Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Jen bych dodala ohledně délky rekonstrukce. Hrozně to záleží, jak velká koupelna je a také jak je zasazena v bytě, zda celý umakart je i zdi že všech stran a nebo je umakart zasazen mezi panely (snad to píšu srozumitelně). Zažila jsem rekonstrukce obojího typu. A tam, kde byl umakart zároveň i zdí trvala hrubá rekonstrukce cca 14 dní a v druhém případě, kde stačilo jen vybourat umakart a dát dlaždice na panel a postavit max 1 zeď to celé trvalo týden.
Ajaj, to jste mě moc nepotěšili. Koupelna je malá, 150×150. WC bude oddělené, vím že spojené se dělat nemá a ani bych to nechtěla.
Bydlíme ve 4P, s tou statikou si nejsem jistá, to budeme muset vyzjistit u družstva. Vím jen, že soused dělal také nové jádro a právě mu nutili tu jejich firmu.. Co jsem tak pochopila nakonec si to dělal sám. Asi si ho odchytim a vymámím podrobnosti. S tím bydlením při rekonstrukci je to dost složité. Jak jsem řekla, tchýně je nemocná a má psa a moje rodina bydlí ve vedlejším městě - tam je zase problém s alergii na kočky
Jéje jéje
Už začínám přemýšlet, jestli tu rekonstrukci neodložit o další rok.
Žít se tady dá, jen to zatím nevypadá podle mých představ.
Ono peníze na to jsou, ale aby člověku zůstala nějaká rezerva, v dnešní době jeden neví jak to bude s prací…
Děkuji všem za poznatky a klidně dál do mě, ať jsem připravena na krutou realitu co možná nejvíce. ![]()
@roba18 Jádro má jedinou pevnou zeď a to tu, která sousedí s chodbou před bytem.
Ještě je to tak na prd, že stupačky nejsou u téhle „pevné“ zdi, ale v prostoru bytu, takže si ani nemůžu zvětšit koupelnu, jak jsem měla původně v plánu.
Co si budem povídat ono i těch 15 cm je znát
Nebo holky, ještě se zeptám. Možná blbě, nemám s tím žádné zkušenosti. Dá se posunout WC, třeba jen o těch 10-15 cm do strany? Asi je to blbost že jo?
Ten odpad prostě je tam kde je… ![]()
@Anonymní píše:
@roba18 Jádro má jedinou pevnou zeď a to tu, která sousedí s chodbou před bytem.Ještě je to tak na prd, že stupačky nejsou u téhle „pevné“ zdi, ale v prostoru bytu, takže si ani nemůžu zvětšit koupelnu, jak jsem měla původně v plánu.
Co si budem povídat ono i těch 15 cm je znát
Nebo holky, ještě se zeptám. Možná blbě, nemám s tím žádné zkušenosti. Dá se posunout WC, třeba jen o těch 10-15 cm do strany? Asi je to blbost že jo?
Ten odpad prostě je tam kde je…
WC určitě posunout můžeš, vývod se prostě jen protáhne a trubky na voduw se schovají pod dlažbu. Ony i ty trubky od stoupacek by šly schovat, jen to je zase práce a peníze navíc. Jinak ta jedna pevná stěna je super, je to o zeď stavení míň ![]()
Ještě mám otázku ke kuchyni
Holky, vařím na plynu. Jsem na to zvyklá, vyhovuje mi to. Ale přítel řekl, že by chtěl indukci. Přecházeli jste někdo z plynu na indukci? Jak se na tom vaří? Dají se dát hrnce do myčky? Co údržba? Škrábe se to? Asi je to lepší, když jsou děti, že se pak nemůže stát nehoda s popalenim jako u plynu.
Já přemýšlím tak, že když vypadne proud, tak aspoň budu mít kde vařit, ohřát vodu i jídlo. A co případné opravy? Pokud bych měla plyn, chtěla bych desku na linku a ne celou troubu.
@roba18 Děkuji
Já si právě myslela, že by posunutí odpadu mohlo v budoucnu dělat problémy s odtokem z WC.. ![]()
A děvčata dá se udělat, že by z ytongu byla jen ta zeď na které by z druhé strany visela linka? A zbytek - zeď v chodbičce kde nic těžkého nebude a zeď kde budou dveře do WC a koupelny ze sádrokartonu? Je to nesmysl? Asi by to v rozích praskalo že? ![]()
@Anonymní píše:
Ještě mám otázku ke kuchyniHolky, vařím na plynu. Jsem na to zvyklá, vyhovuje mi to. Ale přítel řekl, že by chtěl indukci. Přecházeli jste někdo z plynu na indukci? Jak se na tom vaří? Dají se dát hrnce do myčky? Co údržba? Škrábe se to? Asi je to lepší, když jsou děti, že se pak nemůže stát nehoda s popalenim jako u plynu.
Já přemýšlím tak, že když vypadne proud, tak aspoň budu mít kde vařit, ohřát vodu i jídlo. A co případné opravy? Pokud bych měla plyn, chtěla bych desku na linku a ne celou troubu.
Bude vařit přítel, nebo ty? Podle toho bych se rozhodoval. Jinak není problém kombinovat troubu elektro a sporák plyn.
@Anonymní píše:
@roba18 DěkujiJá si právě myslela, že by posunutí odpadu mohlo v budoucnu dělat problémy s odtokem z WC..
A děvčata dá se udělat, že by z ytongu byla jen ta zeď na které by z druhé strany visela linka? A zbytek - zeď v chodbičce kde nic těžkého nebude a zeď kde budou dveře do WC a koupelny ze sádrokartonu? Je to nesmysl? Asi by to v rozích praskalo že?
Je potřeba zachovat správný spád, pak s odpadem problém nebude.
Co se týká napojení sádrokartonu, tak ten opravdu praská, když si na to vezmete firmu, která umí SDK nejen papírově, ale prakticky, tak ví, jak praskání zamezit, používají se na to napojovací pásky a správné tmely. Bohužel tohle ví tak jedna firma ze sta.
Jinak tu zeď z ytongu proč? Kvůli zavěšení linky? Stejně pak bude muset být min. 100mm a linku pak na speciální hmoždinky nebo chem. kotvy.
@Anonymní píše:
Ještě mám otázku ke kuchyniHolky, vařím na plynu. Jsem na to zvyklá, vyhovuje mi to. Ale přítel řekl, že by chtěl indukci. Přecházeli jste někdo z plynu na indukci? Jak se na tom vaří? Dají se dát hrnce do myčky? Co údržba? Škrábe se to? Asi je to lepší, když jsou děti, že se pak nemůže stát nehoda s popalenim jako u plynu.
ehm, vařím na plynu, ale přítel řekl, že by chtěl indukci
, takže po rekonstrukci bude vařit přítel? tak to potom jo, to má nárok určovat, na čem se bude vařit
@Zumpa Ano ten ytong jsem myslela právě kvůli zavěšení linky. Raději tedy uděláme z ytongu celé jádro, protože kdo ví jestli bychom trefili zrovna na firmu, která to umí správně. Fakt nechci po rekonstrukci řešit praskání. Počítám i s tím, že kvůli ytongu se o trochu zmenší prostor, nevím jakou tloušťku má jádro mezi koupelnou a kuchyní. Snad dost na to, abych nemusela moc zmenšit - chci kdyžtak o ten kousek ubrat na kuchyni, tu máme dost velkou.
@stinga No, my vaříme tak půl na půl.
Mívám v práci i celodenní, tak přítel vaří místo mě.
On taky vždycky vařil na plynu, já teda pár týdnů na elektřině a moc mě to nenadchlo právě
Ale dneska jsou asi ty varný desky už taky jiný a hrnce kvalitnější.. ![]()
Ytong a sádrokarton bych rozhodně dohromady nedávala. Nejlepší je celé jádro z ytongu, můžete jen dát jínou šířku na straně u kuchyně a na straně do chodby. Do kuchyně samozřejmě tu širší. Jak stary ne panelák a elektrické rozvody v něm? U domů cca 15 let a starších s lehkou instalaci indukce rozhodně nepočítej. Potřebuješ nové elektrické rozvody od jističe si bytu, alespoň ke sporáku a možná i nový jistič od správce El. rozvodů, což vyžaduje schválení a následně to není úplně levná záležitost.
@Anonymní píše:
@roba18 DěkujiJá si právě myslela, že by posunutí odpadu mohlo v budoucnu dělat problémy s odtokem z WC..
A děvčata dá se udělat, že by z ytongu byla jen ta zeď na které by z druhé strany visela linka? A zbytek - zeď v chodbičce kde nic těžkého nebude a zeď kde budou dveře do WC a koupelny ze sádrokartonu? Je to nesmysl? Asi by to v rozích praskalo že?
koukni na idnes, v sekci bydlení je tam spousta návrhů rekonstrukce panelákových bytů. pravděpodobně tam najdete i váš typ bytu. Tam bych se inspirovala na možnosti jako zvětšení koupelny, přesun záchodu…
@roba18 Elektřinu právě chceme do jádra novou.. Na roztahani kabelů máme známého, ale pak asi revize bude potřeba od někoho jiného. Když nad tím zase a znovu přemýšlím, tak obklady a dlažbu bysme potom zvládli sami, ale postavit to jádro bych raději svěřila firmě, s tím nemá zkušenost ani přítel. Já měla představu, že po dobu rekonstrukce bychom měli dovolenou, aby měli dělníci alespoň nějaký dohled
Když jsem četla starší diskuze, tak jsem cumela jak puk, že chlapi chodili makat skoro jak se jim to hodilo, že mají rozjednano více akcí najednou a tím se vše protahuje.
Naštěstí máme ještě čas si to vše pořádně promýšlet. Já jen zkrátka nevím na co vše si dát pozor a jak nenaletet fušerům.
Určitě budeme hledat dobré reference, nechceme vše nejlevnější na úkor kvality. Jsme z ústeckého kraje, tak pokud někdo máte s někým dobré zkušenosti, sem s tím. ![]()
Tak zrovna stavba toho jádra je to nejjednodušší na celé akci.