Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@connie99 píše:
@j.a.n.i1 má každý měsíc stejné směn a chce ho ve stejné dny, ale já prostě nesouhlasím aby ho měl ve školní dny, to ho chci mít u sebe prostě..
Ale proč? Jen atˇse o syna postará se vším všudy, i s učením. Proč to chceš všechno mít jen na sobě? Je tady x diskuzí, jak se chlap nechce o dítě starat, učit se s ním atd. Tak proč ti to tak vadí? Když by byl syn nemocný v jeho dny, šel by s ním na OČR samozřejmě on. Nech ho, atˇfunguje jako rodič se vším všudy.
@connie99 píše:
@j.a.n.i1 má každý měsíc stejné směn a chce ho ve stejné dny, ale já prostě nesouhlasím aby ho měl ve školní dny, to ho chci mít u sebe prostě..
není to tvůj majetek, kluk má právo na styk s otcem i ve školní dny
@connie99 píše:
@andelka83 Takže když s ním půjdu k psycholožce a ta taky potvrdí že je lepší aby byl spíše semnou tak co..? Tak to soud nemůže schválit ne?
Nevím jestli takovou psycholožku najdeš. Navíc otec může mít úplně jiný posudek. Nejvíc dítě poškozuje nesoulad mezi rodiči a boje. Ne to, že se v péči o něj rodiče střídají. A co rozhodne soud se nedá absolutně předvídat.
@connie99 píše:
Proč?
@connie99 píše:
@annlady Ne to opravdu nedělám, naopak syn chodí domů s tím jak partnerka jeho otce o mě říká takové a makové a že vše dělám špatně… nezodpovědný je protože několikrát vynechal jeho kroužky a nezavedl ho tam
Nechtělo by to spíš mediaci nebo rodinnou terapii? A vy a tvůj partner o ex a jeho slečně mluvíte jak? Ale ruku na srdce a pravdu. Ex možná je poněkud nezodpovědný ( z jakého důvodu nevzal dítě na kroužek?) ale pořád je to otec a dítě potřebuje mít zkušenosti s ním. I s jeho chybami. A pokud nedostane příležitost, tak se nic nezmění. Kdybys viděla, z jakého stavu jsme do střídavky šli my..ani křečka bys mu nesvěřila. Ale byla by to hrozná chyba, kdybych tomu tehdy ( i přes mírné skřípění zubů) nedala šanci.
@connie99 píše:
No, chtit muzes, ale to je tak vsechno, na stejné dny v tydnu mu stridavku klidně odklepnou a tedy za me je to mnohdy i praktičtější nez tyden tyden. A mimo jine to minimalizuje i tvuj omílaný problem s kroužky, prostě v tvych dnech bude mi kroužky a v jeho ne nebo takové, co mu vybere on.
Střídavá péče může být celkem prima, když se správně nastaví. Sama jsem sice nezažila, ale viděla jsem několik funkčních modelů. Být tebou ale trvám na pravidelném střídání, ideálně opravdu týden a týden, a to včetně dohody o umožnění pravidelných aktivit dítěte. Jedině tak se dá nějak rozumně plánovat a využít čas bez dítěte i s ním naplno.
Trvala bych na tom, že pokud má tatínek zájem o střídavou péči, vezme to úplně se vším - včetně doktorů, kteří vyjdou na jeho dny, včetně kroužků, úkolů, svačinek, učení se synem atd. Dítě není hračka, která se přizpůsobí aktuálním rozmarům rodičů, taky musí mít svůj režim, určitou pravidelnost. (Samozřejmě v mezích - pokud bude otce čekat firemní večírek zrovna v „jeho“ týden a poprosí tě o výjimečné „pohlídání“, nedělala bych z toho vědu.)
Pokud má opravdu zájem o syna a o střídavku, v práci si to zařídí, případně ji změní. Při regulérní střídavce by neměl nikdo platit alimenty, ale musí počítat s tím, že běžné výdaje (oblečení, boty atd.) půjdou pořád napůl, že se z ničeho nevyvlékne. A pokud to dělá jen proto, aby čeřil vodu, rychle ho to přejde. Každopádně - ve styku s tátou bych dítěti určitě nebránila, ale musí se přizpůsobit i on tak, aby si všechno sedlo. Střídavka není jediné řešení.
Tvoje argumenty jsou k blití. Jsi exemplární případ megery, která z nicotných důvodů nesmyslně brání styku dítěte s otcem.
S kým sis dítě upíchla, s tím ho máš. Má o něho zájem, má právo s ním být. Měla bys mu situaci pomoci zvládnout, aby spolu v budoucnu měli kvalitní vztah. To je láska k dítěti. Ne sobecké spratkovství, které tu předvádíš.
Prober se a modli, aby to s tím druhým, které čekáš s přítelem, se kterým žiješ JIŽ druhým rokem, nebylo to samé.
@Paja-Maya píše:
Střídavá péče může být celkem prima, když se správně nastaví. Sama jsem sice nezažila, ale viděla jsem několik funkčních modelů. Být tebou ale trvám na pravidelném střídání, ideálně opravdu týden a týden, a to včetně dohody o umožnění pravidelných aktivit dítěte. Jedině tak se dá nějak rozumně plánovat a využít čas bez dítěte i s ním naplno.Trvala bych na tom, že pokud má tatínek zájem o střídavou péči, vezme to úplně se vším - včetně doktorů, kteří vyjdou na jeho dny, včetně kroužků, úkolů, svačinek, učení se synem atd. Dítě není hračka, která se přizpůsobí aktuálním rozmarům rodičů, taky musí mít svůj režim, určitou pravidelnost. (Samozřejmě v mezích - pokud bude otce čekat firemní večírek zrovna v „jeho“ týden a poprosí tě o výjimečné „pohlídání“, nedělala bych z toho vědu.)
Pokud má opravdu zájem o syna a o střídavku, v práci si to zařídí, případně ji změní. Při regulérní střídavce by neměl nikdo platit alimenty, ale musí počítat s tím, že běžné výdaje (oblečení, boty atd.) půjdou pořád napůl, že se z ničeho nevyvlékne. A pokud to dělá jen proto, aby čeřil vodu, rychle ho to přejde. Každopádně - ve styku s tátou bych dítěti určitě nebránila, ale musí se přizpůsobit i on tak, aby si všechno sedlo. Střídavka není jediné řešení.
Uplně nesouhlasím s tím, že je nutně nejlepší varianta týden a týden a že to otec musí převzít se vše. Nám to docela dobře funguje asymetricky, včetně těch povinností. Dostě věcí mám pod palcem já, vyhovuje mi to. Stále to ale je tak, ž e děti s tátou tráví skoro polovinu času, zažijí s ním spoustu věcí, od běžného života doma - snídaně, buzení, škola, školka… Že mám na starosti nějaké věci navíc… no, je to tak. Za něco jsem ráda, za něco méně. Ale víceméně to dopovídá tomu, jak by to pravděpodobně vypadalo v úplné rodině. ani tam jsme to neměli rozdělené na půl.
To podle mě není stridavka ale styk dohodou..argumentuj ze není možné tebe omezovat exovi prací ze mas se synem také právo zařídit si volný čas a ne ze se budeš ohlížet na to kdy on má zrovna práci..jestli se chce starat ať si zařídí něco stabilnejsiho..pokud s tím nebudeš souhlasit tak takový exces podle mne neprojde..
@Al35 píše:
To podle mě není stridavka ale styk dohodou..argumentuj ze není možné tebe omezovat exovi prací ze mas se synem také právo zařídit si volný čas a ne ze se budeš ohlížet na to kdy on má zrovna práci..jestli se chce starat ať si zařídí něco stabilnejsiho..pokud s tím nebudeš souhlasit tak takový exces podle mne neprojde..
A nebo společná péče. Ale pokud se ona sekne, tak se nedá nic dělat.
@Lama Lama píše:
Uplně nesouhlasím s tím, že je nutně nejlepší varianta týden a týden a že to otec musí převzít se vše. Nám to docela dobře funguje asymetricky, včetně těch povinností. Dostě věcí mám pod palcem já, vyhovuje mi to. Stále to ale je tak, ž e děti s tátou tráví skoro polovinu času, zažijí s ním spoustu věcí, od běžného života doma - snídaně, buzení, škola, školka… Že mám na starosti nějaké věci navíc… no, je to tak. Za něco jsem ráda, za něco méně. Ale víceméně to dopovídá tomu, jak by to pravděpodobně vypadalo v úplné rodině. ani tam jsme to neměli rozdělené na půl.
To máš samozřejmě pravdu, jak už jsem sama psala, funkčních modelů je určitě víc.
Je to ale spolehlivý způsob, jak odhalit otce-prudiče od táty, který se vážně chce starat. A jelikož zakladatelka podezírá otce z naschválů, normálně bych mu pohrozila tím, že v případě střídavky ho tohle všechno čeká. Buď to přijme, nebo couvne. A pokud se k tomu postaví jako chlap, byl by v mých očích očištěn od podezření a neměla bych žádný problém se domluvit na dalších věcech tak, aby vyhovovaly oběma. ![]()
@Paja-Maya píše:
To máš samozřejmě pravdu, jak už jsem sama psala, funkčních modelů je určitě víc.Je to ale spolehlivý způsob, jak odhalit otce-prudiče od táty, který se vážně chce starat. A jelikož zakladatelka podezírá otce z naschválů, normálně bych mu pohrozila tím, že v případě střídavky ho tohle všechno čeká. Buď to přijme, nebo couvne. A pokud se k tomu postaví jako chlap, byl by v mých očích očištěn od podezření a neměla bych žádný problém se domluvit na dalších věcech tak, aby vyhovovaly oběma.
Nemyslím, že je to spolehlivé odlišení. Respektive- spláchneš s tím do skupiny nefunkčních otců i funkční, kteří třeba z důvodu pracovního vytížení nebo jen charakteru práce prostě týden a týden nezvládnou. Přitom jsou jinak vcelku funkční.
U této skupiny je třeba pak postupovat krapet obezřetně, vyvážit to, že jim děláš poskoka a to, že se přizpůsobuješ tak, aby mohly děti profitovat z toho, že s ním děti jsou.
Sama to tak mám, mám ve svém okolí další 2 dvojice, které fungují na podobném principu - společná péče, částečně se to přizpůsobuje časovým možnostem otce. Neznamená to, že by otce z toho měl cochcárnu uplnou, má své povinnosti. Matka má pod palcem více povinností, otec to více financuje, přesto děti s oběma rodiči tráví dost času
@Paja-Maya píše:
To máš samozřejmě pravdu, jak už jsem sama psala, funkčních modelů je určitě víc.Je to ale spolehlivý způsob, jak odhalit otce-prudiče od táty, který se vážně chce starat. A jelikož zakladatelka podezírá otce z naschválů, normálně bych mu pohrozila tím, že v případě střídavky ho tohle všechno čeká. Buď to přijme, nebo couvne. A pokud se k tomu postaví jako chlap, byl by v mých očích očištěn od podezření a neměla bych žádný problém se domluvit na dalších věcech tak, aby vyhovovaly oběma.
Jako, ze ty z pozice zeny vyberes jeden model a pokud se mu muz nechce přizpůsobit, tak to znamena, ze se nechce starat
dost ujety pohled na vec.
Ja treba model tyden a tyden považuji za naprosto pitomy a proto se nechci dle tve logiky starat
nebo protože jsem zena, tak se mi libit nemusí?
@Lama Lama píše:
Nemyslím, že je to spolehlivé odlišení. Respektive- spláchneš s tím do skupiny nefunkčních otců i funkční, kteří třeba z důvodu pracovního vytížení nebo jen charakteru práce prostě týden a týden nezvládnou. Přitom jsou jinak vcelku funkční.
U této skupiny je třeba pak postupovat krapet obezřetně, vyvážit to, že jim děláš poskoka a to, že se přizpůsobuješ tak, aby mohly děti profitovat z toho, že s ním děti jsou.
Sama to tak mám, mám ve svém okolí další 2 dvojice, které fungují na podobném principu - společná péče, částečně se to přizpůsobuje časovým možnostem otce. Neznamená to, že by otce z toho měl cochcárnu uplnou, má své povinnosti. Matka má pod palcem více povinností, otec to více financuje, přesto děti s oběma rodiči tráví dost času
Špatně jsem se vyjádřila. Týden a týden byl jen návrh, za mě je důležitá nějaká pravidelnost, ne neustálé ustupování požadavkům čistě jedné strany. Pokud někdo žádá o střídavou péči, tak pro ni přece musí mít podmínky - to znamená, že charakter práce nebo pracovní vytížení musí péči o dítě umožňovat. Jinak je řešením spíš výhradní péče s domluveným stykem, jako to mají doteď, akorát s oboustranným přizpůsobením (tedy i otce). Pokud na to otec podmínky nemá, opravdu nevidím důvod tlačit na střídavku.
Ono spolehlivé odlišení vidím v těch dalších povinnostech, o které pseudootcové nestojí. Někteří si taky myslí, že na střídavce ušetří za alimenty a nebudou muset platit nic. A tady je dobré vyvést je z omylu. Ale určitě svůj názor nepovažuju za spásné řešení pro všechny, každý to cítí jnak a každý by to řešil jinak. ![]()