Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Nedávno jsem byla na návštěvě u mých rodičů. Navštěvujeme je párkrát do roka, spíš oni jezdí k nám.
Trochu mě lřekvapilo a mrzí, že už se evidentně nechtějí a nebudou pouštět do žádných větších rekonstrukcí, malování, apod, u sebe doma.
Pamatuji si na návštěvy u mojí babičky, a ano, bylo to všechno těžce retro, lustry, koberce… že tak ale dopadnou i mí rodiče mě trochu mrzí, nelřijdou mi tak staří. Sem tam vymění ledničku, pohovku, apod, ale byt už je taková splácanina věcí a pozůstatků ještě z doby, kdy jsme u nich bydleli, že věřím, že už nemají moc motivaci tam ani uklízet apod. Linku třeba mají z 80.let, a měnit ji evidentně nebudou, funguje jim. Ale už je vážně omšelá.
Ale asi to bude o penězích…naši nikdy nejeli ani na společnou žádnou dovolenou atd.
Rodina mého manžela tak tam babička s dědou cestují, a teď nějak se švagrovými měnili byty, jsou teď v menším a novostavbě, mají to tam krásné…ten starší byt z osmdesátek vyklidili a teď jej pronajímají.
Vlastně ani nevím, proč to píšu, ale nechci skončit jako moji rodiče. Asi to bude samozřejmě dost i o penězích, no.
Ale nechtěla bych být po našich, bát se ve stáří cestovat, nechtít změny, nechtít se třeba přestěhovat… zároveň naše asi chápu. Ale víc se mi líbí, jak aktivnější a živější život mají manželovi rodiče… všem jde k 70tce, ale naši už se pomalu začínají chovat jako 80+… mamka taky nic nevyhodí, kupuje levné blbosti, hromadí(nevím zda je to nízkou fin gramotností nebo jsou to geny… praděda její tatínek taky skladoval všechno co šlo, a pak nepoužil - ale tam se to vymluvilo že zažil dvě války. Evidentně asi ale geny, protože mamka zažila komunismus, války ani ne.
Jen tak k zamyšlení, jak to mají vaši rodiče? ![]()
Tak jim zaplať dovolenou a rekonstrukci, když na to evidentně podle tvého popisu nemají, ne? Navíc je to jejich bydlení a oni se tam nejspíš takhle cítí dobře.
Tak jim finančně přispěj, pokud je to opravdu o penězích. Navíc, ne každý je v jejich věku tak aktivní, a proto se nechtějí vrhat do nějaké rekonstrukce. Každopádně přece i vy můžete přidat ruku k dílu ne? Pomoct s malováním nebo s nějakými drobnými úpravami.
Jinak pokud zmiňuješ geny, tak bacha ať v jejich věku nebudeš stejná
ale víš co je stejně hlavní? Abys byla spokojena
oni třeba jsou spokojeni tak jak žijí ![]()
Naši nemají tolik starý barák. Otec ho začal stavit v 94 roce. My to máme obráceně. Otec furt cosi vymýšlí. Hlavně okolo domu. Teď dodělal pergolu/nástřešek v lednu na dřevo na zahradě. To je velké, 100 m2. Tam by vlezl byt výjminek. Pak chce předělávat plot. Furt cosi. Fasádu si dělal novou asi 4-5 let zpět. Umí dělat fasády. Už jsme mu říkali, ať toho skoro v 70 nechá. Ještě jezdí pomáhat na barák tchyni, když je něco třeba. On se tak udržuje vitální, že furt cosi kutí. Je v důchodu a stále chodí do práce, kde dělal, když ho zavolají (zedník a na bagr).
Doma mají svůj byt 2+kk zařízený celkem moderně. Úměrně věku. Můj chlap jim tam průběžně vymaluje. Horní byt v domě obývá dcera. Nebo my se sestrou a naše rodiny, když tam dojedeme na víkend. Ten jsme nějak inovovaly společně se sestrou. Než se tam stěhovala do školy naše dcera dva roky zpět. Poslední upráva v horním bytě byla minulou sobotu. Kdy jsme tam vezli sedačku. Hodně veliká. Když se tam všichni sejdeme. Hodí se veliká. Poslední byt pod střechou je neobydlený zatím.
Mamka je nemocná. Necestuje. Jen lázně. Otec cestuje s kamarády. Třeba k moři nebo na festivaly., hlavně za sportem.
Tak jim to zaplaťte anebo sami upravte. Nám děti udělaly nové podlahy, koupili novou skříň a vymalování dum, když jsme byli na dovolené. Letos prý se nám pustí do koupelny.
Tak ono bude taky záležet na věku. Mi prarodiče už dávno nežijí, mým rodičům je bez pár let 80. Bude záležet nejen na životním stylu, ale taky zdravotním stavu.
Rekonstrukci kuchyň, koupelna, podlahy si udělali dvacet let zpátky, když jsme se odstěhovali jako děti z domu.
Mají zařízeno vkusně. Je to jejich domov, taky by se mi nelíbilo, aby mi někdo organizoval, jak budu bydlet. Řekla bych že jsou aktivní, mají svůj okruh známých, koníčky, každý rok jedou na dovolenou, už to nejsou sice poznavacky, ale co jim zdraví dovolí.
Nám je 50 zhruba. V létě jsme koupili poslední barák, kde pokud vše půjde dle plánu dožijeme. Jako na sedačce 30 let sedět nebudu, ale zase kupovat v 70 kuchyni jen proto, že je ošuntělá se mi asi už chytí nebude.
Jinak naši dělali takové ty velké věci - novou střechu, nové topení, nový bazén, atd… těsně před důchodem, aby pak měli už klid. Jinak věci mění dle potřeby. Spíš z pohledu funkčnosti.
Ale oni hodně cestují, atd… A barák jinak mají moc hezky. Ale raději si teď koupili elektrokolo a nové auto, ať mohou jezdit stále na výlety ![]()
Příspěvek upraven 15.02.26 v 12:48
Moji rodiče pořád něco podnikají a hlavně kolem domu pořád něco vylepšují. Maji to udělané krásně, moderně, prakticky, nic tam není starší než 10 let. Na dovolené teda moc nejezdi, spíš různé prodloužené víkendy po Česku, ale je vic bavi ta práce kolem baráku, než cestování. Ale treba přítelův táta bydlí v baráku, co je 50 let starý a nikdy tam nic nerekonstruoval. Jenže žije sám a jemu to staci no, zas rád jezdi treba na motorce, neco kuti v garáži, tak nepotrebuje moderní interiér.
Přesně, záleží hodně na věku. Mým rodičům je okolo 70 let a zdravotní nějaké mají (né závažné) a především ač důchodoví tak chodí oba do práce. Co se týče rekonstrukcí, jsou také velmi aktivní, mají také tendenci majetek, který mají, udržovat v dobrém stavu či ho vylepšit. Se sportem je to samozřejmě horší, ale objektivně nemají moc času a také mají ty zdravotní problémy. Cestování je už netankuje takové to vzdálené a dobrodružné, ale na klidnou dovolenou rádi zajedou.
V listopadu se musela koupit nová pračka. To se otec rozhodnul, že chtějí i sušičku. Tak týden po pračce jel pro sušičku. Když jsme jim ji se sestrou chtěly koupit. Ne. Oni nepotřebují. Dva roky zpět objevil kouzlo myčky. Jak mu svítily radostí oči. To nikdy nezapomenu. Ani mu nevadí, že myčka je v tom horním bytě, který obývá naše dcera. Přenáší nádobí na mytí. Dole na ni nemají místo. Tam je malá kuchyň. Žijí v nejnižším bytě, kde nejsou schody. Oni se tak nějak modernizují průběžně a různě sami. Postupně něco objevují. Něco je, protože to vidí u nás a sestry.
Teda můžu říct, že úplně nevidím důvod vše během života vyměnit, vždy, když přijdu ke svým tetám strýcům, vidím tam kus svého dětství. Zařízení není nové, mají uklizeno a musím říct, že je to moc fajn…
My jsme kupovali byt 12 let zpátky, udělali jsme novou kuchyň ( stará byla nepraktická) a dva roky zpátky koupelnu.
Uvidíme kam a jestli se budeme stěhovat až mladej výleti z hnízda, podle toho bude rekonstrukce, bude nám tak kolem šedesátky, ideálně ještě dokud bude chuť a síly před důchodem.
Nemám ambice x krát za život předělávat celý byt.
Je úplně jedno, jak to mají mí rodiče. Respektuju je a respektuju, že žijí přesně tak, jak chtějí. Nevidím důvod jim kecat do života a nutit je ho prožívat podle mých představ. Třeba jim je mezi těmi věcmi dobře, jsou to jejich vzpomínky a jejich život. Můžeš jim nabídnout pomoc, uklidit, vymalovat, pomoc koupit nábytek nebo spotřebiče, ale pořád je potřeba respektovat, že oni mají právo veta.
@Katalpaz ono ten posun od sedmdesátky k té osmdesátce už je poměrně znát..
Mi táhne na padesát a taky to není, jako když mi bylo třicet
i když mentálně se tak necítím. Teď jsem chystala smlouvu a pan ročník 1998, proběhlo mi hlavou, ty kráso, to jsem měla už dávno po maturitě 🙉
Záleží kolik jim je a hlavně jaký mají životní styl. Moje mamka je už 95 letá paní a i když byla mladší, tak to byla hrozná „konzerva“. Jednou něco měla a dokud to fungovalo, tak to prostě bylo a nesmělo se to vyhodit a koupit nové. A o mně si myslí, že jsem rozhazovačná, protože koupím nové židle, přesto se na těch starých už nedalo pořádně sedět, jak byly rozviklané. Dokud jezdila na chatu, tak se tam nesmělo nic udělat, vyměnit, takže s pořádnou rekonstrukcí jsme začali až když už tam přestala jezdit. Já jsem asi ve věku tvých rodičů, jako spořívá jsem, zbytečně nerozhazuji, ale zase že bych si nic nedopřála, to ne. Když něco doslouží, koupím nové, ale třeba myčku a sušičku nechci, to je pro mě zbytečnost, to je pro větší rodinu. A ráda si dopřeji taková ta drobná potěšení jako kávu v kavárně, divadlo, výstavu, koncert, nějaký zájezd, dokud mě to baví a mám na to finance. Až to nepůjde, tak se budu muset zařídit zase jinak😀
Ano, moji prarodiče (věk tvých rodičů) se teď pustili do větších úprav na baráku, ale prodali nějaké majetky, tak to se to pak upravuje rychle, když jsou peníze, a už asi počítají, že s tím tam dožijí. Ještě nějaké plány asi mají, ale uvidíme. Děda v tomto byl tedy aktivní vždy, pořád něco vymýšlel a opravoval. Na dovolenou letecky jezdí taky, na to by se z mého pohledu měli spíš už vyprdnout a jet místo toho do lázní. K tvému dotazu, určitě záleží na penězích a kondici a na nějakém jejich nastavení (už to tu tak doklepeme a do ničeho se pouštět nebudeme).