Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
u leasingu je auto leasingové společnosti až do splacení, u normální půjčky je hned tvoje.
Podívej se sem, zde je to hezky vysvětleno
http://www.ceskatelevize.cz/…62220100002/
to vím ale na úvěr je auto hned moje ale není to tak výhodné přeplatíse.Kdežto na leasing je to výhodnější ale jak nezaplatím tak by auto vzaly a hned by se musel doplatit celý leasing?To se mi nezdá.Je to risk.
Také jsme si toto zjišťovali, a co vím se zkušeností svých známých, tak je lepší půjčka, než leasing.. U leasingu jsou vyšší úroky a penále z prodlení splátky, v bance se vždy domluvíš lépe ![]()
Andulinečka píše:
to vím ale na úvěr je auto hned moje ale není to tak výhodné přeplatíse.Kdežto na leasing je to výhodnější ale jak nezaplatím tak by auto vzaly a hned by se musel doplatit celý leasing?To se mi nezdá.Je to risk.
Záleží, jaký máš úvěr od banky, může to být oboje nevýhodné a naopak. Taky počítej s tím, že u leasingu musíš mít i havarijní pojištění a nemůžeš auto prodat.
Leasing je dražší a nejsi majitelem auta. Osobní úvěr tě vyjde levněji a jsi v TP majitelem auta hned.
Pokud ti jde o případné nesplácení, leasingová smlouva nebo všeobecné podmínky obvykle obsahují, že si leasingovka zabaví auto velmi záhy po nezaplacení. Osobní úvěr neúčelový dává v případě nouze možnost auto prodat a dluh splatit, nebo ti auto zůstane a domluvíš se s bankou na jiném řešení. Pokud úvěr je účelový-na auto, prodat ho dle smlouvy nesmíš, ale jsi jeho majitelem v TP, takže pokud to uděláš a dluh zaplatíš, nikdo to řešit nebude.
Před mateřskou dovolenou jsem pracovala v leasingové společnosti, poskytující leasing i spotřebitelské úvěry. U úvěru byly o něco vyšší úroky - vykoupeno tím, že auto je opravdu tvoje. Na druhou stranu podmínky smlouvy obsahovaly klauzuli, že v případě neplacení lze auto zabavit a prodat. Což je i u leasingu, akorát u těch spotřebitelských úvěrů je s tím víc papírování, ale tak to je věcí toho, kdo úvěr poskytuje. V každém případě pro klienta to výjde prakticky nastejno. Pokud bylo auto odebrané, nejde ihned automaticky do prodeje, je stále možnost doplatit dlužné splátky a příslušenství spojené s odebráním auta (většinou nějaká smluvní pokuta a náklady spojené s odebráním auta - parkovné atd.) a auto dostat nazpět. Teda nejspíš záleží na konkrétní leasingovce, teď to beru tak, jak to znám já. Rozhodně ale k odebírání auta nedochází po první neuhrazené splátce.
Za mě je nejlepší koupit auto za hotové (ale chápu, že to může být problém
).
Ještě doplním, auto u leasingu prodat lze, buď převodem leasingu na nového nájemce (ale pozor, nového nájemce musí schválit leasingová společnost!) nebo předčasným ukončením leasingu - doplacením dlužné částky a pak už si s tím můžeš dělat co chceš.
No a to je právě kámen úrazu, leasingovka obvykle nechce. Protože je výhodnější auto zabavit, vymoci doplatek/prodat pohledávku a auto znovu líznout.
PS: úvěr účelový - na auto- má klauzuli, že ho nesmíš prodat. A taky vyšší úroky. Oproti některému z těchto úvěrů je možné, že je leasing levnější, nejčastěji, když oba produkty nabízí jedna společnost. Obvykle ho poskytují nebankovní společnosti, zabývající se splátkovým prodejem.
Osobní úver od banky je neúčelový, úročení je nejlepší, peníze dostaneš na účet ty a auto je tvoje bez klauzulí.
PS: Taky mám ráda věci za hotové, snad krom hypotéky, ale pro někoho to je prostě problém. A pak je dobře, když se zajímá, jak to udělat nejlépe ![]()
evi.an píše:
Ještě doplním, auto u leasingu prodat lze, buď převodem leasingu na nového nájemce (ale pozor, nového nájemce musí schválit leasingová společnost!) nebo předčasným ukončením leasingu - doplacením dlužné částky a pak už si s tím můžeš dělat co chceš.
Háta X: mluvím pouze ze své zkušenosti, neporovnávala jsem produkty jiných společností. A u nás nebyl s převodem leasingu problém, pokud klient splňoval podmínky pro poskytnutí úvěru nebo leasingu (stejné jako u nových žadatelů o leasing).
A rozhodně nesouhlasím s tím, že je jednodušší auto znovu dát do prodeje a pohledávku vymoci. Stokrát jednodušší je platící klient byť se zaškobrtnutím a případná úprava splátkového kalendáře než ukončit smlouvu, hledat kupce na auto (a když se prodá, tak se ztrátou) a pohledávky vymáhat po soudech. I když soud dá leasingové společnosti za pravdu, tak to často končí u exekutorů a kde nic není, ani exekutor nebere… Lidi většinou nepřestanou platit z jiného důvodu než z nedostatku financí.
Taky to, co Háta píše je blbost! Pro každou společnost je lepší mít v klidu doplacen leasing, nebo převeden, než zabavovat auto a pod cenou ho prodávat dál
Ono taky záleží na platební morálce, pokud někdo nesplácel, těžko se mu bude dohadovat. my doplatili 2 leasingy asi po měsíci co jsme si je brali a fakt úplně v pohodě. Jinak lepší je určitě úvěr, kdy jsi majitel a můžeš s autem nakládat jak chceš ![]()
Nic proti tobě
jen psala jsem o případu neschopnosti splácet, ne o jednom zaškobrtnutí. Tam je jasné, že je lepší s nějakou splátkou počkat, než honem rušit smlouvu.
evi.an píše:
Háta X: mluvím pouze ze své zkušenosti, neporovnávala jsem produkty jiných společností. A u nás nebyl s převodem leasingu problém, pokud klient splňoval podmínky pro poskytnutí úvěru nebo leasingu (stejné jako u nových žadatelů o leasing).
A rozhodně nesouhlasím s tím, že je jednodušší auto znovu dát do prodeje a pohledávku vymoci. Stokrát jednodušší je platící klient byť se zaškobrtnutím a případná úprava splátkového kalendáře než ukončit smlouvu, hledat kupce na auto (a když se prodá, tak se ztrátou) a pohledávky vymáhat po soudech. I když soud dá leasingové společnosti za pravdu, tak to často končí u exekutorů a kde nic není, ani exekutor nebere… Lidi většinou nepřestanou platit z jiného důvodu než z nedostatku financí.
My jsme si vzali pujcku a za to koupili auto… osobne bych do leasingu nesla. Auto neni tve, nemuzes s nim nakladat, mas nejake povinne pojisteni navic, a taky ze zkusenosti znamych vim, ze leasing je spise drazsi nez pujcka…
Nam se taky vyplatila pujcka v tom, ze jsme koupili auto a jeste nam zbylo na nutnejsi opravy po koupi ![]()
Záleží asi na konkrétním produktu a parametrech smlouvy, ne vždy je leasing dražší než půjčka. Nejsem ale propagátorem ani jedné varianty, chce to porovnat.
Nečetla jsem diskusy, ale… vyhodnejší je leasing (podle me) akorat se nesmis nechat natahnout (po 1. predlozenim navrhu rovnou rekni ze mas znamou u jiny leasingovky at Ti daji rovnou VIP leasing)-oni to zkouseji cim horsi podminky Ti daji Tim vyžši provize.
Pak tam mas lepši pojistku pokud je to pres leasingovku (jsou schopní znižit i povinne ruceni)
a to ze by Ti vzali auto? jeste jsem o tom neslysela, jasne ze kdyz ho nebudes splacet, tak Ti ho vemou ale kdyz se posles splatku pozdeji tak se da domluvit stejne jak v banke (to ze by chteli umyslne brat auto a znovu ho prodavat…jakou to ma logiku? u tebe prijdou o uroky a to auto se znovu neleasuje ale drazi… takze je to nesmysl…)
A hlavne leasing Ti schaveji na pockani, nemusis papirovat… jedine co po nech nechci jsou nejake slevy-myslim u prodejcu, oni si to pak obratem vyberou prave na tom leasingu)
Holky,chtěla jsem se zeptat,chce me si koupit auto na leasing,napřed jsme přemýšlely nad půjčkou co je vlastně lepší?Slyšela jsem,že u leasingu když třeba náhodou nějakým nedopatřením nezaplatíš splátku tak je pravda,že si pro auto přijedou a musí se doplatit hned celé auto?Díky.