Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nemam to ráda. Je tolik peknych jmen a tak nevidim duvod pojmenovavat deti po rodicich. Zvlast když se vsichni pak budou jmenovat Martin/Martina, Radek/Radka… U nas v rodine je to tak u tety a strejdy a uz zavolame zdrobele a nevi na koho to je. Ale tam se tomu tak stalo svatbou, to clovek neovlivní. Ale deti maji pojmenovane jinak.
Znám takovou rodinu a situace, které nastávaly, byly občas až nepříjemné.
Doteď si vzpomínám na situaci, kdy jsem chtěla na základce mluvit se spolužačkou(mobily nebyly) a vysvětlovala jsem, že si přeji tu, se kterou chodím do školy. V domě se nacházely 4 osoby stejného jména.
Fakt jak ve cvokhausu.
@Sany80s no mě se povedl tak slušný trapas, když jsme s manželem spolu začali chodit věděla jsem že rodiče jsou rozvedení a když jsem tam volala večer tak se ozval jménem a mě vůbec nenapadlo že nemluvím s ním ale s budoucím tchánem
![]()
Moje děti mají jména, která jsme společně vybrali. Jsou naše. Stejná jména v rodině jsou pro mě nepraktická a tak trochu „je mi to jedno, tak třeba po mně“.
Měla jsem spolužačku Janu. Její maminka byla taky Jana. Spolužačka dostala podmínečné vyloučení ze školy. Které si samozřejmě doma od pošťačky převzala spolužačka. Tenkrát mi to přišlo fajn. Nicméně z pohledu rodiče bych to ráda věděla. ![]()
Základní funkce jména je rozlišovací
v rodině kde se všichni jmenují stejně, to jaksi nefunguje a jméno nic nerozlišuje
nedělala bych to, není to ani hezké ani praktické
akorát pak ze jmen vznikaj zpatlaniny a krouceniny nebo se začnou dělit na malej a velkej a malej je 30 letej a 100 kilovej a celá rodina ho furt volá "malej.. "…no prostě nesmysl
nedělejte to a projevte trochu kreativity…nikdo nemá 100 dětí aby měl problém vymyslet jméno pro dítě… ![]()
@Borrealis spíš si myslim, že je problém se dohodnout, než vymyslet. ![]()
Ka teď mám třeba favority, ale nevím jak to navleknout, aby taťka souhlasil
![]()
@stinga píše:
tak druhý syn bude Radomír, a mají to vyřešené![]()
![]()
Pochopitelně
až někdo zavolá: „Ráďo“ zvedne se ze židle celej barák ![]()
@kaja555 me to přijde super, ale ja osobně potřebuji, aby to jméno,,souznilo" s dítětem, a potom se trefit ze zrovna tatínkovo jméno bude to nejlepší pro syna, to je docela těžký
na druhou stranu, je možné dat i dvě jména, ze jo. První si vyberes jake chceš a druhe das po rodiči. My dáváme pouze 1 jméno, ale domluvili jsme se ze deti jméno po nas dostanou pri křtu. Takže to tak nejak symbolicky zachovame ![]()
Nevadí mi, pokud se dítě jmenuje po otci nebo matce, třeba matka Petra, Otec Jan, syn Jan a dcera Eliška. Ale jestli jste třeba Michal a Michaela a kluk je Michal a holka bude zase michaela, to je trochu na palici ne? ![]()
Zalezi, zda se to libi vam. Na nazory ostatnich bych nehledela.
Ja osobne to nesnasim, jmenujeme se s brachou stejne jako nasi, brachovo jmeno uz je 3 v rade.
A svoje jmeno nemam rada, i proto, ze se tak jmenuje i matka a od mala to bylo velka x mala. Beru to tak, ze si rodice nedaji praci s vyberem jmena, je to pohodlnost.
![]()
Nelíbí se mi to. Jednak je to takové samolibé, druhak jako by to tomu dítěti ubíralo jeho vlastní identitu a jedinečnost. O nepraktičnosti je tu toho už napsáno spousta. Za mě fakt nikdy.
@Trixia tak ja taky mela problem se s manzelem dohodnou na jmenech, hlavne pro syna (mame kazdy jiny vkus) a stejne se nam podarilo tri jmena vybrat. A opravdu se syn nejmenuje po otci a ani po mne… Takze bych rekla, ze z toho mnozstvi jmen aspon jedno snad vybrat jde. Ale chapu, ze nekdo jmeno po rodičích davat chce. Ale mit ctyri lidi pojmenovane stejne je dle me proste mazec ![]()
U nás je to taky jak ve cvokhausu, samej Jan, jak v mé tak v manželově rodině… tak jsme to utli a syna pojmenovali jinak.