Čert s Mikulášem a malé děti

14376
5.12.18 09:36

@pocker my máme ročního, chodí do jeslí. Mikulášskou měli v pondělí, malému se prý líbilo. Domů jsme je nezvali, na to je ještě brzy, nemá z toho rozum. A celkově mi přijde tenhle zvyk úplně šílený, sama si pamatuji, když jsme snad ještě v deseti letech měla strach, když mě kolem stolu honil čert, i když jsem věděla a poznala v něm mamky dobrou kamarádku. Proč děti strašit něčím, co neexistuje :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15586
5.12.18 09:37

Mám dvouleté dítě a rozhodně žádní čerti nebudou.
Jak jsem to vnímala já jako dítě ? Jako totální trapas. :roll: Nejsem cvičená opice, abych zpívala a recitovala na povel.
A když teď vidím děti, jak stojí se strachem před nimi a jak píšeš, roztřeseným hlasem ze sebe začnou něco soukat, tak je mi jich líto.
Za mě absolutní trapárna a kdyby se to zrušilo, vůbec by mi to nevadilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37144
5.12.18 09:38

K nám nechodili když jsem byla malá, občas sme šli ven a nějaké potkali, ale domu je cíleně naši nezvali. Taky nezvu, synovi jsou skoro 4 roky, babička ho o víkendu vzala na mikulášské představení, kde se bál, měli Mikuláše s čertem ve školce a já nevidím důvod proč ho stresovat ještě tím, že je budu zvát k nám domů. :nevim: udělám mu balíček sladkostí a nechám mu ho na balkoně, jakože byl hodný a nechal mu ho tam andílek :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61145
5.12.18 09:39

Starsi ma mikulasskou ve skolce dneska, domu si certy nezvem a zvat nebudem, naštěstí uz nechodi jentak a nezvoni u kazdyho baraku..
V nedeli tady tedy mame mikulasskou, pujdem se podivat na prijezd čertu, ale jestli pujdem dovnitr nevim..rocnimu to jeste asi bude jedno, tak to nechám na starsim..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
5.12.18 09:40

Domů si Mikuláše zveme od klukových 3 let. Před tím jsme chodili jenom do města na Mikulášský vlak. Vloni ani letos domů nezveme (nežijeme v ČR), ale máme hromadnou akci. Kluk se na to strašně těší, ale zároveň má trochu strach. Bude mu 7 ale pořád si není jistý, jestli to jsou jen převlečení lidi nebo ne. Ale tipuju, že letos už to prokoukne.

• Citovat
  • Upravit
5.12.18 09:42

Máme čerstvě dvouletého syna a žádný čert ani Mikuláš nebude, protože by z toho měl akorát psotník. Máme teď období, že neprojde ani okolo cizích lidí na chodníku, takže mě řeči tchyně, že by to chtělo čerta a Mikuláše, že manžel to v tomto věku také absolvoval, nechávají absolutně klidnou. Pamatuji si na bráchovo reakci, když mu bylo tak 3 roky. Chudák byl úplně bez sebe a počůral se, a to byl čert táta a Mikuláš děda a nikdo ho nějak nestrašil, jen vstoupili do chodby. Takže myslím, že každý rodič své dítě zná a musí sám usoudit, jestli se na to dítě cítí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1318
5.12.18 09:43

Já mám z dětství z čerta trauma a to jsem byla hodné dítě (podle rodičů), takže ani neměli potřebu mě strašit. Děti mám 5 a 2 roky, dcera měla čerta poprvé loni ve školce, doma nic. Letos mají taky besídku ve školce a to bude všechno. Jenom necháme balíčky za dveřma, ať mají něco od Mikuláše, ale domů nikoho zvát nebudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1793

Za mě je největší trapárna ,,vodění medvěda" nebo-li jak říkáme tady u nás maškaři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445

Domu je nezveme, ani jako dite jsem to nezazila. Mame Mikulasskou akci s partou v hospode, pak se presouvame na dalsi akci do centra a nadilku kluci vzdycky najdou po prichodu domu na okne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
442
5.12.18 09:49

Ale no tak, neříkejte že je to tak hrozné, já si z dětství taky pamatuji, jak jsem se čertů a vůbec toho dne, kdy chodili, bála, ale nikdy z toho nebylo nějaké trauma a rozhodně bych své děti o tento zážitek ochudit nechtěla. Jasně, že nepustím čerta na dvouleté dítě, nemá z toho rozum. Ale od těch 5ti let proč ne. Třeba na nás s bráchou to byl skvělý výchovný prostředek :mrgreen:. A naši byli tak rozumní, že k nám pouštěli jen známé, ne cizí, takže se nemuseli bát, že to čerti přeženou. Dokonce když už jsme byli starší, tak mi bylo líto, že už k nám Mikuláš s čerty nechodí, patřilo to prostě k začátku Vánočního období.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
5.12.18 09:53

Jen ve školce, domu ne. Jednak na to nejsem zvědavá a nechci dceru vystavovat stresu. Jí stačí když zvýším hlas já, natož pak čerti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
436
5.12.18 10:00

No ja byla o vikendu v jednom obchode a ve fronte byl cert . Vubec jsem ho necekala a dost jsem se i lekla.Zrovna v tom meste byla Mikulasska besidka a teda co dnes si davaji ty lidi za masky, to je des.To uz nejsou postavy certu ale demonu z nejakych hororu. Mam 3 letou dceru a teda urcite certy nepustim, jen Mikulase a andela :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
91
5.12.18 10:05

Tak to u náš děti (3 a 5 let) mluví o Mikulášovi už asi 2 týdny.. Nemůžou se už dočkat.. :) Starší má dnes akci ve školce a každý rok se na ní strašně těší - pořád počítala kolikrát se ještě musí vyspat, než přijde ten čert a Mikuláš :mrgreen: Mladší je zlobidlo, tak se trochu bojí, ale už se těší až půjdeme večer na náměstí a všechny uvidí :srdce:
Domů zatím nezveme a nevím, jestli budu, když u nás na náměstí chodí a zadarmo dají ten bonbónek a pak doma najdou balíčky :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5645
5.12.18 10:14

K nám domu chodí, do školky také a byli jsme i na mikulasske u nás na vsi. Děti (6 a 3,5) vědí, ze je to jen maska a ze čert neexistuje, ale ze je to tradice z dřívějška, kdy se děti certem strašily. Do “knihy hříchu” hlásím vždy jen klady. Zlobit se trochu muže a zbytek si srovnam během roku sama, na to nepotrebuju čerta jednou za rok. Takže děti maji respekt z te masky ale nebojí se a vědí, ze je to jen jako

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
5.12.18 10:22

Domů k nám Mikuláš nechodí, nechává jen dětem balíčky na okně. Mikuláše mívaJÍ ve školce, teď i ve škole, chodíváme na mikulášské akce, zrovna dneska odpoledne na jednu jedeme. Nikdy se mi děti nebály a už loni (6 let) měl z toho syn akorát srandu a prokoukl, že to jsou jen převleky. Jako dítě jsem se na Mikuláše těšila, byla to pokaždé příjemná směs vzrušení a čekání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky

• (5) + 5 recenzí