Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jo a ještě…nejlepe se naucis ridit, když pojedes sama a casto ![]()
@Miťulka podle mě není na co čekat. Teď si jezdila x týdnů, tak je nejlepší v tom pokračovat. Jako neříkám jezdit za každého počasí, ale dokud nenapadne sníh, tak nevidím důvod proč nejezdit.
Já jsem začala krátké cesty, pak jsme jezdila všechny cesty cos jsme s našima jeli, takže k jedné babičce 70km, k druhé 100km, časem jsem jezdila i s přívěsem a byla to super škola. Pak jsem za pár let učila jezdit manžela, protože ten ač měl řidičák dýl než já, skoro nejezdil a dělal začátečnické chyby.
Já jsem se bála v autě i jako spolujezdec. jenže jsme si s přítelem pořídili vlastní bydlení, 40km od současného bydliště i práce. a mě nezbylo nic jinýho než si řidičák udělat. sotva jsem ho udělala, přestěhovali jsme se a já stála jednoho dne před autem a dodávala si odvahu. od dostání řidičáku jsem řídila 2×, pokaždý s někým. a teď jsem měla jet sama. pracuju v Plzni, kde je každodenní dopravní blázinec, mám to do práce přes celý město. a světe div se, zvládla jsem to.
jezdím už takhle pátý měsíc a musím říct, že jsem ráda, že jsem do toho musela takhle spadnout.
a řídím ráda ![]()
EDIT: maminu mám přes 100km daleko a už jsem tam několikrát sama jela
a taky jsem se bála jízdy za tmy, fakt jsem z toho byla po…, jezdím domů v deset, ale párkrát se strachem a teď už jsem i v klidu (když se nepotká nějakej blbec teda
)
Také mám čerstvě řidičák a řeknu, závidím těm který mají tu možnost jezdit samotné… Já jela dnes poprvé a šlo mi to ale když jsem odbočovala k našemu baráku, tak jsem si v klidu ručkovala volantem a přítel mi po něm najednou skočil, protože prý ručkuju pomalu, přitom jsem tak zvyklá a vím že bych to vytočila v pohodě ale on je prostě strašný plašan.. To samé když jsem chtěla zaparkovat, to ani náhodou mě nenechal, musel zaparkovat on sám, takže opravdu užívejte, pokud nemáte vedle sebe plašana a můžete si za volantem, dělat co chcete' ![]()
Ahoj.|Hlavně nenechávej řidičák pořadně zaschnout, podle rady tvých rodičů…Jezdi, jezdi,jezdi.To byla úprvní rada mého učitele v autoškole, hned jak jsem udělala zkoušky. A je to svatá pravda…tAKY JSEM SE BÁLA, ale strašně ráda řídím, a jsem z Prahy…Nejlepší škola pro řidiče. Řidičák mám cca pul roku a troufnu si říct, že je to lepší a lepší
Tak držím palečky ![]()
Holky děkuju vám všem za vaše příspěvky
ani jsem nevěděla, že je nejlepší jezdit sama, já právě myslela, že lepší je s někým ![]()
Ahoj
ten den, co jsem dostala řidičák, mě přítel vytáhl na výlet, ale s tím, že nás tam odvezu…jela jsem asi 150km.
bylo to super ![]()
Nastupovala jsem do nové prace a přebírala fungl nové služební auto, což byla má druhá jízda a zároveň první, co jsem jela sama. No klepaly se mi ruce na volantu a nebyla jsem schopna si ani pustit rádio ![]()
Ale pár jízd a pohoda. Chce to opravdu hned začít jezdit.
@Miťulka píše:
Holky děkuju vám všem za vaše příspěvkyani jsem nevěděla, že je nejlepší jezdit sama, já právě myslela, že lepší je s někým
jasně připojuji se - jezdi sama, případné kiksy nikdo nevidí a když jde do tuhého tak se nedá nic dělat a dáš to, prostě budeš muset. Já se snažila nechávat parkování na maželovi takže mi trvalo 5 let než jsem to zvládla, není to sice nic extra ale v blbém terénu to dám někdy hold na víc pokusů
mít s sebou někoho tak zpanikařím a mít manžela tak se mi bude ještě smát a to by bylo hotovo
největší stres bylo jet prvně s dítětem ale dnes to už neřeším - jo a taky ti nikdo nebude kecat do hudby - řidič si vždy poslouchá své! ![]()
Já mám řidičák od jara, ale nejezdím, bydlíme ve městě a auto nemáme. Jezdila jsem v létě na chalupě, tam je to potřeba, jezdila jsem mezi vesnicema. Ale do města ne. A tady v Praze už vůbec ne, mám z toho panickou hrůzu (přitom jsem tu řidičák dělala
). Myslím, že pořádně řídit nikdy nebudu ![]()
Gratuluju
já po získání řidičáku jsem ofociálně první jízdu strávila s manželem a to bylo něco. Manžel-řidič z povolání. celou cestu mě sekýroval, že už mám zařadit, jak tak můžu jet, že křečovitě držím volant atd.Tak sem odmítala s ním jezdit.Pak sem jela sama do jiného města za kamarádkou a v pohodě, zvládla sem to a rozjezdila se.Sem ráda, že sem si ho udělala. Ted mám 2 děti manžela věčně pryč tak vozím děti do školky. Vždycky když vidím ty lidi jak stojí na zastávce a čekaj na autobus tak mě to vždycky potěší, že mám auto a řídím. je to bezva pocit.
@Miťulka předně gratuluju a přeju mnoho tisíců šťastných kilometrů
super je, že hned jezdíš, že sis nedala pauzu. Pokud můžeš, jezdi sama. Klidně pomalu, nenech se vytočit, když se na Tebe někdo bude lepit, nebo troubit, jsou to moulové. Čím častěji budeš jezdit, tím dřív si na vše zvykneš.
Moje začátky vtipné - první jízda s bráchou - prodal mi auto. Dojela jsem na letiště a zpět
druhá jízda - kamarádka mi přemluvila, ať jí hodím do 15 km vzdáleného města, že chce nakoupit. Po cestě obr kopec, špatně jsem zařadila, uprostřed mi to chcíplo
a nebyla jsem schopná se rozjet.. no nakonec se povedlo
Jezdím už hodně let, dneska zvládnu 1200 km na jeden zátah a v pohodě. Je to jen o zvyku a o hlavě - mám auto, které zvládne 320 km/h, ale jezdím s ním jen tak, jak je to bezpečné, nejsem závodník, na pitomce dlabu ![]()
Jsem sucharka a zastánce prvních jízd s někým zkušeným. Nejlépe s chlapem, co nejezdí jak magor, jen prostě dobře. Myslela jsem si jaká nejsem frajerka, měla jsem papíry asi pět let, auto osahaný, rychlejší jízda nebyla na závadu. Jenže ono ty situace je dobrý zároveň vidět s někým zkušeným, to není o ponížení nebo nesamostatnosti. Až za další dva roky každodenních jízd docela flák cesty jsem si pak byla jistá, že umím. Není to o tom jen řídit auto, je to o čtení celého terénu a všech okolo, což je až časem, a v tom nemůže nikdy uškodit sednout do auta ještě s někým, kdo už má za sebou pár km. Ono je fakt, že jsou ženy lepší řidičky - nezpůsobí tolik nehod. Ale že za nima se srazí tři auta, co se snaží dobrzdit za vyděšenou paní, co v levém pruhu na dálnici jede 105 km/h, pač se halt sama cvičí a trochu bojí, nebo jančí při předjíždění a nakonec vyrazí jak splašenej zajíc v nečekanou dobu, když už tu nejlepší prošvihla, statistika nezohlední. Pak vypráví doma, jakej deb_l se jí lepil na zadek na dálnici, to je někdy těžký. Nepíšu to jako kritiku, ale jako fakt, že nenechat si poradit není frajeřina. Zakladatelko, jestli se budeš cítit dobře s někým, je to i lepší. Navíc pokud máš vozit dítě, jako není to zas taková legranda. Ale asi jsem hysterka, dělala jsem něco i v rámci kampaně Nemyslíš, zaplatíš a znám lidi, co dělají v organizaci pro pomoc obětem autonehod (pozůstalým, či postiženým nebo traumatizovaným účastníkům). Hrdinů mají plné databáze. A teď to schytám co straším a dělám z ženských neschopný..omlouvám se, ale ten názor krystalizoval dlouho, je neměnný, a nevznikl bez reálného základu.
@Anjes já jí neradím, aby jezdila sama, ale když bude mít chlapa mimo, tak před odjezdem zvládnout pár jízd s manželem a pak může klidně jezdit známou trasu sama. Zase nemá cenu tady strašit dálnicí, za sebe můžu říct, že jsem na dálnici jela asi jednou za těch 11 let co mám řidičák a vůbec mi to nechybí. Ono se řekne jezdit s někým, ale vím o dost ženských, který kvůli ježdění s někým pak už v životě nesedly za volant, protože je tatínek, případně manžel tak vynervovaly, že řízení nechaly.
Já mám naštěstí tatínka kliďase, který na mě nikdy v autě nekřičel, jen mi v klidu radil, ale ne každý majitel auta to zvládne.
@Aspera já jsem nemyslela zrovna Tebe, spíš takový ten všeobecný názor, že nejlepší je sama a tečka. Ale ano, pár jízd s manželem po trase do školky by mohlo pro začátek stačit, určitě to není nic náročného. Nicméně pokud chlap neřve zrovna k_avo a nestrhává volant, dá se to s ním přežít a vzít si z toho své. Já jsem za výcvik od ex vděčná…sice bych s ním už nebyla ani minutu, ale jako lektora nebo šéfa bych ho brala. Logické, motivační, tvrdé, ale pravdivé. A tvrdá pravda je, že chlapi řídí líp. Procentuelně. Když potkám holku, co řídí líp, než chlap, a jsou, blaží mě to, jde to. Jde jen o to brát to bez příkras, ano po řidičáku většinou nic neumíš a kdekoli na praxi je na Tebou taky někdo zkušený, aby nebylo víc kopanců, než je zdrávo.
@Anjes já mám v okolí dva chlapy, kteří určitě na své manželky a dcery neřvali stylem krávo jak to jezdíš, oba to jsou vysokoškoláci a chovají se fakt kultivovaně, ale prostě manželka s nimi jezdit v autě nemohla. Jedna z nich neřídí dodnes, druhá se naučila řídit až když manžel odjel pracovat do jiného města a ona naznala, že je blbost tahat nákupy v rukách, když má v garáži auto. Neučil jí manžel, ale zaplatila si další jízdy v autoškole a teď jezdí v pohodě. Takže měla jen pár jízd pod dozorem a pak radši sama než s manželem.