Poradna duly
Jana Čurdová
BEDHANN, mě doktorka říkala, že na tu cukrovku se chodí ve 24. týdnu, takže mě to čeká příští týden, ble ble… je to to, jak se pije ten sladký sajrajt a postupně berou krev.
Holky, nejdete na to někdo dřív? Docela mě děsí, že od půlnoci nesmím nic jíst ani pít… to jako ani vodu nee
? To se asi složím, než dojedu do Brna. Jsem zvyklá se pořádně vždycky ráno najíst a napít, nehledě na to, že když ráno nejím, tak je mi pak blbě…
Stejně mi to u sebe příjde zbytečný… široko daleko v rodině žádná cukrovka, ani s močí jsem problémy neměla, takže jediný důvod proč tam musím je, že už je mi víc jak 25 ![]()
2krát je málo,no už jsem 4 roky doma to mnohé vysvětluje.Aha už to tam vidím,je to tam napsané,úplně jednodušehop a je to tam.
to RenkaH: no taky mě to docela zarazilo, že se nic nekonalo, asi to doktor nepovažuje za důležité. Na druhou stranu mi na UTZ ve 20 tt řekli, že je vše OK, tak doufám, že kdyby tam byly nějaké abnormality, tak to by snad poznali… ![]()
to Novire: no já jsu příští pátek na kontrolu, tak jsem zvědavá co mi řekne a kdyžtak se ho budu muset zeptat… ![]()
Kami,já si na tebe vzpomněla hned, jak mi dr.řekl, že je to kluk..
.Rozárka ještě doufá,ale já si myslím,že na tom bude stejně jako my…
Jinak k té cukrovce,my jí v rodině taky nemáme a problémy jsem neměla, jenže.. Bavila jsem se o tom s dr. a ten říkal, že pojišťovny na tom vydělávají a kdyby se nakonec narodilo diabetické dítě, pak by se ptali, proč se to nedělalo. Prostě si kryjí záda, toť vše.
Malej mě pěkně okopává, sezení u počítače se mu moc nelíbí..
.
Bedhann, já jsem si právě myslela, že ty testy jsou povinné, tak teda asi ne. Jde o to, že na tom UTZ nejde spousta vad poznat. Na druhou stranu i negativní výsledek tripple testu neznamená, že se nemůže narodit postižené mimčo. Téměř 100% jistotu dá jen odběr plodové vody. A i tam mi bylo řečeno, že 3 až 5% výv. vad se nepozná ani z plodovky.
Ještě zkouším tu modrou. Přeci jenom jsem už nějaký ten měsíc doma.
RenkaH: tak teď nevím, jestli se mám stresovat a nebo to raději hodit za hlavu, ale asi se přikloním k té druhé verzi. Jinak mi kdosik (a teď fakt nevím kdo) řekl, že ty tripple testy se dělají, když je nějaké podezření (vady v rodině, prodělané potraty atd.), tož nevím. Někdy mi ale příjde, že přístup mého doktora je poněkud laxní… ![]()
Je Bedhann, já jsem tě nechtěla vystrašit, promiň. Určitě buď v klidu. Stačí, že tady už 14 dní stresuju já.
RenkaH, to je v pohodě, zas tak velkou hlavu si z toho nedělám ![]()
Bedhann,co jsem tedy vyzvěděla pro své osobní potřeby,tak píšou,že tripple testy se plošně nedělají,ale většina lékařů je provádí.Mám kolegini, která na krvi taky nebyla, což mě samotnou překvapilo.Já jsem totiž na krvi byla pokaždé, ale v předešlých těhu se dělaly testy jen na AFP,tedy alfafetoprotein, z čehož se zjišťují právě vrozené vady. Někteří odborníci ale namítají, že se během těhotenství dělá příliš invazivních vyšetření a tripple testy nepovažují za objektivní. Takže, když byl v pořádku UTZ ve 20tt,tak to neřeš.
ahoooj holky!
Tak jsem si vas precetla - dneska hyrite vtipnosti, ze
- kazdopadne jste me pobavili
..
Gratuluji k Honzikovi!!!
A co se tyce toho ‚dia‘ testu - mne zase doktor rekl, ze jakmile maminka trpi tehotenskym diabetem - miminko se nesmi ‚nechat‘ prenaset - musi se porodit v dobe TP, ktery byl urcen - jinak se plodova voda stava pro nej nebezpecna.. no, ale nejspis ma kazdy dok sve vysvetleni, ze ![]()
Vitam Bedhann!!!
Renco, drz se - ty posledni dny budou asi nejtvrdsi
.. ale verime v to nejlepsi!!! ![]()
A co se tyce nabra nych kil -
netusim, kde se berou, ale mam je!
Asi 6 nebo 7
.. U Johanky jsem mela nakonec asi o 22kg vice!!! Ale vrcholila jsem s otoky - no a potom porod a skoro 10 kilo zustalo na sale a v porodnici.. do konce sestinedeli jsem mela puvodni vahu - ani jsem tomu nechtela verit
- kojila jsem jako ‚silena‘
.. Kojenim se clovek dostane zase do ‚puvodu‘
.. ale nepripadam si nekjak velice - to brisko - jsou mi videt zebra a potom spolkmuty kopacak - ale nekdy si myslim, ze tam spis nosim medicimbal..
![]()
zatim pa holky - jdu ulozit johydelko ![]()
Mejte se krasne a drzim palce pri kontrolach!!!
ivca
..jeste - jak brouzdam po tech nemovitostech prazskych, tak uz druhou noc mam sny, ve kterych se mi zjevuji napisy 3+KK, 3+1 atd..
..docela mi hrabe.. ![]()
Kami74-
Taky jsem se s tou modrou natrápila, přitom to tam je jak pro blbečky.
A to jsem doma teprve 4měsíce. Ale potěšilas mě, že nejsem sama, komu to hned nešlo. Já už začínala mít nerva. ![]()
Bedhann- já jsem přesvědčená o tom, že ty tripple testy dělají každýmu. Já ale třeba nevěděla, že se jim tak říká, tak jsem si nebyla jistá, jestli mi je dělali. Spíš si myslím, že tvůj pan doktor je trošku laxní, jak píšeš. Ale na druhou stranu jsem si přečetla, že procento postižení plodu je malé, že pokud je plod nějak v nepořádku, tak se ho tělo snaží zbavit do třetího měsíce.
Tak sis aspoň ušetřila pár těch nervíků. Mně řekla sestra, že jestli bude něco špatně, tak mi do pěti dnů zavolá, jestli ne, tak volat nebude. Řeknu ti, že mi poskočilo srdce s každým zazvoněním telefonu.
A co se týče té cukrovky, tak co vím, v rodině být nemusí. Těhotenská cukrovka je zřejmě trochu něco jiného nebo spíš vznikne z jiného důvodu, pokud to chápu dobře, ale nejsem doktor. Vím, že když jí u těhulky zjistí, tak se drží dieta, aby mimčo tu cukrovku nedostalo, ale jakmile porodíš, tak jí zas nemáš. Asi by to chtělo nějakého odborníka. Každopádně dvě moje kamarádky jí v těhu měly a přitom v rodině nikoho s cukrovkou nemají. Držely dietku a mimča jsou zdravá. Jen to měření cukru je děsné. Museli si odměřovat kolik toho vyčůrají a 4krát denně změřit krev. Měly na to vždycky vyhrazenej jeden den v týdnu. NO síla, doufám, že mě tohle nečeká!
A s tou nemocenskou, holky buďte rádi, že vám jí doktor bez problémů napsal nebo že vás do ní dokonce nutí. Já jsem si jí musela vybrečet a změnit doktora. Dělala jsem totiž v kasínu, noční a třináctky. Asi nemusím psát jak tam bylo zahuleno, celou noc na nohou na podpadcích. Hosté věčně naštvaní, když prohrávali a nebo naštvané vedení, když prohrávalo kasíno. Neměli jsme ani dostatečné pauzy na jídlo. Většinou tak deset, maximálně dvacet minut. A jídlo jsme si za tu dobu museli sami připravit nebo ohřát. Zároveň si stihnout dojít na záchod bylo fakt náročné.
Dohodnout se s vedením o tom, že by mě pouštěli z práce v deset večer, jak je to v zákoníku práce bylo nemožné, to jsem ani nezkoušela, protože předemnou už těhulek bylo víc než dost. Taky jsem nechtěla, aby někdo věděl, že jsem těhotná, dokud nepřeklenu ony tři rizikové měsíce. Chtěla jsem si rovnou ušetřit nervy a poprosila jsem doktora, jestli by mě nenechal doma.Řekl mi, že noční práce nevadí a na to zakouřené prostředí ani nereagoval. Prý je to věc zaměstnavatele a ne doktora.
Tak jsem se porozhlédla po jiném doktorovi a ten je teď fakt super. Hlavně je pečlivej. Svého kolegu teda hned při první návštěvě podržel, že má pravdu. Našla jsem si vše v zákoníku práce a ten postup je opravdu takový, jaký jsem si vyslechla u toho doktora, jenže kdo to má podstupovat? Mně se chtělo brečet i u reklam v televizi, natož když by mi dělal v práci někdo naschvály. Připadala jsem si, že jsem simulant, kterej nemá nárok na to být doma. Já navíc do práce dojížděla 250km a bydlela tam na ubytovně. Chtěla jsem, aby si moje těhotenství užil i manžel a bylo mi fakt líto, jak mě pan doktor odbyl. Nezvládala jsem ani tu jízdu do práce, 4hodiny za volantem dvakrát týdně.
I kdyby mi zaměstnavatel vyšel vstříct a dovolil mi odcházet v deset večer, musela bych si ty hodiny alespoň částečně nadělávat ve dnech svého volna, které do té doby bylo 4dny. Tím pádem by mi zůstaly třeba jen dva dny volna, z toho bych skoro den strávila na cestě a jeden den by mi nestačil ani na to, abych si vyprala. A ani si neumím představit, jak bych se za chvíli vešla do uniformy. No pro mě to byla strašná představa. Já bych snad radši dala výpověď.
Nevím, jestli mě někdo chápe. S kýmkoli jsem mluvila, nikdo neměl s neschopenkou problém. Všechny mé kolegyně odešly na neschopenku na návrh doktora a ty které to neudělaly jsme všichni otevřeně kritizovali, protože nám to připadalo stejné, jako když by těhule přišla do začouzeného baru nebo by hulila krabku denně. Nikdy by mě nenapadlo, že by mě tam hnal sám doktor.
Tak já už končím, abych vás moc nezahltila. Tak páčko.
Ahoj holky
čtu vás pravidelně, ale stejně si nic nepamatuji… Ale něco málo:
oGTT - orální glukozový test - tak jsem na něm byla v pondělí - sice mi řekli na lačno, ale nevím, jestli zrovna od půlnoci… Prostě jsem ráno nejedla. V 8 jsem se dostalavila do laboratoře, vzali krev a dala jsem moč - vypila jsem 1/2litru glukozy (tedy sladký blivajz) a prý do 10 nemám nic jíst a ani chodit na WC. V 9 jsem donesla moč, vzali krev z prstu a zase v 10 hodin to samé… Na tohle se snad chodí teď už všechny těhule, ale ty, co měli větší dítko (snad přes 4kg) a rodinou anamnézu zcela určitě… A mám za to, že to trochu nepohodlí stojí za to, aby dítko nebylo nemocné…
Přibývání na váze: dnes jsem byla na kontrole u dr… a mám váhu nejnižší za celou dobu - dokonce o 3 kila míň než před třemi týdny… Asi je to tou chřipkou, co na mě sedla. Nejprve ji měli dítka, pak i já a nějak se toho nemůžu zbavit. Při kašli mě šíleně bolí břicho (teď nevím, jestli od těhu nebo od kýly, ale je to hrozný). Ale zase se vejdu do kalhot a nemusím řešit těhu oblečení (i když normální velikost mám dost velkou - co teprve s obr břichem ‚:lol:‘ ‚:lol:‘ ‚:lol:‘ Protože když koukám na ty modely na netu, tak se do toho nevejdu ani bez břicha - natož když mi ještě vyroste !!!
Ultrazvuk: také jsem byla na „velkém ultrazvuku“, ale mám z toho divný pocit.. Jak tady líčíte vaše UZ, tak u mě mi dr. ukázala jednu ruku, druhou roku, jednu nohu, druhou nohu, hlavu a srdíčko - a se slovy, co vidím, je v pořádku, jsem odcházela z ordinace… Sice něco šíleně dlouho měřila, ale nic k tomu neřekla, dr. dnes přečetla výsledky a také nic - takže dítko je „zdravé“ a já stejně nevím, na čem jsem… Pohlaví jsem vědět nechtěla, takže to bude překvapení.
Zatím u mě všechno
zdravím pupíky
Věra
KO 6.3.2007 překvapení
DORIS, naprosto tě chápu s tou neschopenkou… ani zdaleka jsme to v práci neměla tak pitomé jako ty (jen normální kancl), ale byla jsem pořád utahaná z toho dojíždění a sezení, bolely mě nohy i záda… Připadala jsme si jak simulant, když jsem doktorce říkala, že bych se chtěla domluvit abych už mohla zůstat doma, jenže já už jsem fakt nemohla, každé odpoledne jsem se domů sotva vlekla … zatvářila se kysele a prohlásila něco ve smyslu „a co tam mám jako napsat…“ … nevím, proč někteří doktoři jsou úplně v pohodě a někteří s tím dělají takový problém… A její argument, že nákupy a venčení psa si mám „nějak“ zařídit, že mi vycházky nedá (jsem přes týden sama) - to bylo fakt něco, cestou jsme to obrečela…Takže se chystám změnit dokrtorku, jen nevím, jestliu mě někdo jako těhuli vezme ![]()