Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Ewule0712 Víš co, řeknu ti něco, co tě pobaví a uklidní. Autoškolu jsem dělala vcelku v klidu. Nikdy před tím jsem neřídila a měla jsem skvělého instruktora. Byla jsem úúúplně na pohodu. Občas mi to chcíplo, ale jinak fakt pohoda… Když přišel den zkoušek, nechápu proč, ráno jsem se probudila a měla jsem naprostou žaludeční nervózu, byla jsem na pohled zelená jak hromádka hrášku. Kamarád co se mnou dělal zkoušky se do mě snažil nacpat aspoň suchý rohlík, ale nula. Všichni mě uklidňovali a já jsem měla naprosto iracionální obavu, že ten den prostě někoho zabiju
. U testů jsem měla naprosto neuvěřitelné okno, stejně tak u techniky, připadala jsem si jako školačka - ehm, hmm, nooooo, víííte
. Pak přišly jízdy. První řídil kamarád. Vtípek sem, vtípek tam. Když jsme se střídali a uviděl mě vystupovat, zbledl a zeptal se mě, jestli jsem v pořádku
. Asi jsem musela vypadat fakt strašně… Na prvních deseti metrech mi začalo šíííleně lít, ochlístla jsem louží jakési lidi, pak jsem projela dost děsně křižovatku, v kopečku zrychlila skoro na 60 a na závěr, když jsme narazili u úřadu na obří jeřád skládající unimobuňku a chlapi na mě začali každý něco jiného pokřikovat o tom co mám udělat, tak sem prostě zařadila zpátečku bez spojky a bylo
. No, zkoušející se tak na mě podíval a říká: „Já jsem vám chtěl něco vytknout… Ale už nevím co.“ A já na to: „Asi tu křižovatku?“ A on: „Hmm, asi, vystupte si, instruktor už vám zaparkuje“
No fakt nevím, asi mi dal dárek k Vánocům… Ale víš jak se to říká - Těžko na cvičišti, lehko na bojišti… Takže no stress ![]()
@Pipet Mě to v autoškole neučili, ale tam mě nenaučili tolik věcí ![]()
Tak holky, dneska předposlední jízdy, na kterou podle instruktora by bylo lepší zapomenout…strašný, mám pocit, že mi nejde nic. Vzal mě 4× za sebou na kruháč o dvou pruzích, nepodřadila jsem si, zapomněla kudy vyjet, strašný, strašný. Několikrát mi to zdechlo. ufff, už jen jedna jízda a zkouška až za týden, je mi jasný, že tu první nedám, minulej týden dělalo 8 lidí udělal to 1, tento týden to neudělal nikdo. Jsem smířená s tím, že to neudělám, ale ten trapas! ![]()
@Ewule0712 To zvladnes
. Minimalne si to otukas, zjistis co a jak a ja podruhe jen zopaknes jizdy… ![]()
@Ewule0712
Neřeš to. Ono to na první pokus nedá minimálně půlka lidí, protože prostě nějakou chybu udělá. (Taky záleží kudy jedeš a jaký je komisař.) Já třeba nejezdila dokonale, ale díky náhodě se mi to na poprvé podařilo. Znám ještě dvě holky, co to taky udělaly na poprvé, ale bezpočet lidí, co to opakovali (a někteří i několikrát).
Pokud to nedáš, tak je dobrý si dát nějakou kondičku, ale některý věci si musíš uvědomit, že když zpomaluješ, tak je třeba podřadit - a u nás se říkalo „dvojka je převod do těžkých točení“ a to kruháč bezpochyby je…
Možná pro tebe bude jednodušší si potom pořídit automat, čímž odpadne řazení (ale nic jiného).
A ne že by se nedalo jet na vyšší stupeň, ale potom se ti tam to auto při výjezdu „zastaví“, nebude schopné se hnout na daný převod.
Rozhodla jsem se, že si teď nebudu přikupovat kondiční jízdy, protože to stejně na poprvé neudělám a investuju do nich raději až potom.
Hrozně mě to štve, že mi to tak nejde a bude to trapas, ale co nadělám
Dneska jsem udělala napoprvé testy. Jízdy i teorii. Klepu se ještě teď a nemohu se dočkat až dostanu tu kartičku a budu jezdit, i když mám strašný strach. Nebude vedle mě instruktor, aby mi to mohl kdykoliv zašlápnout. Zároveň se těším až budu vybírat mého prvního mazlíka.
Co mi například šlo všechny jízdy, byl rozjezd do kopce. Instruktor mě vychvaloval a předposlední jízdu jsem nebyla schopna kopec vyjet ani na po desáté. Byla jsem nervózní ze zkoušek. Fakt jsem ten kopec sjela skoro celý pozadu a skoro se mu tam rozbrečela, že to nedám. Poslední jízdu mě vzal do prudkého dlouhého kopce, protože jsem řekla ať mě to naučí na ručku. Říkal, že většina holek to na ručku v autoškole nedává, že nemají pomalu sílu ji zvednout. Já to zvládla, ale přesto mi řekl ať to dělám na spojku a nebojím se. Vyměnil si semnou sedadlo a ukázal mi, jak se rozjede pozadu z kopce a ubrzdí to jenom spojkou bez brzdy a bez plynu. Že vše je jen o práci se spojkou a správném podržení v záběru. Tak jsme si zase vyměnili sedadla, počkala jsem až se spojka dostane do záběru, podržela jsem nohu a v klidu přešlápla z brzdy na plyn, šlo to hladce. Instruktorovi jsem řekla: poprvé za celou dobu jsem ráda, že tady ta spojka je. Že je fakt vše jen o práci se spojkou. V tu chvíli se začal lámat smíchy
Jsem rád, že jste to na poslední jízdě přece pochopila. A zkoušku jsem dala levou zadní.
Takže holky opravdu si nedělají srandu. Jakmile se naučíte se spojkou pracovat, začnete ji mít rády a pak to bude brnkačka.
Dobry den chtěla bychom se zeptat jestli jak delaji falešné řidičáky jestli jeto jak platny řidičak
Dobrý večer, také dělám autoškolu a připadám si jako totální blb. Chtěla jsem se zeptat, jak se zbavujete stresu před jízdou? Chci mít jízdy perfektní, ale spíš je koním
Prý se mám uvolnit, soustředit se jen na jízdu, mít v hlavě čisto, ale někdy to nejde
Děkuji za každou radu.