Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Halibar upřímně takhle jsem nad tim nikdy neuvažovala, prostě to přirozeně přišlo jako běh života ![]()
jako jo neřikam člověk občas něco přečte, občas mu někdo něco řekne, ale stejně si to udělám podle sebe - řídím se hlavně svym instinktem, intuicí a spoustu věcí pak člověk dělá už automaticky asi jako řízení auta, kdybych přemejšlela na každý zatáčce co mám zařadit tak nikam nedojedu ![]()
jinak mám dva kluky staršímu je deset, mladšímu tři a myslim si, že je vychováváme dobře, vědí kde jsou hranice a zároveň se nebojí prosadit…a i když se občas v nějakých detailech s manželem neshodneme, tak v zásadě táhnem za jeden provaz a hlavně vychováváme s láskou ![]()
@belik připomělo mi to manžela, který je poměrně klidný člověk, jak seřval německé děcka a teda pořádně..
Celý pobyt se držel.. v 10 večer hodin běhaly po hotelových chodbách a řvaly a poklepávaly na dveře, další den asi tak 4-6leté děti běhaly v jídelně mezi stoly, kde nám pomalu lezly pod nohama, venku u bazenu i přes upozornění - kyselý ksycht a slovění upozornění normálně stříkaly na deky, lehátka těma pistolema, normálně nám braly hračky a nesly na druhý konec bazenu- velkého..
No jeden večer jsme měli svoji chvilku a opět v 10h dupot, řev, poklepávání na dveře, vyběhl manžel ve slipech a na celý hotel začal na ně řvát.. děcka čuměla jak něco a já měla strach, že nám Němci rozbijou hubu ![]()
jinak rodiče vždy seděli a prostě se bavili a nic no..
@kvaček
jo jo to je taková charakteristika západu asi či co, já sem nakonec ráda, že výchova jak se správně chovat v obchodě probíhá tady, u nás by mi asi neprošlo nechat dítě vyřvat, jelikož mu nekoupím opět hračku, a s naprostým klidem se věnovat nákupu a na neorganizované běhání po obchodě už sem si taky zvykla, jak se jednou zamotal a ztratil mě z dohledu už si dává bacha, ale i tak se nevyhnu značnému hlasovému projevu a to máš vidět ty zaskočené pohledy ![]()
@belik ale vzpomínáme na to se smíchem.. bylo to ve španělsku na dovolené, ale jako fakt jsem zírala jako.. spíš na na děti, ale na ty rodiče, oni jako seděli maminky v plavečkách, pěkně pitítčko a děcká tam fakt řádila.. že jim t o nebylo blbé těm rodičům.. oni vlastně otravovaly ty děti ostatní lidi..
Navíc hotel byl plný Němců, takže těch dětí bylo víc no, manžel jel z dovolené fakt odpočinutý ![]()
@kvaček To věřím, je to otravné, příteli taky jednou ruply nervy a děcka seřval pro jistotu česky, ale pochopily i tak
, já sem ted tady na bazéně potkala náhodně čechy co sem přijeli cestovat a mý zlatíčko nenapadlo nic lepšího než jim házet pantoflama a pán už byl velmi nervozní„asi ještě nemá svoje nebo co“?
já samo řekla aťˇtoho nechá a taky nechal a jim sem to vysvětlila, že se tu fyzické tresty nekonají, tak mi sdělili, že tady by děti rozhodně nevychovávaly a hned na mě vytasil, že v Dánsku mají taky spratky, kteří jezdí dělat bordel do Prahy atd.
tak to už zas přišlo přes čáru mě, holt člověk pomalu přivykne na ledacos
@belik tak ono někdo je háklivý na všechno
Ale zase je pravda, že bych za nějaké přezůvky kluka nebila.. Prostě bych mu řekla, nech toho nechá, podruhé bych rázně křikla.. Unás naštěstí stačí toto.. Jakože na zadek jsem snad dala třikrát za celou dobu - 5,5 let a to fakt bylo celý den.. On naštěstí je typ, že venku je takový jakože - muchy snězte si mě, poslouchá i ve školce, učitelka říkala, jak je hodný, jak si uklízí, no ale doma
je jiný no..
@kvaček no přesně, u nás to samé, malej bude mít 4roky a ve školce je to zkrátka jiný dítě, já myslela jestli učitelka nemluví o jiném
sám se nají, obleče, obuje, poslechne, pomáhá paní učitelce uklízet hračky i po ostatních dětech
,to samé i u přítelovi sestry, ale překročením prahu domova mu okamžitě ochrnou ruce nebo co ![]()
Když jsem bezradná tak se obracím na svou matky )) Jinak nevidím v tom nějakou extra vědu.
Ahoj, jelikož mi nejde vložit novou diskuzi vecpu se sem, doufám, že to nevadí. Potřebovala bych radu. S přítelem plánujem mimčo. Vyřizujeme hypotéku, takže nás bude zanedlouho čekat stěhování a začínám uvažovat jestli bychom to vůbec zvládli. Ono sama psychika, že jdete do nového je fajn, ale i tak přechod z bytu do RD bude mazec. Je lepší plánovat mimčo a mít vše vymyšlené/naspořené dopředu, nebo to potom nemá stejně žádný význam a je vše jinak… zajímaly by mne názory zkušených maminek, které prošli podobným (stěhování se vs. plánování miminka)
Budu Vám vděčná.
Zatím jako teoretik si myslím, že děti které takhle ječej na rodiče jsou ty, kde si je rodiče nechali přerůst přes hlavu a ztratili přirozený respekt. Jo můžu být kámoška, ale jako první jsem rodič - to je mým heslem. Snažím se jít příkladem - hlavně co se týče žití v rodině, protože mě přijde, že nejvíc dítě nasákne tak mimoděk právě z běžnýho chodu rodiny (jak se k sobě jednotlivý členové chovají, jak řeší konfliktní situace, jak celkově přemýšlí a žijou). Jsem spíš pro vysvětlování, ne jenom direktivní zákazy a příkazy (i když jsou situace, kde právě to je to nejlepší). Taky se snažím být důsledná a dávat pozor aby mí dítko nezačalo skákat po hlavě. Zatím teda mám ročáka tak je toho spousta jenom moje odhodlání a teorie. V mém okolí byli děti většinou klidné a hodné. No já si porodila pěknýho nervíka a cholerika. Hodně se o tom snažím přemýšlet a jednat s ním právě dle jeho povahy. Jinak se musí na kliďase jinak na nerva. Ale stejně ve vypjatých situacích sklouzávám ke své podstatě co mám zakodováno z dětství. A i když si říkám, že nebudu ječet, že budu trpělivější tak přijde chvíle, že jsem unavená, vytočená no a kde je mé odhodlání…
Pro Terezka89. My plánovali a dítko začali „dělat“ až když byla hypo vyřízená a my přestěhovaný. A 2,5 roku se nedařilo takže jsme si počkali
Řekla bych, že pokud neřešíš existenční otázku a případné okmažité otěhotnění by nebyl problém tak bych to neřešila. Ono mimčo je zrovna věc, která někdy jde podle plánu a někdy taky ne ![]()
@Terezka89 z čeho seš zmatená sim tě
mimčo opravdu není věc, která se dá naplánovat..takže se na nějaký „snaženíčko“ vykašli a nech to na přírodě…
Zmatená jsem spíše z toho, jak to všechno zmakneme, budeme se stěhovat z města do malé vesničky a obavy jsou pak takové…Ze s kým si to dítě bude hrát atd, no běhá mi toho hlavou hodně, hlavně i co se týče financí
Já jsem měla termín porodu 28.9. a stěhovali jsme se k 1.9. v té době jsem měla 21měsíční starší dítě. jojo, byl to mazec, ale mít mimino, tak je to ok, to většinu dne prospí, zatímco starší už přece jen potřebovala pozornosti víc. zvládnete to a dům - tedy zahrada - je s dětma k nezaplacení.