Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pata na konci = téměř jistě ostruha.
A je to ze špatných bot.
Potřebuješ silné, měkké podrážky, které tlumí nárazy + případně ještě gelové podpatěnky. Rozhodně ne vysoké podpatky.
Ne barefoot na tvrdém povrchu (město, byt, asfalt).
Skvělý je na to přírodní kaučuk - bohužel to je legitimní důvod nosi pravé crocsy
Paty masírovat a mazat protizánětlivými věcim, příapdně přidat protizánětlivé věci zevnitř. klidový režim, dokud se zánět nezaléčí a ortoped a nebo rehabilitačné lékař ti po rentgenu napíše rehabky - koupele, elektromagnety a podobně.
Nemusí to být už patní ostruha - já měla nějaký „předstupeň“ - ostruha to ještě nebyla, takto mi to bylo vysvětleno, ale odborně tomu nerozumím.
každopádně - byla jsem na léčbě rázovou vlnou (au
) a efekt to mělo poprvé, pak se to vrátilo, další sezení už efekt měly jen takovej, že jsem pomalu nemohla odejít z ordinace
ale ona asi ta rázová vlna ani nemá mít okamžitý efekt, tak to tak asi bylo v pořádku.
odeznělo to ale až dlouho po té, co jsem se začala hlídat a přestala tu patu přetěžovat - zrušila jsem boty s tenkou podrážkou, přestala doma chodit bosa, ale ve zdravotních pantoflích, hlídala jsem si, abych správně stála hlavně u žehlení a v kuchyni (vysledovala jsem, že jsem fakt zvyklá mít víc váhu na jedné noze a na patě), taky mi pomohlo, že na zimu jsem měla kozačky na podpatku - jakkoliv podpadky nejsou asi úplně zdravé, tak ale v takových botách patu člověk odlehčí, jinak mám boty s paměťovou pěnou, hodně měkké. celkově to trvalo asi půl roku. jo a ještě jsem tu patu tejpovala - ale to hlavně v době, kdy to bolelo hodně, abych vůbec mohla chodit.
Zdravím, chtěla bych se zeptat již delší dobu mě bolí při delší chůzí, nebo když dlouho stojí paty na nohou. Je pravda, že mám špatnou klenbu nohy a tím nosím ortopedické vložky, myslela jsem, že tím to bude lepší, ale i tak to bolí. Říkala jsem si, jestli to nemůžou být patní ostruhy, ale mě bolí pata spíš jako na konci, tak nevím