Averze na tchýni - je oprávněná?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1906
4.12.12 13:42

Tak z toho, co píšeš by mi taky vadil ten prst a její nemocný přítel. Ostatní je takové, že si myslím, že třeba nepochopila, že nechceš, aby se dívala na koupání nebo že ti vadí že malou nosí ukazovat. I když mohla se alespoň zeptat. To jsou prostě tchýně no, co vím ze svého okolí, i z vlastní zkušenosti, tak tam prostě moc společných věcí není. Většinou má tchýně nějaký názor, co mladou akorát nas,,, protože to podá stylem „já to vím líp“. Já už tohle moc neřeším, tak to taky neřeš, ona se nezmění, myslím, že máš dost jiných starostí. Jen jí řekni, vždycky když ti něco bude vadit, nebo jak by sis to představovala a tou averzí si nekaž život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.12.12 13:43

@Ywett
Děkuji za názor i rady. Jak říkám, snažím se na vztahu k ní pracovat, kvůli tomu, jakou lásku chovám k jejímu synovi. Ale z její strany se nic neděje a to že dávám tedy přednost našim je jen výsledkem jejího chování a toho, že mám pocit, že jsem akorát výrobna jejich vnoučat. Protože když je u nás tak existuje jenom přítel a malá.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.12.12 13:45

@delice
Děkuju za názor i radu. Popřemýšlím co s tím.

• Citovat
  • Upravit
4118
4.12.12 13:45
@Anonymní píše:
Jo a ještě - v sobotu jak tu byla - ty 4! hodiny, tak jsem kolem 5. večer zahlásila, že malá půjde do vany a spinkat, jelikož jsme byli skoro celý den venku a byla unavená. Tchýně nejenom, že sledovala celou koupačku, ale když jsem jí uspávala, tak u mě stála. Nakonec přišel ten její přítel nahoru, když už malinká spala a mluvil v poho nahlas, věci na linku dával jakoby zkoušel jakou ranu udělají a vesele si u nás hodinu poseděli. :zed:

Bohužel kopání miminka je velice oblíbená společenská záležitost :roll: My koupali v kyblíku, takže o to víc se sem chtěly vrhat návštěvy :roll: Jim to přijde normální (jsou prostě zvědaví), miminku je pár lidí navíc většinou šumák, jediný, kdo to řeší, jsi ty (taky jsem šílela, když mi na koupání máma vodila všechny možné příbuzné).
Budete muset nastavit pevná pravidla, které budete důsledně dodržovat, a musí být totožná pro tvou mámu i tchýni. Tvoji mámu bys u koupání snesla bez problémů, že? A přitom jsou to babičky obě. Mají úplně stejná práva na dítě a dítě stejná právo na své obě babičky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
4.12.12 13:46
@ynax píše:
Vyjádřím se jen k té porodnici. Měla bys děkovat tchýni, že fotili, protože jak píšeš, nikoho jiného to nenapadlo. Mělo to hlavně napadnout tebe a tvého přítele, mohla sis nechat foťák celou dobu v porodnici a fotit sama nebo přítel.

Přesně. Já mám foťák už tři týdny přibalený v nachystané kabelce s dokladama a papírama do porodnice.
Zakladatelko, tebou asi pořád hážou hormóny a spoustu věcí vnímáš negativněji a vyhroceněji než je potřeba :) Je to pochopitelné, akorát je potřeba si to uvědomit, abys zbytečně nezačala nějaký konflikt, který se pak bude těžko řešit. O tom, co ti nejvíc vadí, si promluv s mužem, požádej ho, aby to trochu hlídal, protože pro tebe je asi zvlášť teď komunikace s tchýní složitá, a zbytek zkus neřešit, tchýně je prostě taková, nepředěláš ji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
4.12.12 13:49

Diskuzi nečtu, takže jen na úvodní dotaz - myslím, že tvoje averze není oprávněná (ač nevím co to je za slovní obrat). Nenašla jsem tam nic, čím by se tchýně nějak provinila, podle mě reaguješ přehnaně. To, že si neumíš vytyčit pravidla, a říct co a jak přeci není vina tchýně. Těžko by mohla proti tvojí vůli lítat s dítětem po paneláku, pokud bys řekla ne - např.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.12.12 13:51

@Ywett
Ok, vezmu si tento pohled na věc k srdci. Já to mám tak spíš spojené s tím, že než se malá narodila, tak jsme jim byli ukradení a najednou velká rodina…navíc když jsem se dozvěděla, že můj přítel byl ochuzenej o svou druhou babičku, protože jeho otec utekl. Přitom jeho druhá babička má o něj dodnes zájem - a to už je skoro 30 - ale on ji nezná, páč jeho matka nechtěla, aby se s ní stýkal. A proto mi vadí, že mi tato osoba má určovat vztahy v rodině, když ona si je taky nstavila jak chtěla ona.

• Citovat
  • Upravit
4062
4.12.12 13:54

@Ywett: Já si zase myslím, že na tom, že člověk upřednostňuje vlastní rodiče, není nic špatného ani divného. Ano, babičky dítěte jsou obě, ale matka matky jen jedna, je logické, že tam prostě bude bližší vztah a že matce bude dovoleno víc. Myslím, že rozumné tchýně to i chápou, že novopečená maminka si prostě radši nechá poradit a pomoct od vlastní mámy než od nich. Tchýně prostě je v podstatě cizí člověk a vztahy se musí teprve postupně vybudovat. A jelikož většina péče o malé mimino prostě bývá na ženě, tak taky její matka je víc angažovaná, než matka chlapa. Tak to prostě je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.12.12 13:56

Ahojky, já ti naprosto rozumím. A to moje tchýně nedělá ani z poloviny to, co ta tvoje. Drží se zpátky a do výchovy nezasahuje. Já ji ale nemusím už jen kvůli tomu jaká je. Ale to je můj problém a pokud jí neřeknu, jak to bude probíhat u nás doma a co od ní očekávám, tak můžu nadávat jak chci. Jediné rozumné řešení - určit pravidla. Velké plus je, že tvůj chlap stojí za tebou!
Ale klidně si postěžuj, protože to se ti táááák uleví :-)) Znám to!
Jo a můj muž si s našima tyká od svatby (2 roky), navrhli mu to, říká jim jménem, případně před malou babi a dědo. Moje tchýně (ona je vdova) mi doteď ani neřekla, jak ji mám oslovovat. Je mě to hloupé se ptát, takže ji neoslovuji nijak. Jednou mi poslala sms a podepsala se p. Nováková (schválně změněno příjmení). Do přání k mým třicetinám napsala - …to ti přeje tvá tchýně :-D :zed: :zed: :zed:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.12.12 13:58

Hlavně chci ještě podotknout, že moji rodiče se mě třeba ptají, jestli můžou být u koupačky, když byla mamča nachcípaná, tak k nám 14 dní nepřišla. Když chtěla malou ukázat sousedce, tak se mě zeptala, automaticky si naši umývají ruce než šahají na malou apod. Prostě mi to příjde jako zdravý selský rozum. A ne stavět 3-měsíční mimi na nohy, aby chodila a lítat s ní po bytě s rukama nahoře, že je superman. To jednou udělal můj muž ze srandy a tchýně teď s malou nedělá nic jinýho. A ještě sestra mojí tchýně se mě taky ptá a nedělá tyto extempore, sama má 3 děti, tak to asi chápe.

• Citovat
  • Upravit
15319
4.12.12 13:59

Myslím, že jste si nevyjasnili pravidla, tím bych začala, odmítnout nechat vejít nemocnou návštěvu a hned říct, pokud ti něco vadí (prst v puse miminka, chození po paneláku aj.)
Dokud jí to neřekneš, možná ani neví, že ti něco vadí nebo co.
Pak požádej přítele, aby co nejvíc řešil on a budeš mít větší klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4989

Myslim, ze to prehanis. sice chapu, ze ti tchyne nesedi a jeji chovani ti neni prijemne, ale nic az tak hrozneho nedela. patrne ani nevi, ze tobe to ci ono vadi a chces to delat jinak, nez ji prijde normalni, bezne. Jses dospela, jsi mama, kdyz ti neco vadi, tak se ozvi. vadi ti, ze k vam chodi nemocni, ze jeji pritel dela kraval… no tak jim to hned rekni. jsou u vas, dite je vase, musi respektovat vase pravidla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3030

Tak pár věcí bych si asi taky ujasnila s tchýní, ale většina mě připadá normální. Když si vzpomenu na porodnici, kde byla taky takový štafetový kolík. No, co mě trochu i nazvedlo, byla věta, že tchýně byla u koupání. No a co je na tom špatně. Někdo tady psal, tchýně je cizí člověk. Já se na to dívám tak, že tchýně je máma mého muže. On jí má rád, vychovala ho a tudíž se musím přes některé věci přenést. Kdyby mě můj muž denně peskoval, jaká je moje máma nemožná, co zase řekla, tak ho pošlu někam. No a proto to nedělám jemu. Co se týče vztahu jeho k tvým rodičům, který píšeš je perfektní. Tak to se nedá srovnávat, protože chlap by neřešil většinu toho, co jsi tady popsala co ti vadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4118

Anonymní, popisuješ svoji tchýni opravdu tolik negativně, že se divím, jak tak strašná ženská mohla vychovat tak svělého muže (tvého přítele). Není to rýpání, jen na zamyšlení, tak se prosím nenaštvi!
Bohužel tvá tchýně byla kdysi asi hodně nešťastná, že zakázala kontakt tvému muži s babičkou (kterou teď přece můžete vídat, jste dospělí). Ty přece nechceš dospět k stejnému cíli, že?
Věřím, že existují příšerné tchýně, se kterými nemá smysl komunikovat, snad to není váš případ :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.12.12 14:00
@Anonymní píše:
Ahojky, já ti naprosto rozumím. A to moje tchýně nedělá ani z poloviny to, co ta tvoje. Drží se zpátky a do výchovy nezasahuje. Já ji ale nemusím už jen kvůli tomu jaká je. Ale to je můj problém a pokud jí neřeknu, jak to bude probíhat u nás doma a co od ní očekávám, tak můžu nadávat jak chci. Jediné rozumné řešení - určit pravidla. Velké plus je, že tvůj chlap stojí za tebou!
Ale klidně si postěžuj, protože to se ti táááák uleví :-)) Znám to!
Jo a můj muž si s našima tyká od svatby (2 roky), navrhli mu to, říká jim jménem, případně před malou babi a dědo. Moje tchýně (ona je vdova) mi doteď ani neřekla, jak ji mám oslovovat. Je mě to hloupé se ptát, takže ji neoslovuji nijak. Jednou mi poslala sms a podepsala se p. Nováková (schválně změněno příjmení). Do přání k mým třicetinám napsala - …to ti přeje tvá tchýně :-D :zed: :zed: :zed:

uleví a strašně, děkuju za pochopení. mě taky neřekli, jak je mám oslovovat, takže prostě jako s cizíma no.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová