Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@moonulkaa píše:
Dcera už je větší ma 2 roky.. jenže ona pravě jak to honění začlo tak se na nic nesoustředí kdysi normálně vkladala kostky, četla si.. byla takova klidna.. a ted mi haže kostkama z ničeho nic začne pištět vřískat..
Naše děti nikdo nehoní a taky pištěj a vřískaj… Prostě děti…
![]()
Proč tam nechodíš vždycky po jídle? Tak napřed oběd, večeře a pak za babičkou. Tím bych vyřešila problém, že ti dítě pak nechce jíst. Na honění já osobně nevidím vůbec nic špatného, ale to má hold každý jinak.
Prostě bych babče řekla, že to bude tak a tak a nebo se nebudete vídat.
Jako bych to psala já - babině říkám pořád at malé nic sladkého nekupuje, že bude akorát tlustá a bude mít zkažené zuby a ke všemu mi malá začíná odmítat normální-zdravé jídla..obědy plive a pak čeká co jí dá kdo za mlsku ![]()
ale babina, furt lamentuje, že je Vivi chudá jak lunt a kupuje jí pořád samé bonbony, čokolády, zákusky, párky, tyčinky, lije do ní přeslazený čaj s tím že normální čaj by jí nechutnal ![]()
když jí sprdnu dá si na pár dnů pokoj a pak začne nanovo ![]()
Zakazovat pořád dokola…
Já jen chtěla napsat, že je úžasný, jaká je tvoje babička v jejím věku… bydlet s tou svojí já, tak přebaluju a starám se o ni…
@Alises píše:
Proč tam nechodíš vždycky po jídle? Tak napřed oběd, večeře a pak za babičkou. Tím bych vyřešila problém, že ti dítě pak nechce jíst. Na honění já osobně nevidím vůbec nic špatného, ale to má hold každý jinak.Prostě bych babče řekla, že to bude tak a tak a nebo se nebudete vídat.
@Saman píše:
@moonulkaa A je to určitě honěním? Není to prostě obdobím?
Já si teda neumím představit, jak tady píšou ostatní, omezit styk na 1 x týdně. My jak jsme bydleli pohromadě, tak jsme teda většinou byli všichni na zahradě, nebo jsme lítali k babičce, kdy jsme chtěli. Ono je těžké držet si odstup v jednom baráku, zvlášť s dětmi a s tím, že chceš udržet dobré vztahy. Ale určitý respekt to chce, z obou stran. A to „vydírání“, že je nikdo nemá rád, že jsou pořád sami, to je mi tak známé
přesně.. jako navštěva 1-2× tydně to u nás fakt nejde.. na víc ja ji třeba i pomaham s něčím doma.. tak tam musím jít.. když jsem venku.. tak oni jsou taky venku.. kopeme na zahradě.. prostě jsem pořád spolu no..
@moonulkaa píše:
přesně.. jako navštěva 1-2× tydně to u nás fakt nejde.. na víc ja ji třeba i pomaham s něčím doma.. tak tam musím jít.. když jsem venku.. tak oni jsou taky venku.. kopeme na zahradě.. prostě jsem pořád spolu no..
by mi mrd. o ![]()
@moonulkaa píše:
jenže když tam nejdu tak ona přijde k nam.. a nebo když jdem ven tak slyším jak tam breči.. a ptam se co se děje.. a ona, že za ni ani nepřijdeme..
Tak choď s malou někam ven, ať nejste doma a babička na vás nemůže ![]()
Nic ve zlém, ale pořád moc nechápu, že spousta z vás, co tu píšete takovéto stesky, nejste schopné se s rodinou domluvit narovinu. V každé rodině je něco, u nás taky bylo. Hlavně tchýně měla zpočátku nějaké manýry, Ondra je její první vnouče, ale stačí se domluvit a stát si za tím, ne?
A pokud by to byla moje vlastní babička, tím líp. Prostě řeknu, že takto ne, že budeme chodit jednou týdně a striktně bez párků. Buď si babička zvykne nebo má smůlu. Anebo to budeš trpět a tolerovat, jiné možnosti nemáš.
A dítě bych zabavila jinak…
@moonulkaa Prostě nic jiného než promlouvat, domlouvat, hledat kompromisi. Urči kolik sladkostí, kdy a podobně. K tomu samozřejmě stále babičce opakovat, jak ji máte rádi, jak je důležitá, ať ti pomáhá vychovávat a podobně. Časem to snad babička pochopí a trochu se to poddá.
@kate02 píše:
Naše děti nikdo nehoní a taky pištěj a vřískaj… Prostě děti…![]()
Naše děti se honí spolu, piští a vřískají. K tomu nepotřebujeme babičku ![]()
Ja na babicku stekam
ze sladkosti az po obede, a nastasite slecna ma uz dostatocne vymyty mozog a vie, ze cokoladky a cukriky su „dezert“ a ze dezert sa je az po „ozajstnom jedle“. Ma teda tri a pol a funguje to, toto pravidlo dodrzuju obe, ako babicka tak mala. Pravda, je to vysledok skoro rok trvajuceho boja.
Pises ze dedecek je „normalny“, presvedc ho, aby Ti pomohol „strazit“ babicku, co sa jedla tyka.
Nesla by som cestou upierania stretavok s babi. Hod jej na krk najedene, spokojne decko, nech sa s nim vyblbne a unavi ho, a Ty vyuzi ten cas na veci pri ktorych by Ti dieta prekazalo. Nie je uzasnejsia vec na svete ako dobry vztah dietata a prarodicov.
@KPKristy píše:
Tak choď s malou někam ven, ať nejste doma a babička na vás nemůžeNic ve zlém, ale pořád moc nechápu, že spousta z vás, co tu píšete takovéto stesky, nejste schopné se s rodinou domluvit narovinu. V každé rodině je něco, u nás taky bylo. Hlavně tchýně měla zpočátku nějaké manýry, Ondra je její první vnouče, ale stačí se domluvit a stát si za tím, ne?
A pokud by to byla moje vlastní babička, tím líp. Prostě řeknu, že takto ne, že budeme chodit jednou týdně a striktně bez párků. Buď si babička zvykne nebo má smůlu. Anebo to budeš trpět a tolerovat, jiné možnosti nemáš.
A dítě bych zabavila jinak…
ano někde je něco.. ale babičce je přes 70let.. a už asi senilní.. a když tam nejdeme tak prostě brečí, že ji nemáme radi, a že už bychom ji měli pohřbít.. a podobně…
ona to prostě nepobere, že to nemá dělat.. ven chodíme, ale tam jsou taky..
co druhý den jezdím do centa nebo do města..ale bez auta se nedostanu nikam..
Ja mam babicku nastesti kus cesty a prave kvuli tomuhle hazeni klacku pod nohy jsem s ni styk omezila a nemam vubec chut za ni jezdit.Jsme tam tak jednou za mesic a mam toho zase dost.Moje mama za nami jezdi nekolikrat tydne a s ni pomohlo se pohadat. Bohuzel u toho bylo i decko a jeste mesic se z toho vzpamatovavalo a porad se me ptalo, zda si muze neco od babicky vzit:(
Ale ted uz vozi jen ovoce nebo se naucila, ze jim nemusi davat nic a stejne ji budou mit radi. Uplne jsem nesnasela otazku deti „a co nam babicka priveze???“ted uz se neptaji:)
Tvoje babca je ale starsi, tak mozna bude trochu nepoddajnejsi. ![]()
@moonulkaa píše:
ano někde je něco.. ale babičce je přes 70let.. a už asi senilní.. a když tam nejdeme tak prostě brečí, že ji nemáme radi, a že už bychom ji měli pohřbít.. a podobně…
ona to prostě nepobere, že to nemá dělat.. ven chodíme, ale tam jsou taky..co druhý den jezdím do centa nebo do města..ale bez auta se nedostanu nikam..
A babička je normálně pohyblivá? Vezměte ji s sebou na procházku, může s dcerou dovádět, obě se utahají a bude od nich pokoj ![]()
Většina babiček má tendence plakat, že je nikdo nemá rád. Vydírají a když se necháš, budeš z toho hotová ![]()