Bydlení babiček a dědečků, jak to mají vaši rodiče?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
16.2.26 09:45

@Krákora997 prosimtě tak dlouho tu Lidl a IKEA ani nejsou 🫣 😂 Lidl přišel max 20let zpět, předtím tu slavnostně otevírali plusy a Penny, Tesco…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.2.26 09:53
@Anonymní píše: Více

IKEA je tu 30 let, Lidl 23 let.

• Citovat
  • Upravit
6626
16.2.26 10:42

Děvčata, až vás zase popadne zápal pindat rodičům do života a organizovat jim život, tak si vzpomeňte, jak jste byly nadšený z nevyžádaných rad, jak si zařídit byt, jak pečovat o děti nebo jak vařit.
Jakmile se tady objeví diskuze, že maminka, tchán nebo tchýně dávají nevyžádaný rady, tak se můžete všechny zvencnout, že si to nesmí dovolit, ale směrem k rodičům vám to najednou přijde v pořádku? Tomu se říká dvojí metr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24291
16.2.26 10:45

Víš co ono to totiž vůbec není důležité. Každý si žije jak uzná za vhodné. Rekonstrukce jsou drahé a náročné. Nedivím se, že se jim do toho nechce :mrgreen: my děláme druhou a vlastně asi pak doufám, že si to uděláme nadčasové a vydrží nám to. Prostě je to takové vyhazování peněz. A to mám ráda pěkné věci. Jenže jednou bych ráda ty peníze cpala spíš do zážitků, společných setkání s rodinou než do baráku. Prostě fakt ne. Nebo raději za ušetřené peníze pomůžeme dětem k bydlení. Teď máme k rekonstrukci opravdu starý dům a já si ty staré poklady, které fakt stojí za to, moc ráda nechávám. Těším se až budu mít masivní původní kredenc nově natřenou. Je to víc než nějaká IKEA. A to teď mám vše doma na míru, ale po deseti letech vidím jak jsou ty nové materiály nekvalitní. Prostě když to půjde, tak už jedině dřevo, které vydrží desítky let. Stačí prostě jen udělat renovaci.

Jinak naši mají vše taky původní. Víc si začínají užívat až teď, když se blíží k důchodu. Letadlem se bojí lítat, tak nelétají. Platy na dnešní dobu zas tak moc vysoké nemají, takže těch možností někam vyjet není tolik. A udělat rekonstrukci za půl milionu asi taky není na pořadu dne. Tchanovci si na nové věci potrpí, krásně se oblékají a pod. Jako vždy se mi to právě u nich líbilo. Ale když teď vidím do hloubky těch vztahů, tak je to jen pozlátko. Jinak mají ten život mizerný. Škaredé vtahy v rodině a pod. Prostě toto nechci. Takže teď utíkáme z toho hezkého bydlení do skromného. A věřím, že ten život bude vlastně o moc hezčí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24291
16.2.26 10:45
@Janli píše: Více

To je úplná pravda :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24291
16.2.26 10:48
@Natelka píše: Více

Kolik rekonstrukcí jsi udělala? Mají dva miliony na rekonstrukci? Kde budou bydlet, když poběží rekonstrukce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30316
16.2.26 10:49
@884135 píše: Více
Četla, pletla a starala se o zahrádku, ale teď jí k ničemu podobnému nedostanu. Číst ji nebaví, plést také ne a na zahradu se vymlouvá, že už nemá sílu. A já s dvěma puberťákama zase nemám sílu nutit do aktivit ještě dva dospělé.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24291
16.2.26 10:50
@rmot píše: Více

Vždyť to už tu je :lol: já si myslela jak ušetříme za rekonstrukci v retro stylu a ono to jde teď hrozně do módy :D takže vůbec :mrgreen: kredenc mám nachystanou k renovaci a z dvě stě let starého stolu bude skvělý kuchyňský ostrůvek :mrgreen: kuchyň od truhláře se mi po deseti letech intenzivního vaření rozpadá :zed: prostě není nad masiv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30316
16.2.26 10:51
@kyslík píše: Více

Jenže nesmíš si k tomu stěžovat, že jen sedíš doma, nebaví tě to, ale pak zahodit všechny příležitosti, když jsi mohla někam vyrazit. Mamka nadává, že taťka jen sleduje seriály a sama dělá úplně to samé, ale to je v pořádku. Já to beru, že si můžou dělat co chtějí, ale tak ať jsou v tom aspoň spokojení a nestěžují si.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.2.26 10:52
@Aspera píše: Více

Napadlo tě, že na to nevidí a maskuje to tím, že ji to nebaví? To je totiž dost častý.

• Citovat
  • Upravit
7719
16.2.26 10:54

Mojí mamce není ani 60. Technologie ovládá, má liberální názory, hodně čte, maluje atd. Ale žádné větší výlety, dovolené, nic. My jsme teda nikdy moc nikam nejezdily ani když jsem byla malá, protože otec nefungoval a nebylo moc peněz. A má teda hodně fyzicky náročnou práci. Ale já už skoro 6 let bydlím na druhém konci ČR a ještě tady nebyla, protože má zvířata, která nemá kdo hlídat. S tou rekonstrukcí to samé. Byt kde jsme žily cca od mých 12 prodala krátce po smrti svých rodičů (ten už byl teda v hodně špatném stavu) a šla bydlet do jejich bytu. Ten je sice větší a v lepším stavu, ale pořád je to původní panelák ze začátku 70. let. Přitom peníze na reko by z prodeje toho předchozího bytu měla. Nějakou část dala mně, ale já je nikde neutrácím a několikrát jsem se jí ptala, jestli je teda nechce radši na tu rekonstrukci a prý že ne. Je tam třeba pořád ještě to umakartové jádro, nedávno jsem na to hodila řeč a prý že to není plesnivé a jí to tak vyhovuje, nechce „bourat“ koupelnu. Teď jsme se bavily s kamarádkou, ona teda není Češka takže maminku má v zahraničí taky daleko a prý to samé, ta má dokonce celý barák, ale prý jí to padá na hlavu a dělat s tím nic nechce. U těch starších žen, co nemají manžela, přítele nebo známé (i případ mojí mamky) je to prostě složitější, zvlášť když my potomci bydlíme daleko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24291
16.2.26 10:55

Nakonec si beru příklad ze svých prarodičů. Doma si to trochu před několika lety předělali. Nemají to moderní, ale vlastně je to tam hezké. Uklizeno mají. Kupují si dekorace, které jim udělají radost. Nebo milují kytky, tak si sem tam nějakou koupí. Nebo třeba sbírají takové ty vánoční dekorační plyšáky a pořád je to vkusné. Oblečení už moc neřeší. Ale drží rodinu pohromadě. Párkrát ročně za ušetřené peníze odletí na dovolenou. Za mě mají krásný život. Barák starý. Rekonstrukci by si zasloužil, ale tím, že se o něj hezky starají, tak to není třeba. Hlavně nejsou sami. Mají kolem sebe rodinu a to je nejdůležitější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1823
16.2.26 11:01
@Janli píše: Více

To je sice fakt. Ale v mém případě…kdy jsem si našetřila, sehnala řemeslníka nebo tu věc hotovou, vyrobenou, poslouchat…tohle udělej tak a tohleto tak…jsem měla odpověď..
Já si to udělám po svém. Byla jsem mladá, měla jsem svoje představy a ty řeči…to jádro je dobrý, lino neměnit, nechat starou sektorku…tehdy to nebylo tak drahý…oni to nechali…teď to stojí majlant a už na to nejsou síly, a litovali ještě, když byli dva…
V případě starého rodiče, který svou domácnost evidentně roky nezvládá a je to tam čím dál horší, je nabídka pomocí namístě. Přijít tam doktor, je to na zvážení, jestli s tím něco neudělat. Určitě je netaktní říct na plnou pusu, máš tady svinčík. Ten senior to uznává. Ale dělat s tím nic nechce, protože to dá práci a protože on tu už dlouho nebude a potom ať se to vyhází. Je to na dětech, které se na to vykašlaly, jak žije, a nechaly ho dožít se facto ve skladišti. Za mě tu debatu končím, protože tady je škoda slov. Aspoň ohledně situace v naší rodině.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24291
16.2.26 11:21
@Pe.M.1 píše: Více

Tak je jasné, že když třeba přijde nemoc rodičů, tak je jim třeba s úklidem, úpravou domácnosti pomoci. Naši takto chodili uklízet k babičce, když měla těžkou demenci a už to prostě nezvládla. Ale předtím než byla tak špatná, tak je prostě do bytu nepustila a bylo to opravdu hrozné v čem žila. A to to byla žena, která měla ráda krásné věci. Vždy měla uklizeno. Stačilo, aby umřel děda a rozjela se naplno deprese a demence. A z krásného bytu a krásné babičky nezbylo nic. Tohle jsou zase jiné situace. My chtěli třeba pomoci manželově babičce s rekonstrukcí jejího bytu. To už je x let zpět. Nechtěla, peníze by na to měla. Pomohli by jsme jí to udělat. Šlo hlavně o topení. Tchanovci nechtěli taky. Takže byt je studený a nejde vytopit. Ale prostě to bylo jejich rozhodnutí a my s tím nic nemůžeme udělat. Zase je to její rozhodnutí a tak tam má prostě zimu a my s tím nic neuděláme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
331
16.2.26 11:27
@Anonymní píše: Více

Zaprvé proc anonym? Zadruhe, ikea je v ČR dele nez ja jsem na světě 😘

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...