Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@moonulkaa píše:
jo to je pesně naše babča.. pořá si mysli.. jak pro nas všechno děla.. a my se ji tak odvděčujeme a už zas bečí…
Klasika. Já nejsem žádnej odrzlej spratek, mám úctu ke starším lidem, ale dokonce i starý lidi se musí chovat podle určitých pravidel, aby si nějakou úctu zasloužili
Něco jsem dočetla. Takže ustoupíš dospělý ženský, která by měla mít rozum a necháš si zmařit výchovu dcery? Tak to je vlastně prioritou?
@moonulkaa mas to tezke, k babicce jakožto starsi generaci mas urcite nejakou uctu a nechces ji zranit nebo urazit. na druhou stranu se nenech citove vydírat ani netoleruj chovani k male, které se ti jako matce prici. takze musíš diplomaticky. ‚babi, promin, my k tobe na navstevu neprijdeme, mala po tom litani s tebou pak nechce usnout, hrat si…‘ ‚babi, promin, my k tobe neprijdeme, malou minule po tech sladkostech strasne bolelo brisko a bylo ji zle‘ proste si trosku vymyslej. po litani ji bolela noha, mela lehkou teplotu, doktor zakazal sladke, mela vyrážku, prujem… babicka se lekne a bude pokoj. mozna ![]()
@peta81 píše:
@moonulkaa mas to tezke, k babicce jakožto starsi generaci mas urcite nejakou uctu a nechces ji zranit nebo urazit. na druhou stranu se nenech citove vydírat ani netoleruj chovani k male, které se ti jako matce prici. takze musíš diplomaticky. ‚babi, promin, my k tobe na navstevu neprijdeme, mala po tom litani s tebou pak nechce usnout, hrat si…‘ ‚babi, promin, my k tobe neprijdeme, malou minule po tech sladkostech strasne bolelo brisko a bylo ji zle‘ proste si trosku vymyslej. po litani ji bolela noha, mela lehkou teplotu, doktor zakazal sladke, mela vyrážku, prujem… babicka se lekne a bude pokoj. mozna
ja se to pravě tak zkoušim po dobrém.. ona mi někdy i říká co ji mam davat jíst.. a když jsem řekla, že doktorka to a to zakazala.. tak ona mi jenom řekne blba doktorka ja to mam ověřené.. to co ja dělám je dobře.. to víš léta praxe.. to jsou zkušenosti.. a ja ti chci jenom pomoct.. ![]()
ja na ni zakřičet prostě nedokážu..
To znám
Na mojí mamku funguje jenom, když jsem ostrá. Prostě řeknu tak to bude a ty to respektuj, nebo příště nepřijedem
Vím, že je to trochu ošklivé, ale ona to bere, funguje to a řekla bych, že se ani necítí ublíženě
Jenom si myslí, že jsem mešuge, ale to mě moc nepálí ![]()
Horší je to s pratchýní. Tchýně je docela v pohodě, do ničeho nekecá (taky se vidíme max. jednou za měsíc, bydlej daleko). Pratchýně je hodná ženská, ale vždycky měla tendenci vyjadřovat lásku skrz jídlo, o kterém si myslí, že je fajnové (ve skutečnosti jsou to samý hnusy typu lunchmeat, nejlevnější párky s kečupem, buchty plný héry a cukru apod.) a aplikovala to tak na svoje vnoučata (včetně mého muže, který díky tomu má sklony k nabírání ženských křivek, když teda není pod mým dohledem
). Ale je už hodně stará, takže jí prostě nevysvětlíš, že to, co za komunistů ona považovala za lahůdky fakt lahůdky nejsou, zvlášť v dnešní době. To, že jsou u nich v rodině všichni tlustí, rodiče mají problém s astmatem a cukrovkou je asi podružné. Ale v pohodě, v tomto ohledu zatím stačí argument typu „tohle malej nejí, protože je ještě malej - nebo protože mu to nechutná“. Jak to bude do budoucna nevím. Na naše vím, co si mou dovolit, ale se „svou částí rodiny“ by podle mě měl o těchhle věcech komunikovat manžel, já na jeho babičku přece ostrá nebudu (zvlášť když si stěžuje, že přijedem jen jednou za měsíc, my přitom nemáme vlastní auto a najet 100km tam 100km zpátky není úplně sranda ani finančně). Jídlo ale zatím v pohodě (to mě deptá jen s tím, že nutí mě a manžela jíst to, co nachystá, i když nám to nechutná - já to tedy nejím, muž vdycky, byl zvyklý ji poslouchat
), spíš mě někdy štve, že malýho rozmazluje, nechá ho lézt kam nemá, sahat na věci, na které sahat nesmí i s tím „to je jedno, když to rozbije“. Mně to ale jedno není a když já mu něco zakážu, tak by mu to přece neměla dovolovat
No nic, ale beru to tak, že už je stará
Jinak je moc hodná a v pohodě ![]()
Ale bydlet tam si fakt neumím představit, to zakladatelku celkem lituju. Já bych asi normálně babičce všechny ty čokolády spláchla do záchodu, nebo nevim ![]()
@Ariadne píše:
Něco jsem dočetla. Takže ustoupíš dospělý ženský, která by měla mít rozum a necháš si zmařit výchovu dcery? Tak to je vlastně prioritou?
kdyby to bylo tak jednoduché..
@moonulkaa píše:
ja se to pravě tak zkoušim po dobrém.. ona mi někdy i říká co ji mam davat jíst.. a když jsem řekla, že doktorka to a to zakazala.. tak ona mi jenom řekne blba doktorka ja to mam ověřené.. to co ja dělám je dobře.. to víš léta praxe.. to jsou zkušenosti.. a ja ti chci jenom pomoct..ja na ni zakřičet prostě nedokážu..
Nemusíš na ní křičet. Jenom jí prostě a jednoduše řekni, že se doba změnila. Že to, co se dnes prodává v supermarketech jsou jedy, které s tím jídlem, se kterým má mnohaleté zkušenosti, nemají nic společného a ona těmi jedy krmí tvoje dítě, které bude mít možná už v pubertě cukrovku a to v lepším případě. A jestli chce něco dobrého udělat pro malou, tak ať koupí sazeničky rajčátek a chodí je do skleníku zalejvat
V tomhle musíš být výřečná. By ses divila, jak můj tatík pěstuje mrkvičku a cuketky od tý doby, co má vnoučka ![]()
Ja mam neco podobneho a v tomto veku to u nekterych tak je, kdyz ja byla mala to mi dala oplatek 1× tydne a plno reci jak se setri a nema se rozmazlovat a ted co je prababicka mi do deti rve co muze - pry at se maji
takze to tak je. Domluvila jsem a rekla, ze maji kvuli tatovi nabeh na cukrovku, postrasila ji a je klid - aspon se mne pta, ze jim chce neco dat. drzte se, je to tezky.
@moonulkaa píše:
kdyby to bylo tak jednoduché..
taky bydlíme s tchýní v jednom domě, ale my máme situaci jinou. S manželem stojíme za sebou a babičce jsme od začátku vysvětlovali, že to bude podle nás a ona se snaží. A to tu ještě bydlí pratchýně. Ta povídá, ale neřeším ![]()
ALe tvoje tchýně s tebou v podstatě svádí boj o dítě a ještě tě citově vydírá a ty vlastně řešíš, jak vyřešit problém s dospělým člověkem. Prostě bych hergot slušně a důrazně opakovala to samé a nedala se - asertivně. S malou bych si zařídila vlastní program, jela bych svoji výchovu a k babi najezená, napitá. V případě vymýšlení se jde domů
@Ariadne píše:
taky bydlíme s tchýní v jednom domě, ale my máme situaci jinou. S manželem stojíme za sebou a babičce jsme od začátku vysvětlovali, že to bude podle nás a ona se snaží. A to tu ještě bydlí pratchýně. Ta povídá, ale neřešímALe tvoje tchýně s tebou v podstatě svádí boj o dítě a ještě tě citově vydírá a ty vlastně řešíš, jak vyřešit problém s dospělým člověkem. Prostě bych hergot slušně a důrazně opakovala to samé a nedala se - asertivně. S malou bych si zařídila vlastní program, jela bych svoji výchovu a k babi najezená, napitá. V případě vymýšlení se jde domů
není to moje tchýně..ale moje babička bude mít 73roku..:)
@moonulkaa a co ji postrasit o level vys? ne jen tak vseobecne, aby nevytahovala, jak ona vychovala svoje deti a doktori dneska všechno moc resi. pekne konkretne. třeba, ze ma alergii, byly jste na odberu krve, ma nabeh na cukrovku, poruchu stitne zlazy… s behanim, ze ma třeba něco na průduškách a musí se setrit. je to teda uz trochu silnejsi kafe, ale ‚zoufala situace si zada zoufale ciny‘ drzim pesti ![]()
Takže tvoje babi? Tak se svými příbuznými se přeci dá domluvit snáze než s vyvdanými. Své rodině se líp odporuje ![]()
@Ariadne píše:
Takže tvoje babi? Tak se svými příbuznými se přeci dá domluvit snáze než s vyvdanými. Své rodině se líp odporuje
Tak u nás je to naopak… k manželovým příbzným si dovolím tak nějak víc, jak k mým… a vztahy máme nanejvýš výborné.
@moonulkaa píše:
ja na ni zakřičet prostě nedokážu..
Njn tak si nech radši zničit dítě
A doufej, že se tvoje dcera nikdy nedozví, že je pro tebe na místě až po babičce.
Citově vás vydírá - nechodila bych tam před jídlem ale po. Dodržovala bych režim, jaký máme a babičce to pořád a pořád říkala. Jinak bych fakt muže zapojila a když ne, tak to zbyde na tebe, ale to se musíš obrnit trpělivostí a nervy.
A kdyby to nešlo, tak tam tak často nechodit.