Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No já si hlavně myslím, že se ani srovnávat kdy jsme byly my malé a te´d děti se nedá…
Já si pamatuji, že když jsme byli u babičky na vesnici venku tak na za celý den projel jedn vůz s hnojem
dvě, tři babky na kole a autobus auto jsme snad za celý den viděly jednou, dvakrát, protože lidi dřív jezdily autobusem.. Dnes tam jdu a to prostředí je opravdu jiné…
To stejné naše ulice a malém městečku, kde opravdu přejelo jedno, dvě auta dennš a nyní tu jezdí pořád něco, protožae rodiny mají běžně auta dvě..
Nevím, jak dřív ve velkých městech, ale pochybuji, že se Praze na sídlišti děti okolo 4 let pohybovaly sami
Mám tu zkušenost, že hodnotit něčí výchovu se nevyplácí
Koncept kontinua je výborné čtení!!!
Jsem z vesnice a s láskou vzpomínám na svoje dětství, kdy jsem mohla lítat venku jak jsem chtěla snad už od 5 let, protože se to tenkrát ještě „mohlo“. Dneska je mi líto, že moje dítě bohužel takovou svobodu mít nebude, protože naše malá vesnička se změnila v přiblblý satelit s provozem jak ve městě :/ Jo a taky jsem se těšila na prázdniny, až pojedu k babičce a nebudu se muset dva týdny koupat
A taky jsem přežila, koupala se v rybníce s kachnama a vyléčilo mi to atopický ekzem líp než Mrtvé moře, fakt! ![]()
A ke hlídání a sledování dětí mám dobrou historku - jsem učitelka, byli jsme s mužem na koupališti, u brouzdaliště pro prcky jsem potkala kolegyni, svědomitou paní učitelku a maminu, za ruku držela dcerku - necelé dva roky, vodu jsme měly tak těsně nad kotníky, povídáme si… no a najednou se k nám řítí plavčík a vytahuje její namodralou holčičku z vody - byly jsme tam 2!, ona ji držela za ruku a ani jedna jsme si nevšimly, že malá za tu chvilinku zahučela pod vodu. Byl to šok, naštěstí všechno dobře dopadlo.
A k nemytým dětem - nevadí mi, když dítě přijde do školy trošku zašmudlané, ale jednou už jsem musela opravdu zavolat mamince, aby si pro dítě přijela a vzala si ho domů převlíct a vykoupat. Kluk už 4 týdny - nekecám - ve stejném oblečení (i ponožkách), ale ten byl tak cítit, že už vedle něj děti nechtěly sedět ani ve třídě, ani na obědě… a ve finále bylo asi trapněji mně než té mamině
a to teda rozhodně s biem nic společného neměla ![]()
Musím se zakladatelky „zastat“, asi přesně vím, co myslí, mám takové dvě kamarádky, ruku v ruce s přírodnem
Děti prostě v září přijdou do MC bosé, „špinavé“, trousí se za sebou, maminka má čerstvé miminko v šátku a starší - cca rok a půl se vleče kus za ní. Prostě volná výchova.
Další se už několikrát stalo, že přilítla nějaká maminka, že venku „pobíhá“ roční holčička a nemá maminku, kamarádka se ozvala - však se jí tam nic nestane, pohoda, klídek.
Také nejsem žádný prudič, malý je pořád jako čuně, ale tohle je fakt jiné. Obě je mám ráda, respektuji jejich styl, já bych to nedala, to se nedá srovnat s tím, co je tu popisováno, že necháte dítě někde běhat, to je opravdu úplně jiné myšlení
No a nemyslíte takové ty maminky, styl oblečení batika, dlouhé sukně nenamalované, - přírodní, protože když se tak zamyslím, tak takové maminky u nás taky máme.. Jakoby žily s přírodou nebo jak to napsat.
1,5 leté dítě nesmí zůstat bez dozoru. Ani tříleté, ani 6 leté. To je bez diskuze. ![]()
@dada12 píše:
1,5 leté dítě nesmí zůstat bez dozoru. Ani tříleté, ani 6 leté. To je bez diskuze.
Na to je nějakej paragraf?
Myslím, že každá máma zváží, jak je její dítě schopné v jakém věku a jak dlouho zůstat samotné ![]()
@kvaček píše:
No a nemyslíte takové ty maminky, styl oblečení batika, dlouhé sukně nenamalované, - přírodní, protože když se tak zamyslím, tak takové maminky u nás taky máme.. Jakoby žily s přírodou nebo jak to napsat.
Tak něco
ale všeobecně jsou považovány za jakési „biomatky“, už se mě na to ptala jiná kamarádka, jestli znám biomatku a odkud
Prostě porod doma, odmítnutí očkování…
Třeba já také studuji potraviny, látkovala jsem, šátkovala, ale tohle už je další krok jiným směrem.
Nevšimla jsem si nikdy, že by je nechaly třeba na frekventované silnici, doma samotné atd. Zase nejsou úplně napospas, vesměs dohlídnou i starší a mladší nějak ví, že se jich mají držet ![]()
@dada12 píše:
1,5 leté dítě nesmí zůstat bez dozoru. Ani tříleté, ani 6 leté. To je bez diskuze.
a co dělá 6tiletý dítko o přestávce ve škole?
já v první třídě (takže 6 letech) běžně chodila sama domů… ![]()
a chvilku bez dozoru občas zůstanou oba kluci (rok a tři roky), sice jsem třeba ve vedlejší místnosti, ale nemám je na očích nonstop, když jsou vzhůru… To bych třeba mladšího přes den neuspala… ![]()
@sterezie píše:
Na to je nějakej paragraf?Myslím, že každá máma zváží, jak je její dítě schopné v jakém věku a jak dlouho zůstat samotné
Vůbec nechápu, o čem polemizuješ. Ta věc je jasně daná.
@dada12 píše:
co je dané? Co znamená bez dozoru? Bez dozoru v jiné místnosti, nez dozoru v bytě, bez dozoru na zahradě nebo volně venku?
Roční dcera bývá bez dozoru v jiném pokoji už dlouho. Tříleťáka nechám na pár minut i v bytě, když vyběhnu k pošťákovi, do večerky v baráku nebo do garáže. Stejně tak na chalupě na zahradě bývá sám.
I to považuješ za riskantní.
Každý máme ty hranice bezpečnosti a hlídání jinde, mě je určitě popisovaný bio styl výchovy bližší, než vodění za kšíry, zavírání v ohradkách, nošení kojeneckých helmiček, chytnání při pádech, chrániče rohů všude, zábrany na každém kroku. Určitě je to v daném věku bezpečnější. Ale já jsem pro to, aby se děti učili přebírat za sebe také odpovědnost, je to zas investice do budoucna. Pod dozorem nebudou navždy a pak se ukáže.
No tak lovení dětí z potoka je tedy trošku přes čáru, nemyslíte?
Nazvání této výchovy,,bio,, mi přijde mimo, ale nechat děti bez dozoru natolik, že je musí cizí lidé tahat z potoka a já o tom nemám ani páru? Osobně bych se z toho zhroutila, že jsem jako rodič selhala a že mohlo dojít k fatální situaci…
Jinak taky nemám ráda posuzování a hodnocení výchovy cizích lidí, někdy je to ale holt tak, že se člověk neudrží..
Jen bych tedy znovu řekla, že s bio to snad nemá nic společnýho, ne?
@dada12 píše:
Promiň, ale děláš si srandu?
Polemizuju o tom, že nemůžeš nařídit, že dítě do toho a toho věku musí být pod nonstop dozorem, nespustíš ho ani na minutu z očí atd., pokud jsi to myslela jinak, tak to prosím rozvěď. Nikde
není napsáno, že třeba tříleté dítě nemůžeš nechat samotné na zahradě u domu, šestileté jít samotné do školy, je to na každém rodiči, jak uzná za vhodné a samozřejmě záleží na dítěti
To je, jak kdybys napsala, že je jasně dané, že se musí do roka kojit, přebalovat jen v pamperskách, jíst do jednoho roku pouze mrkev, pokud vím, nikde není žádný kodex, zákon nařizující takové věci…Tím neříkám, že bych já svoje dítě nechala někde spadnout do potoka, ale nebyla jsem u toho, neznám ostatní okolnosti a vůbec ![]()
@sterezie píše:
Promiň, ale děláš si srandu?Polemizuju o tom, že nemůžeš nařídit, že dítě do toho a toho věku musí být pod nonstop dozorem, nespustíš ho ani na minutu z očí atd., pokud jsi to myslela jinak, tak to prosím rozvěď. Nikde
není napsáno, že třeba tříleté dítě nemůžeš nechat samotné na zahradě u domu, šestileté jít samotné do školy, je to na každém rodiči, jak uzná za vhodné a samozřejmě záleží na dítěti
To je, jak kdybys napsala, že je jasně dané, že se musí do roka kojit, přebalovat jen v pamperskách, jíst do jednoho roku pouze mrkev, pokud vím, nikde není žádný kodex, zákon nařizující takové věci…Tím neříkám, že bych já svoje dítě nechala někde spadnout do potoka, ale nebyla jsem u toho, neznám ostatní okolnosti a vůbec
Je jasne dané, ze matka má malicke dite pod dozorem. Je to otázka života a smrti a v prirode to tak chodi. Ano, občas se vyskyynou i matky, které na dite neustále nedohlizi a v pripade, ze je dite v ohrožení života, např. policie ceske republiky matku obviní ze spáchání trestného činu a teď presne nevim jak to přesně Zni, abych nekecala. Ale v podstatě důležitější nez policie je zakon prirody. Dohlížet na potomky. Jsou jeste hloupoucky a vsude vlezou, jsou duverivi. Já nikdy nezapomenu na dvouletého chlapce, ktery odešel s jezevčíkem že zahrady domu a našli Ho po třech dnech asi dva km od domova uz mrtvého jak ležel stuleny na louce, jezevčík lezel na chlapci, zahrival ho a nechtěl odejít. Je to uz pár let.
@dada12
Psala jsi i o 6- letém dítěti, to podle mě není maličké dítě
vlastně ani tříleté..jasně, je třeba na děti dávat pozor, ale nonstop pod dohledem? To mi přijde trošku opačný extrém toho, co popisuje zakladatelka, pokud zajistím dítěti bezpečnost, nevidím důvod v tom sedět u něj a „dloubat“ se v nose ![]()
Jinak z toho cos napsala o dvouletém chlapci, je mi fakt úzko, smutno..Rodiče si toho nevšimli?
Ano, zlata střední cesta. A časem se mi osvědcilo nic prehnane nehodnotit, nebo dělat nejake závěry… Každý dělá, jak nejlíp v té situaci umi…