Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den všem. Dnes nám byla potvrzena celiakie u 7-mi letého syna a tak nějak nevím, kde mám začít.. Než byly výsledky, tak jsme vysadili mouku a pečivo a nahradili je bezlep.. Chtěla bych poprosit, jestli by mi mohl někdo poradit třeba potraviny, které se běžně používají a lepek bych v nich nečekala, jako třeba strouhaný kokos. Vím, že je v kečupu, magi.. Nebo jestli existuje nějaký seznam povolených běžných věcí? Velmi děkuji za jakékoliv informace.
Amarounko,
musíš si hlídat složení, bohužel i u výrobků, které jsme braly jako bezlepkové, po čase někde změnili recepturu a lepek obsahují. Viz třeba čokoládový puding Dr. Oetker.
Mě třeba překvapila sojovka, worchester - ale dají se koupit bezlepkové.
Taky mě překvapilo, že je nějaká šťáva, která obsahuje lepek - pšeničný škrob, tu ale domů nekupujeme.
Vtipny jsou instantni polivky -co se koupi u vietnamcu. Maji nudle ryzove nebo z hrachove mouky, ale psenici maji v tom pytlicku s praskem
ale jeden druh bezlepkovej je, ma fialovy obal, kdybyste hledaly.
(tyhle polivky primo od sikmejch jsou mnohokrat lepsi, nez ty slaboty z nasich obchodu)
Moc děkuju za tipy.. dneska jsem zrovna byla na nákupu asi dvě hodiny a přijde mi, že jsem jen četla etikety ![]()
@makina čokoládový puding??? Kruciš, tak to mě štve, to jsem nevěděla
Jak jsem jednou brala, že je v pohodě, tak už to složení nečtu, blbec ![]()
Kukuřičný škrob, kakaový prášek, aroma /obsahuje laktózu a pšeničnou bílkovinu/.
Tak můžou to?
makino
nemůžou, když je tam pšeničná bílkovina
jinak zdravím všechny a jsem zde s dotazem, jestli se můžu přidat..
mám Hynka na bezlepce-7 leťák
a rovnou se vtírnu s dotazem-vaříte něco z té Quinoy? Pudlo? mám tu pytlík a furt nevím tak nějak, co s tím
dík
dívala jsem se na vaše recepty, vyzkouším určitě mufiny, mňam, sušenky výhledově taky, ale my jsme zavalení sladkým
,jak jsme se dověděli diagnózu, tak jsem měla nutkání vykoupit všechny druhy bzl výrobků na světě
tak až to všechno spořádá, udělám konečně něco domácího ![]()
Ahoj Wignec,
vítej, při mém prvotním šoku z Klárčiny diagnozy mi o toho hodně povídala Sati, říkala, jaká jsi mistrovská kuchařka a jak to parádně zvládáš
. Chtěla jsem ti psát o rady, ale mám v okolí dvě kamarádky s bzl, tak jsme to nakonec nějak zvládli sami.
Tu quinoyu nevím.
Lendul, tenhle čoko dr. Oetker je výjimka, jinak by měly být bzl, ale právě na tomto příkladu říkám, že se bohužel nemůžeme spoléhat na to, že když bylo něco před měsícem bezlepkového, bude to tak navěky
.
Jinak čokoládový puding z Lidlu je bzl. Teď.
Je třeba lepková aj Margotka. Jsou v ní nějaké křupinky a mají v sobě pšenici. Bezlepková alternativa je Albert tyčinka, ale jsou v ní konzervanty.
Já dneska koupila 4 obrovské domácí poctivé špičky, mnam. Klárka si oddělá piškot a dáme si do nosu. Doufám, že v krému lepek nejni.
Kde se dá třeba sehnat to bezl. maggi, nebo sojovka? a jestli mi někdo i poradíte, co si mám představit za výrazem modifikovaný škrob? díky!!
A ještě jeden dotaz, jsou některé běžné bonbony a cukrovinky bezlepkové? zatím jsem na nic nenarazila a tak peču, ale asi to bude chtít brzy změnu.. moc děkuju!!
Bezlepkové cukrovinky prodávají v prodejnách se zdravou výživou. Také existují bezlepkové piškoty.