Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Lingua píše:
To je jasné. Jenom říkám, že si spousta lidí šáhne na dno a konkrétně u té profesorky by to vzhledem k mizernému platu nebylo těžké.
Nejde o to, že si sáhnou na dno, ale o to, co s tím udělají.
Podobná debata tu byla před nedávnem. Když lezla moudra z Pirátů komunistů o tom, jak by se dala naplnit kasa, aby bylo na rozdávání všem. Už tehdy jsem psala - kde se mezi mladými do háje pořád ti komunisti berou? Že tak přemýšlím třeba moje generace, dobře, my to měli ve škole a celý život a vyrostli jsme v tom. Ale tady o tom melou děcka, který v roce 89 ještě nebyly na světě. A furt jen rovnost a sociální spravedlnost. Asi by potřebovali rok dva komunismu. S jeho vydobyly, bez těch současných. Žádná technika v domě, žádné zahraniční cesty, žádné super a hypermarkety, žádné hypotéky. Hezký bydlet v jedné místnosti u rodičů a po práci trávit čas sháněním modrých trenyrek a bílého trička, protože už za měsíc začne škola. Jezinku, už zase se vztekam, hned po ránu. Kvůli krave Malacove. Tu bych kopala kolem zeměkoule a zase zpět, blbenu. Co to je tohle ve vládě? Klidně řekne, to není moje starost, kde na to vezmeme peníze, to ať si zařídí finance. Blbá jak necky bez spuntu. No musím si zvykat, protože ti Piráti komunisti nejsou o nic lepší. No co, Piráti vždycky kradli druhým, tak aspoň vím, co čekat.
@inkakřivák píše:
Nejde o to, že si sáhnou na dno, ale o to, co s tím udělají.
Podobná debata tu byla před nedávnem. Když lezla moudra z Pirátů komunistů o tom, jak by se dala naplnit kasa, aby bylo na rozdávání všem. Už tehdy jsem psala - kde se mezi mladými do háje pořád ti komunisti berou? Že tak přemýšlím třeba moje generace, dobře, my to měli ve škole a celý život a vyrostli jsme v tom. Ale tady o tom melou děcka, který v roce 89 ještě nebyly na světě. A furt jen rovnost a sociální spravedlnost. Asi by potřebovali rok dva komunismu. S jeho vydobyly, bez těch současných. Žádná technika v domě, žádné zahraniční cesty, žádné super a hypermarkety, žádné hypotéky. Hezký bydlet v jedné místnosti u rodičů a po práci trávit čas sháněním modrých trenyrek a bílého trička, protože už za měsíc začne škola. Jezinku, už zase se vztekam, hned po ránu. Kvůli krave Malacove. Tu bych kopala kolem zeměkoule a zase zpět, blbenu. Co to je tohle ve vládě? Klidně řekne, to není moje starost, kde na to vezmeme peníze, to ať si zařídí finance. Blbá jak necky bez spuntu. No musím si zvykat, protože ti Piráti komunisti nejsou o nic lepší. No co, Piráti vždycky kradli druhým, tak aspoň vím, co čekat.
Jo, tak nějak.
@baracudas kolik znáš lidi s průměrným příjmem? Kolik lidí ho vůbec u nás má? A kolik lidí ho má v době, kdy zakládají rodinu a berou si hypo? Podle bank má dost lidí hypotéku ve výši 50-75% příjmů. Což je silenost. Protože při ztrátě schopností splácet přijdou o všechno.
Ne bydlení ve vlastním není nárok.
@inkakřivák A jaký je tedy rozdíl platit domácímu 8000 nájem a nebo 8000 splátku bance
Jako já nezastírám, že mladé začínající rodiny to mají sakra těžké a nic jiného, než nájemní bydlení jim nezbývá. Není to špatně, od toho tady ten model nájemního bydlení je, jen je prostě lepší být ve vlastním, ale samozřejmě ne za předpokladu, že se můžu každou chvílí dostat do dluhové pasti. Spíš už mladé rodiny mají problém na hypo vůbec dosáhnout /a teda to je dobře, protože ty 100% hypotéky před léty, to byl masakr, dávalo se to komukoli
/
Zkrátka bych při rozhodování zda do vlastního nebo do nájmu brala v úvahu naspořené peníze a možnost splácet i ve chvíli, kdy jde žena na RD a víceméně vypadne příjem. A s tím příjmem…myslím, že si žijeme jako společnost dobře.
@inkakřivák Taky jsme čekali na to jak se ceny nemovitostí vyvinou. V minulém roce jsme předpokládali, že když tolik lidí brečí kvůli covidu, tak zákonitě musí vzrůst nabídka domů, bytů, když tedy podle všeho neměli skoro ani na jídlo, tak kde berou na ty šílené hypotéky, které si nabrali v době, kdy práce šlapala…a ono nic…staví se více než kdykoli předtím, sehnat pozemek je nadlidský výkon a ceny nemovitostí se šroubují výš a výš.
@inkakřivák píše:
@baracudas kolik znáš lidi s průměrným příjmem? Kolik lidí ho vůbec u nás má? A kolik lidí ho má v době, kdy zakládají rodinu a berou si hypo? Podle bank má dost lidí hypotéku ve výši 50-75% příjmů. Což je silenost. Protože při ztrátě schopností splácet přijdou o všechno.
Ne bydlení ve vlastním není nárok.
To bych čekala, že banka tu hypo nedá.
@baracudas zapominas, že na hypotéku musíš do baráku vložit i svoji hotovost. A pokud prestanes platit, banka barák prodá, strhne si co ji dlužíš včetně úroků a co ti zbyde, oči pro pláč. Když nebudeš mít na nájem, taky blbý, ale můžeš jít do menšího, třeba mimo město. Peníze sis odbydlela.
Mně šokuje spíš ten automatický předpoklad, že bude dobře a vždycky se to nějak udělá. Lidí si vezmou hypo, čelí nateseni, že až splatí, budou mít ten svůj krásný nový domeček. Ani nejsou schopni si uvědomit, že ten dům bude třicet let starý a opotrebovany. A bude chtít další a solidní peníze. Natoz aby si uvědomili, že se může cokoliv v průběhu splácení podělat. Neřeknu, kdyby byla hypotéky 10-20% příjmu jednoho. Tak snad. A při současných cenách nemovitostí, kolik bude hypoteka na dům?
@inkakřivák Já bych neřešila jaký bude stav splácené nemovitosti za 30 let, ale jaká bude kvalita života těch 30 let. My máme hypotéku 35% příjmů (náklady na chod domu hradíme z peněz z pronájmu), někomu to může připadat moc, ale mě to za to, že se neštěkám s nepřizpůsobivými sousedy přes chodbu, že si můžu na zahradě vypít kávu, že tam můžu vyhnat děti a za ten prostor prostě stojí ![]()
@baracudas jenomže to je chyba. Protože znovu - vezmou si lidi hypo, třeba dost vysokou. Splaceji, žijí tak dost z ruky do huby, úspory žádné, není z čeho. Přijde jedno druhé dítě, pořád je ten rozpočet tak tak. No nakonec to splatí, a odejde třeba kotel. Nebo okapy. Nebo plovoucí, nebo okna. Třicet let je dost dlouhá doba. A vyměnit to musíš. Na to prostě musíš tý rezervy dělat. Celý život jsem prožila v domě, dům je prostě bezedna kasička. Takže doporučuji vytvářet rezervu.
A mimochodem, se sousedy se můžeš otravovat i v domě. Tu záruku klidu nemáš. Ano zahrada pro děti, zejména teď v covidu, je bezvadná.
@jkra Proc by nedali? Pro ne je to kšeft. Co banka riskuje? A proč myslíš, že se teď budou hypotéky omezovat? Protože je dřív dostávali jen ti, kteří si ji mohli dovolit? Houby, protože ji banky prikleply skoro každému.
@inkakřivák Tohle mě vždycky pobaví
„Až ten barák splatis, bude už třicet let starý!“
Jako kdyby šlo o auto nebo jiné spotřební zboží. S takovou logikou by měl být Dům U Kamenného zvonu za pár šupů. ![]()
Spousta lidí si dneska bere hypotéky na baráky, kterým bylo třicet let, když Heydrich řekl svoje poslední šajze. ![]()
Ne každý žije v iluzi, že musí mít furt všechno nové a každých deset let renovuje
Příspěvek upraven 04.08.21 v 10:15
@baracudas píše:
@inkakřivák A jaký je tedy rozdíl platit domácímu 8000 nájem a nebo 8000 splátku banceJako já nezastírám, že mladé začínající rodiny to mají sakra těžké a nic jiného, než nájemní bydlení jim nezbývá. Není to špatně, od toho tady ten model nájemního bydlení je, jen je prostě lepší být ve vlastním, ale samozřejmě ne za předpokladu, že se můžu každou chvílí dostat do dluhové pasti. Spíš už mladé rodiny mají problém na hypo vůbec dosáhnout /a teda to je dobře, protože ty 100% hypotéky před léty, to byl masakr, dávalo se to komukoli
/
Zkrátka bych při rozhodování zda do vlastního nebo do nájmu brala v úvahu naspořené peníze a možnost splácet i ve chvíli, kdy jde žena na RD a víceméně vypadne příjem. A s tím příjmem…myslím, že si žijeme jako společnost dobře.
Ahoj, co znam lidi, co se nebali a vzali 100%hypoteky, tak se jim to vyplatilo. Trzni cena nemovitosti vystoupala za tu dobu astronomicky a bydleji kvalitne ve vetsim. Splacet zvladaji, ale ted by jim tu hypoteku mikdo nedal. My se bali no. Takze jen takovy prumerny bytecek. Splatka hypoteky mensi nez jsme predtim platili trzni najem. Uz se do vetsiho nehnem, kdyz jsou ceny tam, co jsou. Mladym lidem s neporesenym bydlenim vubec nezavidim. Ceny nemovitosti vysoke a najmy taky vysoke. Kdyz mas deti nebo zvite, tak se najem hur schani. Hodne lidi s tabulkovymi platy vubec na prumernou mzdu nedosahne a taky to nekdo musi delat.
@Bábrdl Přesně, taky jsme koupili 40 let starý barák. Žádné hyper moderní nic není, ale zase na druhou stanu si myslím, že je postavený kvalitněji, než kdejaké současné developerské projekty ![]()
@Oriseka Ano, kdo si vzal hypotéku před cca deseti lety, tak je vysmátý. Nejen že má půlku splacenou, ale cena nemovitosti se téměř zdvojnásobila ![]()
@baracudas píše:
@Oriseka Ano, kdo si vzal hypotéku před cca deseti lety, tak je vysmátý. Nejen že má půlku splacenou, ale cena nemovitosti se téměř zdvojnásobila
Téměř zdvojnásobila? V roce 2011 se prodávaly v Praze v developerských projektech „lepší“ 1+kk (okolo 40 m2, balkon) za 1,7 milionu, teď stojí 5 milionů. To je trojnásobek.