Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, nemáte někdo zkušenosti s objednáním pár věcí z USA i s poštovným v hodnotě do 300 dolarů? Normálně objednám v eshopu, věci si nechám zaslat na mojí virtuální adresu v USA, protože eshop nechce zasílat do ČR, celkově do Evropy.. Přes Polsko je to jednak o pár dolarů levnější, ale hlavně často čtu, že to není jako v ČR, které zadrží skoro každý balík a vypočítává DPH, CLO a hlavně balík trčí někde i měsíc + nesmyslné poplatky co si sama pošta/celní správa? účtuje za nějaké vyřízení, vyměření.. S DPH i CLEM by mě věci vyšli šul nul jako v Česku, malinko levněji.
Nicméně i tak si myslím, že stát z nás tahá peněz až až a kde nic tam nic.. věci chci pro vlastní potřebu. Máte někdo zkušenosti? Dííky. ![]()
A nemá polsko větší sazbu dph než čr? jinak platba cla je v celé unii stejná
@Lutadyjen píše:
Ahoj, nemáte někdo zkušenosti s objednáním pár věcí z USA i s poštovným v hodnotě do 300 dolarů? Normálně objednám v eshopu, věci si nechám zaslat na mojí virtuální adresu v USA, protože eshop nechce zasílat do ČR, celkově do Evropy.. Přes Polsko je to jednak o pár dolarů levnější, ale hlavně často čtu, že to není jako v ČR, které zadrží skoro každý balík a vypočítává DPH, CLO a hlavně balík trčí někde i měsíc + nesmyslné poplatky co si sama pošta/celní správa? účtuje za nějaké vyřízení, vyměření.. S DPH i CLEM by mě věci vyšli šul nul jako v Česku, malinko levněji.Nicméně i tak si myslím, že stát z nás tahá peněz až až a kde nic tam nic.. věci chci pro vlastní potřebu. Máte někdo zkušenosti? Dííky.
Vyjádřím se pouze k účtování CLO, DPH a poplatkům - od placení CLO jsou osvobozeny tzv. zásilky nepatrné hodnoty = zásilky do hodnoty 150,–EUR, od DPH zásilky do hodnoty 22,–EUR.
Výše CLO je pevně stanovena sazebníkem, jeho výši nemůže nikdo měnit.
Ad další poplatky - pokud si zásilku nechceš/neumíš proclít sama, tak za tuto službu platíš zprostředovateli (např. ČP, dopravní společnosti atd..)
Věci pro vlastní potřebu. Tady je zádrhel v tom, že tvým dodavatelem je právnická osoba (e-shop). Jde tedy o obchodní zboží. Za neobchodní se považuje pouze zboží zaslané jednou fyzickou osobou jiné fyzické osobě.
Detailní info zde:
Pravda, 23%. Nevšimla jsem si.
Já jsem to spíš myslela tak, že třeba nejsou na celnici tak pečliví jako u nás. ![]()
@iiiv píše:
A nemá polsko větší sazbu dph než čr? jinak platba cla je v celé unii stejná
To není pravda, EU nemá jednotný celní sazebník. Každý stát (a je jedno, zda je člen EU) má svůj sazebník. Samozřejmě mohou existovat i identické sazby pro jeden druh zboží.
@Lutadyjen píše:
Pravda, 23%. Nevšimla jsem si.Já jsem to spíš myslela tak, že třeba nejsou na celnici tak pečliví jako u nás.
Jenom někde, jako u nás je pravděpodobnost rovná 100%/0, že balík proclí a zdaní.
V Polsku je to momentálně tak 60/40, ale čím to poslat to Ti neřeknu.
Zasílky přímo do ČR umí např. shipito nebo dovozusa.cz