Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Zumpa píše:
Nevěřím správcům hesel, nevěřím generátorům hesel. Jinak se zbytkem souhlas. Hlavně s bodem 1. Řada „prolomení“ je jen o tom, že lidé používají stejná hesla všude možně. Někde pak dojde k úniku a je zaděláno na starosti.
Přesně tak, to už se stalo několikrát. Hele, u mě je to různé, záleží do čeho. Jako heslo k online službám používám názvy propisek, třeba WZ2051. Do dalšího mailu mám heslo Mr. dat1234, a když jsem si stahoval kompletní zálohu chatu Facebooku na disk, zašifroval jsem to přes AES256 a jako heslo dal zpravickyzfacebooku2022. Kdyby se to hackovalo, trvalo by to tak milion let.
Kdysi psali v Computeru, že správné heslo má být dlouhé, má obsahovat velká písmena, číslice a speciální znáky, třeba J53mv@5n1vym0r4ln1k€m, jenže než takové heslo napíšete, stačí překlep a jste mimo. Myslím, že se bezpečnost hrozně přeceňuje, navíc u většiny služeb máte možnost zapnou dvoufázové ověřování, kdy vám na mobil dorazí textovka. Ale já dvoufázové téměř nepoužívám, zdržuje to.
@Jahru píše:
Nejlepčejší je přihlašovací jméno: login a heslo: password. To se snadno pamatuje
Na routerech nechávám taky admin, dobře se to pamatuje ![]()
@yakuba píše:
@Zumpa Kvůli čemu nevěříš generátorům a správcům hesel?
Už to bylo několikrát prolomeno, třeba u Lastpassu:
LastPass tuším ani není open-source, takže nutně je to tam s tou bezpečností trochu horší. Nevím, proč je tak populární.
@Ploskutáček Ano. A vždy šlo o chybu na straně uživatele. Nejslabší článek je vždy uživatel, pak služba, která skladuje hesla v plaintextu a až poslední Lastpass, nebo jiný správce. Lastpass byl už hackovaný několikrát a víc než hashe nikdo nedostal. Správci hesel opravdu neskladují uživatelská hesla u sebe na serveru. Vždy jsou na straně klienta.
@aiwwa píše:
Jojo, např dát si do bankingu stejný heslo jako nekam do eshopu.
Do banky mám ten od nich, jinak mám všude stejné a na mobilu většinou přes palec
@lucynka25 píše:
Do banky mám ten od nich
Ty sis tam nechala to jednorázový, co ti poslali pro první přihlášení?
@lucynka25 píše:
Do banky mám ten od nich, jinak mám všude stejné a na mobilu většinou přes palec
Do banky by sis to měla změnit.
@karkarka píše:
Mám všude jako heslo rok svatořečení kazatele Domingo do guzmana.
Mám stejný heslo na svých kufrech ![]()
Spaceballs anyone?
@KalamityJohn píše:
Mám stejný heslo na svých kufrechSpaceballs anyone?
Ať tě provází síla de Schwartz. ![]()
@aiwwa píše:Už to mám tak 16let..+ SMS na mobil k tomu.
Do banky by sis to měla změnit.
@MrsNorris píše:
Ty sis tam nechala to jednorázový, co ti poslali pro první přihlášení?
Jo, bylo mi 18 možná 17
a nikdy za 16 let se nic nestalo
@yakuba mám několik hesel, které obměnuji, neukládám si kartu na servery, takže pokud se mi někdo dostane do zalanda, nebo mallu, tak si na mě stejně nic nekoupí…
mám na tebe dotaz, pokud mi klekne počítač a budu mít toho správce, popřípadě se budu chtít přihlásit od kamarádky nebo z práce, z mobilu, tak mám asi stejně smůlu, ne? tohle je třeba pro mě důvod, proč si dávám svoje hesla ![]()