Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Maminky, uklidněte mě, nebo se podělte o názor. Syn má 2,5 roku a je to velmi živé dítě, což nám doktorka napsala do průkazky i na 18 měs. prohlídce. Neposlouchá, působí dojmem rozmazlenýho, nevychovanýho frackaPříklad:Jdeme na procházku, syn jede na odrážedle a kolikrát za ním musím běžet, protože mi ujede třeba do potravin, vezme si housku a jede ven. Jednou jsem mu v lékárně koupla lízátko, pamatuje si to aa od té doby tam pokaždé zaběhne a vezme si ho(já ho tam jdu samozřejmně vždy zaplatit).
Včera večer se koupal, na minutku jsem odběhla udělat sunar a kluk stáhnul osušku a přikryl se s ní, že je to prej jeho deka((ve vodě)Dnes ráno si šel umýt ruce, po chvíli ticha se jdu radši podívat a on zašpuntoval umyvadlo, baterie naplno a koupelna pod vodou. A co mě dnes odpol. totálně vytočilo
chtěl z lednice sýr, tak jsem mu ze záchodu řekla at si ho tedy vezme(už otvíral lednici)a sedne si s tím, ale jak jsem přišla do obýváku, tak mě málem trefil šlak, kluk vytáhnul salám a nakládal ho na vytřenou podlahu
že to jsou prej koleje
![]()
Je normální aby 2,5 letý dítě vymejšlelo takový hovadiny? Kde na to chodí?
Na hřišti si klidně z kočárku od někoho půjčí míč, já pak chodím a hledám majitele abych se zeptala, zda si ho můžeme půjčit. Neumí ještě moc mluvit, prosí stylem že dělá prosím prosím dlaněma o sebe, neumí se sám zeptat, zda si něco může půjčit. Vidí kočárek a už jde šahat na zavěšený chrastítko nebo hračku. Ví že to nesmí, vyvětluju, zakazuju…je to k ničemu. Dnes jsme byli ve školce na dni otevřených dveří, syn jako první vylez nahoru na žebřiny, pak i ai 5 min. hrál s hračkama, ale nejvíc ho zajímalo umyvadlo kam si neustále chodil mýt ruce mýdlem a hlavně bral dětem z kelímků kartáčky, pasty
Bojím se, že ze školky ho nejdýl do týdne vyhodí s tím, že je nezvladatelný. Jsem z něj unavená, vyšťavená a přemýšlím jestli s ním nenavštívit nějakýho psychologa, aby mi řek, jak na něj, jak s ním pracovatMáte některá podobný exemplář doma?
Ty necháš dítě samotné ve vaně a jdeš udělat sunar? ![]()
Anonymní E.
Mám doma to samé, u nás ale porucha je. O to víc člověk musí předvídat. Jestliže se jde nakoupit a vezme si vozíček (mimo to, že se o něj pošťuchají s bratrem
) ho zaměstnám, potřebuju najít těstoviny, ty zakroucené, víš které? nebo pojď spočítáme rohlíky.. nikdy nenechat začít vymýšlet.
Jo, je to náročný, být neustále krok napřed, zvažovat, co by mohl, kde… ale jde to a časem se hodně zlepšuje. Jen nikde nepovolit.
Na jednu stranu boože tak namočil ručník
- proč ho ale nezapojíš do likvidace škod? Hele ten ručník je teď úplně mokrý musíme ho dát vyždímat- respektive ty musíš, tys nadělal. To samé se salámem- mimochodem velice kreativní myšlenka
ať to uklidí, za čas strávený nad úklidem mohli být třeba pohádky, ale nebudou protože se musí sklízet jeho neplecha.
a fakt to dodržet. Můj syn, jakožto asperger, má taky potíže s autoritou, ale na druhou stranu je velice čestný a to na čem se domluvíme, to platí.
Ve 2,5letech byl přesně takový, ale my jsme ho nutili nést odpovědnost- musel by jít zaplatit co vzal, omluvit se. Od malička učím, že nejřív se to musí zaplatit jíst až potom. Nemám ráda když se příjde do krámu a šup rohlík do ruky jako proč?
není zaplacený=není náš, proč by ho měl jíst?
Odrážedlo, když odjíždel neměl, máme tu státovku po celé naší trase, kdyby ujel byl by to průšvih jako blázen- ale co místo toho mu ho brát, s ním „nacvičovat“? My jsme jezdili po chodníku a náramná legrace to byla. Zařvalo se STÁT a všichni museli stát- i tatínek s kočárkem, pak zas BEŽET a všichni běželi- a tahle nenásilně se naučil na stát a volno (uznávám trošku to zavání psím výcvikem
ale bylo to bez řevu a trestů a ujíždění pod auta)
Teď je mu téměř 5 a je to náš strážce pořádku
běda jak si nezapnu pásy v autě hned jak dosednu, nebo když bráška nechá jezdit vláček a jde od něho (přeci by se vybily baterky
)
Nezoufej, nebude takový nadosmrti, ale zakroč včas, ať si trošku „vyžere“ co nadrobil.
E.
Tak uz tu bylo receno mnoho rad, s kterymi nelze jinak nez souhlasit. Jeste pridam, zadne sladkosti, ecka a zamerit se na zdravou vyzivu. To udela s hyperaktivnima detma hodne.
Školák musí vědět, že si takhle nemůže brát věci, ale dvouleté dítě nerozlišuje jestli je ve špajzu doma nebo v obchodě. Můžu stokrát v klidu vysvětlovat, nakonec zvýším hlas, ale míjí se to účinkem. A pro rohlík z krámu nebudu pro sousedy za rozeřvanou fůrii.
Tak jednak jsi nedusledna. Nenechala bych si dite na odrazedle ujet a uz vubec ne zajet do obchodu a neco si vzit. Nenechala bych ani cokoli brat z cizich kocarku. Proste to neni nase a zasahnu driv, nez si to vezme. Mam dite pod dozorem. A doma…hele ja mam taky 2,5 letou dceru a poslat ji samotnou do lednice, tak ji vyrabuje taky. Stejne tak nechat samotnou myt ruce atd. Taky by zacala delat blbosti a zlila by co se da. Nechavam ji tyto veci delat samotnou, ale smiruju a usmernuju. Pro to dite je to takovy lakadlo, ze si proste bude hrat ac vi, ze se to nesmi. Tomu se nelze divit. Tak jestli jsi na zachode, kluk pocka az mu syr podas, nebo ho vezmete spolu.
Odrazedlo zabavit. Lizatko se da vratit a nakousla houska zaplatit, ale seber mu ji a nedavej zpatky. Uz to tady zaznelo nekolikrat. Vzij se do jeho kuze - proc by to nedelal?
evidentne je po jeho, jen maminka zvysi hlas a to prezije…
@Františka85 píše: Školák musí vědět, že si takhle nemůže brát věci, ale dvouleté dítě nerozlišuje jestli je ve špajzu doma nebo v obchodě. Můžu stokrát v klidu vysvětlovat, nakonec zvýším hlas, ale míjí se to účinkem. A pro rohlík z krámu nebudu pro sousedy za rozeřvanou fůrii.
Ty jsi zakladatelka? Dítě stoprocentně rozlišuje jestli je doma ve špajzu, nebo v obchodě. ![]()
Na tom odrazedle Ti vjede do silnice, to bych ho jen tak jezdit ve meste nenechala. Trenujte povely STUJ. Pokud to nezabere, zabavit. ![]()
@Františka85 píše: Školák musí vědět, že si takhle nemůže brát věci, ale dvouleté dítě nerozlišuje jestli je ve špajzu doma nebo v obchodě. Můžu stokrát v klidu vysvětlovat, nakonec zvýším hlas, ale míjí se to účinkem. A pro rohlík z krámu nebudu pro sousedy za rozeřvanou fůrii.
To teda rozlisuje.
@Katy 7 To je dobře, že rozlišuje, ale v předškolním věku má, podle mně, nárok ještě nerozlišovat.
@lucenka píše:
Máš nevychovaný batole, co ti přerostlo přes hlavu. Prestan ho konečně omlouvat a začni s výchovou. Když ujede na motorce, tak ji seber, když něco ukradne tak mu to taky seber. Nechapu, že když víš, co máš doma, tak ho nechasr samotnyho ve vaně
Přesně tak. Psala jsem na první stránce, četla poslední a tuhle. Komentáře se tu celkem shodují v duchu výše. Jsi nedůsledná, necháš dítě, aby si dělalo co chce. Dneska je modní za vším hledat diagnozy, ale i kdyby ji měl, tak ti ženský, co takový děti maj, řeknou, že nejdůležitější je důslednost a řád a na to kašleš.
Presne to, ze je dite samo ve vane ve dvou a pul letech, me taky sokovalo.
Tak nám ADHD diagnostikovala předběžně psycholožka i neuroložka, přišel mi živý, mamka mi ale pořád tvrdila, že to je normální, tak jsem to nějak neřešila
věci po obchodech nebere, protože ho nezajímají, on radši šílenou rychlostí lítá okolo regálů a nebo řve vzteky u pokladen a válí se po zemi. V kauflandu ho vždycky preventivně naštvu a narvu do vozíku, jinak bych ho naháněla někde venku, samozřejmě bez nákupu.
Taky kolikrát, co on vymyslí, to mi jde hlava kolem. Lego panáčci úplně všude, včera na mě vykoukli z mrazáku, v pračce věčně peru cizí předměty, už si automaticky kontroluju telefon, tablet, klíče, jestli náhodou tam neskončili (jeden telefon už mi tam hodil
), peněženku pro jistotu ani nevyndávám z kabelky. Otevře si okno a leze ven, urve lištu na chodbě jen tak, minule prošlápl plastový koš na prádlo
mohla bych pokračovat ještě dlouho
¨
A ano, jsem na syna důsledná, dostává i na zadek, když dělá něco fakt špatného, snažím se mu vysvětlovat a stejně se chová jak nevychovaný.
Mam to same, chyba je ale na tve strane, kdyz neco sebral v krame většinou jsem vcas zasahla, kdyz asi dvakrat ne, demonstrativne jsem mu to snědla…to byly zachvaty…to same odráželo, neposlouchas- nebude…zachvat vzteku jsem tisíckrát musela nejak prezit…
Jednou jsem ho tahla dokonce z detskeho hriste bez bot, ale vzdy jsem zasahla
U nas teda bylo podezdreni na aspergera, ale nakonec jen nevyrovnany sociální vyvoj ci jak to nazvali…
Ted jsou mu 4, lump je to strasnej, ale odsud posud a zachvaty vzteku jsou malokdy a obcas se s nim i da domluvit…
Jo vcera nez jsem uspala malou mi chtel pomoci umyt zachod, nenasel hadr, tak pouzil velke množství do vody namoceneho toaletaku…vysledek si asi umite predstavit
Anonymní E.
ještě bych poradila zaměřit se na stravu, ta dokáže ovlivnit hodně. Je to náročné s takovým dítkem, ale rezignovat nezle už kvůli nim samým ![]()
E.