Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zakladatelko, je dost možné, že tvůj švagr má AS. Proč ale myslíš, že ho má vaše dítko a kolik mu je? Jaké pozoruješ příznaky?
šaka píše:
Zakladatelko, je dost možné, že tvůj švagr má AS. Proč ale myslíš, že ho má vaše dítko a kolik mu je? Jaké pozoruješ příznaky?
dcerce zakladatelky je 15 mesicu ![]()
šaka píše:
příznaky u ní snad žádný nepozoruju. hodně mě znepokojila ta dědičnost. nebo spíš, našlo by se jich pár, ale jelikož chodíme mezi děti, tak vidím, že se zatím (tuk, tuk) nijak neliší. až na to že víc hlasitě řve
ale vzteká se stejně jak jiný, jen je víc slyšet ![]()
Autismus se dá diagnostikovat od 18.měsíce a aspergerův syndrom většinou až v předškolním věku.
Anonymní píše:šaka píše:příznaky u ní snad žádný nepozoruju. hodně mě znepokojila ta dědičnost. nebo spíš, našlo by se jich pár, ale jelikož chodíme mezi děti, tak vidím, že se zatím (tuk, tuk) nijak neliší. až na to že víc hlasitě řve
Zakladatelko, je dost možné, že tvůj švagr má AS. Proč ale myslíš, že ho má vaše dítko a kolik mu je? Jaké pozoruješ příznaky?ale vzteká se stejně jak jiný, jen je víc slyšet
narozdíl od svých vrstevníků je víc společenská, miluje děti, běhá za nima, hladí je, chce se tulit. když něco dělaj směje se, podává jim hračky. v tom je jiná, ostatní děti to nedělaj. umí dělat spoustu věcí, ale dělá je jen když se jí chce (to mě trošku znepokojuje) často navazuje oční kontakt, kouká co já na to, ale z toho prostě dělá že mě neslyší. stejně jak s dětskejma hříčkama, někdy se může přetrhnout, a někdy nereaguje. ve stejnej den, ve stejnou hodinu. někdy si chce hrát, někdy zas sama. ale spíš je společenská.
Navíc je to holka, je to kruté, ale v tomhle ohledu je to taky velké plus.
šaka píše:
tedka jsem tvůj příspěvek, at přemejšlím jak chci, nepochopila ![]()
Z toho, co popisuješ bych řekla, že je po sociální stránce nadprůměrem a ne pod jako děti s AS. A na tomhle věku je super, že si může dovolit ten luxus a dělat jen na co má chuť a když se jí zrovna chce, to jí závidím. Tak jí nech, ať si to užije, zanedlouho bude už něco muset jako my všichni.
Anonymní píše:šaka píše:tedka jsem tvůj příspěvek, at přemejšlím jak chci, nepochopila
AS i autismus postihuje mnohem víc kluky. Takže rodiny, které mají dítě s autismem a risknou to a mají další děti jsou raději, když se jim narodí holčička, protože je mnohem větší šance, že nebude mít autismus. máme ve škole 25 dětí s autismem nebo AS a jsou to všechno kluci.
šaka píše:
Z toho, co popisuješ bych řekla, že je po sociální stránce nadprůměrem a ne pod jako děti s AS. A na tomhle věku je super, že si může dovolit ten luxus a dělat jen na co má chuť a když se jí zrovna chce, to jí závidím. Tak jí nech, ať si to užije, zanedlouho bude už něco muset jako my všichni.
šaka píše:Anonymní píše:AS i autismus postihuje mnohem víc kluky. Takže rodiny, které mají dítě s autismem a risknou to a mají další děti jsou raději, když se jim narodí holčička, protože je mnohem větší šance, že nebude mít autismus. máme ve škole 25 dětí s autismem nebo AS a jsou to všechno kluci.šaka píše:tedka jsem tvůj příspěvek, at přemejšlím jak chci, nepochopila
pani 25?
no teda… ja mela sest- 4 holky, dva kluky. vse pres 30let, nestarsi 58 let. Muzu se zeptat kollik Vas na nich je? ![]()
Tak to jsem ráda, snad jsem tě trochu uklidnila. Chápu tě, taky mám hned po ruce několik katastrofických scénářů, co se týče mé rodiny a blízkých.
Je dobré, že o téhle hrozbě ve vaší rodině víš a kdyby se ti později něco nezdálo, můžeš to začít řešit. Ale jak svou holčičku popisuješ, myslím si, že z ní můžěš mít jen radost a nekaž si ji nějakými „co kdyby“.
Zda řešit nějak švagra a nutit ho k diagnostice je otázka, záleží jak moc velké má problémy s okolím (chodí do práce, má deprese nebo úzkosti ze svého stavu, trápí ho, dokáže se o sebe postarat- hygiena, hospodaření s penězi, důvěřivost cizím lide…) Pokud nemá žádný takový problém a nějak se životu přizpůsobil, nenutila bych ho. Možná jen abyste věděli, zda As v rodině opravdu máte, či ne. taky záleží kde žijete. V Praze je možností terapie dost, možná i v Brně, ale v některých krajích je to bída.
LUaPE píše:šaka píše:pani 25?Anonymní píše:AS i autismus postihuje mnohem víc kluky. Takže rodiny, které mají dítě s autismem a risknou to a mají další děti jsou raději, když se jim narodí holčička, protože je mnohem větší šance, že nebude mít autismus. máme ve škole 25 dětí s autismem nebo AS a jsou to všechno kluci.šaka píše:tedka jsem tvůj příspěvek, at přemejšlím jak chci, nepochopila
Navíc je to holka, je to kruté, ale v tomhle ohledu je to taky velké plus.no teda… ja mela sest- 4 holky, dva kluky. vse pres 30let, nestarsi 58 let. Muzu se zeptat kollik Vas na nich je?
Jsou to 4 třídy po 5-7 dětech různého věku a v každé třídě je spec.pedagog, vychovatel a asistent. Každé dítě má individuál, jiný vzděl.program a jiný ročník školní docházky (v praxi je to dost mazec, každý se učí něco jiného)Když si k tomu přičteš ty poruchy chování, co jsi tu popisovala…
šaka píše:
JeLUaPE píše:Jsou to 4 třídy po 5-7 dětech různého věku a v každé třídě je spec.pedagog, vychovatel a asistent. Každé dítě má individuál, jiný vzděl.program a jiný ročník školní docházky (v praxi je to dost mazec, každý se učí něco jiného)Když si k tomu přičteš ty poruchy chování, co jsi tu popisovala…šaka píše:pani 25?Anonymní píše:AS i autismus postihuje mnohem víc kluky. Takže rodiny, které mají dítě s autismem a risknou to a mají další děti jsou raději, když se jim narodí holčička, protože je mnohem větší šance, že nebude mít autismus. máme ve škole 25 dětí s autismem nebo AS a jsou to všechno kluci.šaka píše:tedka jsem tvůj příspěvek, at přemejšlím jak chci, nepochopila
Navíc je to holka, je to kruté, ale v tomhle ohledu je to taky velké plus.no teda… ja mela sest- 4 holky, dva kluky. vse pres 30let, nestarsi 58 let. Muzu se zeptat kollik Vas na nich je?
ja si ted delala kurz asistenta pedagoga
tak ja byla vylozene pracovnik prime pece, takze hygiena, leky, jidlo, program, aktivity atd
a pekne 12 hodin denne ![]()
šaka píše:
Tak to jsem ráda, snad jsem tě trochu uklidnila. Chápu tě, taky mám hned po ruce několik katastrofických scénářů, co se týče mé rodiny a blízkých.
Je dobré, že o téhle hrozbě ve vaší rodině víš a kdyby se ti později něco nezdálo, můžeš to začít řešit. Ale jak svou holčičku popisuješ, myslím si, že z ní můžěš mít jen radost a nekaž si ji nějakými „co kdyby“.
Zda řešit nějak švagra a nutit ho k diagnostice je otázka, záleží jak moc velké má problémy s okolím (chodí do práce, má deprese nebo úzkosti ze svého stavu, trápí ho, dokáže se o sebe postarat- hygiena, hospodaření s penězi, důvěřivost cizím lide…) Pokud nemá žádný takový problém a nějak se životu přizpůsobil, nenutila bych ho. Možná jen abyste věděli, zda As v rodině opravdu máte, či ne. taky záleží kde žijete. V Praze je možností terapie dost, možná i v Brně, ale v některých krajích je to bída.
bojím se mu o svém podezření říct, nevím jak by to přijal. jestli by mu to pomohlo (určitě jo), ale spíš jestli by byl ochoten si něco přiznat…
Pracuje, soukromně, pod příbuznejma, s problémama, kdyby měl bejt sám, nevím ![]()
Hygiena, nic moc, ale ani žádnej extrém, ale zase, nežije sám..
Důvěřivej je až moc, to zklamání kterým prochází dnes a denně
.
Nevím jestli má deprese, nicméně je vlastně pernametně z okolí neštastnej, a dá se říct už i paranoidní.
Ale oni jsou rodina inteligentních, bezchybných lidí, určitě by se na mě akorát naštval (i), takže musím mlčet.
I když pro mě by to nic neřešilo, ten strach tam bude, ale manžela kvůli tomu stejně neopustím, ačkoliv mám strach mít další děti
.
a bydlíme na maloměstě, takže kvaltiní terapie stejně nulová.