Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Katy 7 píše:
@Rezii Každé dítě snadno vycítí, že dospělému dochází síly a začne zkoušet hranice. Vždycky, když jsem byla na konci těhotenství, nebo nemocná, tak děti zkoušely.
Být tebou bych teď za dcerkou došla a řekla jí, že jí mám ráda a objala jí. Pak až by se uklidnila, tak bych jí řekla, že čekám, že zítra uvidím zase tu usměvavou holčičku.
Díky, už spí, ale zavolala jsem na ni před tím než usnula, že už jsem zpátky, mám ji ráda a těším se že zítra to bude bez křiku a budeme si zas pěkně číst. Kéž by!
@Rezii píše:
Nejsem si vědoma, že bych to používala často. Ale protože mám těhotenství zároveń rizikové s krvácením, tak občas chtě nechtě musím říct, třeba že jí teď v tomhle období nemůžu nosit nebo dělat letadlo, to už asi párkrát slyšela, no, co jí mám říct když dřív byla zvyklá:( Tak tohle zkusím odbourat, díky za postřeh…
Zkusila bych ji hodne vypravet, jake to bylo, kdyz byla ona casove na miste miminka. Jako treba ze kdyz ona byla jeste v brisku, tak jsi take nemohla tahat zadne tezke veci, ze jsi se bala, aby ji to neublizilo a ze ted musite dat spolecne pozor, aby se neublizilo miminku. Ze hned jak bude z bricha venku, tak ze zase zacnete delat letadlo, apod, proste aby to nebrala, ze miminko ma pozornost, kterou ona nema. At to bere tak, ze mimco ma pozornost uplne stejnou, jakou mela ona.
Tvoje dcera nemůže za to, že ty jsi těhotná, máš depky a nezvládáš ji - přesto bys ji trestáš. Asi se tak chová z nějakého důvodu. Místo přemýšlení nad tím, jak ji potrestat, co hůř - jak ji vsugerovat, že už teď je pro tebe a tvé miminko nebezpečná a ubližuje vám, přemýšlej, proč se tak chová. Doufám, že si nemyslíš, že dítě nevycítí nervozitu matky a nereaguje na ni. Ty máš ataku, ona taky. Ale tebe za ni nikdo netrestá.
@hanka.br. píše:
Tvoje dcera nemůže za to, že ty jsi těhotná, máš depky a nezvládáš ji - přesto bys ji trestáš. Asi se tak chová z nějakého důvodu. Místo přemýšlení nad tím, jak ji potrestat, co hůř - jak ji vsugerovat, že už teď je pro tebe a tvé miminko nebezpečná a ubližuje vám, přemýšlej, proč se tak chová. Doufám, že si nemyslíš, že dítě nevycítí nervozitu matky a nereaguje na ni. Ty máš ataku, ona taky. Ale tebe za ni nikdo netrestá.
Tohle mi přijde trošku silné ale díky za názor. Myslím že jsem si dávala velký pozor abych si na ni své stavy nepřenášela. Ty bys nechala bez povšimnutí, když na tebe hodí těžkou dřevěnou hračku nebo se z trucu vyčůrá na podlahu?
@monrom píše:
@Rezii Reakce dítěte je zcela adekvátní - také vycítí, že se něco bude měnit i když se to ještě nestalo.
Doporučuji trpělivost, netrestat, chválit a vyjadřovat jí lásku. Tresty situace ještě zhoršují.
Vlastní zkušenost.
Já se moc snažím a i to dělám samozřejmě, ale opravdu ji nemůžu chválit a vyjadřovat lásku v okamžiku kdy po mě mrští silou dřevěný vlak který jsem ji poprosila jestli by byla tak hodná a uklidila na své místo. Kdybych měla doma rozmazleneho fracka, řekla bych máš co sis vychovala, ale ona byla vždy zlatíčko…
@Cuddy píše:
Zkusila bych ji hodne vypravet, jake to bylo, kdyz byla ona casove na miste miminka. Jako treba ze kdyz ona byla jeste v brisku, tak jsi take nemohla tahat zadne tezke veci, ze jsi se bala, aby ji to neublizilo a ze ted musite dat spolecne pozor, aby se neublizilo miminku. Ze hned jak bude z bricha venku, tak ze zase zacnete delat letadlo, apod, proste aby to nebrala, ze miminko ma pozornost, kterou ona nema. At to bere tak, ze mimco ma pozornost uplne stejnou, jakou mela ona.
Tohle je skvělý přístup ![]()
@Katy 7 píše:
Tohle je skvělý přístup
To určitě je. Budu se v tomto duchu víc snažit, díky.
@Rezii píše:
Tohle mi přijde trošku silné ale díky za názor. Myslím že jsem si dávala velký pozor abych si na ni své stavy nepřenášela. Ty bys nechala bez povšimnutí, když na tebe hodí těžkou dřevěnou hračku nebo se z trucu vyčůrá na podlahu?
hele dítě cca do pěti let je na maminku navázané a spojené s ní - některé se vzteká když je mami v nepohodě jiné dokonce onemocní - dostane př horečku.. doporučuji něco si o tom přečíst, je to hodně zajímavé
proč na tebe hodila hračku? jen tak? z ničeho nic?
jak víš že se vyčurala z trucu a ne ze stresu?
@jdukolem píše:
hele dítě cca do pěti let je na maminku navázané a spojené s ní - některé se vzteká když je mami v nepohodě jiné dokonce onemocní - dostane př horečku.. doporučuji něco si o tom přečíst, je to hodně zajímavé
proč na tebe hodila hračku? jen tak? z ničeho nic?
jak víš že se vyčurala z trucu a ne ze stresu?
Hodila hračku při běžném úklidu - normálně jsme šly do pokojíku spolu poklidit, začala řvát a válet se vzteky po zemi že uklízet nebude, řekla jsem že by bylo fajn uklidit alespoň vlak, že by o něj mohla třeba i ona sama zakopnout až půjde v noci čurat, tak ho hodila. Podobne se vycurala na zem když trucovala že nepůjde čurat a manžel věděl že by mela- hodně pila a chodí vždy, tak ji řekl ať to aspoň zkusí. V klidu si stáhla gatě a pocurala zem. To já tedy vidím jako truc.
@Rezii mam taky 3,5 letou, mame to ted hodne hodne hodne podobne!
S tim rozdilem, ze nejsem tehotna.
@Rezii píše:
Hodila hračku při běžném úklidu - normálně jsme šly do pokojíku spolu poklidit, začala řvát a válet se vzteky po zemi že uklízet nebude, řekla jsem že by bylo fajn uklidit alespoň vlak, že by o něj mohla třeba i ona sama zakopnout až půjde v noci čurat, tak ho hodila. Podobne se vycurala na zem když trucovala že nepůjde čurat a manžel věděl že by mela- hodně pila a chodí vždy, tak ji řekl ať to aspoň zkusí. V klidu si stáhla gatě a pocurala zem. To já tedy vidím jako truc.
a tvá/ vaše reakce? jak jste to vyřešili?
jinak mě se dnes vztekl podobně sedmiletej cca půl hodiny před obědem že n chce korbáááčikýýýý což jsem mu odmítla dovolit..takže jo vztek dítěte jde na nervy všem i těm netěhotným.. ![]()
Nečetla jsem reakce, ale nesouvisí to se změnou času?
Naše děti (hlavně mladší) si ještě nezvykly… ![]()
I když ta změna času je teprve týden…
![]()
@jdukolem píše:
a tvá/ vaše reakce? jak jste to vyřešili?
jinak mě se dnes vztekl podobně sedmiletej cca půl hodiny před obědem že n chce korbáááčikýýýý což jsem mu odmítla dovolit..takže jo vztek dítěte jde na nervy všem i těm netěhotným..
To bylo v minulých dnech, to byla ještě reakce taková nějaká standardní, drželi jsme se. Hrackou se nehází, takhle se mezi lidmi nejedná, mohu to uklidit za tebe pokud se dneska vztekas ale už nám nezbude čas na dlouhou pohádku atd, obdobně manžel, nechal ji přinést hadr, podílet se na úklidu, najít čisté pyžamo a upozornil, že se krátí čas na večerní příjemnosti a že je to ošklivé jednání. Ale tohle právě nějak nefungovalo. Ale díky moc všem cenných tipů je tu už hodně, zkusím všechny rady.
Mně tohle předváděla pětiletá, začla s tím asi před měsícem. Nejdřív začala zkoušet, dělat naschvály, pak se začala vztekat a nakonec lítostive brečet. Na naší straně se nic nezměnilo, ségru má starší, já těhotná nejsem, vše bylo v zajetých kolejích včetně jejího ukládání ke spánku a setrvání, než usne. Tak jsme ji přestali uspávat, usíná sama a je klid.
Tipuju to na reakci na miminko, byť ještě nenarozené, a jsem si skoro jistá. Minimálně to bude hrát velkou roli.
Jedna z mých holčiček s tím začala poprvé hned, když jsem otěhotněla - jak to vycítila, nevím, ale najednou přišla obrovská závislost na matce. Po porodu se přidalo zlobení typu neumím-nevím, jak se to dělá-nemůžu, všechno musí dělat maminka. To jí nebyly ani 3 roky a sedlo si to tak 3 měsíce po porodu, kdy začala zase normálně fungovat.
U dalšího těhotenství o rok později už byla v pohodě až asi do 8. měsíce, kdy zase začala, opět asi 4 měsíce po porodu se to zklidnilo.
Pro některé dětí je prostě příchod dalšího dítěte do rodiny tak velká zátěž, že reagují takto. Tím spíš, jestli je prvorozená. Tím spíš, že cítí, že tobě není dobře, chováš se jinak, jsi unavená, nemáš náladu.
Ta holčička tě nezlobí záměrně, ona tě prostě jen zrcadlí.
Chce to trpělivost, lásku, a vymazlit. Ujišťovat, že ji máte pořád rádi, namotivovat, jak se spolu budete starat o miminko, a po porodu k tomu taky přistupovat citlivě, neodsouvat ji na druhou kolej, naopak její pozici stále upevňovat a ujišťovat ji (spíš skutky, než slovy), že se vaše láska k ní nezměnila.