Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj maminky a všichni ostatní. Omlouvám se jestli tu taková diskuze již proběhla, ale já jich několik prolezla a mého problému se netýkala. Možná se potřebuji jen vykecat a znát Vaše zkušenosti a názory popř. rady. Jsem ve 31tt čekáme holčičku a s přítelem se na ní hrozně těšíme, ale situaci mi komplikuje tchýně. Ze začátku těhotenství jsem byla nadšená, když mi nabídla že může ušít třeba povlečení do postýlky. Bílé (mohu kdykoliv vyvařit pokud by bylo třeba) dost jsme se bavili o různých věcech a názorech a ve všem se shodli, což bylo super, ale jako budoucí maminka jsem své názory začala postupně měnit a víc přizpůsobovat tomu, jak se bude cítit miminko a ne já. Teď mi zkrátka začíná už dost vadit, že mám mít v kočárku tyhle peřinky (ještě po příteli) a postýlku povelečenou v bílém a s nebesy o volánech okolo postýlky nemluvě. Do toho zařizuji pomaličku dětský pokojík. Spíš si tam hraju a maluju po zdech. Máme tam už ale nějaký nábytek a postel a nedávno mi ukazovala přehoz a jak by byl krásný v dětském pokoji. Mimochodem to byl přehoz se vzorem absolutně se nehodící pro dítko, které má rozvíjet svou fantazii. Peřinky do kočárku jsem si nakonec objednala moderní a barevné a teď se chystám na to jí zatrhnout aby mi do postýlky dávala nějaké volány a nebesa, které tam prostě nechci. Do toho další věc proč nemáme doma záclony? Protože prostě bydlíme v paneáku tak vysoko, že záclony nepotřebuji, mám žaluzie a záclonu využívám jen v ložnici a v budoucím dětském pokojíku. Možná to nepopisuji tak jak bych měla, ale jsem toho teď dost plná a popravdě nevím pořádně kde začít. Zkrátka jak jste vyřešili to, že Vám tchýně neustále do něčeho mluvila a radila? Koupila něco do výbavičky o co ani netsojíte a víte, že používat nechcete? Začínám mít trochu strach, že nám to přeroste přes hlavu. Ještě dodám, že nejsem typ člověka, který umí prostě na plno říct, že NE!
Děkuji Všem a snad můj popis není moc zmatený
![]()
Mimochodem to byl přehoz se vzorem absolutně se nehodící pro dítko, které má rozvíjet svou fantazii.
Bacha, nepřeháněj to ani ty…
A co vyrazit na nákup s tchýní? když se tak nabízí, jdi s ní, vyber co se líbí tobě a ať to zaplatí a nejlíp všechno najednou, ať to máš koupené už vše..
No a počkej, až se narodí a pak boje s jídlem, oblečením..
Nauc se říkat ne, bude se ti to hodit. Tchýní vyslechnout a pak si to udělej sama jak chceš.
Příspěvek upraven 19.01.16 v 15:04
@Stefi90 vyraz s ní na nákupy a ukaž jí, co je moderní a in.. pokud máte jinak vztah v pohodě, tak to snad pochopí i v těch náznacích..
A jinak mi to tak trošku přijde, že už nevíš, co by. Dyť tomu miminu je to buřt, jestli bude ležet v novém nebo v použitém, v kočárku za 20t nebo ze sekáče..
@Regina Hero píše:
Mimochodem to byl přehoz se vzorem absolutně se nehodící pro dítko, které má rozvíjet svou fantazii.Bacha, nepřeháněj to ani ty…
To mě taky trklo…
@Stefi90 Nauč se říkat ne, tchýni slušně poděkuj s tím, že si to zařídíš jak ty cítíš. A tam, kde tě to nějak extra netankuje nech tchýni volnou ruku, ať se vyřádí a má pocit užitečnosti.
@Stefi90 Pokud neumíš říct NE naplno, tak to řekni nějak jemněji. Řekni, že jsi o tom přemýšlela a že z těch a těch důvodů ses rozhodla pro takové a takové řešení, případně že chceš vyzkoušet i něco jiného, než o čem jste se bavily dříve… Pokud tě podpoří manžel, tím líp. Pokud tchýně koupí něco nevhod, tak to nepoužívej, pokud jí nedokážeš říct, že to nechceš. Na druhou stranu se jí můžeš zeptat na radu/názor tam, kde něco nevíš, třeba se tím řídit nebudeš, ale uslyšíš názor někoho jiného a tchýně bude třeba ráda, že tě její názor zajímá.
Vis, pises ze jsi se shodla a ted menis nazory. Jak ona ma tusit, ze menis nazory, pokud ji to nereknes? Tak si s ni zase popovidej jako prvne. Ona ma za to, ze jste se shodly.
No tak jí to teda ZATRHNI, no
Čím víc se blížím k tomu být tchýní, tím více se toho děsím.
Když nedá nic je hrozná.
Když dá hodně je to zbytečné.
Když dá tak akorát, je to stejně špatně.
Když jezdí na návštěvy, otravuje.
Když nejezdí nemá zájem…atd, atd
Až se stanu tchýní, při prvním konfliktu požádám snachu o manuál.
Jinou možnost nevidím.
Omlouvám se, ale musela jsem. Přestože ani já to se svou tchyní nemám snadné, vím že ani ona se mnou. To je zákon 75%. Ve 25% je hrozná tchyně, ve 25% je hrozná snacha, ve 25% jsou hrozné obě a v pouhých zbývajících 25% jsou obě skvělé, tolerantní a vstřícné.
@Stefi90 Jako první bych zkusila vlídné odmítnutí (děkuji, ale my už máme vybrané něco jiného, neladí nám to s ostatními věcmi apod.), pokud s tím pohoříš, tak na nehodící se rady: odkývat, nehádat se a jet si podle svého
nehodící se dary: přijmout, poděkovat, schovat do skříně a vytáhnout, když přijde na návštěvu nebo říct, že to zrovna peru apod.
No je to otazka vkusu, ale pokud jsi ji to nejdriv odsouhlasila a ted to chces menit tak se ji nedivim. Nam treba tchyne koupila par obleckou co se mi moc nelibi, ale aby mela radost tak je malymu oblecu aspon kdyz k nim jdem na navstevu, jemu je to stejne jedno
Jinak bych ji rekla ze jestli chce na neco prispet tak klidne ale ze si chces vybavu poridit podle vlastniho vkusu…
Cloumají s tebou hormony. Mě takhle vytáčela moje maminka
já v porodnici po nečekám předčasném porodu s dcerou a ona měla za úkol jen připravit postýlku a povléci jí, měla vše připraveno, vypráno a nažehleno ve vaukovém vaku.
Novopečená babička usoudila, že je třeba urychleně vymalovat ložnici, že to je nutnost. Jak to, že jsme jí nevymalovali za včasu
Stresovala mě tím přes telefon a doma tím otravovala mého manžela. Já brečela v nemocnici, ať mě přestanou otravovat kravinama, že snad máme teď jin starosti, než jestli je ložnice malovaná před dvěma lety a nebo před týdnem.
Manželovi jsem řekla, ať mě fakt už ne***** všichni, byla jsem opravdu sprostá, a ať si to tam spolu srovnají sami. Oni se seštěkali, on na babičku poprvé a naposledy zvýšil hlas, že se nic malovat nebude…
Opravdu to tak neprožívej, mě tchýně kupuje jen samé divno věci pro děti, poděkuj a zahrabu je hodně hluboko do skříně a pak se jich zbavím.
Povlečení od tchýně si nech, ono až ti miminko v noci hodí blinkací bič přes celou postýlku, pochopíš, jak super je mít tři komplety na postlýlku, které můžeš fofrem přehodit
Já mám kopici všech povlečení a deček a plínek a všeho, to jsme s mamkou pořizovali ve velkém a opravdu se to neztratilo…a takovému poblinděnému miminku je šumák, jestli má povlečení bílé, barevné…hlavně, že ho máš do čeho převléct a ono může spokojeně chrupat do další kojící a blinkací akce… ![]()
Nejak to cele nechapu tak Ty se s tchyni shodnes pak zmenis nazor a myslis si ze Ti vidi do hlavy?
Dovolila si ji to, tak co cekas. Jsi to ty kdo by mel dat zpatecku a rozumne sni promluvit. Mozna se i omluvit a rict, ze jsi zmenila nazor