AŽ máma jednou nebude....

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
5.9.19 10:45

Ano dle závěti, bude mít 1/3. Ten byt byse asi tedy prodal, Mybychom s dcerou šli do menšího a ten rozdíl bych mu dala. Jen mě zajímá? 1/3 z ceny bytu tržní nebo odhadní?

• Citovat
  • Upravit
1110
5.9.19 10:46
@Bábrdl píše:
Ano, ano, udělej to. Nech za svého života přepsat všechen svůj majetek na svého protěžovaného synáčka. Prosím, je to dobrý nápad, fakt. Neříkám to je proto, že si myslím, že ti přeju zásah Božích mlýnů. :mrgreen:

Syn není nijak protěžovaný, jen je prostě nejmladší, dcery ten náš dům ani nechtějí, takže půjde na syna. Přijde mi to fér.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40431
5.9.19 10:46
@leyllae píše:
@free333 Tak snad je tu nějaká testamentární svoboda - ačkoliv se ti to může zdát nefér - zákon ochraŇuje bratra do 1/8 případné pozůstalosti, resp. teoreticky by mohl mít nárok max. na tzv. povinný díl (což není podíl na pozůstalosti, ale pohledávka za dědicem).
Takže paní si může se svým bytem nakládat, jak uzná za vhodné.

To máš samozřejmě pravdu, ale psala jsem to hlavně ze svého pohledu, že já bych se necítila dobře, když bych takhle měla okrást sourozence o majetek a to ještě z důvodu, že jsem neschopná se o sebe postarat a zajistit si bydlení.

Jinak to máme v rodině, barák dostal největší „chudák“ se slovy, on je tak neschopný, že je pořád po podnájmech a komplet celá rodina je rozhádaná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
5.9.19 10:47
@Lara Farseer píše:
@Bábrdl
To jo, ale zase je podle mě rozdíl mít jedno dítě flákače a druhé dříče a jedno dítě v invalidním důchodu a druhé zdravé… tam bych chápala, že se tomu nemocnému přilepší.

Ale zase je to o výchově, u nás v rodině (teda v té části od mámy) by to bylo automatické, jsme tak vychovávaný.

A bacha, to mluvím z pozice toho „úspěšného“… na otcově straně mě vyšachovali z dědictví bytu v Praze v hodnotě nekolika mega, protože to nepotřebuju i přes to, že své mladší sourozence od otce jsem si vzala do péče, spořím jim na budoucnost atd… tak už nemusím, dostanou byt a já utřu hubu :mrgreen:

Moje úspěšnost spočívá v tom, že nemám exekuce, máme slušný plat s manželem (teda já teď na RD jen přivýdělek) a máme dluh 3 mega na hypo, ale víš jak… máme přeci vlastní byt

V rodině má každý „svou pravdu“.
Tak bratrův příběh by byl asi jiný. A kdyby to sem napsal on, tak by všichni nadávali „vyčůrané sestře“.

Nejspravedlivější je fakt půl na půl. Pokud to není tak, že by se dvacet let zakladatelka a dcera starali o nemohoucí stařenku, to by pak bylo jiné. Ale i syn jí pomáhá, cjhodí jí tam něco opravovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
5.9.19 10:47
@me57h píše:
Syn není nijak protěžovaný, jen je prostě nejmladší, dcery ten náš dům ani nechtějí, takže půjde na syna. Přijde mi to fér.

Ale za života, nezapomeň :palec: Žádnou závěť. Za života.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40431
5.9.19 10:48
@Bábrdl píše:
V rodině má každý „svou pravdu“.
Tak bratrův příběh by byl asi jiný. A kdyby to sem napsal on, tak by všichni nadávali „vyčůrané sestře“.Nejspravedlivější je fakt půl na půl. Pokud to není tak, že by se dvacet let zakladatelka a dcera starali o nemohoucí stařenku, to by pak bylo jiné. Ale i syn jí pomáhá, cjhodí jí tam něco opravovat.

Naprosto s Tebou souhlasím… :palec: :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4484
5.9.19 10:49

Tak je to jen a jen na mamince. Asi má svoje důvody, proč to tak chce a vy to všichni musíte respektovat. Pokus o maminku pecujes, posílíš se na údržbě bytů a pod., tak je dle mě její rozhodnutí spravedlivé. Kdyby na mě dite řvalo, že mu dávám málo, tak bych přemýšlela, zda si zaslouží i to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
@Anonymní píše:
Ano dle závěti, bude mít 1/3. Ten byt byse asi tedy prodal, Mybychom s dcerou šli do menšího a ten rozdíl bych mu dala. Jen mě zajímá? 1/3 z ceny bytu tržní nebo odhadní?

Tak, vzhledem k tomu, že by vlastnil 1/3 bytu, tak by dostal 1/3 zisku. Tedy to, za co by se byt prodal. To je snad logické.

Z odhadní ceny? Začínám si myslet, že jsi fakt pěkně vyčůraná. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3990
@Anonymní píše:

Myslím, že z odhadní… U manželovy rodiny to probíhalo tak, že se zaplatil znalecký posudek a na základě toho pak manžel vyplácel bratra. Byt se ale neprodal, zůstal tatínkovi (Manžel se svého dílu vzdal a bratra vyplatil). Ale myslím, že i kdyby se prodával, tak by platil podíl určený dle znaleckého posudku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
@me57h píše:
Já bych řekla mámě, ať to nechá ještě za života přepsat na toho, kdo by to podle ní měl dostat. A šmitec.

jinými slovy, at máma vyšachuje z dědictví méně oblíbené dítě! Jestli tyto principy uplatnuješ i u svých dětí, je mi jich upřímně líto!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
5.9.19 10:51
@krysoleta píše:
Každopádně dědictví rozbije skoro každou rodinu. :(

Problémy jsou relativně časté, hlavně kvůli těm starým křivdám. Ale že by „skoro každou“?

Každopádně by na to měli myslet ti, co si pořizují hodně dětí, aby tic hudáčci „někoho měli, až oni tu nebudou“ :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
5.9.19 10:52
@pe-terka píše:
jinými slovy, at máma vyšachuje z dědictví méně oblíbené dítě! Jestli tyto principy uplatnuješ i u svých dětí, je mi jich upřímně líto!

Vždyť je to @me57h

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.9.19 10:52

Jedina sance je, at to Vase maminka za zivota prepise na Vas, jinak ma bratr na byt z 1/4 narok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.9.19 10:53

Nějaké úspory samozřejmě mám. Ale nejsou to samo 2 mega..S mámou bydlím proto, že nechtěla být sama. Je po onkologické léčbě dlouhodobé. Síly na udržování 3 pokojaku už moc nemá. Navíc, tam kde bydlíme je vše blízko. Chodím s ní k lékařům vždy jenom já. Bratr jí navštíví, tak 3× do roka max. A to bydlí o 1 km od nás. Tím se nechci samozřejmě obhajovat, ani to nepotřebuju.

• Citovat
  • Upravit
25179
5.9.19 10:54
@cverunka píše:
Tak je to jen a jen na mamince. Asi má svoje důvody, proč to tak chce a vy to všichni musíte respektovat. Pokus o maminku pecujes, posílíš se na údržbě bytů a pod., tak je dle mě její rozhodnutí spravedlivé. Kdyby na mě dite řvalo, že mu dávám málo, tak bych přemýšlela, zda si zaslouží i to.

tohle je velmi subjektivní! Příběh bratra by třeba zněl tak, že když byla jeho neteř malá, neustále ji hlídala babička a značně se podílela i na její výživě, třeba i na úkor jeho dětí (dalších vnoučat) :think: Je to jen příklad, ale tímto přístupem matka akorát vytváří či prohlubuje rodinné křivdy :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí