Asistent pedagoga na ZŠ - zkušenosti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1149
23.10.19 21:02
@tmeren píše:
Jak píšete, je to na palici :lol: A opravdu to neruší jenom učitele, ale i některé děti, které mají problémy se soustředěním, potřebují klid na práci, atd. Po pracovní době to samozřejmě placené nemám - jedná se o nepřímou pedagogickou činnost. Nevadilo by mi to čas od času, učený z nebe nespadl, ale jak jste psala, jde ve většině případů o „rychlokvašené“ asistenty, a všichni víme, jak to asi vypadá… :nevim:

Presne, nedokazu si to moc predstavit, takze nastupuju za par tydnu na kurz asistenta pedagoga a jsem zvedava, co me tam nauci, co poradi atd… Delam si ho kvuli dceri, ma AS, je to moc chytra holka (az moc) a pokud nenajdu dobreho asistenta, tak s ni nastoupim na zakladku ja. Mam VS (tak snad jeste ucivo zakl. skoly) zvladnu. Pujde na malou, soukromou zakl. skolu, tak jsem zvedava a vroucne si preju, aby spoluprace ucitel-asistent-deti fungovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
23.10.19 21:03
@prejeta_zaba píše:
Hele já to třeba neumím dodnes. Nesnesu u práce, na kterou se musím soustředit žádné rušivé elementy. Vadí mi i relaxační hudba. Do teď si pamatuju, jak na nás učitelka ve 3. třídě u testu schválně mluvila, z důvodu jako píšeš ty, abychom se naučili soustředit i v ruchu. Málem jsem propadla. :lol: Nee, není standard soustředit se v ruchu. Na jakýchkoliv přijímačkách a důležitých testech máš hrobové ticho. Jak to pak má kdo v zaměstnání to je myslím dost individuální. Můj muž se může v klidu soustředit na svou práci klidně uprostřed mateřské školky, já bych ani nezapla pc. :nevim: Takže mi to přijde jako kravina, aby děti musely poslouchat nějaké skřehotání spolužáků mentálně úplně jinde, kteří se s nimi ani neučí. 8o Sorry jako, tihle lidé můžou klidně vynikat v manuálních činnostech nebo jinak, proč by tedy měli mařit snahu o vzdělání ostatním 20-30 vrstevníkům?

Mě by zajímalo jestli dítě, které má asistenta může mít pak asistenta i u přijímaček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.10.19 21:05
@janickaIII píše:
Mě by zajímalo jestli dítě, které má asistenta může mít pak asistenta i u přijímaček.

Ne, u prijimacek se poskytuje jen vice casu, prip. samostatna mistnost.

• Citovat
  • Upravit
139
23.10.19 21:06

@Kassor To zvládnete!! :palec: A navíc to děláte pro dceru, to je skvělé. A přesně děti s AS by asistenta měly mít, ve většině případů jsou nadprůměrně chytré a prostě do třídy patří. Zajímalo by mě, kolik lidí na kurzu bude mít VS jako vy :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
23.10.19 21:06

@tmeren tak hlavně, že si ztezovaly…
Já chápu, že to není jednoduché. Sama nám syna, který je na dnes už základní a prakticke škole, dříve speciální a ještě před tim na te „zvlastni“. Inkluzivni vzdelavani by mu neprospelo.
Ty působis přesně jako někdo, u koho bych syna mít nechtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
139
23.10.19 21:12

@g.sandova Možná tak skutečně působím :nevim: Jsem si jistá z reakcí okolí, že děti na mě nic nepoznají, a tady konečně můžu ventilovat svůj názor. Moje profese mě opravdu velmi baví, každý den se do práce těším, snažím se být kreativní a chci, aby děti moje předměty bavily. Ale opravdu mi to tento model kazí a jsem z něj občas značně otrávená. A nejedná se pouze o můj názor, kromě prvostupňařek neznám nikoho, kdo by si to chválil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1149
23.10.19 21:15
@tmeren píše:
@Kassor To zvládnete!! :palec: A navíc to děláte pro dceru, to je skvělé. A přesně děti s AS by asistenta měly mít, ve většině případů jsou nadprůměrně chytré a prostě do třídy patří. Zajímalo by mě, kolik lidí na kurzu bude mít VS jako vy :zed:

Popravde, jsem strasne zvedava a hlavne nadsena tim, ze se naucim neco noveho. Delam to samozrejme pro dceru, ale i pro sebe. Dcera je opravdu chytra, ale ani nahodou bych ji nedala do velke tridy, ma proste socialni problem a to by ji ublížilo, vim to. Proto jsme vybrali malou skolu, ve tride max. 16 zaku a rikala jsem si, ze kdybych s ni tam nastoupila, tak bych konecne mohla delat praci, ktera ma smysl. Pomahala bych tam vsem detem, pani ucitelce a jako bonus bych odpoledne mela cas se dceri poradne venovat. Se svym soucasnym zamestnanim to jde jen po vecerech a vikendech. Jsem oravdu natesena, co vsechno se naucim.. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32930
23.10.19 21:16

Zvláštní školy jsou jakožto speciální. Syn do takové " zvláštní" chodil, jeden rok. SPC tvrdilo, že normální ZŠ nedá. Ale že AP mu nedají ( v MŠ měl). Ale spokojení jsme nebyli, učitelka s asistentkou nezvládaly výuku různorodých žáků, i když jich bylo jen 7. Každé mělo jiné možnosti, potřebovaly různý přístup. Měla jsem pocit, že výuku suplujeme doma domácími úkoly. Navíc ačkoli syn tam byl hlavně kvůli Adhd, stejně s ním nepracovali jinak, nebrali na to ohled. Pro těžší postižení, poruchy mají být speciální školy, s individuálním přístupem, ale je spousta dětí, které mají problém jen v něčem, intelektove jsou úplně ok, a s menší pomocí, podporoue, normální školu zvládají. Syn šel hned po roce do klasické ZŠ, je ve třetí třídě, bez ap, bez ivp, má samé 1 od září, jen 2 a 3 z diktátu ( kromě adhd má i zbytkovou dysfazii a hlavně se ve specce nenaučil pořádně psát, má špatně zafixovane písmo, takže mu to dělá problém, soustředit se na správnost, když má potíž s provedením. Občas má problém i s porozuměním zadání. Ale jinak myslím že si vede velmi dobře. SPC by koukalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
139
23.10.19 21:17

@Kassor Kéž by všichni měli přístup jako vy :) tak hlavně, aby vám nadšení vydrželo, nikdo vám ho nepokazil a byly jste s dcerou obě spokojené ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32930
23.10.19 21:20

Jo a vloni ap ve třídě někdy byla, ale ne kvůli němu. Ale pomáhala všem kdo to potřebovali. A syn se účastnil i takového doučování s ní, po vyučování, podle pokynů učitelky něco procvičovali. Letos s dětmi které to potřebují pracuje studentka PedF. Já jsem ráda za každou pomoc, aby byl syn ve škole úspěšný. AP můžou hodně pomoct. Sama chci AP po RD dělat. Vidím že to má smysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1149
23.10.19 21:21
@andelka83 píše:
Zvláštní školy jsou jakožto speciální. Syn do takové " zvláštní" chodil, jeden rok. SPC tvrdilo, že normální ZŠ nedá. Ale že AP mu nedají ( v MŠ měl). Ale spokojení jsme nebyli, učitelka s asistentkou nezvládaly výuku různorodých žáků, i když jich bylo jen 7. Každé mělo jiné možnosti, potřebovaly různý přístup. Měla jsem pocit, že výuku suplujeme doma domácími úkoly. Navíc ačkoli syn tam byl hlavně kvůli Adhd, stejně s ním nepracovali jinak, nebrali na to ohled. Pro těžší postižení, poruchy mají být speciální školy, s individuálním přístupem, ale je spousta dětí, které mají problém jen v něčem, intelektove jsou úplně ok, a s menší pomocí, podporoue, normální školu zvládají. Syn šel hned po roce do klasické ZŠ, je ve třetí třídě, bez ap, bez ivp, má samé 1 od září, jen 2 a 3 z diktátu ( kromě adhd má i zbytkovou dysfazii a hlavně se ve specce nenaučil pořádně psát, má špatně zafixovane písmo, takže mu to dělá problém, soustředit se na správnost, když má potíž s provedením. Občas má problém i s porozuměním zadání. Ale jinak myslím že si vede velmi dobře. SPC by koukalo.

To je super :palec: asi jste si uzili sve a ve finale jste se zaridili dle toho, jak jste to jako rodice citili. A dobre jste udelali :palec: Zabojovali jste a vyhravate :palec: mam vzdycky strasnou radost, kdyz slysim takovy pribeh s optimistickym koncem :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32930
23.10.19 21:22

@Kassor Též chci dělat AP, na synovi vidím že to má význam. Některým dětem stačí jen trochu pomoct a zvládají krásně. A hlavně jim porozumět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32930
23.10.19 21:23

@Kassor Rozhodně. Jsem šťastná, že jsem se rozhodla pro změnu. Naštěstí psycholog to podpořil a syn zvládl přestup. Do specky fakt nepatřil. Ale člověk věří odborníkům no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
130
23.10.19 21:41

Tak to jste mě nepotěšili..je teda pěkně pitomé, že Vám školu s asistenty přidělí! Když to bude katastrofa jak tady čtu v několika příspěvcích tak jako jaké mám možnosti dítě dát jinam? Když mluví asistent souběžně s učitelem tak to musí výuku narušovat.. Nebo když vysvětluje při hrobovém tichu při písemkách?? No potěš:(((( 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27754
23.10.19 21:47
@prejeta_zaba píše:
Hele já to třeba neumím dodnes. Nesnesu u práce, na kterou se musím soustředit žádné rušivé elementy. Vadí mi i relaxační hudba. Do teď si pamatuju, jak na nás učitelka ve 3. třídě u testu schválně mluvila, z důvodu jako píšeš ty, abychom se naučili soustředit i v ruchu. Málem jsem propadla. :lol: Nee, není standard soustředit se v ruchu. Na jakýchkoliv přijímačkách a důležitých testech máš hrobové ticho. Jak to pak má kdo v zaměstnání to je myslím dost individuální. Můj muž se může v klidu soustředit na svou práci klidně uprostřed mateřské školky, já bych ani nezapla pc. :nevim: Takže mi to přijde jako kravina, aby děti musely poslouchat nějaké skřehotání spolužáků mentálně úplně jinde, kteří se s nimi ani neučí. 8o Sorry jako, tihle lidé můžou klidně vynikat v manuálních činnostech nebo jinak, proč by tedy měli mařit snahu o vzdělání ostatním 20-30 vrstevníkům?

takže místo základní školy mají nastoupit do práce? hele nepopírám, že jsou případy, které na klasickou zš nepatří, ale upřímně jsou i případy které to tam zvládnou, to co tu učitelky popisují jsou extrémy, o kterých to ví proto píší jak je to strašné, ale jsou i děti u kterých to tak není a pro ty je asistent pomoc, ale o těch se tu nějak nepíše ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin