Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@chelsea001 celou sadu rozhodně nekupuj. Nemusela by prckovi sednout a byla by jsi z toho znechucená.
Klasický čtverce se používají
- je to nejlevnější varianta, ale zase často přebaluješ. Já jsem je používala jen chvíli a pak jsem přešla na kalhotkové plenky a pár vše v jednom (na cesty) - je to trochu dražší, ale pohodlné. Teď je budu používat na druhé dítě nebo se dají pak zase prodat a nějaké penízky získat zpět.
Pro „inspiraci“ uvádím moji výbavu:
A pak řada různých vkládaček, většinou bambus - Anavy, Babyidea
Svrchňáčky mám
No a na novorozence jsem si teď pořídila 10 novorozeneckých Anav (většinou bazárkové) a AIO TotsBots - bude to jen na chvilku, ale prostě jsem je moc chtěla ![]()
A pak taky Baby Lucy bambusové
Jinak pro začínající látkující maminky je tu spíš tato diskuze:
https://www.emimino.cz/…kovani/2276/
Trochu víc to tam „žije“. A zrovna nedávno se tam holky ptaly na výbavu, tak když pohledáš pár stránek zpět, tak se určitě dočteš zajímavé informace. Nebo se samozřejmě můžeš ptát.. ![]()
Jinak ty 4 body, co ti napsala @pomeranca určitě platí, na tom se shodne hodně látkařek.
@chelsea001 jinak mě zarazil tvůj metřík - máš tam 30+5 tt a že zbývá jen 43 dní… To je nějaký nesmysl…
Kdy máš termín?
Jinak děkuju moc za rady, zatím mi to teda přijde hrozně složitý, ale snad se do toho rychle dostanu
@chelsea001 píše:
@pomeranca já právě chtěla koupit tu celou sadu od narození po nočník, myslim že se to jmenovalo pop in one nebo tak nějak a nemůžeš mi doporučit nějakou internetovou stránku na plínky? Je toho moc a fakt se v tom neorientuju, myslela jsem třeba že klasický čtverce se nepoužívajíže se tam dává ta separační plínka.
Sadu bych takto předem určitě nekupovala, nakup si několik plínek různých typů a výrobců, ozkoušej a pak dokup to, co se ti nejvíc osvědčí.
@chelsea001 tak to máme hodně podobné - já 16.4. ![]()
Ono je toho hodně, tak ti to ze začátku přijde jako zmatek, ale určitě se zorientuješ.
Nejdůležitější je si asi uvědomit, že vždy potřebuješ savou vrstvu a nepropustnou vrstvu.
savá vrstva:
Savá vrstva může mít různé materiály, které různě sají - nejmíň bavlna, nejlíp bambus.
nepropustná vrstva = svrchní kalhotky. Ty jsou také z různých materiálů (PUL, flís, vlněné).
Samostatnou kategorií jsou plenky vše v jednom, kde máš jak savou, tak nepropustnou vrstvu (PUL).
A to je vlastně "všechno!.. Jednoduché, ne? ![]()
Takže jestli to dobře chápu, tak stačí čtvercová plena a na to dát ty svrchní kalhotky? A kolik potřebuju ze začátku těch svrchních kalhotek? Díky ![]()
@chelsea001 jo, chápeš to dobře ![]()
svrchní kalhotky jsou pro malé miminko nejlepší z materiálu PUL (kvůli tekuté stolici) a asi bych doporučila 3 kusy. To pro případ, že když se ti dostane kakání i na svrchňáky, tak musíš přeprat, tak ať máš další.
Ideální je tak 2 střídat při přebalování a ty třetí mít „v záloze“, když jedny schnou.
Pro miminko je dobré čtvercovou plenku složit na tzv. novorozenecký sklad. Zde máš návod:
http://www.latkovepleny.cz/…enecky-sklad
K jeho upevnění potřebuješ snapi sponku.
Lépe to těsní kolem nožiček. U většího (co nekaká při každém přebalení) můžeš dávat i narovno do svrchňáčků.
Ahoj holky,
rada bych se taky zeptala… ![]()
Když budu na novorozeně pouzívat vícevrstvé bambusové pleny Anavy na kalhotkovy sklad a na to vrchnáčky, musim pouzivat jeste vkladaci plenku nebo to pojmou jen ty vicevrstvé?
Děkuji
@eedi na novorozeně budou vv bambusky zcela určitě stačit. Pokud tedy budeš přebalovat rozumně často.
@pomeranca tak to jsem rada alespon ten zadecek nebude tak veliky…no jsem na sebe zvedava jak mi vse pujde, ale moc se na to tesim ![]()
Ahoj, jak je to v Jersey se školou? Mohu se do Jersey nastěhovat a dítě, které neumí jazyk přihlásit do školy?
@eedi já dávala na novorozeně pouze jednu jedinou čtvercovku složenou na novorozenecký sklad a stačilo to. Hlavně kvůli tomu, aby neměli velkej zadek