Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Loki01 Jo, asi je název blbý, nevěděla jsem, jak tento druh péče o dítě nazvat.
@Makinaa007 píše:
@Loki01 Jo, asi je název blbý, nevěděla jsem, jak tento druh péče o dítě nazvat.
No název je zavádějící
, taky mě to zmátlo. Ona to není ani výchova ani péče - to je nezájem a podcenění rizika (ten pád do potoka). Bio výrobky jsou v tom taky nevinně. Mám v okolí podobnou mámu, je absolutně nebio, má ustanovený dohled sociálky, na odebrání to není.
Osobně nejsem matka, která by stála dítěti celý den za zadkem. Dcera má dva roky. V létě jsme byly dva týdny na letním stanovém táboře. Takoá ta klasika - stany, kadibudka…Malá si lítala po celém tábořišti víceméně bez dozoru, ale proto, že jsem věděla, že se jí nemá co stát. Potom byl vyschlý. A vždy byla někomu na očích.
Ale že byla jako čuňátko, to se u dětí není čemu divit. Nesnáším usoplené a neučesané děti. Ale pokud se zamaže blátem, tak to neřeším. Večer se umyla, přes den jen ruce, pusu, případně když byla někde od bláta na kůži.
Nevidím an tom nic špatného. To samé na statku u známých nebo kdekoli mimo civilizaci, tam ji hlídám kvůli autům a aby se jí něco nestalo.Ale ve dvou letech je dcera samostatná a s každou blbostí neječí a s kříkem neběží k mamince.
Jinak se nepovažuji za bio mámu. Mám ráda kvalitní potraviny, dávám přednost farmářským výrobkům, ale na tom nevidím taky nic špatného. To je každého věc.
Fakt nešťastně vybranej název a nemyslím, že v tom figurují bio výrobky
ono asi nejde jednoznačně říct, že kdo se zajímá o bio, tak takhle vychovává svoje děti, myslím, že takhle se chová i spousta jiných matek (viz moje zkušenost v jedné herně, kam chodí převážně „stylové, bohaté a značkové maminky“ a některé z nich prostě své děti někam šoupnou a dál je to nezajímá, nezajímá je, že dítě uteče a plazí se směr eskalátory…)..názor na to nemám souhlasný, vést děti k samostatnosti a kašlat na ně je podle mě sakra rozdíl, na druhou stranu, každý má právo na to, aby svoje děti vychovával, jak uzná za vhodné a není v mé kompetenci to hodnotit..jinak sama asi nejsem ten typ, co sedí celý den v pokojíčku na zemi, spíš naopak, prostě dělám běžné domácí práce, do kterých dítě případně zapojím, povídáme si, sem tam něco přečtu, jezdíme na výlety a nekontroluju každý krok( ale nepouštím z dohledu na nebezpečných místech..) a někdo by mi také mohl říkat, že něco nedělám dostatečně..
To hodnoceni výchovy, to je nepříjemné. Sama se denne učím tolerantnosti, pochopení a opravdu zakladatelka nemůže vědet v jake situaci se ona maminka nachází. V soucasné dobe je rodic na všechno sám, babicky nefunguji, tak je snadné něco ve výchově momentálně „nevychytat“, zvlášť kdyz je maminka zaměstnaná jinou cinnosti, ktera ji podle příspěvku asi i hodne baví.
@Billi píše:
@dada12 proč feťačka? U nás se takhle chová VŠ vzdělaná máma. Vypustí všechny děti (má jich dost) a děti postarejte se. Starší hlídají mladší a je jich všude plno.
To bylo ve zkratce řečeno. Která máma by nechala malé dítě bez dozoru? Blázen, alkoholička, feťačka?
Co se týče nemytých dětí
mladší syn se nechtěl ted´asi 14 dní koupat. Myla jsem mu denně obličej, ruce, zadek nohy v umyvadle mýdlem. Nezapáchal, špinavě nevypadal. Už je vykoupaný, újmu neutrpěl. Oblečení mu převlíkám a peru furt (i pyžamo a povlečení). Nikde v bahně se teda neválel, byl maximálně od písku a výtvarných potřeb.
Četli jste někdo Koncept Kontinua?
@kaštinka Nepatřím zrovna mezi ty, kdo by na všech a na všem něco hledal, tahle ženská mě ale dostala. Rozhodně bych neomlouvala, že matka celý den absolutně neví, co se děje s jejími malými dětmi. Jsem taky sama, tahám s sebou děti všude možně, spoustu věcí nevychytávám, ale tohle bylo brutus. @dada12 No právě že to pro některé relativně normální je běžná praxe. Babička si vzpomněla, jak v dobách mého dětství byly okolo paneláků houfy samotných malých dětí, matky byly doma nebo šly v klidu na nákup. Mně to přijde šílené a z okruhu mých známých nikoho s takovým přístupem neznám, tak jsem chtěla vědět, jak to komu přijde v pořádku či ne.
@dada12 píše:
To bylo ve zkratce řečeno. Která máma by nechala malé dítě bez dozoru? Blázen, alkoholička, feťačka?
Tak třeba je zvyklá, že to nejstarší hlídá ty mladší…
Já když jsem byla dítě, běžně jsem kolem 5 - 6 let byla na chalupě „vypuštěna“ ven (i mimo dvůr, chalupu máme uprostřed vesnice) a nikdo mě nonstop na očích neměl… Kupodivu jsem přežila… ![]()
Samozřejmě tímhle takovejhla styl „výchovy“ neobhajuju. To, že neví, že jí dítko spadlo do potoka, je průser, ale to, že jsou děti umatlaný… Tak jsou no, večer se umyjou a o co jde? ![]()
@tessy K nemytým dětem - je rozdíl, že má dítě po běžném dni venku uválené oblečení, nějaký kydanec pod bradou, umazanou pusu od jídla, ulepené ruce, tohle je pro mě ok. Ale dítě, které je černé od hlavy až k patě, sopel mu teče až do pusy, oblečení je tak neskutečně zasajrajtěné, že musí být tak měsíc neprané, to nedávám
@Makinaa007 píše:
Babička si vzpomněla, jak v dobách mého dětství byly okolo paneláků houfy samotných malých dětí, matky byly doma nebo šly v klidu na nákup. Mně to přijde šílené a z okruhu mých známých nikoho s takovým přístupem neznám, tak jsem chtěla vědět, jak to komu přijde v pořádku či ne.
To bývalo. My u babičky na „vesnici“ (okrajová část velkého města) jsme chodily domů jenom na jídlo ![]()
Bylo to úžasné, ale dneska to už nejde, doba se změnila.
Začala jsem takhle lítat po venku asi v 5 letech. Nijak mně to nepoznamenalo, přežili jsme všichni, party jsem se nechytla…
I v centru velkého města jsme tak od 3. třídy chodili samy, pokud vím tak od nás ze školy všichni.
Je jiná doba.
@tessy Při návštěvě babičky na vesnici jsem taky okamžitě nabrala směr děcka a domácí zvířectvo. Ale asi ne v 1,5 roce, určitě mnohem pozděj. Doba se změnila, ale když zavítám teď na sídlištní hřiště, stejně jsou tam skupinky malých (cca 3 - 5 let) dětí, které jsou tam samy. Často se na nás pověsí, hledají zábavu, hry, jídlo…
@Makinaa007 píše:
@kaštinka Nepatřím zrovna mezi ty, kdo by na všech a na všem něco hledal, tahle ženská mě ale dostala. Rozhodně bych neomlouvala, že matka celý den absolutně neví, co se děje s jejími malými dětmi. Jsem taky sama, tahám s sebou děti všude možně, spoustu věcí nevychytávám, ale tohle bylo brutus. @dada12 No právě že to pro některé relativně normální je běžná praxe. Babička si vzpomněla, jak v dobách mého dětství byly okolo paneláků houfy samotných malých dětí, matky byly doma nebo šly v klidu na nákup. Mně to přijde šílené a z okruhu mých známých nikoho s takovým přístupem neznám, tak jsem chtěla vědět, jak to komu přijde v pořádku či ne.
Za mého dětství tohle fungovalo běžně. Jsem původně z vesnice od 4let bez dozoru venku. Někdy se staršími dětmi, někdy sama, domů jen pro svačinu a zase ven. A kousek od baráku zatopený lom. Máma to vyřešila tak, že nás naučila ve 3letech plavat a bylo. Já bych na to neměla nervy. Docela běžně nechávaly mámy doma spící mimina a odběhly si do sámošky na nákup.
Dnes toto moc nevídám, vše je organizované
Myslím, že se na vše moc tlačí, aby to bylo perfektni. Mě je taky příjemné, kdyz vidím dítě čisté a bez sopliku. Stejne je nejdůležitější, jestli byly děti spokojené. Ano, pád do potoka neni ideální, taky si říkám, že by se akce mely pořádat v bezpecnejsich podmínkách. Mě se líbí, kdyz jsem schopna najít v situaci to pěkné a mít radost, kdyz se cokoli povede. Je fajn, že ten, kdo byl poblíž dítě vytáhl. Od toho maji lide cit. Škoda, že mezi lidmi hodne převažuje solistické chování. Samozřejmě jsem situaci, ktera je zakladatelkou popsána, nezazila, ale i tak od jiste doby přistupuji (pořád se to učím) k lidem s pochopením a klidem. To co oci vidi neni dokonale pro dobré zhodnocení situace.
Koncept kontinua jsem četla a je to velmi inspirativni osvobozující radostné čtení.
@kaštinka To máš svatou pravdu, že je spokojenost dětí důležitá. Z pohledu matky je pro mě ale stejně důležité zajistit dětem bezpečnost. Otázka je asi, jaká míra toho všeho je ta správná, od extrému, kdy je dítě pomalu na vodítku až po další extrém, že je necháno napospas osudu.