Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Niemeyer však za komunistu taky nic nebylo, každej bral, kradl a hromadil co šlo. Aby to pak mohl prodat nebo vyměnit. Jen pár pomatencu se snaží tvrdit, že všechno bylo, všeho bylo dostatek a ve všem jsme byli soběstační.
Jinak pokud celý život neměli peníze, tak jim ten životní styl už zůstal no.
@Niemeyer píše: Více
Miluju tyhle příspěvky, detailní audit života rodičů, jejich bytu, návyků, financí, psychiky… a na konci nula vlastního kroku 😄 Že mají kuchyň starou? No a kolik jsi přispěla na novou? Nabídla ses, že to zařídíš? Oběhneš řemeslníky, vybereš, zaplatíš zálohu, pohlídáš realizaci? Nikdy nejeli na dovolenou?
Tak jim ji kup. Klidně prodloužený víkend. Daruj zážitek místo hodnocení.
Odmítnou? Fajn, znamená to, že o to nestojí. Ne že jsou “zaseklí ve stáří”.
Oni se chovají jako 80+? Možná ne. Možná se chovají jako lidi, kteří už nic nikomu dokazovat nepotřebují a jsou spokojení ve známém prostředí. Ne každý chce do smrti rekonstruovat, stěhovat se a optimalizovat interiér podle Instagramu.
A to hromadění? Není to nutně nízká gramotnost ani trauma z války. Je to prostě jiná generace, jistota ve věcech, ne v zážitcích. Ty máš opačné nastavení. To je celé.
Upřímně nejvíc zvláštní na tom není jejich byt a život. Ale že ti vadí, že nežijí tak, jak evidentně chceš ty. Nic není správné ani špatné ![]()
A největší gesto od tebe by nebylo hodnotit, pomlouvat je na sítích veřejně, ale snažit se, aby byli spokojení, podle jejich představ, ne podle tvých. ![]()
Příspěvek upraven 15.02.26 v 13:46
@deniiina píše: Více
Proč by se měli v 70 vyprdnout na létání na dovolenou? Myslíš kvůli zdraví?
Švagr se ženou jezdili na dovolenou Řecka s rodinou jejich syna, dodávkou, v řízení se švagr střídal s jejich synem. Naposledy tak jeli když švagrovi bylo 78. Teď už tedy jezdí do těch lázní, do termalek na Slovensku a v Maďarsku
Když jim to vyhovuje, tak bych to vůbec neřešila. Hlavní je, aby byli spokojení. Mí rodiče žili úplně jinak, velký barák, furt nějaké akce, výlety. Na vnoučata, i když je měli rádi, moc času bohužel neměli, což mě mrzelo, ale aspoň si ten život užili. Taťka před rokem bohužel zemřel. Mamka zůstala v baráku sama.
Tcháni se s tím těžce smiřují, že už se k moři nedostanou. Jednak měl loni v dubnu tchán infarkt, kdy byl na 90% mrtvý. Kdyby nedostal infarkt u obvoďáka, který pak po něm skákal, než přiletěl vrtulník. Během cesty do nemocnice ho několikrát znovu ztratili a znovu nahazovali. Tak už tady není. Letadlo už mu nikdo neposvětí. Ani ho nepojisti, aby mohl takhle cestovat. Ještě před infarktem měl špatné znaménko. Takže se musí slunci vyhýbat. Což nějak u moře nepůjde. Oni byli zvyklí několikrát ročně letět k moři. Teď se musí smířit, že mají prodloužené pobyty v lázních. Musí se víc šetřit. Už mají přes 70.
Zakladatelko, ještě mě jen napadlo k tomuto..„.Ale asi to bude o penězích…naši nikdy nejeli ani na společnou žádnou dovolenou atd.“
Možná blbá otázka, ale opravdu by si rodiče nenasetřili na dovolenou? Předpokládám, že bydlí ve vlastním, celý život pracovali…mi připadá divné, že by na to neměli, ale samozřejmě nevím, jak to měli.
@adresa píše: Více
Ano, létají od cestovky, takže smrtwings a i kratší cesty po Evropě jim už nedělají dobře kvůli zádům, nebo spíš dědovi, jet musí, protože babi chce nutně k moři. A k tomu vždy jedou do hotelu, kde se musí sejít asi 60 schodů na pláž a pak zase nahoru, tohle dá několikrát za den ve vedru zabrat mladýmu člověku, natož důchodcům. No jejich volba
@Niemeyer píše: Více
tak jim nabídneš pomoc? třeba s vymalováním? zkusíte je vytáhnout někam na výlet či dovolenou?
jen mě trochu zaráží, že píšeš, že za to možná mohou „finance“, ty něvíš jak na tom vai jsou? jestli nemají nějaké finanční problémy? ![]()
Neřešila bych, proč? A já se teda přiznám, že mi je 50 a asi už žádnou rekonstrukcí v baráku dělat teda nebudeme. Je poměrně nový (cca 16 let). Postavil ho můj partner, já se přistěhovala do téměř hotového. Zařídili jsme obývák, dětský pokoj, ložnice, ale treba kuchyň uz byla hotová. Je pěkná, i když už spíš nemoderní. Jo, líbila by se mi jiná - ale za prvé na to nemáme peníze, udělat úplně novou kuchyň, za druhé se mi fakt do toho nechce. Když si představím, co je s tím spojeno práce, budu s čistým svědomím vařit klidně do smrti v té stávající kuchyni. ![]()
Celkově nemyslím, že budeme někdy v budoucnu nejak hodně měnit či rekonstruovat dům. Maximálně koupíme nový gauč nebo spotřebič, když se rozbije. Nebo nějaké malé kusy nábytku.
Raději peníze vrazím do zážitků a cestování.
Tak doufám, že až mi bude 70, tak si nebude dcera stěžovat, že máme furt stejnou kuchyň ![]()
Kazd, ma doma to, co mu vyhovuje. Pokud nevyhovuje, můžou to zmenit. Pokud jsou penize, ale neni chut, tak prostě neni. Pokud zmenu chteji, ale nemaji finance, tak jim pomoz
Proc skrz to zakladatelka diskuzi? ![]()
@Niemeyer píše: VíceŘekneme si to za dvacet/třicet let.
Náhodou třeba kuchyňská linka co jsme měli doma u rodičů z r 1970 je super do dneška.
U nás je to podobné jak u Vás. Nic je nebaví, nic je nezajímá, sedí jen u TV a sledují do zblbnutí staré seriály. Zaplatit jim dovolenou nebo něco podobného je zbytečné - nejeli by tam. Zkoušeli jsme mamku vytáhnout s námi aspoň na výlet po okolí, jen sednou s náma do auta a jet. Vždy se na poslední chvíli vymluví, že nemůže. Taťka je invalida, ten nechce nikam, musel by se oblíkat. Změny doma taky nedělají. Na úklid jim momentálně sháním nějakou pomoc, protože já to s dvěma dětma a prací nedávám a oni také ne. Takže asi tak.
@Aspera píše: Více
Měla maminka nějaké záliby, zájmy? Tím nemyslím jen péči o rodinu. Četla, cestovala, kultura, sport, turistika, zajímala se o veřejné dění? Co ji bavilo celý produktivní život? Na to by se snad dalo nějak přiměřeně navázat.
@deniiina proč by neměli jezdit na dovolenou? My jsme teda kolem 70, a jezdíme jak lázně, tak i ty poznavacky a moře, dokud to jen jde.