Asymetrická střídavá péče

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31290
22.5.23 11:01

Nejvíc záleží na dohodě. Můžete si to udělat jak chcete. Vřele doporučuju se domluvit. Ono i pro ty děti je to mnohem jednodušší, když rodiče táhnou za jeden provaz.
Co ti přesně vadí na té asymetrické střídavce?
My u soudu ani nebyli, jedem vlastně společnou péči. První asi rok půltýden a půltýden, teď týden a týden, no a teď se to trochu hroutí, protože syn ze školy jde i u táty skoro vždycky k nám, tam si hodí hodinu klídek, skočí si na záchod a pak jde až k tátovi. Já mu to zakazovat nebudu, táta je v práci, tak bůhví, jak moc o tom má vůbec přehled :lol:

Proč s tím rozpisem nesouhlasíš? Nevyhovuje ti to kvůli práci? Nebo prostě z principu? Na principy kašli. Dítěti uděláte nejlíp, když bude klid a bez soudů, než se stavět na zadní za každou cenu jen aby „nebylo po jeho“. Dítě za pár let stejně vyroste a udělá si to, jak uzná za vhodné (od určitého věku, myslím od 12 let) si beztak dítko už může víceméně říct samo, u koho chce být.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
331
22.5.23 11:04
@j.a.n.i1 píše:
Jako, ze ty z pozice zeny vyberes jeden model a pokud se mu muz nechce přizpůsobit, tak to znamena, ze se nechce starat 8o dost ujety pohled na vec.
Ja treba model tyden a tyden považuji za naprosto pitomy a proto se nechci dle tve logiky starat :think: nebo protože jsem zena, tak se mi libit nemusí?

V současné situaci se žena (zakladatelka) plně přizpůsobuje požadavkům muže. Muž jí „vyhrožuje“ střídavou péčí, ale s tím, že se žádné střídání vlastně konat nebude, že si akorát přesně vybere dny, kdy dítě chce, zbytek ať si zařídí matka. Tohle má být v pořádku? Střídavá péče je přece založená na střídání. Tak ať se otec rozhodne - jestli chce mít dítě jen v ty dny, kdy se mu to hodí, nebo jestli má zájem o střídavou péči a udělá nějaké ústupky i za sebe. (Model týden-týden byl jen příklad, existuje spousta funkčních modelů, v rámci střídavé péče ale všechny obsahují pravidelnost, byť třeba s výjimkami, když je to potřeba.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
22.5.23 11:05
@Paja-Maya píše: Špatně jsem se vyjádřila. Týden a týden byl jen návrh, za mě je důležitá nějaká pravidelnost, ne neustálé ustupování požadavkům čistě jedné strany. Pokud někdo žádá o střídavou péči, tak pro ni přece musí mít podmínky - to znamená, že charakter práce nebo pracovní vytížení musí péči o dítě umožňovat. Jinak je řešením spíš výhradní péče s domluveným stykem, jako to mají doteď, akorát s oboustranným přizpůsobením (tedy i otce). Pokud na to otec podmínky nemá, opravdu nevidím důvod tlačit na střídavku.Ono spolehlivé odlišení vidím v těch dalších povinnostech, o které pseudootcové nestojí. Někteří si taky myslí, že na střídavce ušetří za alimenty a nebudou muset platit nic. A tady je dobré vyvést je z omylu. Ale určitě svůj názor nepovažuju za spásné řešení pro všechny, každý to cítí jnak a každý by to řešil jinak. :nevim:
Že by mělo fungovat přizpůsobení a povinnosti pro OBĚ strany, to naprostý souhlas.
Pravidelnost, ano. Pokud to ale visí na tom, že třeba má jeden z rodičů pár nočních služeb do měsíce, z nichž většinu je schopný dát do času druhého rodiče, ale jedna nebo dvě vyjde na dobu jeho péče a požádá o spolupráci druhého rodiče, nebo to samé 1-3 noci služebky do měsíce, kdy některé se nepodaří napasovat do jeho času… To mi fakt přijde zásek matky, pokud nevyjde vstříc.
Naopak, pokud si skutečně představuje otec, že si dítě bude vyzvedávat, jak si vzpomene, protože jednou má tenis, příště golf, popříště se zasekne v práci… Tak to už za rodičovství a péči, nepovažuji.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31290
22.5.23 11:09
@connie99 píše:
@annlady Ne to opravdu nedělám, naopak syn chodí domů s tím jak partnerka jeho otce o mě říká takové a makové a že vše dělám špatně… nezodpovědný je protože několikrát vynechal jeho kroužky a nezavedl ho tam

eh, můj syn přišel minulý týden s tím, že mu teta řekla, že sem ho jako malýho krmila myšíma bobkama :roll: Tak sem mu řekla, že fakt ne, zasmáli sme se tomu, syn už pochopil, že teta je padlá na hlavu (a já mu vysvětluju, že když bude doma fungovat, dělat si věci do školy, udělá povinnosti v domácnosti, co mají nastavené, a pak si zaleze do pokoje, dá mu každej pokoj).
No a osmileťáka už klidně můžete naučit pomálu na kroužky chodit samotnýho, jestli to nemá přes celý město.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
22.5.23 11:10
@Mar__tanka1983 píše:
Nejvíc záleží na dohodě. Můžete si to udělat jak chcete. Vřele doporučuju se domluvit. Ono i pro ty děti je to mnohem jednodušší, když rodiče táhnou za jeden provaz.
Co ti přesně vadí na té asymetrické střídavce?
My u soudu ani nebyli, jedem vlastně společnou péči. První asi rok půltýden a půltýden, teď týden a týden, no a teď se to trochu hroutí, protože syn ze školy jde i u táty skoro vždycky k nám, tam si hodí hodinu klídek, skočí si na záchod a pak jde až k tátovi.Já mu to zakazovat nebudu, táta je v práci, tak bůhví, jak moc o tom má vůbec přehled :lol:Proč s tím rozpisem nesouhlasíš? Nevyhovuje ti to kvůli práci? Nebo prostě z principu? Na principy kašli. Dítěti uděláte nejlíp, když bude klid a bez soudů, než se stavět na zadní za každou cenu jen aby „nebylo po jeho“. Dítě za pár let stejně vyroste a udělá si to, jak uzná za vhodné (od určitého věku, myslím od 12 let) si beztak dítko už může víceméně říct samo, u koho chce být.

My už takle jedem leta. Respektive, původně to tak bylo, protože je táta nabíral cestou z práce, což bylo později než jsem přicházela já. Ted spíš ze zvyku. A podle počasí. Když je táta na homoffice, jedou rovnou k němu, když je teplo, jedou taky rovnou k němu, páč má bazén. Když je hnusně a táta v práci, jedou nejdřív ke mně. Nějak se nám to už jako rodičům zcela vymyká kontrole, nějak se mezi námi hemží. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31290
22.5.23 11:25
@Lama Lama píše:
My už takle jedem leta. Respektive, původně to tak bylo, protože je táta nabíral cestou z práce, což bylo později než jsem přicházela já. Ted spíš ze zvyku. A podle počasí. Když je táta na homoffice, jedou rovnou k němu, když je teplo, jedou taky rovnou k němu, páč má bazén. Když je hnusně a táta v práci, jedou nejdřív ke mně. Nějak se nám to už jako rodičům zcela vymyká kontrole, nějak se mezi námi hemží. :lol:

Jojo, takhle nějak se před pár dny vyjádřil můj partner, že se nám ta střídavka nějak vymyká z kontroly :lol:
Já mu říkám „co chceš, je tu doma, má odsud klíče, já ho přece nevyženu, tuplem když zmizne, než my přijdem z práce, tak je mi to fakt putna“.
I když syna vždy prosím, ať se hlásí, že dorazí, ať víme (aby nenarazil na něco, na to nemá), občas zjistím, že byl u nás jen podle sežraných sušenek ve skříni nebo odhozené tašky s tréninkem u postele (aspoň to pak nemusí tahat v pátek všechno najednou) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A naopak tuhle sobotu jel k tátovi na grilovačku, i když měl bejt u nás, a sám mi asi v půljedenáctý zavolal, že tam přespí. No to mě překvapil :lol: Jen sem mu řekla, že jestli chce jet s náma v neděli k babičce, ať dorazí do 11 dopoledne, nebo jedem bez něj.

jenže já nejsem hysterická matka, vyhovuje mi, když mám polovinu večerů a nocí svatej pokoj a prostor pro partnera, a to, že se synek rozhodne strávit navíc víkend u táty, protože je čerstvě napuštěnej bazén nebo se zrovna narodili králíčci, mě nechává naprosto klidnou. Ba naopak :oops: 8)

Příspěvek upraven 22.05.23 v 11:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
331
22.5.23 11:25
@Lama Lama píše: Že by mělo fungovat přizpůsobení a povinnosti pro OBĚ strany, to naprostý souhlas.
Pravidelnost, ano. Pokud to ale visí na tom, že třeba má jeden z rodičů pár nočních služeb do měsíce, z nichž většinu je schopný dát do času druhého rodiče, ale jedna nebo dvě vyjde na dobu jeho péče a požádá o spolupráci druhého rodiče, nebo to samé 1-3 noci služebky do měsíce, kdy některé se nepodaří napasovat do jeho času… To mi fakt přijde zásek matky, pokud nevyjde vstříc.
Naopak, pokud si skutečně představuje otec, že si dítě bude vyzvedávat, jak si vzpomene, protože jednou má tenis, příště golf, popříště se zasekne v práci… Tak to už za rodičovství a péči, nepovažuji.

S tím určitě souhlasím. Však jsem sama v původním příspěvku psala, že i střídavka by měla fungovat ve zdravých mezích - pokud bude otce čekat firemní večírek zrovna v „jeho“ čas a poprosí tě o výjimečné „pohlídání“, nedělala bych z toho vědu. Pár směn nebo služební cesta sem určitě patří, stejně jako třeba nemoc jednoho z rodičů. Je ale hezké, když druhá strana dokáže taky vyjít vstříc, když je to pak někdy potřeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
22.5.23 11:48

Zajímalo by mě ještě jak přesně to bylo s těma kroužkama, kterýma se Connie ohání. Tak nějak tuším, že to bylo "Tady máš kluka na dnešní odpoledne. Ale musíš mi ho vrátit v 18 hodin, aby doma dostal večeři, koupel a do postele. Akorát součástí toho odpoledne bylo strávit hodinu a půl na kroužku a půl hodiny cestou tam a zpět. Takže ze společného času 4 hodin (kdo ví jestli) byly sotva 2… a ještě k tomu udělat domácí úkoly.
Protože pak docela chápu, že si opravdu řekl, že ho na kroužek nevezme, aby s ním strávil svůj čas, protože netuší, kdy si ho bude moct vzít příště…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101826
22.5.23 12:39
@Paja-Maya píše:
V současné situaci se žena (zakladatelka) plně přizpůsobuje požadavkům muže. Muž jí „vyhrožuje“ střídavou péčí, ale s tím, že se žádné střídání vlastně konat nebude, že si akorát přesně vybere dny, kdy dítě chce, zbytek ať si zařídí matka. Tohle má být v pořádku? Střídavá péče je přece založená na střídání. Tak ať se otec rozhodne - jestli chce mít dítě jen v ty dny, kdy se mu to hodí, nebo jestli má zájem o střídavou péči a udělá nějaké ústupky i za sebe. (Model týden-týden byl jen příklad, existuje spousta funkčních modelů, v rámci střídavé péče ale všechny obsahují pravidelnost, byť třeba s výjimkami, když je to potřeba.)

No a proc by ten model stridani nemohl byt podle jeho (pravidelnych) smen? Ona podle popisu na smeny nedela, takze ji je celkem jedno které to budou dny, pokud samozřejmě bude mit alespoň pulku vikendu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
331
22.5.23 14:12
@j.a.n.i1 píše:
No a proc by ten model stridani nemohl byt podle jeho (pravidelnych) smen? Ona podle popisu na smeny nedela, takze ji je celkem jedno které to budou dny, pokud samozřejmě bude mit alespoň pulku vikendu.

Mohl, pokud by byly směny pravidelné a pokud by oběma dávaly dostatečný prostor pro plánování a plnohodnotný život. Třeba právě ten víkend - aby dítě bylo jednou celý s mámou a podruhé zase s tátou, z mého pohledu totiž na polovinu víkendu těžko naplánuju větší výlet nebo třeba grilovačku u babičky nebo jiných příbuzných, kteří nebydlí ve vedlejší vesnici.

O pravidelných směnách ale řeč nebyla, naopak tam padla zmínka o jakémsi rozpise, který pravidelné směny zpravidla nevyžadují, protože jsou pravidelné. Z toho usuzuji, že směny otce jsou nepravidelné a třeba se i průběžně mění, což není pro střídavku zrovna moc dobré… Ale to je jen domněnka, čert ví, jak to mají doopravdy. (A pořád jsme ve fázi, kdy se máma bude plně přizpůsobovat podmínkám otce, což není fér. A samozřejmě - ani obráceně by nebylo.)

Za mě je při nepravidelných směnách nerozum tlačit situaci do střídavky. Kdybych se rozvedla a pracovala na směny (a z nějakého důvodu bych nemohla nebo nechtěla práci změnit), raději nechám syna v péči manžela (který nesměnuje) a dám mu tak stabilitu a jistotu. No a své síly zaměřím na to, abych se s tatínkem domluvila, jak bych mohla se synem trávit více času v rámci současného modelu (některé víkendy pá-ne, volná odpoledne bez kroužků, každodenní kontakt třeba přes mobil atd.) + samozřejmě společné prázdniny (nebo aspoň jejich části, přestože tam by padla dovolená). Záleží ale na každé rodině, co preferuje. Určitě netvrdím, že můj názor je jediný správný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101826
22.5.23 14:19

@Paja-Maya mwlo to byt mnozne cislo, tedy polovinu celych vikwndu, nedoslo mi, ze bez diakritiky to muze mit i jiny smysl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101826
22.5.23 14:20

@Paja-Maya Ano, byla rec o rozpise, ale do konce roku, takze pravidelne budou, jen to mozna bude složitější cyklus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová