Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Michi, taky gratuluju! K tvému dotazu - tohle se nás týkalo převážně loni, když jsem měla pleny po naší holčině. Normálně jsem je prala s ostatním světlým prádlem.
Faninko, je to asi opravdu individuální. Za sebe můžu říct, že záhul, ale zvládnout se to dá. Taky ale záleží na věku, po třicítce už trošku přituhuje…Je fajn, když ti může někdo pomoct.
Děkuju za gratulace, no sama jsu překvapená, že jsu v tom, bylo to snad na poprvé,co jsme to zkusili, a jsem opravdu postarší mamka.
Takže bych i dodala, že děti moc brzo po sobě bych asi nezvládla ani fyzicky ani psychicky, ale rozdíl jsme chtěli do tří let. No bude to kapku dřív, tím líp, ještě by se hošík mohl nechat přestat kojit, neb ho mám na prsu stále skoro furt (za pár dní má 2roky). A jsu i ráda, že když je ted jen jedno, že si to víc užiju, všecky ty jeho pokroky, objevy, s tím druhým už to asi nepůjde tak vnímat, když se budu rozdělovat pro dva prcky.
Ahojky,
tak ja bych rok po sobe dve deti fakt nezvladla - prerusta mi pres hlavu i ten jeden 13 mesicni… Nejak raketove vyspel, beha, jako by mel vrtulku u zadecku, hrozne se „rozmluvil“, chce pořád čítat a před spaním už pohádku… Prý tohle děti dělají až mnohem později… My ho prostě nestíháme
Začíná taky hodně klackovatě a mám pocit, že výchovu prostě nemůžu zvládnout. Oba se s mužem kloníme spíše k liberálnějšímu výchovnému modelu, ale na tohle dítě to nepůjde. Náš aktivní, chytrý chlapeček potřebuje jasné mantinely, neustále vymýšlet program, aby měl kam směrovat svoji energii a neptat se, ale jasně nařizovat… Ach jo… tak jsem si poplakala ![]()
Ale asi nebudeme moci s dalsim mimi dlouho otalet - myslime si, ze sourozenec by kluka trochu zklidnil a umravnil (hm, jsme naivky). Asi budu ve 40 šedivá…
Dostala jsem na testování Wacky Wrap s traktorkem (ty fleecové kalhotky s vnitřní nepropustnou vrstvou Comtex). Když je měl píďa prvně, tak se snažil pořád kouknout se na zadeček a dělal trtrtr
Kalhotky vypadají moc roztomile, ale jsou bezkonkurenčně nejobjemnější ze všech zde dosud známých a za chůze šustí, což jiné kalhotky nedělají. Jsou opravdu prodyšnější, než polyesterky od popo.
Závěr: asi bych si je znovu nekoupila, jsem fanatik štíhlosti a trochu mi vadí i to šustění. Možná budou prima na noc, ale za tolik peněz mi to přijde zbytečné. Ale traktorek je fantastický!
B.
Ahoj holky,
jak to tady pročítám, tak mi z těch názvů jde hlava kolem. Vůbec se v tom nevyznám. Já používám klasické bavlněné plíny ( asi tomu tady říkáte čtvercovky ), dávám 3 kusy a zavazuju je páskem kolem bříška.
Dávám ještě široké balení i když doktor nám řekl, že už nemusíme. Ale mám kamarádku doktorku a ta mi říkala, že je to tak lepší.
Napište která máte stejné plíny.Díky papa E
Evinko - já taky používám čtvercovky, a je nás tu víc.. - dávám jednu nebo dvě (nemám moc „čůrací“ dítě) s kalhotkami Bambinomio. Ale už mám doma i nějaké kalhotkové plenky - výhoda je že kakání neproteče na kalhotky a nemusím je pořád prát. Pak jsem si pro nové mimčo objednala ještě nějaké zavazovací Disana, slibuju si od nich stejný efekt, vyzkouším je již na Biance.
Faninko k tvé otázce - dobrovolně bych děti rok po sobě nechtěla, i teď je to pro mě náročné (budou od sebe 21m) , těhotenství nemám moc pohodové a v kombinaci s mojí hyperaktivní dcerkou je to někdy dost záhul, podobá se dost klučíkovi od Bumbis, že by jako chvíli někde seděla a hrála si ani náhodou..A dost oceńuju že už od roka chodí a tudíž ji nemusím pořád nosit, většinou všude doma dojde, i když někdy ji taky musím odchytit a odnést ![]()
Klaris
Klaris, díky za odpověd.
Já dávám do té 3 plínky nakonec kousek igelitu, aby to úplně neproteklo.
Když spí tak moc nečůrá, ale jak se probudí přebaluju i po 1hodině.
Kalhotky nemám žádný a ani bych nevěděla jaké mám koupit. V mém okolí všechny holky používají jednorázovky a já jsem tudíž úplný exot.
U prvního kluka jsem používala celou dobu jen ty plíny a pásek. A teď to asi dopadne taky tak.
V čem pereš? Ve slizu? Já jsem ho ještě nezkoušela. Teď se chystám na nákup a tak si na to koupím vše potřebné. Zatím E
No tak to tě obdivuju přebalovat po hodině
no to je jasný, když nepoužíváš kalhotky..Já si to tedy moc nedovedu představit, zvlášť když nám kakání skoro vždycky uteče do kalhotek (tedy pokud nemá kalhotkovou plenku), tak to by asi bylo věčně na oblečení (a živě si pamatuju jak to bylo když byla plně kojená a kakala „míchaná vajíčka“). Já jsem ze začátku používala Gemini a Sandra kalhotky - stojí asi 80kč a koupíš je v kojeneckých potřebách, akorát že příliš nevydrží a nejsou „vychytané“. Jinak ty Bambinomio a Popolini kalhotky - kvalitní, stojí okolo 270kč, ale zas vydrží (i na další dítko..), koupit se dají nejlépe přes net (třeba tady http://www.mamina.cz/ nebo tady http://www.latkovky.cz/ nebo tady http://www.latkovepleny.cz/ atd…) pak jsou taky vlňáčky…, ..nebo se dají i ušít doma - jako flísáčky (návod zde http://www.latkovepleny.cz/ - v sekci ušijte si vlastní plenky)
Jo peru ve slizu, dělám ho z mýdla Omino Bianco a přidávám ještě bělidlo od Ecoveru, holky zase používají bělící sůl od Popolini
Klaris
Holky promiňte, že vám sem lezu.
Takže Wacky wrap nebrat?
Máte s nima i někdo ostatní zkušenost? Já už se tak těšila, že alespoň jedny nebo dvoje zakoupím i za ty prachy…
Jinak v těch plínách hrozně tápu, ale pokusím se ještě do porodu poprat tady s tou vaší diskusí, protože ty zkušenosti s různými druhy asi vyplývají z toho, jak se tady tak průběžně bavíte, co?
Dík zatím, ale nakukovat budu dál!
Já používám na obyčejné čtvercové plínky kalhotky Bumpy Day od ImseVimse. Je to novinka. Jsou sice dražší, ale prodyšné, z biobavlny, dobře sedí, plínky v nich dobře drží. Původně jsem chtěla na čtvercovky BM kalhotky, ale jak se objevila tato novinka, objednala jsem je a nelituju. Mají je na www.pisisvor.cz . Na těchto stránkách jsou plenky i kalhotky velmi dobře popsané.
Holky, to mýdlo Omino bianco obsahuje fosfonáty, to neva? Já se v tom moc nevyznám, ale není to podobné jako fosfáty?
Já vím, že o slizu se tady psalo už mockrát, ale jaký je poměr mýdla a sody? Každé mýdlo je totiž jinak velké. Takže v receptu uváděná kostka mýdla mi moc neříká. Mýdlo s jelenem má 180 g, mýdlo Lanza 300 g. A asi není jedno jestli prášková soda nebo krystalická, že? Práškové se dává míň. Já v tom teda dost plavu.
Tak jsem zjistila, že na pišišvoru rozšířili kalhotky o Bumpy Day v bílé barvě, já mám ty s medvídkama a jsou kouzelné. A taky kalhotky Imse soft, ty nejsou z biobavlny, ale z polyesteru a taky jsou levnější než Bumpy. Když tak mrkněte na to.
Pra:,–(ko, máš Šimonka hezky zabaleného, to jsi teda šikovná, ale to už je cvik, co? Já bych to takhle ale neuměla. No, možná, kdyby byl malý úplně v klidu
.
Jahodo, je to jednoduché, po pár baleních to zvládne každý ![]()
Jinak ten sliz já dělám od oka, nastrouhám třeba půl jelena a dám půl kelímku od jogurtu sody. Omino neznám, u mamky na vesnici se dá koupit jenom jelen ![]()
Jahodo - kde jsi přišla na info že Omino obsahuje fosfonáty??Na krabičce je totiž napsané česky pouze mýdlo a parfemace, holky někde zjišťovaly úplné složení (snad originál z italštiny) a vím že jsme se bavily o tom jestli etidronát je totéž co EDTA (není..) ale o fosfonátech nic..Fosfonáty jsou stejný shit jako fosfáty - jde tam o ten fosfor, který způsobuje nárůst sinic na vodních tocích a nádržích a tudíž jejich toxické zamoření.
Klaris
Klaris, tak krabičku mám před sebou a jak je naní nalepený štítek v češtině, tak čtu:
složení: více než 30% mýdlo, více než 5% fosfonátů, parfemace.
Kupovala jsem dnes v Rossmanovi.