Bydlení babiček a dědečků, jak to mají vaši rodiče?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6233
15.2.26 18:28
@rmot píše: Více

Ano. Máme okna z jedné strany do ulice a další do vnitrobloku.
Oni poznají, že je to volné. Dávám tam x let vše možné. I třeba staré žárovky na stromek jsem dávala s nálepkou FUNKČNÍ.
Dávám vše od autíček, šperků, hodinek po boty, elektro i jídlo..
Už to za ty roky dost lidí ví. Jednou jsem myla okna a přišla ke mě paní, že toužila poznat toho, kdo to tam dává. Říkala, že má od nás tolik věcí.
Párkrát jsem zahlédla, jak si tam opravdu někdo vybírá. Měla jsem radost, že někdo nevezme vše a neuteče. Také máme v ulici školu. Takže ve všední dny dávám něco pro děti, co doma nepotřebujeme a nechci skladovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12884
15.2.26 18:29

Jasně, pokud by to dostoupilo úrovně mentální nemoci, tak je na čase to řešit, ale pokud jde o vitrínku se starýma skleničkama apod, tak fakt není důvod do toho rodičům nebo komukoliv kecat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76817
15.2.26 18:32
@Liberalissima píše: Více

přesně, rodiče k tomu mají zřejmě citový vztah, moji mají tu vitrinku se skleničkami už hodně zredukovanou, také mají druhý obývák od svatby, a mají tam skleničky, co dostali jako svatební dar od otcova bratrance, který už nežije, ani jeho manželka ne - tak to mají jako jedinou památku na ně, kromě fotek teda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9032
15.2.26 18:33

K těm vystaveným skleničkám. Naši to měli od nastěhování dlouhá léta v baráku v horním, větším bytě. Když se začlo patro předělávat. Tak naší byli první, kdo řekl, že to vyvezeme na sběrák. Nechali si tam v jedné malé vitríně pár ručně malovaných sklenic a hrnky. Ale je toho minimum. Dřív to bylo přes celou dlouhou stěnu obýváku. Už řekli, že se o to odmítají starat a chodit kolem toho. Vyhodit. My jsme to teda skládali hezky do beden, aby se nic nerozbilo. Kdyby někdo chtěl, tak si mohl na sběrném vzít. Co se mu líbilo.
Našim se líbí jednoduchý, minimalistický nábytek, jak to je teď. Ne ty obří stěny. Ve svém obýváku chtěli jen sedačku, křeslo, konferenční stolek, televizi na stěnu. Nic víc. Co nejvíc jednoduše. Geberity otec předělal asi 10-12 let zpět. Ale on to má jednodušší, že veškerou zednickou, obkladačskou práci si udělá sám. Na další řemesla má kamarády (vodaře, elektrikáře, truhláře atd.). V tom je to pro něj vše jednodušší. Když se rozhodne pro inovaci. On jim, oni zas jemu. Jediné co jsme mu rozmluvili, když chtěl sáhnout na parkety, že je předělá na jinou podlahu. Sám je kdysi dělal. Jsou furt hezké. Ani přelakovat není třeba. Parkety nás přežijí možná všechny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1826
15.2.26 18:36
@kyslík píše: Více

Jo, pokud člověk žije v bytě, kde předtím žilo dalších x lidí už pouze sám, je to opravdu jen jeho věc. Jestli schovává rozbité a neúčelné věci /televizí, která už dávno nejde, byla nahrazena novou a je na vyhození, staré noviny, roztrhané tašky, uschlé kytky v květináčích, věci vyřazené od příbuzenstva, nefunkční pračku, rozbité kvetnicky, zavařovací sklenice, když nemá co zavařovat ani nebude, protože na to nevidí, jestliže má v bytě všechny skříně a skříňky plné a už to skladuje na zemi a v koutech, tak už to je přes čáru../ Jenom kdyby tam musel nedejpánbůh někdy doktor, kde je ta hranice mezi… náš rodič je svéprávný jedinec a my se stydíme, že takhle žije a my se na to koukáme? Jestli má někdo starý sekretář s broušeným sklem, jeho věc. Ale jestli v tom sekretáři skladuje rozbité nepotřebnosti, které by každý soudný člověk označil klumpy na vyhození, je to věc druhá. Proti starému funkčnímu nábytku se srovnánymi používanými věcmi uvnitř nic nemám, proti veteši mám teda hodně. Například…ten děravý hrnec by se někdy mohl spravit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80119
15.2.26 18:45
@Niemeyer píše: Více

No tak nechtějí, nech je žít, jak se jim líbí. Oni ti taky neříkají, jak máš žít. Jsou dost stáří na to, aby věděli, co chtějí. My taky nevyhazujeme věci jen proto, že jdou staré. Jen tehdy, když jsou zničené. Nechceme cpat peníze do věcí, raději si je užijeme jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80119
15.2.26 18:47

@Pe.M.1 Ale ani tak nemáš právo mu ten rozbitý hrnec vyhodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.2.26 18:53

Tak prarodiče mají taky byt z 80. let. A je to pořád hezký, překvapivě minimalistický nábytek :lol: taky nevydím důvod vyhazovat funkční věci :nevim: akorát koupelna „nová“ cca 2005 :D ale teď přemlouváme, ať si předělají vanu na sprchu. Stejně se sprchují a už se tam velmi problematicky dostávají (85 let). Některým tady se lehce řekne -neřeš to-, ale reálně hrozí, že se milovaní lidé přestanou koupat, než aby nechali vyměnit vanu :roll:…překvapuje mne, kolik lidí tady má problém s penězi 8o za co vaši prarodoče tak utrácejí? Ten náš má pevné výdaje 10k, důchod něco přes 20 a našetří dost :andel:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.2.26 18:59

Já mám oba rodiče přes šedesát, oba poměrně aktivní na to, jak jim „slouží zdraví“. Barák pořád opravují, vylepšují, byt v něm mají čtyři roky zpátky celý zrekonstruovaný. Věci hromadí tak nějak úměrně. Táta teda propadl aliexpressu a pořád tam něco objednává a nemůžu mu to vymluvit (obdoba tržnic v devadesátkách :nevim: ). Dělají menší výlety, na dovolené byli párkrát (ted to kvůli vážné nemoci mámy nejde). Vlastně dobrý.

• Citovat
  • Upravit
1826
15.2.26 19:12
@inkakřivák píše: Více

Ano…nemám…ani po pěti letech…to já vím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
128
15.2.26 19:21
@Niemeyer píše: Více

Mě to asi přijde běžné. Jsem zvyklá, že starší generace to tak prostě má. V podstatě vyměňují věci, které jsou potřeba vyměnit tj lednice, baterie, koberec… Naši prarodiče mají asi patnáct let starou kuchyň na míru a jo už je ošklivá. Nový je asi jen koberec, gauč a lednice…
Moje máma má taky být z doby kdy ještě žila s tátou. Naopak táta s přítelkyní pořád bydlení vylepšují. On to měl vždycky rád. Pořád vymyslel jak by se dalo něco předělat.
No a já? My jsme udělali dvě zásadní rekonskce a zatím nemáme chuť se pouštět do nějakých větších akcí. Protože když už bych něco začla dělat, tak pořádně a ve větším. Třeba celý obývák nový. :nevim:
No a s tou druhou volenou, vždyť je můžete někam poslat a nechat být vymalovat. My to kdysi taky tak udělali. Babička s dědou jeli k příbuzným a my jim vymalovali a uklidili obývák. Babička o tom tenkrát mluvila dlouho ale nic s tím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8106
15.2.26 19:58
@nikitice píše: Více

To mi připomnělo vtip, jak si dva kamarádi volají:

• Ahoj, dáme kolu s rumem? Mám rum, ale nemám kolu.
  • Ok, vyrážím k tobě, kolu koupím po cestě, zatím dej chladit rum :-)

Po chvíli další hovor:

• Ahoj, už jsi na cestě?
  • Jo, vezu kolu.
  • No já dal ten rum chladit za okno. A víš jak bydlím v přízemí?
  • Chápu, koupím i rum.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6233
15.2.26 20:16

Nedávno jsem tam dala 2 balíčky roušek a jedno balení obálek a slyším za oknem paní „tam má jen samé roušky“. Přišlo mi to vtipné :mrgreen: Skoro jsem se zastyděla, že jsem dala jen roušky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76817
15.2.26 20:25
@nikitice píše: Více

příště aspoň čokoládu k rouškám :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.2.26 20:26

@Venetia to se může stát komukoliv, takhle se nedá přemýšlet…naší létají s naší dcerou, taťka teď oslavil 70, mamka bude mít 67…jsou aktivní, taťka chodí občas i ještě do práce…dům rekonstruují, mamka říká, že ho zhodnocují k prodeji, vždy jim pomůžeme a oni zase nám často s dětmi…finančně jsou na tom úplně v pohodě…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný