Asistent pedagoga na ZŠ - zkušenosti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
19388
23.10.19 21:48

@tmeren víš, oni chtějí všichni pro své dítě to nejlepší.
Také zvažují po rodicaku zkusit práci asistenta pedagoga. Docela mám obavu z přístupu učitelů. Spousta jich prostě není připravena.
A také nevím, zda bych byla dost dobrá, když mám VOS. Ač mám v plánu si dodělat VS, treba to odložim.
Také nejsem zvědavá, aby na mě někdo nahlížel spatra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
139
23.10.19 21:58

@g.sandova Asi skutečně nejsme připraveni :nevim: nemyslím, že se na dobré a aktivní asistenty dívá spatra. Pokud ve vaší profesi (ať je jakákoli) bude někdo, kdo nebude ochoten udělat ani krok navíc mimo rámec své práce, také nebudete spokojená. Psala jsem už výše, že je obrovský rozdíl mezi asistenty. Pokud tam někdo pouze sedí, je na telefonu a občas něco přečte nebo dítěti něco otráveně vysvětluje, tak si o tom budete myslet své.
Rozumím, že rodiče chtějí pro své děti to nejlepší. Jinak by to ani nemohli být správní rodiče. Ovšem některým rodičům chybí nadhled a soudnost (mluvím teď například o chlapci s lehkou mentální retardací - skutečně si myslíte, že by mu v menším kolektivu s pomalejším tempem a nižšími nároky nebylo lépe? Pokud odmyslíme osoby učitelů a ostatních dětí.)
Napsala jsem svoji zkušenost a názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
23.10.19 22:19

U nás zatím asistenta nemají, ale budu se ho snažit vyběhat. Mám ADHD dítě, ve všech papírech má psaný nadprůměrný intelekt. Takové dítě přece do „zvláštní“ školy nepatří. :nevim: Je jen nesoustředěný, občas zapomene, co má dělat, sem tam prostě pracovat odmítne a chodí po třídě (dobře, to už se dlouho nestalo). Kvůli tomu nosí špatné známky. Stačí ho ale jen popostrčit… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
23.10.19 22:34

@tmeren no, já si to myslím, proto jsem svého syna ušetřila inkluze a vzdělání na ZS.
Ano, inkluzivni vzdělávání je super, když je na to společnost připravena, laická i odborná.
Zatím není.
Bohužel. Spousta věcí je nedomyslenych, nedotazenych.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
23.10.19 22:37

@Tamtama ne, nepatří. Víš, syn měl spolužáky, kteří měli vzdělávací program „normální ZS“. V praktické třídě byli jen proto, že byli nějakým způsobem znevýhodnění. To mi také nepřišlo nejšťastnější. Dost jich naštěstí přešlo na běžnou ZŠ.
Tvůj syn určitě patří do standardní výuky. Přeji, ať získáte asistenta pedagoga. A tolerantní učitelku. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
23.10.19 22:37

Zkusenost mam pracovni. Byla jsem nekolik let u perfektni uc., ktera ma pres 30r. praxe.
S ni byla fajn spoluprace. Je ve veku moji mamky. Lidsky i pracovne jsme si sedly. Kdyz doslo k rozdeleni, tak brecela cela trida a vcetne nas dvou. Navic ona celou dobu brala/ bere, ze jsem studujici asistentka.
Ted jsem u zacinajici a studujici uc., takze je to velmi narocne, kdyz vidim, ze se v tom uplne placa, dela chyby, rodice sili, ona je zoufala. Snazim se ji pomahat, usnadnit, jak maximalne muzu. Vychytavame mouchy a snad to bude ok. Bude to narocny rok pro obe. Decka jsou fajn.
Planuji, ze asistovat zustanu 2-3r., nez dodelam magistra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
139
23.10.19 22:39

Nerada bych, aby z mého názoru vyplynulo, že jakkekoli dite, které jen kouskem nezapadá, nepatří na normální zs! Jak jsem psala, tak záleží na konkrétních případech a do zvláštni školy patří opravdu málo děti.

@g.sandova v tom máte bohužel naprostou pravdu. Navíc se to opět silo horkou jehlou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
23.10.19 22:53
@g.sandova píše:
@Tamtama ne, nepatří. Víš, syn měl spolužáky, kteří měli vzdělávací program „normální ZS“. V praktické třídě byli jen proto, že byli nějakým způsobem znevýhodnění. To mi také nepřišlo nejšťastnější. Dost jich naštěstí přešlo na běžnou ZŠ.
Tvůj syn určitě patří do standardní výuky. Přeji, ať získáte asistenta pedagoga. A tolerantní učitelku. :D

Tu by potřeboval především. Děkuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2356
23.10.19 22:55

@ka2ka Jejda všichni víme, jak je to myšleno. Děti které mentálně na běžnou ZŠ nemají se můžou svým tempem naučit uplné základy ve speciální škole se speciálním přístupem a pak můžou být šťastní u pletení košíků nebo nevím čeho. A ne se mořit (a všechny okolo) 9 roků na základce a mít z toho akorát další psychické poruchy. :roll: Znám pár případů, kdy se rodiče tváří jak mají normální dítě (akorát s diagnózou) a dítě bohužel nemá kapacitu si ani samo zavázat boty, natož pojmout učivo. Neposmívám se, jen konstatuji fakta. :nevim: Pro jaké děti konkrétně je asistent pomoc?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
23.10.19 22:57
@tmeren píše:
Nerada bych, aby z mého názoru vyplynulo, že jakkekoli dite, které jen kouskem nezapadá, nepatří na normální zs! Jak jsem psala, tak záleží na konkrétních případech a do zvláštni školy patří opravdu málo děti.@g.sandova v tom máte bohužel naprostou pravdu. Navíc se to opět silo horkou jehlou.

Na horkou jehlu nadavam pravidelne. Je to treba kompletne upravit. Valachovou byl cert dluzny :cert:.
Dneska bylo zasedani, kde se jednalo o novele (jsem cetla na ped. komore). Tak snad se to hne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2356
23.10.19 23:03

@janickaIII No a pak celej život u všech úřadů, hypoték, prací apod. :D No, nicméně mám kamarádku s nějakým dys…, měla na to papír a u maturity měla nárok na samostatnou místnost a dvojnásobek času. Říkala, že psala sama v místnosti, dozor si na tak dlouhou dobu někam odešel, takže i kdyby si tam otevřela 4 počítače s nápovědama, nikdo jí nic neřekne. Další kámoška učí a má ve třídě autistu, od kterého za rok slyšela asi větu, jinak prostě nespolupracuje (ani s asistentkou), propadnout ho nechat nesmí, takže si víceméně sama odpovídá a on občas přikývne. Za tohle jako projde celym vzdělávacím systémem? Takže asi tak k mírnému zvýhodnění handicapovaných. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
23.10.19 23:09
@prejeta_zaba píše:
@janickaIII No a pak celej život u všech úřadů, hypoték, prací apod. :D No, nicméně mám kamarádku s nějakým dys…, měla na to papír a u maturity měla nárok na samostatnou místnost a dvojnásobek času. Říkala, že psala sama v místnosti, dozor si na tak dlouhou dobu někam odešel, takže i kdyby si tam otevřela 4 počítače s nápovědama, nikdo jí nic neřekne. Další kámoška učí a má ve třídě autistu, od kterého za rok slyšela asi větu, jinak prostě nespolupracuje (ani s asistentkou), propadnout ho nechat nesmí, takže si víceméně sama odpovídá a on občas přikývne. Za tohle jako projde celym vzdělávacím systémem? Takže asi tak k mírnému zvýhodnění handicapovaných. 8o

Je to zajimavy. Ty lidi jsou chudaci a zakladni gramotnost by mit meli, ale vsechno by melo mit limity. Jak to treba budou resit u statnich maturit, ktere, pokud jsem to dobre pochopila, by mely byt pro vsechny stejne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1149
24.10.19 05:32
@Kelsey píše:
Na horkou jehlu nadavam pravidelne. Je to treba kompletne upravit. Valachovou byl cert dluzny :cert:.
Dneska bylo zasedani, kde se jednalo o novele (jsem cetla na ped. komore). Tak snad se to hne.

Naprosto souhlasim, musim si precist, o jake novele uvazuji. Doufam, ze bude mit vetsi smysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1149
24.10.19 05:34
@andelka83 píše:
@Kassor Též chci dělat AP, na synovi vidím že to má význam. Některým dětem stačí jen trochu pomoct a zvládají krásně. A hlavně jim porozumět.

Presne tak :palec: Ja s dcerou funguju perfektne a citim se na to. Vidim v tom vyhody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32930
24.10.19 06:33
@g.sandova píše:
Tvůj syn určitě patří do standardní výuky. Přeji, ať získáte asistenta pedagoga. A tolerantní učitelku. :D

Přesně tak to bylo v té naší specce. Ze 7 dětí 3 měli jet podle normální ZŠ, 4 měli ivp. Měli rozdělené učivo na tabuli. Učitelka nezvládala vysvětlovat a učit ty " horší" tak na ty co byli jako můj syn se moc nedostalo. Navíc poznámky ohledně chování nosil úplně stejně, možná častěji než pak v klasické ZŠ. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin