Bydlení babiček a dědečků, jak to mají vaši rodiče?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12883
15.2.26 16:20

Na jednu stranu absolutně nechápu hodnocení toho, jak starou mají rodiče kuchyň, to je asi úplně poslední věc na světě, co bych řešila (pokud by je nějak zdravotně neohrožovala).

Na druhou stranu úplně stejně tak nechápu příspěvky o tom, jak mají děti rodičům platit novou kuchyň a provádět rekonstrukce. Jako by snad mladí s malými dětmi a hypo měli málo výdajů a moc času :D

Obecně mi to přijde jako diskuze pro lidi, kteří roupama neví coby, z obou stran :mrgreen:

Příspěvek upraven 15.02.26 v 18:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1389
15.2.26 16:27
@Aspera píše: Více

Já mám do penze ještě poměrně daleko, ale tohle je přesně to, na co se těším. O dovolené nestojím ani teď. Pokud se důchodu dožiju, těším se na to, že právě budu moct dřepět jen doma, nebudu muset nic řešit, nikam jezdit - jen procházky po okolí a nákupy, max. si najdu nějaký „introvertní“ koníček, třeba čtení nebo nějaký kurz s pár lidma. Pro mě to bude maximální pohoda.
Ke štěstí mi bude stačit a vlastně stačí už teď, že to okolí respektuje a nechce mi ukazovat „správnou cestu“.
Moji rodiče jsou podobní - mají rádi svůj klid a svou zajetou rutinu. Jedou maximálně na chatu nebo jdou na procházku. Rekonstrukce ničeho nedělají, nové věci kupují jen, když se ty staré rozbijou. Na dovolenou by taky nejeli. Nevidím v tom ovšem nic negativního.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76638
15.2.26 16:32
@deniiina píše: Více

tak hotel se dá určitě v jejich destinaci najít i jiný, bez schodů, ale zase - kdyby to nezvládli, tak by tam neletěli, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4637
15.2.26 16:34
@inkakřivák píše: Více

Pro všechny : nechtějí a jsou naštvaní, pak jsou rádi, ale my to necháváme být, je to zbytečné. Nevadí nám to, problém není, jediné co, tak jsem si akorát uvědomila, že nechci být jako oni. Ale to stejně neovlivním, tak nic :)

Asi ten šok, že moji rodiče stárnou. To se prostě stává, já si zvyknu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1822
15.2.26 16:34

Jsou lidi, kteří žijí pořád v tom jednom stejném. Jsou tak zvyklí. Možná to berou jako rozhazování peněz, koupit si nový nábytek, dát si udělat nové podlahy. A tak to prezentují jako skromnost. Ono to není až tak o věku. Jde i o povahu. Může být osmdesátiletý člověk, který si udělá radost a koupí si novou televizi a padesátiletý, který bude radši sedět na rozviklané židli, dokud se pod ním nerozlomí, než aby vydal peníze za novou. Je těžké koukat se na blízké příbuzné, kteří si nedají říct, aby si bydlení trochu vylepšili. Je těžké nabízet jim pomoc při úklidu, když žijí tak trochu ve skladišti a ta nabízená pomoc je pořád odmítaná. Každý máme ty svoje limity a představy o bydlení někde jinde. Najít společnou řeč je někdy hodně těžké. Když je aspoň v té domácnosti odpovídající pořádek, dá se to. Pokud ale někdo ten starý nábytek ještě,,doladí" skladováním nepotřebných nefunkčních věcí a jiným nepořádkem, je těžké k tomu mlčet. Snadno se řekne, ty v tom nebydlíš, co ti je do toho. Jde o blízkého člověka a i když víme, že nemáme právo mu do toho zasahovat, není snadné se na to dívat. Zda budou potomci stejní, to je otázka. Záleží na tom, jak ty své předchozí životní zkušenosti budou umět uplatnit a využít…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
811
15.2.26 16:36

U nás v rodině je tohle klasika snad celý můj život, takže i v době, kdy byli všichni o dost mladší..
No, těžko říct, jak to jednou budeme mít my. Ono asi s věkem u hodně lidí přichází to, že nechtějí větší změny..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.2.26 16:44

Tak nekdy ti starsi lidi tak uvazuji. Ze to uz neni treba, ze to staci. Rodice taky nemeli penize na rekonstrukci. Nakonec velky byt z meho detstvi prodali, koupili mensi, neco si pujcili, krasne si maly bytecek zrekonstruovali s tim, ze to maji uz ‚na doziti‘. A rok na tatka umrel, a mamka nakonec byt prodala a sla bliz k nam…
Clovek samozrejme nevi, co bude, ale tak asi prave proto ta starsi generace takto uvazuje, ze to nema na stare roky cenu a tak.

• Citovat
  • Upravit
15234
15.2.26 16:54

@Niemeyer Moji i manželovo rodiče, věk plus mínus 70 jsou aktivní, domácnosti mají moderní, všichni řídí auto, létají na dovolené do zahraničí. Tchyně a můj otec dokonce ještě částečně pracujì. Já bych řekla, že dnešní lidé 60-80 let už má jiný životní styl než měli lidé v tomto věku před třiceti lety. Necítí se jako starci nad hrobem, umí žít. Tvoji jsou holt výjimka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76638
15.2.26 17:07
@Agnes86 píše: Více

a jelikož důchod je max 60 % platu, tak na to také nemají peníze, a hlavně jsou unaveni na to vymýšlet a realizovat nějaké změny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3117
15.2.26 17:15

@stinga a druhou stranu část důchodců pracuje i v důchodu.
Nebo já mám v rodině všechny důchodce co i v důchodu měli nějakou formu dalšího příjmu. Naši jsou v důchodu čerstvě a pracuji k tomu oba. Nechtějí být čistě pouze doma ( jinak jsou velmi akční celkově ).
A to se bavím i o mých prarodičích co jsou 20 let po smrti. Ne proto že museli, ale chtěli. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6221
15.2.26 17:17
@Niemeyer píše: Více

Tak prostě taková nebuď. Já jsem taky jiná, než mamka v tomto a vím, že budu. Našim jsem do toho nikdy nekecala. Oni nám také neříkají co si máme doma udělat.
Mamky manžel říká, že to stejně prodáme, tak tam nebude už nic dělat.
Mamka jezdí sama různě, loni s kamarádkou u moře. Kdyby nebyl „táta“, tak to tam prodá a klidně procestuje :srdce: :mrgreen:
Tchánovci stále doma vše mění, abychom to práve jednou prodali lépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1389
15.2.26 17:27
@Pe.M.1 píše: Více

Třeba je ten blízký člověk prostě takhle v pohodě a spokojený. To je hlavní, ne? Když tím nikoho neobtěžuje… Čím jsem starší, tím víc oceňuju, když se mi nikdo nesnaží vykládat, jak „to mám dělat jinak“.
Ovšem je fakt, že to nebude jen věkem, je to i povaha. A tu člověk už vůbec nezmění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76638
15.2.26 17:34
@Snopy123 píše: Více

tak moje mamka také částečně pořád pracuje, ale taťka ne, ten byl unavený už roky před důchodem, často marodil a v podstatě „stříhal metr“, kdy už půjde do důchodu,
kdysi měl plán, že půjde do předčasného důchodu v 58, pak prodloužili ten věk do důchodu, tak šel v 64 - a ani den navíc, fyzická práce v 3směnném provozu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1160
15.2.26 17:47
@stinga píše: Více

Jasně že dal, oni jen nechtějí do „nového prostředí“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1160
15.2.26 17:49
@inkakřivák píše: Více

Už jsem to tu psala, letadlo jednomu z nich nedělá dobře a když jsou pryč, představuje to ještě další komplikace, ale to nebudu rozebírat, to se sem nehodí. Oni to ví, že by se na to už měli vykašlat, no už jezdí na poslední dovolenou k moři 3 roky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný