Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@coffewomen píše:
Já mám kamaráda, který koupil pozemek za 3 mil a svépomoci si postavil dům za 2,5 mil, bydlí v novém za 5,5 mil 18 km od Brna, ale musel si máknout…
Takové znám taky dva a do domu se stěhovali sami, protože dva roky trávili čas jen na stavbě. To každý taky nechce
A hlavně, ne každý je schopný svépomocí postavit dům.
@baracudas píše:
Takové znám taky dva a do domu se stěhovali sami, protože dva roky trávili čas jen na stavbě. To každý taky nechceA hlavně, ne každý je schopný svépomocí postavit dům.
Máte pravdu, ne každý by si dokázal postavit dům svépomoci, ale jako varianta pro šikovné ruce je to k zamyšlení, můj známý to vlastně postavil za poloviční cenu, než by dal za nemovitost na klíč a to už je hodně motivující, ale i tak to musí mít hodně šikovné příbuzné v rodině s chutí pustit se do toho. ![]()
@Josefuna píše:
Burj je uz svym nazorem proslula a je legracni, ze podobne psala pred temi 7 lety nebo kdy, ze jen hlupak kupuje a zadluzuje se, pritom ti lidi jsou dnes vitezi.Kdyby dali na ni a cekali, tak uz se k bydleni treba vubec nedostanou.
Ale výhružky, že tě barák sežere, mi připadají podobné… ![]()
Ano, pokud do něj budeš lít všechno, co máš a na zbytek si půjčíš, tak ano. Ale udržet barák v provozuschopném stavu dva normálně vydělávající lidé prostě zvládnou.
@Burj Chalifa píše:
Přesně. Voják se stará, voják má. Každý máme mozek a ruce. Někdo to spíše umí hlavou, jiný je fantastický řemeslník. Důležité je se snažit. Ne se pověsit ostatním na krk. Proto jsem mimochodem dávkobijec. Rovnostářství nenávidím. V té souvislosti mě napadá paskvil soudružek Maláčové a Nerudové o tzv. spravedlivém důchodu, který prakticky vůbec nezohledňuje zásluhovost. Lopata Franta nebo věčná matka Eržika má mít skoro stejně vysoký důchod jako vysokoškolský profesor nebo lékařka ve špitále, co složí noční a k tomu má doma děti? Nebo předvolební úplatek příplatku 500 za každé vychované dítě. A všechny děti jsou vychované? I ten mladý vrah, co vyhodil holku z okna nebo smradi, co se válejí doma a nechodí do školy, týrají zvířata nebo šikanují? Jak říkal spisovatel Vaculík, na váhu mají jednodušší lidé převahu. A to i poznáme u voleb, bohužel.
@Burj Chalifa píše:
Ona je už od vzhledu echt sociální demokratka a dělnická madona s tlustou p.. elí, býčím hrudníkem a pažemi, planoucíma očima a afektovanými kecy o sociální spravedlnosti. Přitom v životě nemákla na skutečnou práci, jen akademicky žvaní levicové až komunistické nefunkční bláboly o tzv. sociální spravedlnosti. Co je na tom spravedlivé, že já i vy tady vstáváme denně do práce a odvádíme daně a jiný se válí doma nekonečně let.NaSnad se už nad socany brzy definitivně zavře voda. Sociální cítění je už zprofanovaný pojem, na vše co začíná soc- jsem už alergická.
Socany hrave nahradi Pirati. Nic se nezmeni
@afd
bohužel. Ještě je však otázka, kdo se bude u voleb smát a kdo bude mít jen zklamané ksichty
@baracudas píše:
Město nad 100 tisíc obyvatel - tržní nájem 100-150,– Kč za metr čtvereční, 3+1 v obyvatelném stavu cca 3 mil, dům se dá v obývatelném stavu koupit kolem 5-6 mil. Hypotéka na byt vychází na cca 8000/měs, + náklady na provoz hypotéka na modelový dům cca 17000+náklady na provoz. Pokud vezmeme průměrný plat dvou pracujících lidí, mají dohromady 60-70 tis. No mi přijde pořád efektivnější hradit místo osmi tisícového nájmu hypotéku a pokud si chci připlatit jednou tolik za ten luxus zahrady, soukromí a vyžití pro děti tak to ti dva v pohodě zvládnou
To zijete v levnem kraji. Pred tydnem jsme se byli podivat na dum, ktery byl v realu v dezolatnim stavu. Maly pozemek ca. 500 m,² cena 8.000.000,– Kc. Jsme mensi obec v atraktivni vinarske lokalite.
@Josefuna píše:
Presne, roky tu pise o lidech s hypotekou na dum o chudacich, kteri na to jednou doplati a budou splacet do duchodu a hodne z nich nebude moct splacet vubec. Uz mi to prijde jak zavist. A dost se zmylila, protoze ti, co si vzali hypoteku pred treba 7 lety na dum v hodnote 7 mil. Kc, tak si muzou gratulovat, nebot dnes ma hodnotu treba 12 mil. Kc. Takze ziskali majetek za 12 mil. Kc, ale splaci v inflacnim prostredi treba 7 mil. Kc nebo nevim. Prodelat nemohli. I kdyby splacet ted nemohli, tak porad pri prodeji vydelaji a nebudou v minusu nebo na nule.
Pokud dopadnou spatne, skonci v kralikarne. Pro psychiku nic moc.
@coffewomen svépomoc má často ještě jeden důsledek - zničené záda. Zvláště, když se do toho pustí někdo, kdo pracuje za počítačem.
Stavba svepomoci ma casto za dusledek rozpad vztahu. Mame to vic jak 10 let za sebou, ale pamatuju si dobre oboustrannou frustraci. To jsme nastesti financne nejeli na krev.
@M_Vladim píše:
Nové nástroje ČNB mohou skutečně vliv mít. Ale není to úplně to pravé. Stát by mohl, tím co jsem psal, hodně pomoct.
Stávajících hypoték by se to až tak týkat nemělo. Platy plošně rostou, takže se zlepšuje poměr příjem / splátka. Ale to samozřejmě u někoho platit nemusí.
Jiná věc je, že pokud si teď pořídíte hypotéku a bublina splaskne, budete nemovitost v rámci hypotéky dost přeplácet.
Pokud úroková sazba vzroste o určité procento, mohou poskytovatelé zvednou úrokovou sazbu i u existujících hypoték a i v období fixace. Ve smlouvě to mají snad všichni poskytovatelé hypoték. Je to stejné jako se teď zvyšují ceny probíhajících staveb kvůli zdražení materiálu.
@Josefuna píše:
Snad děvčata uklidní, že i kdyby celý ten dům jednou spadl, tak největší hodnotu má stejně dnes ten pozemek.
Pokud v sousedství nevznikne dělnická ubytovna, nenastěhují se pochybné existence či minority, nebo se nepostaví dálnice či obchvat ![]()
@Prof. Farnsworth píše:
Pokud úroková sazba vzroste o určité procento, mohou poskytovatelé zvednou úrokovou sazbu i u existujících hypoték a i v období fixace. Ve smlouvě to mají snad všichni poskytovatelé hypoték. Je to stejné jako se teď zvyšují ceny probíhajících staveb kvůli zdražení materiálu.
To ano, ale o tom můj původní příspěvek nebyl… ![]()
@Prof. Farnsworth píše:
Pokud v sousedství nevznikne dělnická ubytovna, nenastěhují se pochybné existence či minority, nebo se nepostaví dálnice či obchvat
ještě že to na Ořechovce zatím nehrozí ![]()
@M_Vladim píše:
Seznam… :
https://www.seznamzpravy.cz/…erste-171538![]()
Priserny
.