Máte zkušenosti s bezlepkovou dietou?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14047
27.9.12 19:00
@Pudloslava píše:
já teda škrob vnímám jako úplně neutrální chuť - ostatně jizerka je téměř celá ze šrobu, jak to řešíš?

jím polystyren :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14047
27.9.12 19:02

Teda na pečení jsem zkoušela kukuřičný a hrůza, dávat sypký pudink do těsta je pro mě taky utrpení, bramborový jsem nezkoušela, nemám odvahu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1903
27.9.12 19:55

Tak to mně škrob nevadí, ani puding do těsta, MOC DÍKY :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
826
27.9.12 22:59

Ja delavam normalne piskot - buchty z pudinkoveho prasku a jsou vyborne taky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
28.9.12 06:31
@jizvíková píše:
Teda na pečení jsem zkoušela kukuřičný a hrůza, dávat sypký pudink do těsta je pro mě taky utrpení, bramborový jsem nezkoušela, nemám odvahu :)

a co třeba škrob v bramborách, rýži, kukuřici… - to taky cejtíš? V polystyrenech je samozřejmě taky. Je to základní polysacharid, kterym se živíme, je ve všem rostlinném a čím víc ho tam je, tím je ta rostlina pro nás výživnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
2.10.12 15:00

Tak BZL medovník chuť dobrá, akorát se krém děsně vsákl do těch placek, z těch se stala plastelína a naopak krém jak to vycuclo, tak to bylo jako když promazané čistým máslem. chtělo by to vychytat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
24.10.12 11:20

Ahoj,

obracím se s prosbou na Vás zkušené.
Několikrát jsem zkoušela dělat bezlepkový chleba. Zkoušela jsem Jizerku a Labetu, ale pokaždé se mně z toho upekla nechutná hutná hrouda, proti které je Moskva konzistencí nadýchané peříčko :roll:, co dělám špatně?
Nechávám uhníst v pekárně, pak vyndám na plech a chvíli nechám vykynout a peču v troubě. Už to vykynutí vypadá zle, protože celý povrch se tak nějak rozpraská a opticky vůbec nenakyne (tj. nezvětšuje se).
Dočtu Vaši diskusi, ale takhle podle popisu - nedělám už na první pohled něco špatně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zichisek
24.10.12 11:56

Nemáš tam málo vody? tohle mi jednou udělal chleba když jsem si nevšimla a dala jen půlku vody.Po upečení byl vhodný leda jako těžítko :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
1903
24.10.12 22:35

Mně se teda chleba taky moc nevede, ten co nechám uhníst v pekárně a pak peču v troubě (ten ze stránek ivako) :nevim: Připadá mi to spíš jak napuchlá pizza :roll: Nakonec kupuju chleba od firmy NOminal a nechávám ho v pekárně i upéct a chutná výborně ;)
Taky jsem zkoušela rohlíky - několikrát - a ty se mi taky teda nevedou, vůůůbec :cert: ještě horší jak ten chleba :|

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ms.H
25.10.12 08:45

Já dělám tyto a dcerce velmi chutnají POTŘEBNÉ PŘÍSADY

270g JIZERKY, 1 lžička soli, 1/2 balíčku sušeného droždí, 200ml mléka, 1 lžička cukru, 3 lžíce oleje

POSTUP PŘÍPRAVY

Suroviny v misce krátce promícháme ručním elektrickým mixérem s hnětacími háky. Těsto přendáme na lehce pomoučněný vál. Lehounce prohněteme, vytvoříme si váleček a ten rozdělíme na 8 dílků. Z každého kousku vytvoříme bulečku nebo rozválíme a umotáme rohlík, jak chcete. Plech vyložíme pečícím papírem, na který bulečky volně naskládáme. Každou bulečku nařízneme do kříže nožem namočeným ve vodě. Potřeme mlékem a necháme v teple kynout. Zapneme troubu na cca 180 stupňů a jakmile se nahřeje, dáme bulky dozlatova upéct.

• Citovat
  • Upravit
65316
25.10.12 09:19

Nevíte někdo, proč nefunguje celiak.cz? Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
25.10.12 12:27

@zichisek @mamčababča holky, děkuju za rady.
Dala jsem včera víc vody a chleba je lepší. Je tedy pravda, že jsem zkusila i jiný recept a mouku Schaer Mix B (drahá jak čert). Ale dala jsem prostě vodu podle daného receptu a vůbec to není jako těsto na normální chleba - tedy hutná koule těsta. Spíš mně to připadá jako na buchtu - to tak má být? Pekla jsem ve formě a asi tedy jak jsem zvyklá péci ovál jako na šumavu z klasické pšeničné mouky, to fungovat nebude, co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
26.10.12 16:16

Holky mě by zajímalo, jak se vaši doktoři staví k podávání léků na podporu imunity u celiaků

Na BC na diskusi přišlo zjištění, že se to prý nesmí. Vyjádření jednoho gastroenterologa z Motola řeklo, že proč by nemohlo. Já se budu na gastro ptát (a nutně to nepotřebuju, moje holka je sice nakřáplá, nicméně většinou si dá jednou dvakrát za zimu nachlazení, které nebývá nijak vážné) ze zájmu a vcelku mě to zajímá i jen ze zájmu jako takového

U mladší nedáváme nic, doktor z alerga nám to vyloženě nedoporučil vzhledem k celiakii u Báry, že to je zbytečné riziko

spíš mě zajímají zkušenosti těch, co celiaka mají nebo jím jsou a řešily to s dr, než teoretizování

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
28.10.12 00:10
@KatkaX píše:
@zichisek @mamčababča holky, děkuju za rady.
Dala jsem včera víc vody a chleba je lepší. Je tedy pravda, že jsem zkusila i jiný recept a mouku Schaer Mix B (drahá jak čert). Ale dala jsem prostě vodu podle daného receptu a vůbec to není jako těsto na normální chleba - tedy hutná koule těsta. Spíš mně to připadá jako na buchtu - to tak má být? Pekla jsem ve formě a asi tedy jak jsem zvyklá péci ovál jako na šumavu z klasické pšeničné mouky, to fungovat nebude, co?

Ano, je to hodně řídké těsto, ale po dlouhé době pro mě chleba, který se dal jakž takž pozřít. Byl dobrý i druhý den. Ale nemám na něho. :cert:
Holky, mně už vše BLP leze krkem. Chleby, polyše, všechno. Ale teda kacířskou myšlenku jsem ještě neměla. :lol:

@Bersaba píše:
Holky, prosííím, poraďte mi - už několikrát jsem se pokoušela o kynuté těsto z bezlepkové mouky a pokaždé katastrofa. Naposledy to byly včera dukátové buchtičky podle tady toho receptu, těsto mi tradičně skoro nevykynulo a buchtičky byly k jídlu cca 10 minut, než úplně vychladly. Pak už to nebylo ono a dneska je můžu nabíjet do praku. :?
Je v tom nějakej fígl, o kterým nevím? Můžete mi prosím někdo napsat blbuvzdorný recept na kynuté těsto, ideálně z Jizerky? Děkuju. :kytka:

Zrovna buchtičky dělám podle normálního receptu z komunistické kuchařky a mouku nahrazuji bezlepkovou (minus 10%). Oproti návodu dělám to, že z těsta ihned po vymíchání vykrajuji lžičkou kousky, které kladu na plech (čili nedělám válečky, které bych pak krájela). Pudink si na to uvařím zavčasu, takže když vykynuté (nijak extrémně) buchtičky dopeču, dám je rovnou na talíře bez nějakého chlazení a rovnou je jíme. Druhý den jsme je nezkoušeli, my vše sežerem na posezení. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14047
1.11.12 10:12

Nemate recepty na nejake dobre cukrovi?? linecke uz mam zadelane, ale neco jineho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek