Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@jizvíková píše:
Nemate recepty na nejake dobre cukrovi?? linecke uz mam zadelane, ale neco jineho?
mas silikonovou formu na plnene orechy?
jinak delam snehove, zloudkove, marokanky, cokolady…spousta troho je bezlepkova prirozene. vosi hnizda z amarantovych piskotu. cukrovi vetsinou dopadne dobre. pernicky delam podle sveho receptu jen z jizerky, jsem na pernicky celkem narocna - viz strapace s medovnikem. spoustu lidi u perniku uspokoji, kdyz je hnedy a je hezky ozdobeny, me teda ne.
@Pudloslava píše:
mas silikonovou formu na plnene orechy?jinak delam snehove, zloudkove, marokanky, cokolady…spousta troho je bezlepkova prirozene. vosi hnizda z amarantovych piskotu. cukrovi vetsinou dopadne dobre. pernicky delam podle sveho receptu jen z jizerky, jsem na pernicky celkem narocna - viz strapace s medovnikem. spoustu lidi u perniku uspokoji, kdyz je hnedy a je hezky ozdobeny, me teda ne.
forma na orechy je prave objednana
jsi telepat ![]()
@jizvíková tak ti dam slusnej ozkousenej recept, ale prosimte az nekdy v utery, protoze ho mam doma na compu a jedem na vikend pryc. silikonova forma je super, ani krehke bezlepkove orechy se nerozlamou ![]()
Pudli, tak já poprosím ty super luxus perníky. Nespěchá. Díky. ![]()
Tak že bych taky objednala silikonovou formu??
Jinak i já budu moc ráda za recept na ořechy… ![]()
Plněné ořechy BZL
Těsto: 280 g mouky Mantler nebo Jizerky, 210 g másla, 70 g moučkového cukru, 70 g mletých vlašských ořechů, 20 g kakaa Nádivka: 150 g moučkového cukru, 150 g másla, 70 g mletých vlašských ořechů
Smícháme všechny suroviny a vypracujeme těsto, které zabalíme do mikrotenového sáčku a uložíme alespoň na 2 hodiny do ledničky. Těstem plníme formičky ořechů a pečeme v mírně vyhřáté troubě až okraje těsta zrůžový. Ořechy vyklopíme z formiček a uložíme na dva dny do chladna. Plníme nádivkou a slepíme vždy dva k sobě. Povrch můžeme ozdobit rozpuštěnou čokoládou.
Informace pro diabetiky: celé množství má 45 VJ, to celé vydělíme počtem již slepených ořechů = 1 kousek
Autor: Romana G.
PUDLA poznámky:
upečené super, křehoučké – vyklenuté vprostřed, chce to vychytat plnění formiček
200°C 10 minut
250 °C 5 minut
Urcite plnit hned, alespon me se hnedka druhy den zacnou rozpadat, jak mame vysokou vlhkost, krem je udrzi - tatktez s lineckym.
používám jiný krém - je to skvělý slovenský recept na ořechy, ale lepkové. tak jsem z něj vycucla alespoň krém.
2× dávka těsta + 1× krém od Hanky
krém od Hanky F: 250g másla, 200g ořechů, 200g moučka, rum dle chuti
Příspěvek upraven 06.11.12 v 06:22
Pernicky dodam pozdeji, jsou na papire. Stejne ale davam mene mouky, nez je v receptu, podle receptu s tim po odlezeni jde zatloukat hrebiky. ne, ze by to nebylo dobre, ale valet to nejde
mozna modelovat ![]()
trik je v tom, ze se na zacatku karamelizuje med, cukr, tuk, soda, koreni a vejce - az pak se do toho micha zbytek. Ja teda davam i vejce a koreni pozdeji. Kakao se nedava, barvit testo netreba. Zato koreni davam cely sacek a nesetrim citronovou kurou - mam fakt rada, kdyz to fest voni.
Jinak uz se asi da pouzit jakykoli recept, kdyz se udela toto.
Perníková chaloupka (originální recept)
150g medu
500g cukru
4 vejce
50g másla
koření(skořice, hřebíček, anýz, badyán, nové koření, koryandr)
citronová kůra z 1 citronu ----- toto vše se na mírném ohni rozpistí a zkaramelizuje a pak se přidá:
1 kg hladké mouky
2 lžíce vody
15g jedlé sody ---- týden odležet (myslím, že stačí den). potírat vejcem před pečením
pudliny poznámky:
Holky, neporadíte recept na vánoční cukroví? Nejsem v pečení ale zrovna moc zaběhnutá, přítel na sladký moc není. Takž spíš něco jednoduchého. Chtěla bych mu udělat tak tři čtyři druhy. Jo a musí být bez ořechů… Loni jsem se dělala rafaela, tak to určitě zopakuju, ale jinak jsem bezradná ![]()
Jo a mám objednanou silikonovou formu na košíčky a rohlíčky, tak kdyby byly něco do toho..
@katap píše:
Holky, neporadíte recept na vánoční cukroví? Nejsem v pečení ale zrovna moc zaběhnutá, přítel na sladký moc není. Takž spíš něco jednoduchého. Chtěla bych mu udělat tak tři čtyři druhy. Jo a musí být bez ořechů… Loni jsem se dělala rafaela, tak to určitě zopakuju, ale jinak jsem bezradná
Jo a mám objednanou silikonovou formu na košíčky a rohlíčky, tak kdyby byly něco do toho..
do tech dormicek muzes udelat zloudkove a z bilku zase snehove pusinky. u chlapu je to oblibene, desnej tlamolep oboje. Ty snehove pusniky se ale musi delat podle receptu, kdy se snih sleha s cukrem ve vodni lazni a az pak se to strika na plech - je to pakarna, ale jedine tak nemas uvnitr zvejkacku.
recept na linecke jsem davala, ty jsou jako sen.
jo do formicek se dela cokolada a suhajdy, ale to chce spis do papirovych, netroufla bych si to prendavat.
Pudlo, když přidáváš do vyšlehaného sněhu cukr postupně a pak pečeš na 100 stupnů hodinu, nemusíš se ani dělat s vodní lázní a pusinky jsou suché.
Katap, přirozeně bezlepkové jsou ještě pařížské tyčinky, burizonové hrudky, všude tam, kde se do nepečeného dávají lepkové piškoty, dáš bezlepkové.
A já taky prosím jednu radu: je tmavá bezlepková mouka nutričně nějak bohatší než světlá? Momentálně jsem ve stádiu, kdy jsem ráda, že mi dcera jí světlou a chleba z ní, tmavou nechce. Mám jí to nutit? Nebo u bezlepky je to jedno?