Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
jaký mate názor na když se děti jmenuji po rodičích a je to napr tak, ze otec je Petr a matka Petra, Martin a Martina nebo Radek a Radka?
Je to nas případ, syna jsme pojmenovali po tatínkovi a jsme radi a ted čekáme holčičku a tatínek si ji přeje pojmenovat po mamince, takže budou mít všichni stejně jméno.
Na jednu stranu jsem proti, ale na druhou mi to přijde hezké, ze ta příležitost už asi nebude… ![]()
U nás i v širší rodině je to běžné po mnoha generací, že první dcera se jmenuje po matce a první syn po otci a divné nám to nepřijde. Nejvíc je jméno Jan a Anna, Pavel a Marie.
Mě se to nelíbí
To pak můžeš na všechny volat třeba „Péťo“…zase když už to tak máte u prvního, tak aby se druhé necítilo „odstrčené“ ![]()
My s manželem máme taková jména a je to dost nepraktické, někdo řekne Marťo/Peťo/Raďo..a otočíme se oba. A ještě tak pojmenovat i děti, to už by byl blázinec. Navíc moc nemusím rozlišení malá/velká Peťa, malej/velkej Peťa, atd.
Me osobně to je proti srsti, zvlast u obou dětí, nikdy bych to neudělala, nebyt toho, že se mi pak vážně nelíbí stará Petra, mladá Petra, velká Petra, malá Petra, k čemuž sklouzne vždycky, je tolik krásných jmen, pro me jsou to rodiče bez fantazie
Za mě tedy cvokhaus
Mám známou, která má syna Martina a dceru Martinu a říká: Největší chyba mého života.
Největší problém podle mě je, že by se jmenovaly stejně ty děti.. Hezkého mi na tom nepřipadá tedy nic ![]()
Příspěvek upraven 09.08.17 v 09:02
@kaja555 nelíbí se mě to a taky se tak děti nejmenují. Přijde mě to že si rodiče nedají žádnou práci s výběrem jména, kdyby byl první syn po manželovi tak už by byl 4 v řadě
takže jsme to pěkně přerušili
. navíc pak volat a přijdou buď oba nebo ani jeden
Na tom jsme se dohodli hned že po sobě nedáme, mě se ani to jméno nelíbí takže bych ho nedala ![]()
Z manželovy strany to tak je. Já jsem to odmítla, ale dcera má ženskou formu jeho jména. Nechci mít dítě, co se jmenuje jako tchýně ![]()
Já to nesnáším.
Ano, je to hezké, ale když potom zavoláš Pavle a otočí se tři lidi.. No nevím, podle mě zbytečný zmatek a také se to plete na dopisech atd. ![]()
Je mi to jedno, jak to mají jiní. Mým dětem jsem jména vybrala taková, jaká se mi libí a naopak jsem hledala, aby v rodině tato jména nebyla. Bylo mi i divné pojmenovat syna stejně, jak se jmenuje jeho bratranec, byť se mi to jméno líbí.
Ne nelibi. Kdyz jsem resila jmena pro deti, tak jsem narazila na clanek, kde resili, ze jmeno je nase karmicka adresa. Pokud dite nese stejne jmeno jako rodic, prebira jeho energie.
I my jsme stejný případ, já s manželem máme stejné jméno, ale dětem už bychom ho nikdy nedali. Byl by to slušný blázinec. Takže za mě nikdy a vůbec se mi to nelíbí. Obecně nemám ráda dávání jmen po rodičích.
@kaja555 Mně to přijde padlý na hlavu. V rodině si třeba uděláte kód, aby se vám oslovení nepletla, ale s jinými lidmi do bude pruda.
Ale teda já jsem osobně odpůrce i dědění jména (nemusí být stejná všechna čtyři, stačí dvě nebo dvě a dvě).
To je pak Pavel a Pavlicek… Pavlickovi je sice uz dvacet…nebo velkej Pavel a malej Pavel, starej Pavel, mladej Pavlik
jeste beru, kdyz je v rodine nejake jmeno a ma ho uz pet generaci, treba Vaclav, tak to pochopim…spis u chlapu. Ja jsem Jana, svagrova je Jana, tchyne je Jana, dalsi Jana by me zabila ![]()
@kaja555 Já bych to neudělala, ale záleží na vás. Podle mě jméno slouží k tomu, aby pomohlo osobu odlišit od ostatních při komunikaci. Pokud se budeme v rodině všichni jmenovat úplně stejně, ztrácí pro mě jméno smysl.