Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Chtela bych se tu trochu vypovídat. Moje tchyne bohužel nejeví svá vnoučata zájem a mě to mrzi, nepřipadá mi to normální. Máme tři deti- skoacku, syn chodí do školky a malá měla nedávno rok. S tchyni jsme pravda nikdy nemeli ideální vztahy, ale pokud žil tchan, tak alespon deti obcas navstevovali, přáli jim k narozeninám a tak. Tchán už je ale par let po smrti a tchyne trávila po jeho smrti čas vyhledávánim známostí, ale většina vztahů netrvala dlouho. Samozrejme proto take měla málo času na vnoučata. Teď má už pár měsíců nového přítele, kterému věnuje veškerý svůj volný čas-proto i odmítá prijimat návštěvy o v´kendu, aby se mohla věnovat příteli, za kterým jezdí. Ona i její přítel jsou důchodci, tchýni je 66. U nas byla za detmi naposledy v březnu a sl´bila jim, že za nimi zase přijede- bydlí 30 km od nás. Od té doby nic, ani nezavolala, nejstarš´ vnucce-skolacce ani nepopřála k svátku - tu to mrzelo, má z toho už rozum. Na vnukovy narozeniny si vzpomnela smskou na nas mobil, kdyz mela nase malá rok, tak to přešla mlčením, ani nepřijela, ani se neozvala. Nejde mi o dárky- tchyně stejně tvrd´ stále, že nemá peníze, stačilo by, aby jim upletla třeba čepice nebo ponožky a hlavněaby projevila zájem. Vďy jsme se my o ní starali, když bylo potřeba -kdyz byla pred 3 roky na operaci, meli jsme ji pak dva týdny doma, nosila jsem ji na zádech do sprchx, vařila ji, prala ji- to vše s dvěma malymi detmi a samozřejmě jsem za to nic nechtěla. Proto mě teďhrozně mrz´, že kašle na vnoučata a nema na ně čas ani když mají narozeniny aby jim osobně popřála. Když se ji manžel po telefonu ptal, proč za vnoučaty uz osm měsíců nepřijela, odvětila jen, že jí to nevyšlo a tím to bylo vyřešené. Když však něco sama potřebuje, tak to musíbýt a hned. Fakt mě to štve-:( Máte to někdo taky tak? ![]()
No tak u nás je to stejné a už je mi to jedno, když nemá zájem nebudu se vnucovat. Zato když má narozeniny, tak se ozve a ještě přihodí co by potřebovala
, ale už jsem si zvykla. Dětem nijak nechybí, mají svůj rozum a její nezájem si prostě přebrali po svém.
@petasekd píše:
Když se ji manžel po telefonu ptal, proč za vnoučaty uz osm měsíců nepřijela, odvětila jen, že jí to nevyšlo a tím to bylo vyřešené. Když však něco sama potřebuje, tak to musíbýt a hned. Fakt mě to štve-:( Máte to někdo taky tak?
Asi takhle, to, že nemá zájem o vnoučata zamrzí, ale nic s tím nenaděláš, když nechce, tak holt nechce… ale tvrdě bych zakročila s tou druhou částí, když ona nemá zájem, tak bych taky zájem neměla a zrovna se kvůli ni nepřetrhla (pokud by se nejednalo o vážné onemocnění nebo tak něco).
@Devany neni to nahodou klon ta tvoje tchyne?-:)moje tchyne, kdyz má narozeniny, tak tonikdy nezapomene pripomenout, donedavna se to nemohlo obejít bez veledarů, ale na to ted bohuzel s trema detma a na mateřske nemame… ![]()
@j.a.n.i1 mas pravdu, tudiz tenhle rok absolutne nevyvijim aktivitu kolem jejich narozek, maximalne poslu sms… možná…
@petasekd Tak to já bych na ty její taky „zapomněla“ a pak hrála blbou
něco ve smyslu, já myslela, že je slavit taky nechceš, když ses nestavila za dětmi na jejich…
@j.a.n.i1 píše:
Asi takhle, to, že nemá zájem o vnoučata zamrzí, ale nic s tím nenaděláš, když nechce, tak holt nechce… ale tvrdě bych zakročila s tou druhou částí, když ona nemá zájem, tak bych taky zájem neměla a zrovna se kvůli ni nepřetrhla (pokud by se nejednalo o vážné onemocnění nebo tak něco).
Klííííííííííííd, neber si to tak, máme to dost podobné. Bydlíme hodně daleko od babičky a když jednou za čas přijedeme do Prahy, tak babička nemá ani zájem o to, abychom jí s malou navštívili. Neví, kdy má malá svátek, to neví ostatně ani u svého syna, na narozeniny malé taky zapomněla… podobá se babičce v tvém popisu, shání známosti a plus má pocit, že teď si musí užívat života, protože dříve si ho neužila.
Zcela běžná věc, u mě to dělá moje matka, tchýně ta ač pracující ač bydlící mimo je lepší babičkou než moje matka která tu bydlí od nás pár kroků a je v důchodu. když už hlídá jakože většinou mi řekne že nemá čas, tak jen u sebe doma aby náááhodou nemusela přijet ke mě domů, prý nebude lítat jak debil přes celé město. když tam je malá tak jí máti pustí televizi a jde do kuchyně koukat na svojí telku, luštit křížovky atd. bráchovi hlídala 4 letou dceru tak že jí samotnou poslala na hřiště kde ani nemá okna a šla vařit, jako mazec. teď jsem máti žádala jestli by mi nepohlídala dceru protože musím na test cukrovky a musím tam být už v 6 ráno, šlo by jen o to aby u ní přespala a já až po osmí z testu přijdu vyzvednu si jí a odvedu do školky(chtít po matce aby zvedla zadek a malou odvedla to je scifi) a dostalo se mi informace že jestli jí tam chci nechat na noc tak tam musím spát s ní, protože ona nebude mít nervy a spát jen napůl jestli se malá neprobudí(dceři budou 4 roky, nebudí se nikdy a i kdyby tak prostě zavolá nebo přijde za našima do ložnice) Máti prý jediné co udělá tak ráno jak budu na testech tak s malou počká u sebe doma než si pro ní přijdu ale víc ani prd. to tchýně si bere malou na celé víkendy, dělá jí program, sedne si s ní a hrají lego atd. moje máti ta když už hlídá vnouče tak nejlépe u sebe doma v době spánku aby měla klid takže teď když čekáme druhé dítě sháním si chůvu protože na doprošování mojí matky aby mi pohlídala a hlavně vnoučatům se věnovala, min. že je třeba vezme na zmrzku, na hřiště atd. už nemám fakt nervy!!
Tchýně chytla druhou mízu a nevidí a neslyší. Láska kvete v každém věku. Ale to ji neomlouvá. Když už necítí tu potřebu vidět ta vnoučata často protože je miluje, měla by mít alespoň tu slušnost. No nemá. Až bude něco potřebovat, řekněte jí, ať jí pomůže její přítel ať už současný a nebo budoucí. Nedá se nic dělat.
@petasekd jsem taky doma s třema dětma a její žádosti odpálkuju pokaždý. Naposled jsem jí řekla, že až si vzpomene na narozeniny našich dětí, tak pak možná budu uvažovat o tom, že jí aspoň popřeju ![]()
@petasekd Tak ona má právo mít svůj vlastní život, ale v tom případě nemůže čekat, že přiběhnete, jakmile zapíská. udělala bych to jako jani1
Neni jeji povinnosti zajimat se o vnoucata… kdyz se nezajima tak at se nezajima… pokud se deti ptaji proste bych rikala, ze babicka zapomela, nebo ma moc prace a nema cas, rozhodne bych ji nejak nehanila pred detmi.
Ovsem na druhou stranu bych neskakala jak ona piska, potrebuje pomoct, bud pocka az se vam bude chtit nebo budete mit cas nebo ji rekni at si rekne priteli. Vubec bych se s ni nemalovala - nema zajem ona o vas, vy nejste povinni mit zajem o ni.
Hele, ja mam taky tchyni k nicemu. Male je 19m a jeste ji ani jednou nevzala ven a to bydli ve stejnem meste. Hlidala ji 2× asi po dvou hodinach, kdy jsem musela narychlo kvuli praci a nevzali mi ji do jesli. Sice se prijede obcas podivat a darky vozi / i mimo narozeniny ji obcas neco koupi/, ale stejne pri navstevach rozebira svuj zivot, zivot noveho pritele a s malou se ani nepomazli. Ze zacatku me to mrzelo, ted uz to neresim. Z pristupem moji mamky, ktera je naprosto uzasna babicka, se to srovnavat neda. Proste je tchyne takova a mozna lepsi, ze ji tu nemam casto na navsteve ![]()
@Kobliha51 píše:
Tchýně chytla druhou mízu a nevidí a neslyší. Láska kvete v každém věku. Ale to ji neomlouvá. Když už necítí tu potřebu vidět ta vnoučata často protože je miluje, měla by mít alespoň tu slušnost. No nemá. Až bude něco potřebovat, řekněte jí, ať jí pomůže její přítel ať už současný a nebo budoucí. Nedá se nic dělat.
Souhlasim. Chapu ze je cloveku tezko samotnému, ale shánět známost za každou cenu mi přijde jako komplikování si života, ale to je její věc, pokud nám to nezasahuje do života. Bohužel pro sve minulé známosti si od nás chtěla půjčovat peníze, což jsme odmítli- jsem na mateřske a tchyně to ví, přesto jí to bylo jedno. Navíc chce abysmez kazdeho pritele byli nadseni, ted naposled chtela po svých dětech, aby jejímu příteli- kterého viděli třikrát na krátké navsteve, popřály k narozeninám. Proto mě to tak štve, že nemá čas na děti - vlastním vnoučatům osobně nepopřeje ani je nenavštíví, ale prítel, kterého zná párměsíců je pro ni vším. Hází přes palubu vlastnírodinu, potřebuje nás, jen když je nějaký problém a to mě štve ![]()