jednou učím jako Mgr. nebo Bc. tak jsem automaticky zařazena do další plat.tabulky. Já osobně jsem studium nedodělala, tudíš pracuji stále za 12000,– ale mé spolužačky které již jsou Bc, jsou zaměstnány za 20000,– jen proto, že já mám pouze střední pedagogickou ale ony mají navíc Bc. Avšak VOŠ se do tohoto nezapočítávájí, to byl taky jeden z problémů, že stát na tyto zapomněl, i když mají titul a rozšířené vzdělání, zůstávají v tabulkách semnou. Je to vše dané zákonem, nejde říci, tebe vezmu a tebe ne, ty se mi nelíbíš. učíš a máš titul, jsi automaticky zařazen ve vyšší platové tabulce.
!uklízečka není pedagogický pracovník!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
carla88 píše: !uklízečka není pedagogický pracovník!
To tady taky nikdo netvrdil!
Akorát titul (vzdělání) není jediným kritériem pro zařazení do platové třídy. Záleží zejména na náplni práce. př. ředitelka má stejné vzdělání jako učitel a také nejsou ve stejné platové třídě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
http://www.mpsv.cz/…_10_2010.pdf
Tady by se mělo najít zařazení do konkrétní platové třídy podle náplně práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ředitelka má stejné vzdělání jako učitel a také nejsou ve stejné platové třídě.ředitelka má jinou náplň práce, má platovou třídu navíc za práci navíc, kterou dělá. Stejně jako vedoucí učitelka v MŠ, je pořád učitelka, dělá tu samou práci s dětmi jako já, jen je „vedoucí“. má práci navíc, je za ní placena.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
z odkazu od Mag jsem našla podle čeho se určuje plat.třída, ale není tam, která plat.tabulka platí (teda myslím
). ale podle mého je jasné, že nová, ptž má vysokoškolský titul.
2.16.05 ASISTENT PEDAGOGA
4. platová třída
1. Přímá pedagogická činnost spočívající v pomocných výchovných pracích zaměřených na
zkvalitnění společenského chování dětí a žáků nebo studentů.
2. Přímá pedagogická činnost spočívající v pomocných výchovných pracích zaměřených na
vytváření základních pracovních, hygienických a jiných návyků.
5. platová třída
1. Provádění rutinních prací při výchově dětí a žáků nebo studentů, upevňování jejich
společenského chování, pracovních, hygienických a jiných návyků, péče a pomoc při
pohybové aktivizaci dětí a žáků nebo studentů.
6. platová třída
1. Výchovné práce zaměřené na zkvalitnění společenského chování dětí a žáků nebo studentů.
2. Výchovné práce zaměřené na vytváření základních pracovních, hygienických a jiných
návyků.
7. platová třída
1. Výklad textu, popřípadě učební látky a individuální práce s dětmi a žáky nebo studenty
podle stanovených vzdělávacích programů a pokynů.
*8. platová třída
1. Vzdělávací a výchovná činnost podle přesně stanovených postupů a pokynů učitele nebo
vychovatele zaměřená na speciální vzdělávaní, individuální vzdělávání nebo specifické
výchovné potřeby dítěte, žáka nebo studenta nebo skupiny dětí, žáků nebo studentů.
*9. platová třída
1. Samostatná vzdělávací a výchovná činnost při vyučování zaměřená na speciální vzdělávací
potřeby dítěte, žáka nebo studenta podle rámcových pokynů učitele nebo speciálního
pedagoga.
2. Samostatná vzdělávací, výchovná nebo speciálněpedagogická činnost vykonávaná
v souladu se stanoveným individuálním vzdělávacím plánem dítěte, žáka nebo studenta podle
rámcových pokynů speciálního pedagoga školského poradenského zařízení a v souladu
s pokyny učitele.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
AP
dobry den, ja mam gymnazium a kvalifikacni kurz na asistenta pedagoga, mam 8 tridu, plny uvazek je u mne 32 hodin, za cely skolni rok tj. 12mesicu mate narok na 40 dni dovolene a 12 dni na samostudium. Vse lezi v rukou reditele, coz nahrava k ruznym
nespravedlivym rozhodnutim. Jsem vedena jako pedegogicky pracovnik bez vysoke skoly, tudiz spadam do 2.tabulky. Co asistent, to jine podminky. Potrebovali bychom se nejak sjednotit ci zastresit nejakym sdruzenim, aby si nasi prace vice povazovali, dle meho je to prace namahava a zasluzna. S pozdravem
kolegyne
- Citovat
- Upravit
já nevím,sama budu asistenta pro syna potřebovat,ale když jsem tak nějak zjištovala,zjistila jsem,že asistenta ped.může dělat kdokoliv s maturitou v jakémkoliv oboru a musí mít tedy kurs,pokud nemá pedag.vzdělání a asi to bude všude jinak,jelikož peníze na ped.asistenta dává kraj,zatímco osobního as.platí rodiče…osobně mi to přijde nespravedlivé,prtože je to víceméně charita a přitom jde o investici do naší budoucnosti
8000se může hodit a vyplatit ledatak mamince,která chodí s dítkem na pár hodin do školy sama jak asistent…i já soukromé hlídání platím 120Kč/h…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
dle noveho narizeni je osobni asistent a pedagogicky asistent nyni sloucena funkce. Aby pracovala maminka se svym ditetem ve skole se vubec nedoporucuje. Matka si potrebuje odpocinout a deti zpravidla poslechnou cizi osobu vice. Na asistenci v ZS rodice nic neplati. Plat je nasobkem pridelene tridy a poctu let odpracovanych ve skolstvi. Na vysoke skole bych prilis nelpela, protoze nenaucit je mensi zlo nez ublizit a na lidskost, spravedlnost a lasku k diteti zadna skola neni. Mejte se krasne
- Citovat
- Upravit
souhlasím,že matka by v zš asistenci dělat neměla,v mš znám dost maminek,které tuto činnost dělají,jelikož jejich dítka chodí třččeba na 3h denně.Má poznámka,že je to vhodné leda tak pro maminky, mířila k výši odměnění,neb za 8000dnes nikdo pracovat nebude.A VŠ bych taky nepožadovala,u asistence nejde o vědomosti,ale o přístup a lidskost,což vás nenaučí žádná škola.Nicméně právě proto pak asistenti s VŠ nemhou požadovat vyšší plat,neb jejich vzdělání nemá vliv na výsledek.A ano,osobní asistenci si platí rodiče sami,zatímco ped.asistenti jsou placeni od kraje.A na druhou stranu zš mého syna od září nedostala ani kč od kraje na asistenty a že tam jdou třeba-ředitelk tak řekl,že uvítá,pokud maminky budou moci učitelkám pomoci třeba dvě hod.týdně,jenže co si budeme povídat,nejenže si maminka potřebuje odpočinout,ale ani není „zdravé“,aby mělo dítě ve třídě matku…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Trochu se mýlíte. Já jsem měla 2 děti ze 4.třídy na M, na kterou potřebovali asistentku. Byli to mimo jiné dyskalkulici. Dostala jsem od tř. učitelky plán, co budou děti ve třídě probírat a odešli jsme do separace, do nějaké prázdné třídy nebo do sborovny a tam jsem se snažila dle svého nejlepšího svědomí děti naučit vše co byli schopné pochopit. Učitelka byla ráda, že se jich zbavila. Hledala jsem různé metody, poptávala se a nakonec se nám docela dařilo. Rodiče to dokázali ocenit, školu to již tak nezajímá. Asistence se dá studovat i na vysoké škole a záleží na ředitelce kolik dokáže sehnat peněz, jsou různé granty a příspěvky, o které je třeba žádat.
- Citovat
- Upravit
Souhlasím s kolegyní, že by se opravdu bylo potřeba sjednotit. Je to špatně placená práce a děláme (aspoň v některých případech) tu samou práci jako učitelé. A mám tu samou zkušenost, dítěte se učitelka jen ráda zbavila a já jsem vše dělala sama.
- Citovat
- Upravit
Rozhoduje kraj a peníze
Já už dělám asistentku čtyři roky. Mám střední školu zdravotní a kvalifikační kurz. Byla jsem zařazena do 8.platové třídy a podle roků napřed do 7. a v nových tabulkách do 3. To mi určila naše ředitelka. Ale ani ona nic nezmůže když jí kraj nedá peníze a nestačí jí na mzdy asistentů to co dostane. Pokud vím, každý rok doplácí na asistenty z rozpočtu školy.
Já ale osobně vidím největší problém v tom, že hodinovou dotaci, tudíž i náš úvazek určuje krajský úřad. Já asistuji u chlapce s atypickým autismem. SPC každý rok doporučuje plnou hodinovou dotaci o kterou žádá i škola v 6. - 7. třídě bylo vyhověno, ale pak už to šlo kvapem dolů. Navíc nevystačily peníze, proto mi bylo změněno zařazení, takže jsem opět šla s platem dolů.
Od nového školního roku nastupuji do 1. třídy, kde byly požadovány dvě asistentky. Jedna pro dítě s aspergrem a druhá pro dítě s ADHD a epilepsií. Poradny doporučují k oběma plnou hodinovou dotaci, ale bohužel na krajském úřadě to vidí jinak. Schválili pouze jednu asistentku a co je ještě horší, nedali ani plný počet hodin. Úvazek 0,43 vychází jen na 3 hodiny na den. Tohle ale není jen o platu pro mě, který bude sotva kolem 7000 hrubého, takže si budu muset hledat ještě nějaké vedlejší zaměstnání. Ale hlavně o těch dětech, které v první třídě, která je snad nejdůležitější budou bez asistence a bez pomoci. Navíc učitelka, která bude mít ve třídě 28 dětí a z toho dvě děti s potřebou asistenta bude muset vše zvládat sama. Netuším, podle čeho je to posuzováno, které dítě dostane plný počet hodin a které ne, ale podle mě by tohle neměli rozhodovat úředníci od stolu, ale někdo kompetentní, kdo tuhle problematiku zná. Řeči o tom, že nejsou peníze a proto se musí asistence omezovat mě dokáží pěkně nadzvihnout! Je to investice do našich dětí, která se může vyplatit. Chlapec kterého jsem asistovala dosud, k nám přišel se 4 a 5 na vysvědčení, nejistý, ustrašený, ale i vzdorovitý až agresivní. Odchází s vyznamenáním, zvládá spoustu věcí, se kterými měl jako autista potíže. Jde studovat školu, kterou si sám!! vybral a věřím, že bude i schopný pracovat. To by měl být cíl naší práce a ne nějak je protáhnou do 18 školou a pak jim dát invalidní důchod. Naše práce je důležitá a dětí s potřebou asistentů spíš přibývá, proto by opravdu měla být více zohledňována a ne na ní šetřit.
- Citovat
- Upravit
Já pracuji jako asistentka na základní škole s úvazkem na 29 hodin týdně (to znamená, že mám od pondělku do pátku denně šest hodin, ve čtvrtek pět a je to skoro tříčtvrteční úvazek), jsem přímo vystudovaná jako asistentka pedagoga bc. a měsíčně na plný úvazek bych měla 15000 hrubého, na svůj mám kolem desíti tisíc. Jako asistentce se mi neproplácí žádná nepřímá činnost jako u učitelů, jen vyloženě přímá činnost, kterou strávím ve vyučování a ve škole )mám např. i dozory atd.). Plný úvazek ti snad ani nikdo nedá až na výjimky, kdyby jsi např. měla slepé dítě a připravovala si něco do výuky např. v brailllově písmě nebo tak něco anebo jedině dorovnaný úvazek např. družinou…
- Citovat
- Upravit
ad kolegyně
Dovoluji si poupravit informaci od kolegyně „dle noveho narizeni je osobni asistent a pedagogicky asistent nyni sloucena funkce“. Osobní asistent a asistent pedagoga jsou dvě zcela odlišné funkce především proto, že osobní asisten je pracovníkem v sociálních službách a tudíž spadá pod MPSV a není zaměstnancem školy - hradí jej částěčně rodiče a je zaměstnancem většinou nějaké neziskové organizace. Asistent pedagoga je zaměstnancem školy - hradí ho výhradně škola, která o něj žádá na příslušném krajském úřadě s doporučením od SPC.
- Citovat
- Upravit
asistent pedagoga
Dobrý den, je pravdou že na vzdělání nezáleží, pracuji jako učitelka na Základní škole speciální, a u nás ve škole a nejenom v naší škole se setkávám s tím, že jak asistenti pedagoga s kurzem pro asistenty pedagoga tak asistenti s Bc vzděláním mají úplně stejné platové ohodnocení. U nás jsou asistenti zařazeni do 6. platové třídy do 0,75 úvazku a v okrese Most, to také takto funguje, asistent pedagoga je v 6 platové třídě a 0,75 úvazku. Docela je zajímavé číst, jak jsou rozdílné platy u asistentů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit