Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Příznaky a projevy Lymské boreliózy
Příznaky Lymské boreliózy jsou různé. Někdy onemocnění probíhá bez příznaků, někdy se můžou vyskytovat jen některé, nebo tak mírné, že jim člověk ani nepřikládá význam. K jejich nástupu může přispět jiné infekční onemocnění, kdy je oslabená imunita.
Příznaky boreliózy jsou : červená skvrna - erythema migrans - i několik centimetrů velká, která se objevuje okolo místa přisátí za 14 dní až jeden měsíc. Někdy také zmizí a znovu se objeví i na jiném místě, než bylo klíště. Tato skvrna se také nemusí objevit vůbec (1. stadium). únava
pálení pokožky - připomíná, jako když někdo silou napíná kůži
různé neurologické obtíže - objevují se za 1 měsíc až 3 měsíce od infikování - tik, škubání ve svalech, mravenčení v končetinách asi jako když si ve spaní přilehnete ruku, závratě, nepravidelný srdeční rytmus, srdeční úzkost, pocity jako při zasažení el. proudem, blikání za zavřenými víčky
bolesti zad -hlavně krční, mezi lopatkami, mezi ledvinami
ochrnutí lícního nervu - hlavně u dětí
bolesti ve svalech
bolesti kloubů
poruchy vidění - zaostřování, dvojité vidění jako duchy na televizi
keratitis - zánět rohovky (až ve 3.stadiu)
pískání v uších, bušení v uších, různé šumy
poškození jater, ledvin, srdce , zánět mozkových blan, různé jiné záněty a další. Většinou prvně napadne nejvíce poškozený orgán (nervový systém, játra u alkoholika, klouby u starších lidí atp.).
boreliový lymfocytom - vytvoří se nejčastěji na uchu, nose, nebo prsní bradavce
autoimunitní reakce - neustále se opakující záněty mohou vyvolat autoimunitní reakci. Jednou z nich je třeba artritida. Vzniká z často opakovaných slabších zánětů. Když má člověk nějaký silný zánět, tak jej imunitní systém ihned rozpozná a zmobilizuje se a původce zánětu zlikviduje. U těch slabších chronických, se pak imunitní systém splete a považuje za původce zánětu vlastní buňky, které potom začne ničit. Může tak způsobit nevratné poškození tkání. Autoimunitní reakce se léčí hormonálními přípravky.
degenerace podkoží - acrodermatitis, nejdříve za jeden rok od infekce, ale i po několika letech od infekce (jeden z hlavních příznaků 3.stadia).
Proděláním Lymské boreliózy nevzniká imunita proti borelióze. Je možné se znovu nakazit a onemocnět.
tak ten výčet je síla.
jo. mimochodem manželův kolega z práce to má momentálně taky. Žije uprostřed města, do přírody nechodí,a má to.
(tím nechci teda šířit paniku…)
ale je dobrý žes to sem dala - aspoň by člověk věděl kdyby!
Hmm…
Kde myslis,ze zijeme my?
Uprostred Olomouce…A na ‚vylety‘ jsme cele jaro chodili z duvodu deste za:,–(ne do nakupnich center… ![]()
a vubec-
JDU SE NA TO VYSPAT,AT SE RANO NEZHROUTIM,POKUD MALA DCERKA DALSI VAZNE BUDE OSYPANA NESTOVICEMA!
![]()
hezke NEBORELIOVE sny VSEM
![]()
Zlatuško já ji měla pravděpodobně od komára nebo muchničky. Zjístili mně ji v únoru, takže nevím,co za havěť lítala. A flek taky žádnej. Prostě najednou neurologické potíže jak hrom.
týýý jo, no to jsem se měla spokojit s tím info od tebe a už sem nelézt…
Honzíček měl letos už tři klíšťata a já dokonce 5! A to jsme byli v lese 2×! vždy „vykoupaní“ v repelentu a dlouhé gatě i rukávy… No síla, já se v těhu zařekla že do lesa nepáchnu a asi to prodloužím i na normální život… Kluky mám naočkovaný proti encefalitýdě a kdyby vymysleli něco i na tu borelii tak bych neváhala ani minutu…
Já jsem žila v laskavém omylu, že pokud klíště vytáhneš včas, tak do tebe ty svinstva nestihne vypustit, ale že se může přisát a hned se pustit a stejně tě nakazit jsem nevěděla takže dík za info…brrr to je strašný
tak když už - tak už!! ![]()
my jsme si dokonce tu potvoru (klíště) museli přinést V NĚČEM: v oblečení, v tašce, v kabelce nebo nevím v čem.
Byli jsme v lese ve středu. Ve čtvrtek jsme byli celej den doma - a to teda dcera rozhodně nikde žádný klíště neměla - shodli jsme se na tom manžel i já.
A buch - v pátek vstala a měla ho na zádech.
Ježiš to sou bestie jedovatý fialový flekatý
Zlatuško, ony ty potvůrky rády přebývají ve vlasech, takže pokud nemáte jako naši kluci letní sestřih (strojek bez nástavce
), tak klidně mohlo slézt z těch vlasů
… (jéjej… farska… doufám že jsem nepřispěla ke zhoršení nálady… máte eště k tomu ty neštovice
)
Ahoj,
taky bohužel máme s boreliozou docela čerstvou zkušenost. Malá klíště ani flek neměla, v lednu dostala ošklivou „chřipku“,horečky až přes 40, celková schvácenost a červená boulička v ušním lalůčku. Podle té bouličky v oušku doktorka vyslovila podezření na boreliozu a vzala nám krev- a ta nám vyšla vysoce pozitivní. Dostala nejdřív ATB Augmentin, ale na ten měla silnou alergickou reakci, tak nám byl vyměněn po 5 dnech za Sumamed - ten byl na 12 dní. (ten je ale asi nějaký silnější než běžná ATB- třeba na angínu se bere jen 3 dny). Potíže malé do dvou týdnů ustoupily a od té doby je bez obtíží. Jen nám zůstala ta boulička v tom oušku (ale už není červená, ale v barvě kůže), ale to se prý může vstřebávat dlouho.
Dva měsíce po dobrání ATB jsme byly na kontrolních testech a ty byly naštěstí negativní. Za půl roku půjdeme na další, ona se ta svině ráda vrací. Příkladem je moje mamka, která už s boreliozou bojuje 10 let a pořád se jí vrací. V podstatě půl roku z roku je na ATB, hnus. Jinak hodně se lze dozvědět i na stránkách www.borelioza.cz, je tam i diskusní forum, ale pročíst si tyto stránky je fakt „depka“- protože jsou převážně plné chronických nemocných touto nemocí a jejich příběhy jsou fakt „síla“.
Ahoj,Kato,
dekuju za reakci i doporuceni,ja uz si stranky vyhledala-BOHUZEL…
A nebyla jsem az tak zdesena pribehy lidi,zijicich uz leta s boreliozou(a ze je ten zivot SAKRA TEZKY AZ NEKDY NEMOZNY i povidat nemusim
)…
Totalne mne odrovnalo jejich tzv .‚diskuzni forum‘,kde jsem vznesla dotaz ,normalni dotaz laika.....A schytala takovou salvu agrese,ze jsem nevericne kroutila hlavou a S NAPROSTYM ROZLADENIM VYCOUVALA.....
Takze.....ASi tak.
Ad dcerka-ta ma Klacid, na tri tydny-taky ji vysly hodne blbe krevni testy a tak doufam,ze to bude bez nasledku a aze se ta potvora spirochetova stahne a umre
UZ mela Vikinka i zanet v ocich a desny prujem a to kolo dvojite.......
Ted navic dostala NESTOVICE-asi jak je oslabena ![]()
AT JE TVE MAMCE LIP!"!!!!!!!!!!!!A TVE DCERCE TAKY… ![]()
Ahoj..můj muž je nejspíš už ve 2 stádiu,přišli jsme na to nejspíš pozdě..celé léto měl klíštata,jezdili jsme hodně do lesa a na chatu,já teda nějak moc,jsem těhotná vyhýbám se takovým činostem jako procházky v lese.
nyní leží v nemocnici,co 6 hodin dostává atb žilně a dnes mu dělali lumbálku.navíc prý 3× a ani jednou se netrefili-zítra nanovo..takhle nám tatku ničí,ale zároven nejspíš musí?!!zajímalo by mě,zda se tím zjistí hned že bude bez následků??čekáme druhé dítě,za měsíc rodím.nedovedu si předstvait,že by se nevyléčil!!!!!!! ![]()
Neboj dostane se z toho borelioza se dá vyléčit, ale pozor může jí znovu dostat horší by byla klíšťová encefalitýda. Držím palečky a nestresuj se bude vše v pořádku
![]()